Rat u Siriji 2016 - Komentari, diskusije i analize članova

1617

Rat u Siriji 2016 - Komentari, diskusije i analize članova

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 8009
  • Gde živiš: Zagreb

Klecaviks ::
Šta ti uopšte podrazumevaš pod udarom na Asada. Njega lično ili njegove snage? I koji intezitet? Rusi sigurno ne bi ušli u otvoreni sukob sa Amerima zbog nekog pojedinačnog napada na sirijski položaj kao onaj kod aerodroma ali bi na svaku ozbiljniju eskalaciju morali da odgovore.

mislio sam na Assadove snage, naravno.
Ne vjerujem da bi i u slučaju velikog napada USA na SAA Rusi udarili na Amerikance.
Kao što ni Amerikanci nisu u Gruziji ili Ukrajini udarili na Ruse, a nije im bilo pravo.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Gama  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 14 Jun 2004
  • Poruke: 4389

stalker ::^^^^^^^^^^
@ GAMA
А шта онда да раде са "енергетским пројкетима",изласком "цеви" на Сиријско море...,Катаром,Саудијском Арабијом?

А и директне крађе и шверца нафте преко Турске више нема.


Privremeno će to baciti po strani, tražiti alternativu, a ukoliko se ukaže nova prilika vratiće se na staro. Npr. SAD nikad nije odustala od Indokine i pored poraza u Vijetnamskom ratu. Skoro pola veka kasnije imamo saradnju SAD i Vijetnama po pitanju otvaranja nekadašnjih sovjetskih baza za strane ratne brodove. Kad je protivnik zajednički (u slučaju Vijetnama i SAD to je Kina sa aspiracijama u Južnokineskom moru) nađe se očas zajednički jezik.


safra ::+ ...

Eh, opisao si ga tako kao da je ovo nova 1914. i da se traži neki Sarajevski atentat za početak sukoba.
I SAD, i Rusija, i Kina, i EU itd. znaju da će naredni sukob biti kraj za sve – ekonomski, ali i fizički. Ta doktrina (tzv. MAD – od Mutual Assured Destruction – Sigurno uzajamno uništenje) koju su izbacili tokom Hladnog rata je bila osnov američke spoljne politike kada dođe do kraj samog kraja. Čisto sumnjam da će korporacije posegnuti za tim da se uništi celo čovečanstvo zbog Sirije. Ne znam koliko će to biti dobro za biznis kada radioaktivni oblak uništi i te korporacije koje su htele da se reše.

Kad je bio rat u Vijetnamu, gde su se nekad sudarali Sovjeti i Ameri, nije došlo do eskalacije iako je tada situacija bila prilično napeta nego danas. Jedna strana je bila istisnuta, sve je prošlo bez problema, čekao se revanš. Došao Avganistan, ista priča samo za Sovjete problem.

Turska vlada je oduvek bila ljiga – od Ataturka pa do danas. Gledaju oni interes, a ne da li neko ima silu i moć. Iako su sedamdesetih Ameri bili moćni, Turke nije ništa ometalo da kooperiraju sa Sovjetima. Čak su dozvolli i transport sovjetskih trupa i naoružanja preko njihove teritorije bez obzira što su članica NATO. To samo govori da nije bitno da li su u NATO-u ili ne već koji je interes (piše to u FRUS-u). Prilagodljivi su oni prilično. Ne bi me začudilo da će promeniti ploču kada srede Kurde u Siriji i kada stabilizuju odnose sa Rusima.

Slažem se za ovaj multipolaran svet samo što kad je multipolaran svet male zemlje obično nadrljaju i budu predmet za obračun velikih te prođu vrlo često još gore nego u unipolarnom svetu.



offline
  • Pridružio: 02 Feb 2010
  • Poruke: 3634

Лидер опозиционе француске партије Национални фронт Марин ле Пен оптужила је Европску унију да је одговорна за наставак рата у Сирији.

„Ви радите све да бисте свргнули легитимну владу Сирије, чиме ту земљу гурате у страшан грађански рат, док за све невоље и проблеме кривите Русију, која се бори против ДАЕШ-а“, рекла је шефица фракције „Европа нације и слободе“ у Европском парламенту иступајући на пленарној седници скупштине у Стразбуру.

Даље: https://rs.sputniknews.com/evropa/20161005/1108362.....irija.html

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8865
  • Gde živiš: pecina stroga

safra ::@Gama
@babaroga

Jedna od strana je ugrožena i uskoro može biti istisnuta. Ostaje da vidimo hoće li se ta strana pomiriti sa tim ili će ići na sve ili ništa dok je na vrijeme.

Dešavanja u Siriji značajno mogu uticati na budućnost NATO pakta i Evropske Unije. Veliki je ulog politički na stolu. Zaboravite naftu. Zaboravite plin itd.

Na BI dolazi do mirne tranzicije uticaja svjetskih i regionalnih sila koja će između ostalog promijeniti svjetsku sliku polarnosti.

