Rat u Siriji 2016 - Komentari, diskusije i analize članova

1592

Rat u Siriji 2016 - Komentari, diskusije i analize članova

offline
  • Pridružio: 29 Dec 2011
  • Poruke: 833

mirbat ::SAA fan ::

Treba uzeti ovaj deo.


Ja bih išao po sredini obruča gdje je najuži na spajanje sa drugom stranom, podijelio ga na dva manja.


Da citiram sam sebe. Izgleda da SAA upravo ide na presjecanje obruča.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 19 Apr 2016
  • Poruke: 330

Citat:@jenanmoussa: 100 Albanians joined IS/Nusra in Syria. Influenced by 1radical imam, 8ppl joined from village Leshnice

Citat:USA allow new sanctions against Russia in case of failure of the diplomatic process on Syria
Već viđeno, čeka se reakcija Rusa.

Ne znam da li je bila već slika. Liwa al Quds, ozbiljna ekipa...



offline
  • Nebojša Đokić
  • vojni istoričar
  • Pridružio: 03 Jun 2010
  • Poruke: 4066
  • Gde živiš: Novi Beograd

Koridora ako ćemo tako i tvoj post je neozbiljan. Jo su Francuzi pre neke dve decenije dokazali da su svi oni koji su se bavili pokretima otpora po Evropi pravili jednu ozbiljnu grešku u startu. A to je kod nemačkih gubitaka su računali samo gubitke Vermahta jer su samo za Vermaht sređeni podaci o gubicima a i dostupni su. U stvari protiv snaga pokreta otpora su se pripadnici vermahta najmanje borili već su se borile razne jedinice u sastavu snaga bezbednosti i jedinice SS a njihovi gubici se jesu računali u konkretnim akcijama pod komandom Vermahta ali ne i u sumarnim mesečnim gubicima. tako imaš apsurdni podatak da je u Srbiji 1942. godine poginulo samo 18 Nemaca. To se odnosi na pripadnike Vermahta jer Vermahta u Srbiji 1942. godine gotovo nije ni bilo. Ali samo u jednoj borbi na Kopaoniku SS Princ Eugen divizija je imala za samo pola sata toliko poginulih u borbi sa Keserovićem četnicima. nakon toga su spalili selo Krivu Reku (Deobe Dobrice Ćosića). Ali tih gubitaka SS nema u sumarnim izveštajima. Arhive nemačkih bezbedonosnih službi nikada i ni u jednoj državi nisu postale dostupne istraživačima.
Ako uključimo gubitke raznih nemačkih "antiterorističkih" snaga kao i jedinica za eksploataciju okuparine teritorije (recimo organizacija TOT) nemački gubici u Jugoslaviji 1943. i 1944. godine nisu bile uopšte za potcenjivanje kad je reč o ljudskim gubicima nisu bili mnogo manji od Italije. Gubici u tehnici jesu bili višestruko manji ali su gubici u ljudstvu bili tu negde.
Ali otišao sam u off ovo je Sirija.

online
  • Pridružio: 02 Feb 2015
  • Poruke: 2662

ltcolonel ::Koridora ako ćemo tako i tvoj post je neozbiljan. Jo su Francuzi pre neke dve decenije dokazali da su svi oni koji su se bavili pokretima otpora po Evropi pravili jednu ozbiljnu grešku u startu. A to je kod nemačkih gubitaka su računali samo gubitke Vermahta jer su samo za Vermaht sređeni podaci o gubicima a i dostupni su. U stvari protiv snaga pokreta otpora su se pripadnici vermahta najmanje borili već su se borile razne jedinice u sastavu snaga bezbednosti i jedinice SS a njihovi gubici se jesu računali u konkretnim akcijama pod komandom Vermahta ali ne i u sumarnim mesečnim gubicima. tako imaš apsurdni podatak da je u Srbiji 1942. godine poginulo samo 18 Nemaca. To se odnosi na pripadnike Vermahta jer Vermahta u Srbiji 1942. godine gotovo nije ni bilo. Ali samo u jednoj borbi na Kopaoniku SS Princ Eugen divizija je imala za samo pola sata toliko poginulih u borbi sa Keserovićem četnicima. nakon toga su spalili selo Krivu Reku (Deobe Dobrice Ćosića). Ali tih gubitaka SS nema u sumarnim izveštajima. Arhive nemačkih bezbedonosnih službi nikada i ni u jednoj državi nisu postale dostupne istraživačima.
Ako uključimo gubitke raznih nemačkih "antiterorističkih" snaga kao i jedinica za eksploataciju okuparine teritorije (recimo organizacija TOT) nemački gubici u Jugoslaviji 1943. i 1944. godine nisu bile uopšte za potcenjivanje kad je reč o ljudskim gubicima nisu bili mnogo manji od Italije. Gubici u tehnici jesu bili višestruko manji ali su gubici u ljudstvu bili tu negde.
Ali otišao sam u off ovo je Sirija.


