Rat u Siriji 2016 - Komentari, diskusije i analize članova

1591

Rat u Siriji 2016 - Komentari, diskusije i analize članova

offline
  • Pridružio: 22 Feb 2011
  • Poruke: 1748

vranjanac29 ::
Licno je tada nacelnik generlstaba trazio da Rusija pomogne u ocuvanju Jugoslavije ili jednog njebnog dela. Dobio je spicaru iz kremlja da ga je guzica svrbela sve do Beograda.

Verovatno bi, da je trazio (a nije) morao da objasni prethodno otkud to Jugoslavija u nesvrstanima kada ju je oslobodila crvena armija, otkud to da je Jugoslavija mobilisala vojsku kao reakciju na ulazak sovjetske vojske u Cehoslovacku i otkud to da su Jugoslovenske televizije onako "neutralno" pratile dogadjaje sloma rezim u Rumuniji (za neupucene, ceo svet je preuzimao nase "vesti" sa lica mesta) itd...

Sto se Sirije tice, zuri im se u Alepu jer cim padne grad pasce i kuknjava oko civila, a ako se produze borbe pritisak medijske hajke ce se pojacavati.Relativno brzo zauzimanja grada je stavljanje USA pred svrsen cin, kao u slucaju Krima.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 21 Maj 2008
  • Poruke: 15130

SAA fan ::

Treba uzeti ovaj deo.


Пре него што се бацимо у цртање мапа и праваца без икакве везе, треба прво сагледати ситуацију.

Са једне стране, имамо велику урбану зону, и даље насељену са пуно цивила, које брани велик број побуњеника. Нападач, иако боље опремљен тешким наоружањем, на доста сектора неће бити у могућности да ту предност искористи. Мораће да се бори са побуњеницима практично равноправно. У тим условима, ако бранилац има процењених до 5 хиљада бораца, на крају ће и нападач да има приближно исти број губитака, од чега око 40% неповратних. То је велик губитак јер се са једне стране ради о не баш добрим јединицама побуњеника, а са друге стране о јединицама владиних снага које су способне за напад, којих и нема превише.
Такође неминовно је страдање великог броја цивила, што ће свакако изазвати протесте међународне заједнице.

Оно што нападач може да искористи су следеће ствари:
- побуњеници нису хомогена група. Нападом на више сектора одједном може да се поремети њихова одбрана
- побуњеницима је прекинуто снабдевање наоружањем. Проста размена ватре им смањује одбрану, а за то нападач може да ангажује и слабије снаге.
- нападач може да покуша да увуче у борбу браниоца под повољнијим условима. Ово смо видели претходних дана на северу града, где се воде борбе код кампа Хандарат и болнице Кинди, што је једно од ређих места где владине снаге могу да употребе теже наоружање.
- код прекидања коридора преко Кастело пута, под претњом окружења побуњеници су се повукли из кварта Бени Заид, који је пао практично за дан, иако је површине скоро 2 кв км. Ово говори о слабијем моралу побуњеника на том сектору, и могуће је да ће се поновити и на другим местима.

Тренутни напади владиних снага изгледа да искоришћавају све ове предности. Ипак, засад се пре може рећи да се ради о пробним нападима, поготово јер нису ангажоване ударне јединице владиних снага. Није искључено да владине снаге и поред тога направе неки већи успех, у случају слабе одбране побуњеника, али се пре може очекивати дужа кампања.



offline
  • Pridružio: 21 Maj 2008
  • Poruke: 15130

Hektor ::Verovatno bi, da je trazio (a nije) morao da objasni prethodno otkud to Jugoslavija u nesvrstanima kada ju je oslobodila crvena armija,
Црвена армија је ослободила мањи део земље.
Уз помоћ коју је добила прво од Британаца а потом и од Совјета, НОВЈ је ослободила остатак земље. То је јединствен случај у Другом светском рату, и нема разлога да се тиме не поносимо.

Hektor ::otkud to da je Jugoslavija mobilisala vojsku kao reakciju na ulazak sovjetske vojske u Cehoslovacku.
Свака војска која држи до себе ће извршити мобилизацију и у далеко мање озбиљним околностима.

offline
  • Pridružio: 06 Avg 2013
  • Poruke: 1708

Koridor ::
Da li je realno da zbog ovog supka sa radio stanicom Rusi ne smiju poklopit kasetnom ove nakaze? Znam da 5 aviona ne moze poklopiti sve u realnom vremenu blah blah ali me zanima kad bi znali lokaciju i kad bi imali avion iznad i naravno da znaju da su savjetnici oko minobacaca, sta mislite da li bi gadjali?