Da li SAD može da prihvati tu novu činjenicu ili će ići u grčevitu bezrezervnu borbu za očuvanje dominacije zavisi isključivo od proračuna koorporacija i mozgova u budućoj administraciji.


Posto si se obratio direktno, da odgovorim. Sto bi rekli englezi, you are preaching to converted. Pogledaj moje postove od pocetka ruske intervencije u Siriji i vidjeces da je ovo sto si napisao sustina mojih procjena jos iz oktobra prosle godine. Ziveli

offline
  • Pridružio: 02 Feb 2010
  • Poruke: 3634

Gama ::+ ...

Питање је да ли више постоји алтернатива...?
Апетити су превелики...
Ја не видим друго решење осим да почну да живе сразмерно својим могућностима.
Што ће тешко ићи,то сви знамо. Wink

ПС
Ова Кина више није "она" Кина...Немају Амери шта да више траже тамо...

offline
  • Pridružio: 17 Feb 2013
  • Poruke: 400

slonic_tonic ::
mislio sam na Assadove snage, naravno.
Ne vjerujem da bi i u slučaju velikog napada USA na SAA Rusi udarili na Amerikance.
Kao što ni Amerikanci nisu u Gruziji ili Ukrajini udarili na Ruse, a nije im bilo pravo.


Onda bi mogli samo da se pokupe iz Sirije i biraju ćoše za sledeći #$$%&. No dobro, da se priča ne pretvori u šta bi bilo kad bi bilo, najbolje da sačekamo i vidimo rasplet na koji, nadam se, nećemo još dugo čekati. Kukuruz kokičar je lepo rodio ovo godine, zalihe drva su tu tako da opušteno...

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8865
  • Gde živiš: pecina stroga

slonic_tonic ::Korvete, koje je renoje već spomenuo:

Russian Navy BSF's Buyan-M Class Corvettes 603 Serpukhov & 602 Zeleny Dol (in order of transit, 1 mile apart) southbound on the Bosphorus





Rusi ocigledno znacajno jacaju prisustvo u teatru operacija. Moze se pretpostaviti da imaju jake razloge za ove poteze. Vjerovatno im obavjestajne strukture javljaju sta su moguci pravci razvoja dogadjaja. Ako je to tacno, ovo mi se uopste ne svidja... Plasim se da nam nece bas te kokice biti slatke.

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 8009
  • Gde živiš: Zagreb

safra ::
Da li SAD može da prihvati tu novu činjenicu ili će ići u grčevitu bezrezervnu borbu za očuvanje dominacije zavisi isključivo od proračuna koorporacija i mozgova u budućoj administraciji.

...i aramisov odgovor na to:
aramis s ::
Korporacije počivaju na bezdušnosti i agresivnosti, ali nisu blesave da ne kapiraju da u današnje vreme nisu nedodirljive kao do sada. Ne žele sigurno da jedan lokalni, doduše krvav i opak, sukob preraste u globalni u kome bi bile ”legitimni cilj” kako US administracija voli da kaže.

vas dvojica u stvari zastupate istu (i jedinu logičnu) tezu, a to je da su korporacije - racionalne.
oni će bez ikakvog obzira i suosjećanja ugrabiti sve što im se nudi, ali će i stati tamo gdje postoji opasnost da će polomiti zube.

Njihova racionalnost je stvar prirodne selekcije kadra.
Korporacije su hijerarhijske strukture. Svatko tko je došao na vrh, morao je proći više nivoa hijerarhije.
Da biste prošli taj put, morali ste se neminovno mnogo puta sagnuti, primiti ga i stegnuti zube. Tko to nije bio u stanju, taj je ispao iz igre već na prvom nivou. Tamo nema mjesta za buntovnike i impulsivne karaktere.

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 8009
  • Gde živiš: Zagreb

jeftino dam, samo da prodam...


offline
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 8009
  • Gde živiš: Zagreb

raykan ::
Taj rezon nema smisla ni logike. To bi onda znacilo da Ameri mogu da ubijaju Ruske saveznike pod zastitom bez posledica. To bi srozalo ugled Rusije na nulu. Poredjenje sa Gruzijom nije adekvatno iz gomile razloga, da ne ulazim u njih.

slobodno uđi, bar u neke od njih, ne moraš u cijelu gomilu Smile

šalu na stranu - i Rusi ubijaju američke saveznike u Siriji i zbog toga su Amerikanci poniženi pred svijetom i srozao im se ugled, svakako. Amerikanci nisu (i neće) direktno napasti Ruse zbog toga, ali gledaju kako da u toj igri mačke i miša adekvatno odgovore.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 560 korisnika na forumu :: 14 registrovanih, 0 sakrivenih i 546 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: amaterSRB, apachehelikopter, djordje92sm, ILGromovnik, JOntra, mgolub, MilosKop, proka89, Sančo, UAV operator, Valter071, VJ, wizzardone, šumar bk2