Odosmo u off. Reci cu da se slazem, moja poenta je bila da niti je bilo opsada gradova, niti je bilo tenkovskih bitaka niti je bilo fronta u Jugoslaviji 1941-45. Rat vrlo vrlo niskog intenziteta...poput Ingusetije i Cecenije danas...

offline
  • Pridružio: 23 Jun 2013
  • Poruke: 122

stalker ::Не могу да се отмем утиску да овде појединци и даље мисле да су Руси у Сирију улетели "грлом у јагоде".
Да немају појма ко су Сиријци и ко су ти "терористи",ко како ратује и за кога,за шта је ко способан или није,после више од пола века војног,обавештајног и сваког другог присуства на тој територији...
Просто невероватно. Very Happy

A ja ne mogu da se otmem utisku da ovde pojedinci veruju da je današnja Rusija po sveukupnoj svojoj moći, ravna ili čak jača od bivšeg SSSR-a. Istina, današnja Rusija nije ona Rusija iz 90-ih ali svakako nije SSSR iz 60-ih ili 70-ih.
Da li su Rusi u Siriju ušli "grlom u jagode", veliko je pitanje, kao i to da li su morali i zašto su morali ako su morali.
Koliko su kvalitetne obaveštajne podatke sa terena imali u to ne ulazim (vreujem da su bili kvalitetni) ali oni koji su donosili odluku o ulasku u Siriju, sve su prilike, nisu očekivali ovakav razvoj događaja.Već početkom decembra 2015. godine i sami Rusi vide da ne ide sve kako su očekivali. Zamenik predsednika komiteza za odbranu i bezbednost Saveta Federacije Franc Kljincjevič tada kaže :
"Операция в Сирии будет длиться не меньше года. Я ожидал большего от сирийской армии".
( Operacija u Siriji će trajati ne manje od godinu dana. Ja sam očiekivao više od sirijske armije)
Taj Franc Kljincjevič nije bilo ko, nije on nekakav politikolog, bloger, ili novinar, on je ipak senator i jedan od glavnih u Komitetu odbrrane i bezbednosti, znači da je dobro informisan a plus toga je veteran Avganistanskog rata i VDV-ovac i obaveštajac (blackops i tome slično). Ekipa u tom Komitetu se ne informiše iz novina, tv ili interneta, oni radije "troše" neke pouzdanije izvore. Dobro, ipak je on političar i naj češće priča ono što mu se kaže ali Putin je ipak glava i njemu ne bi trebalo bilo ko da sugeriše šta da kaže. On je početkom godine objavio pobedu u Siriji i naredio povlačenje, beše li tako? Da li je stvarno bila pobeda, vidimo sad. Da, delimično povlačenje OK ali je ipak teatralno proglašena pobeda iz usta Vrhovnok Komandanta, zar ne.
U avgustu 2012 je po odluci Medvedeva i naredbi tadašnjeg Ministra vojnog Serdjukova je rasformiran Aparat glavnog vojnog savetnika u Siriji. Nakon toga je SAA i doživela naj veće poraze na terenu. Međutim, po svedočenju Generala Ivašova, i pored naredbe Serdjukova, potpuna likvidacija savetničkog aparata nije uspela. Znači, uprkos svemu, koliko-toliko poizdane informacije o stanju i borbenim kvalitetima SAA i uopšte o stanju u Siriji su stizale do vrha RF.
Ja verujem da Rusi dosta dobro znaju šta se dešava na terenu. Eto i Erdoganu je Putin javio da mu se sprema puč i time mu spasio, ne samo fotelju, nego i glavu. Zbog toga mu se i zahvaljivao, ne samo zbog javne podrške tokom puča. Ali me čudi, kako nisu obavestili Asada da Nusra&co spremaju onu ofanzivu na južni Alepo? Da su skupili 3-5.000 "umerenih" sa sve tenkovima, BTR-ovima i artiljerijom i plus javno najavljivali tu ofanzivu i to sve po fazama (5-6 , kolko ih beše). Dobro, nije za verovarti neprijatelju na reč ali valjda su Rusi to koncentrisanje videli i o tome saznali od operativaca sa terena.Ili im nisu rekli ili su rekli a SAA ignorisala upozorenje ili, eto, Rusi nisu znali, što mi je malo verovatno. Kao što nisu znali da se sprema ova ofanziva na severu Hame, ajde bre.

