Rat u Siriji 2016 - Komentari, diskusije i analize članova

1595

Rat u Siriji 2016 - Komentari, diskusije i analize članova

offline
  • Pridružio: 29 Dec 2011
  • Poruke: 833

safra ::+ ...
Safra, ovo što je objavio Njujork Tajms je jako interesantno, bez obzira da li se radi o provjerenim informacijama ili dezinformacijama. Ukoliko je u pitanju dezinformacija, meni je još interesantnija za analizu. Zašto bi Njujork Tajms plasirao ovakvu dezinformaciju? Je li ona dio pripreme javnosti za "izvlačenje" iz Sirije? Da li i koliko može da utiče na izbore u Americi, itd.

Jesi li posjetio link Njujork Tajmsa? Ukoliko nisi, imaš na njemu isječke audio snimka. Meni prilično zvuče vjerodostojno. Da li je nešto izvlačeno iz konteksta, ili ne, ne znam, ali, kao što sam na početku rekao - jako je interesantno za analizu po pitanju dešavanja u Siriji bez obzira da li se radi o provjerenoj informaciji i vjerodostojnim snimcima ili o dezinforamciji.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • član biblioteke
  • Pridružio: 18 Jul 2007
  • Poruke: 28651
  • Gde živiš: iznad smoga Beograda

Još jednom ponavljam da je vreme da naučite kako se postavljaju citati. Sve poruke sa citatima na kvadrat pa do n-te, biće brisane.



offline
  • Pridružio: 19 Jun 2014
  • Poruke: 1405

vranjanac29 ::
Ako ona mumificirana festica pobed, i sam Putin je izjavio da ce ona biti ta koja ce napasti Rusiju nuklearnim oruzjem. On takve izjave nikada pre nije davao i zato i verujem u ono sto kaze.
Nekako se priblizava i kraj Merkelove u Nemackoj, polako prevagu u celoj Evropi donose desni centri i naravno izlazak Britanije iz EU. Sve mi to mirise na tesku barutanu.


Evo upravo u Moskvi ponovo renovirali sva atomska sklonista sa kapacitetom 100% stanovnistva

https://ria.ru/moscow/20160929/1478130933.html


Na zalost ove nove Bulava rakete su ocaj a vremena je sve manje... Pre dva dana je bilo lansiranje 2 rakete istovremeno gde je jedna unistena u sred leta

Ужасная статистика. В СССР ее бы забраковали

Булава:
Число запусков 28
— успешных 19
— неудачных 9

Р-36М:
Число запусков 43
— успешных 36
— неудачных 7

РС-24:
Число запусков 7
— успешных 7
— неудачных 0

РТ-2ПМ2 «Тополь-М»:
Число запусков 16
— успешных 15
— неудачных 1



Ali ovo je za neku drugu temu.

offline
  • safra 
  • Ugledni građanin
  • Pridružio: 26 Sep 2012
  • Poruke: 304
  • Gde živiš: Podgorica

slonic_tonic ::
ma znaš u čemu je stvar, to bi svakako bio mlak odgovor kad bi to bio odgovor.

Ali takve akcije još nije bilo, pa i sam kažeš da je ona samo vjerojatna.
Dakle, možemo reći da je to nekakvo upozorenje, a ono može biti i prilično decentno ili uvijeno.
Nema razloga za tešku artiljeriju... još.
Ako bi započele ozbiljne pripreme Amerikanaca za takvu akciju, ima vremena da se ruski ton zaoštri.

Tako se bar meni čini, iako ti svijet diplomacije svakako bolje poznaješ od mene.

"Vjerovatna" iz mog ugla analize, dakle ne mogu ništa da tvrdim taman posla.
Tvoj rezon je sasvim u redu i uklapa se u logiku ali ne više ni manje u ono što ja mislim da slijedi jer pokušavam da čitam između redova.

Izjava Zaharove i pisanije ruskih medija o mogućem američkom napadu na sirisjku vojsku je došao iznenada bez "poziva na izjavu" što je u diplomatiji neobično. Nije bilo nikakvog razmatranja, razgovora, vojnog pomjeranja, itd. da bi Rusija već počela sa protokolarnim upozorenjima.
To znači da se u diplomatskkim krugovima a prema obavještajnim saznanjima sve više zagovara ideja napda na sirijsku vojsku, usled, pretpostavljam loše situacije na terenu za SAD.