Da, vec su to radili sa su34 na jugu Sirije. Poklopili su koliko se secam fabriku u kojoj su bili smesteni Americki savetnici. I pored upozorenja koje su dali f15 oni su se vratili i poklopili fabriku.

offline
  • Pridružio: 10 Sep 2008
  • Poruke: 198

[/quote]Licno je tada nacelnik generlstaba trazio da Rusija pomogne u ocuvanju Jugoslavije ili jednog njebnog dela. Dobio je spicaru iz kremlja da ga je guzica svrbela sve do Beograda.[/quote]

Није баш тако врањанац,не карикирај ствари.
Русија у том тренутку није могла ни себи да помогне јер је и сама била пред распадом.
Заборавио си да у Чеченији букти рат,у придњестровљу такође,тенкови пуцају на њихов парламент,војска нема шта да једе , луке у којима су нуклеарне подморнице немају струју јер није плаћена ! Економија се распала ,инфлација до неба. И тако је било све до доласка Путина али тада је за нас већ било касно....Асад је ту имао више среће што се тиче тајминга.

offline
  • vlad4 
  • Ugledni građanin
  • Pridružio: 23 Maj 2015
  • Poruke: 436

кукњава се и на форуму појачава видим. бебе, жене, деца , болнице, пекаре. за русе и сиријице постоји сада само једна порука "работаете братья" . погледајте изјаву АМЕРА данас, читам у новостима : "русија може очекивати да сад терористи нападну мете у москви а може доћи и до рушења руских путничких авиона " . са таквим треба преговарати ? а пазите то су амери рекли. такви се брину за бебе ? можемо овде да окачимо хиљаде снимака из чеченије, сирије, либији , ирака, дагестана, украјине, српске, федерације, косова и уопште градова по србији где се виде масакрирана деца, бомбардовања градова и клања али не видим да би то изазвало једну сузу код неких наших форумаша, фанова бораца за људска права у сирији са седиштем у лондону.
да, то са снимака се сигурно дешава у сирији иако смо сви видели како је доста тих снимака инсценирано (са оним ликовима што су заклали дете па су после вадили ону децу из рушевина). кажем, да - то се све дешава, ми одлично знамо шта значи бити бомбардован и слаби смо на судбину бомбардованих али колико ја знам у алепу су били отворени чек-поинти и цивилни коридори кроз које су цивили могли да изађу. за сво време свих оних примирија која су амери заказивали "због цивила" сва та господа је могла да напусти алепо... хиљаде деце је погинуло у овом рату али неким медијима је најлепши дечак који се удавио на плажи, дете које ваде из рушевина после руског бомбардовања а друга мртва сиријска деца њима нису изгледа тако "фотогенична".

offline
  • ikan 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 03 Feb 2013
  • Poruke: 2908

vathra ::
Са једне стране, имамо велику урбану зону, и даље насељену са пуно цивила, које брани велик број побуњеника. Нападач, иако боље опремљен тешким наоружањем, на доста сектора неће бити у могућности да ту предност искористи. Мораће да се бори са побуњеницима практично равноправно. У тим условима, ако бранилац има процењених до 5 хиљада бораца, на крају ће и нападач да има приближно исти број губитака, од чега око 40% неповратних. То је велик губитак јер се са једне стране ради о не баш добрим јединицама побуњеника, а са друге стране о јединицама владиних снага које су способне за напад, којих и нема превише.


Ја сам пре 3 ,можда и више, година коментарисао да би ослобађање Алепа довело до победе у рату. Колико сам пратио тему ових дана, неки чланови форума такође заступају то мишљење.

Ако то има смисла, зар неби било оправдано "жртвовање" тих војника крајњем циљу? И оно "циљ не бира средство" ако ће то убрзати крај рата.

Мада, тада је мапа била другачија, а и број играча мањи. Сада ми Алепо не делује као крај рата. Ћераће се ови још, био Алепо шарен или црвен...

offline
  • Nebojša Đokić
  • vojni istoričar
  • Pridružio: 03 Jun 2010
  • Poruke: 4066
  • Gde živiš: Novi Beograd

Ovde pojedinci nikako da shvate neke stvari. Zapadna propaganda je katastrofalno loša. Ovo što oni rade je već milion puta viđeno. Ne možete prodavati istu priču od Pustinjske oluje, Slovenije, Hrvatske, BiH, Kosova i Metohije pa do danas. Ama apsolutno isto kao da se u međuvremenu ništa nije desilo. Masovni mediji su u ovih 25 godina stvorili jednu virtuelnu stvarnost na zapadu koja je potpuno fiktivna.
Skoro sam slušao na Radio Beogradu jednog Slovenca (očigledno arapskog porekla) koji je direktor nekog instituta u Ljubljani za međunarodne odnose. ON je upravo to rekao kako su masovni mediji u EU stvorili virtuelnu stvarnost u koju su počeli da veruju i ljudi iz vrha vlasti u Briselu.
Ovde je svima promakao podatak da je recimo u Berlinu biša nemačka Komunistička partija osvojila skoro isto glasova koliko i partija Angele Merkel.
U suštini nije ruska propaganda dobra koliko je zapadna propagnda katastrofalna. Istu matricu CNN, AP, NY times, Vašington post, Rojters i ostali koriste i u podršci Klintonki i ne ide im. U vreme masovnih komunikacija (internet) ne možeš da 90% izmišljaš a 10% da pišeš i pričaš istinu jer te čak i polupismene domaćice provale. Rusi takođe lažu ali kod njih je recimo 70% do 80% istina - oni manipulišu sa tumačenjem činjenica. I vrlo je bitno da sve ono što može da se lako proveri bude istinito. Činjenice moraju da budu što je moguće tačnije manipulacija treba da bude u tumačenju tih činjenica. U zapadnim medijama je skoro sve izmišljeno i zato imaju situaciju da je najgledanija TV trenutnu u Engleskoj RT UK. E onda im je đavo kriv ...