@mirbat
Slažem se sa tobom, tako sam i ja razmišljao. Nešto slično kao što su Kurdi uradili u Manbidžu, presekli na pola i onda je sve išlo mnogo brže. Ovi iz pravca grada, u reonu citadele, guraju savim solidno, obzirom na to da su tu jako dobro utvrđeni položaji Nusronja ali me čudi da se ništa ne pokušava sa druge strane, iz pravca aerodroma, odnosno baze brigade 80. Ja sam očekivao da će odatle ići glavni udar SAA, pogotovu posle one informacije da su u vojnu bazu u Al-Safiri pristigli nekih 3.000 ruskih specijalaca (ČVK ili specnaz, svejedno). Verijem da je brojka preterana. Mislio sam da su tu ili da učestvuju u glavnom udaru ili da obezbeđuju aerodrom od eventualnog pokušaja "rebalsa" da ga zauzmu, što su "rebalsi" i najavljivali kao jedno od onih 5-6 faza "Majke svih bitaka".
Verovatno da je ipak ovo drugo, obezbeđivanje aerodroma za eventualnu evakuaciju ako nešto ne krene kako treba..

offline
  • sezan  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 29 Dec 2008
  • Poruke: 3131
  • Gde živiš: Kragujevac

Napisano: 01 Okt 2016 2:15

Russia in Syria: 1 year on


Dopuna: 01 Okt 2016 2:26

CrossTalk on Russia-US relations: Increased Tensions

offline
  • powSrb 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 08 Mar 2015
  • Poruke: 9437

Mr. Green
https://southfront.org/comparing-actions-of-russia.....ria-video/

offline
  • Pridružio: 21 Maj 2008
  • Poruke: 15130

Napisano: 01 Okt 2016 3:26

Koridor :: Totalno neozbiljan post. Od koga je NOVJ oslobodila zemlju? Od ustasa? svaba sem u Beogradu i par vecih gradova nije bilo ni za lijeka, par "ofanziva" koje su preuvelicane po slikovnicama i to je sve od nacista (vojnih operacija) sto je vidjeno. Prva ozbiljnija operacija NOVJ (vojno) je Sremski Front koji znamo kako se zavrsio...ostalo su sve bile gerilske operacije. ajde priznacu i proboj obruca na Kozari jer i to je stvarno podvig ali to je bila borba za opstanak a ne ofanzivna i planirana akcija. Naravno zlocini po logorima i u Kraljevu i Kragujevcu su nesto za sta im stalno treba slupat glave nacisticke.
da zakljucim NOVJ je nezasluzeno dignuta u nebesa, kao i uvijek imali su srece da je Rus krenuo u kontru 42-e i Ameri usli u Italiju i Francusku 43 i 44....

Коридоре,
није згорега упознати се бар са основним чињеницама.