U razgovoru sa nekim eminentnim profesorima koji su imali respektabilne kontakte sa raznim vojim atašeima itd. uvijek mi je zavrjeđivalo pažnju to što kako kažu, njihov jezik diplomatije iz godine u godinu sve olovniji kad mu se sužava prostor među zubima.
Ziveli

@mirbat
Jesam zato i rekoh...Prije svega u tekstu ima više tumačenja nego doslovnog citiranja. To je bitno jer neka dozvole meni da ja sam tumačim...sve ostalo je manipulisanje.
Snimljen je klasični razgovor iza zatvorenih vrata.

A drugo, koji je cilj ovakve podrivačke akcije NYT znaćemo brzo jer sve ispliva na površinu. Moguće je da je u službi Klinton, koja će se ovih dana javiti i reći kako ona ima rješenje za Siriju i kako će ona vratiti poljuljani ugled SAD-a (na konto toga da je :"Rusija nadmudrila SAD". - prva pomisao, što ne znači da neće biti nešto skroz lijevo, ali ima utemeljenje jer je to ranije radio Buš.
Evo izvlačim nešto iz moje biblioteke Smajli
U jeku kampanje G.Bush : "We will use these good times for great goals. …This [Clinton-Gore] administration had its moment. They had their chance. They have not led. We will.”
Nemojte misliti ako su oboje iz demokratske stranke da se neće peckat.
Američka matrica.

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2385

Да не цитирам, наслањам се на оно што су изнад писали slonic_tonic , safra и Georgius а о вези између америчких председничких избора и овог рата. Можда би ваљало поменути још пар (могућих) делова слагалице:

Дакле, избори су близу а кандидати су изједначени. Анкете кажу да Ни Клинтонка ни Трамп нису популарни и да ће Американци на овим изборима више гласати "против" него "за". Кажу, а и ја мислим, да политички естаблишмент, банкарско-војно-индустријски или какав већ комплекс, подржава Хилари. Тај естаблишмент има мотив, средства и прилику да г-ђу мало погура у овој трци. Сувише би било ризично све ставити на карту ТВ дуела. Знајући њихову фасцинацију психологијом маса и "crisis management"-ом, да се претпоставити да ће изборни инжењери направити неку зврчку у финишу кампање. Неку кризу, неки "медијски јак" догађај. Нешто према чему би кандидати морали одмах да се определе. Рецимо у последњих 10 дана кампање како се не би оставило времена Трампу да дође до информација те да осмисли и заузме став. То би јој дало недостижну предност. То би био, како то они у својим теоријама зову, "game changer".
Е сад, какве све то везе има са Сиријом када се у ту сврху може искористити и нека унутрашња заврзлама, пуцњава или неки споран трговински уговор са Европом или Азијом? Алепо се сам намеће као згодно место. Закувати нешто у Кореји или на Балкану јесте могуће али би то био превелики ризик. Могло би се отети контроли. У Сирији криза већ траје а последице такве провокације не морају да буду трајне.
А могуће је то само мој субјективни утисак због појачане халабуке по западним новинама. Мени то изгледа као медијска припрема, не само као покушај заштите "својих".
У Сирији се свакаква ситуација може закувати. Замислите да нека агенција генерише кризу, одреди лимите, води је, управља исходима и о свему унапред обавештава Г-ђу и њен изборни тим. Чак и ако се Трамп некако у свему снађе, Хилари ће га претећи само на тачније "процене".
Све наведено можда ће се десити а можда и неће. Ја верујем да Руси разматрају и овакве сценарије. Али ако се деси, биће веома занимљиво анализирати њихове реакције. Можда ће се разјаснити и неке недоумице у досадашњем периоду.

Хтедох нешто и о навици америчких председника да направе неко с--ње почетком првог мандата али то ћемо други пут. Одужио сам а нов сам овде. Не бих да испаднем непристојан.

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8865
  • Gde živiš: pecina stroga

U vezi ove gore rasprave, ali bez citata.

Ne bi ja mistifikovao ovo curenje u NYT.

Sta je procurilo: Keri se brani pred Sirijskom opozicijom da su on i Obama htjeli da napadnu i poraze Asada, ali da nije dao kongres (koji kontrolisu republikanci). Samo pranje ruku, na suptilan nacin, pred domacom publikom.

Nije bas Keri mogao da izadje u UN i kaze resili bi mi Asada ali neda kongres.