online
  • Pridružio: 02 Feb 2015
  • Poruke: 2662

vathra ::Hektor ::Verovatno bi, da je trazio (a nije) morao da objasni prethodno otkud to Jugoslavija u nesvrstanima kada ju je oslobodila crvena armija,
Црвена армија је ослободила мањи део земље.
Уз помоћ коју је добила прво од Британаца а потом и од Совјета, НОВЈ је ослободила остатак земље. То је јединствен случај у Другом светском рату, и нема разлога да се тиме не поносимо.


Totalno neozbiljan post. Od koga je NOVJ oslobodila zemlju? Od ustasa? svaba sem u Beogradu i par vecih gradova nije bilo ni za lijeka, par "ofanziva" koje su preuvelicane po slikovnicama i to je sve od nacista (vojnih operacija) sto je vidjeno. Prva ozbiljnija operacija NOVJ (vojno) je Sremski Front koji znamo kako se zavrsio...ostalo su sve bile gerilske operacije. ajde priznacu i proboj obruca na Kozari jer i to je stvarno podvig ali to je bila borba za opstanak a ne ofanzivna i planirana akcija. Naravno zlocini po logorima i u Kraljevu i Kragujevcu su nesto za sta im stalno treba slupat glave nacisticke.
da zakljucim NOVJ je nezasluzeno dignuta u nebesa, kao i uvijek imali su srece da je Rus krenuo u kontru 42-e i Ameri usli u Italiju i Francusku 43 i 44....

Jugoslavija nikad i nije bila pod uticajem Sovjeta i nij eoslobodjena od sovjeta za razliku od Poljske, Ukrajine, Cehoslovacke i Madjarske pa i Rumunije (Bugarska je mijenjala strane), problem Jugoslavije je sto je ona oslobodila se "same sebe" i sto se stvorio okvir za 90te...

offline
  • Pridružio: 22 Feb 2011
  • Poruke: 1748

Hektor ::Verovatno bi, da je trazio (a nije) morao da objasni prethodno otkud to Jugoslavija u nesvrstanima kada ju je oslobodila crvena armija, vathra ::
Црвена армија је ослободила мањи део земље.
Уз помоћ коју је добила прво од Британаца а потом и од Совјета, НОВЈ је ослободила остатак земље. То је јединствен случај у Другом светском рату, и нема разлога да се тиме не понос

Naravno da se time ponosimo, ali posteno je reci da je to rezultat prodora cevene armije koja je ili direktno (vojnim dejstvima) ili indirektno (vezujuci za sebe nemacku efektivu) dovela do preduslova za oslobodjenje.
Hektor ::otkud to da je Jugoslavija mobilisala vojsku kao reakciju na ulazak sovjetske vojske u Cehoslovacku.vathra ::
Свака војска која држи до себе ће извршити мобилизацију и у далеко мање озбиљним околностима.

U tom konkretnom slucaju, samo smo mi u celoj evropi racunajuci i samu Cehoslovacku drzali do sebe Wink ili smo skupljali poene na zapadu gubeci ih istovremeno na istoku... ali da ne rasplamsamo, nije sporno da odnosi Rusije (odnosno SSSR) i Srbije (Jugoslavije) nikada u istoriji od stvaranja Srpske drzave nisu bili losiji nego tada (racunajuci i Srpsko Bugarski rat koji mi pokrecemo suprotno interesima Rusije a oni nas ipak spasavaju totalnog poraza).

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 800 korisnika na forumu :: 42 registrovanih, 4 sakrivenih i 754 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: airsuba, amar54k, amstel2, Ben Roj, bigfoot, Bluper, BraneS, BSD, ccoogg123, cikadeda, cvrle312, Dannyboy, darkojbn, DejanSt, Dimitrije Paunovic, djboj, dragoljub11987, ivica976, JimmyNapoli, Koridor, Kriglord, krkalon, Lazarus, Mad Serb, mgolub, mikki jons, milenko crazy north, moldway, nebkv, Nemanja.M, proka89, S2M, Simon simonović, TeodorSan, vaso1, Viceroy, VJ, vladas87, wolverined4, Wrangler, zlaya011, šumar bk2