НОВЈ је у Книнској операцији уништила немачку 264. дивизију (избрисана из регистра после тога). Код Вуковог кланца је уништен део 369. легионарске дивизије. Итд. Имаш доста извештаја у Зборницима, под завршним операцијама, где се може видети како је текло ослобађање земље кад је НОВЈ донекле пристојно опремљена.
На Сремском фронту је НОВЈ претрпела велике губитке приликом немачке офанзиве почетком 45-те, међутим немачко напредовање је убрзо заустављено. Приликом пробоја Сремског фронта Немцима и усташама су нанесени знатно већи губици.

Да не пишем даље, имаш посебан форум о томе на историји.

Dopuna: 01 Okt 2016 3:28

Koridor :: Odosmo u off. Reci cu da se slazem, moja poenta je bila da niti je bilo opsada gradova, niti je bilo tenkovskih bitaka niti je bilo fronta u Jugoslaviji 1941-45. Rat vrlo vrlo niskog intenziteta...poput Ingusetije i Cecenije danas...
Да ниси био болестан у школи кад сте учили 44-ту и 45-ту годину, а преспавао и предавања са пола претходних година?

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 33912

https://m.youtube.com/watch?v=v-HW0yZrS2w

Kad ste zabrazsili reću samo da je brat mojega pokojnog dede učestvovao u Sremskom frontu njega i još nekoliko seljana je pokupila 6 lička i gurnula u prve redove sve sa studentima iz BG-a i ostatka Srbije kuda su prošli koji su svi izginuli u prvim redovima. On kao malo stariji i bez vojnog iskustva je uspeo da izvuče živu glavu sa još par seljana iz našeg kraja njegov ratni put se završio u ZG-u posle masakra koji su partizani počinili iz 6 ličke iz osvete. Inače nije puno volio da priča o tome za razliku od mlađeg brata tj. mog dede.
Pa nek moderatori prebace na odgovarajuće teme ili obrišu.

Ameri tj USAF srušio još jedan most u Deir ez Zoru.
Teriristi iz al Hame i Kuasdije prihvatili nove uslove u predaji. Ovo bi mogle da budu dobre vesti evidentno je da teroristima u provinciji Idlib fali ljudstva istrošili su se na Alepu još su Turci odvukli deo u operaciju Štit Eufrata. Tako da biogli da poclače svoje iz kotlova u okolini Damaska đe ke ma snazi već duže primirje i time koliko toliko osloboditi SAA urbanih borbi.
Takođe su SAA mavukli pojačanje za konačni napad na tal Kurdi.
Ako bi uspeli da skuče i smanje koliko toliko br terorista u samom gradu Alepu mogli bi da se dogovore da predaju oružje i da odu na teritoriju svojih pre neki dan pročitah da teroristi koji su napustili Daraju učestvuju u borbama na severu Hame.

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8865
  • Gde živiš: pecina stroga

Koridor ::
Odosmo u off. Reci cu da se slazem, moja poenta je bila da niti je bilo opsada gradova, niti je bilo tenkovskih bitaka niti je bilo fronta u Jugoslaviji 1941-45. Rat vrlo vrlo niskog intenziteta...poput Ingusetije i Cecenije danas...


Stvarno odosmo u off ali moram da primjetim: Kninska operacija, 8 korpus, novembar - decembar 1944?

Uuups, nisam vidio Vathrin post, izvinjavam se.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 805 korisnika na forumu :: 41 registrovanih, 4 sakrivenih i 760 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: airsuba, amar54k, amstel, Ben Roj, bigfoot, Bluper, BraneS, BSD, ccoogg123, cikadeda, cvrle312, Dannyboy, darkojbn, DejanSt, Dimitrije Paunovic, dragoljub11987, Dukelander, ivica976, JimmyNapoli, Koridor, Kriglord, krkalon, Mad Serb, mgolub, mikki jons, milenko crazy north, moldway, nebkv, Nemanja.M, proka89, S2M, Simon simonović, TeodorSan, vaso1, Viceroy, VJ, vladas87, wolverined4, Wrangler, zlaya011, šumar bk2