Citajuci mjesecima komentare ispod jastrebovskih tekstova u medijima glavnim nosiocima neocon ideologije u Americi, mogu da kazem da je pola komentara u stilu Obama je joke, nikad Amerika nije izgledala nemocnije, ovaj predsjednik je unistio Americku ulogu u svijetu itd, itd, da ne parafraziram dalje.

Ovo moze da bude odgovor Obamine administracije na te optuzbe.

offline
  • Pridružio: 19 Jan 2015
  • Poruke: 1253

babaroga ::
Problem je sto im taktika pali. Cak i ti Jontra, vjerovatno nenamjerno, po srcu i iz duse, zakljucujes da je Sirija mrtva. Da li se slazes da to i jeste cilj ovih monstruma sto manipulisu istinom za svoju korist, da nas uvjere da je sve uzalud, da je cijena slobode prevelika, da treba da se predamo da ne bi ginula djeca?


Druze, ja se potpuno slazem sa ovim sto si napisao i koji su njihovi ciljevi, ali jas sam ziveo u jednoj predivnoj zemlji, sto je za razliku od ovih kvazi drzavica nastalih posle bila pojam za drzavu. Jest, javit ce se neko i duvati onu filozofiju kako nije valjala pa je propala,( i sad kad je po njihovom sve procvetalo). Isti ovi zlotvori sa istom taktikom ubili su je. Ubijace jos, jel je njihova masinerija jos jaka. Pocela je da se raspada, al je jaka. Dao bog mozda ce moji unuci da docekaju da se raspadne.
Ovo u Siriji je mnogo gore. Moja dusa i srce se od prvog dana ove invazije nada da ce Sirija da nadje snage da se odbrani i sacuva svoju drzavu, ali mi zdrava pamet govori da su zlotvori uspeli, nazalost. Ne vidim da ce od te Sirije koje smo znali ostati nesto. Mozda neka kvazi drzava u stilu sadasnje BIH.

babaroga ::Strasno je kad se malo dijete povredi u igri, a kamoli kad strada od bombe. Ali, kakav ce zivot biti djeci iz Sirije ako ovi bolesnici odnesu pobjedu? Nadam se da ce sirijski narod, ma kakav da je, uspjeti da sacuva zemlju i slobodu, i da satre ovu kugu. A za hegemone, zna im se sudbina. Samo ne znam da li cu docekati da to vidim.

Zivot te dece ako bolesnici odnose pobedu smo videli kako bi izgledao na mnogo klipova. Klali su palili pucali u potiljak ljudi. Ipak ti zlotvori drze pola Sirije i do skoro pola Iraka gde su oprali puno mozgova. Svestan sam propagande, svestan sam medijske moci zlocinacke alijanse, ali ipak na kraju meni je dete dete. Jbg mozda sam lud mozda emotivna budala ali eto....

offline
  • Pridružio: 19 Feb 2006
  • Poruke: 11156
  • Gde živiš: Banja Luka

+ citat
Tesko je reci. Istorija nas uci da su sve imperije na zalasku povlacile hazardne poteze.
Ja bih se pitao zasto bi SAD bile izuzetak kad vec duze vreme javno govore kako im je ugrozena izuzetnost nacije, a na toj premisi gospodare nad dobrim delom sveta.

offline
  • powSrb 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 08 Mar 2015
  • Poruke: 9437

Citat:10,000 fighters (Liwa Al Quds, Hezbollah, Kat'iab Al Baath, etc) are in Aleppo to support the SAA for the final battle to liberate the city

https://twitter.com/MmaGreen/status/782235045331279872]

Ако је пола од овога истина, колико онда припадника САА има, 10-15 хиљда?

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 8009
  • Gde živiš: Zagreb

oslobođena Kindi bolnica:


Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 798 korisnika na forumu :: 32 registrovanih, 4 sakrivenih i 762 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: airsuba, amar54k, amaterSRB, Ben Roj, bigfoot, Bluper, BraneS, BSD, Dannyboy, darkojbn, Dimitrije Paunovic, djboj, dragoljub11987, ivica976, Kriglord, Krusarac, kybonacci, Lazarus, Leonov, Mad Serb, Marko Marković, mikki jons, milenko crazy north, moldway, nemkea71, Panter, Simon simonović, vaso1, VJ, wolverined4, zlaya011, šumar bk2