Rat u Siriji 2016 - Komentari, diskusije i analize članova

1623

Rat u Siriji 2016 - Komentari, diskusije i analize članova

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 33912

Syria: Gov. forces launch counterattack against Jabhat Fateh Al-Sham outside Damascus


Сирия Syria HD ★ На высотках в Латакии camera1





Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 30 Apr 2010
  • Poruke: 552
  • Gde živiš: Beograd

@Safra
Lt colonel je upravu što se tiče opadanja vojne moći Amerike. U odnosu na trenutak raspada SSSR, 90-te američka armija je daleko nazadovala u odnosu na bojevi potencijal kojim je raspolagala tada.
Zašto?
1991 Amerika objavljuje pobedu u hladnom ratu i proglašava sebe za jedinu svetsku supersilu, što je u osnovi bilo tačno. Najjači tehnološki zamajac američkoj vojsci su bile sredine osamdesetih do sredine devedesetih. Sve vojne tehnologije započete i razvijene u tom periodu su imale za akcenat upotrebu protiv jednakog protivnika, što je tada predstavljao SSSR. Avioni, brodovi, podmornice, nuklearne pomorske rakete (Trident), krstareće rakete Tomahawk, stealth tehnologija aviona i brodova i mnogo drugog krasilo je tu epohu najveće vojne moći SAD.
Kada su izgubili svog arhi neprijatelja (komunizam) u vidu SSSR, opijeni osećajem nepobedivosti i snage počeli su da stvaraju strategiju i novi koncept viđenja sveta kroz iluziju zvana Pax Americana.
11.09.2001 je datum kada su strategiju počeli da sprovode u svetu. Teroristički akt, kako su oni opisali, dao im je savršen izgovor da krenu sa sprovođenjem svoje monstruozne strategije.
1999 i rat na Kosovu je bio defile vrhunca tehnološke i vojne nadmoći SAD nad svima u svetu. Poručili su drugima, preko nas, da je svaki otpor protiv Imperije uzaludan.
Rusija je tada bila već odavno razvalina i olupina dovedena do neprepoznatljivosti, pogrda i podsmeha. Zapad je bio zadovoljan, jer je na čelo države doveo izdajnika, pijanicu i klovna sa kojim su se šegačili. Eto, kad smo nekada strašnog protivnika sveli na ovo stanje, šta tek možemo vama, poručivali su svima u svetu.
Americi je glave došla njena gordost i osećaj izuzetnosti.
Amerika ništa kvalitativno nije više razvijala od 2000-tih naovamo. I ono čime su raspolagali a i sada raspolažu je više nego dovoljno za 99% država u svetu.
Razlozi opadanja udarne pesnice Amerike kriju se u:
1. Nedostatku kvalitetnog protivnika koji bi je motivisao na novu tehnološku trku i trku u naoružanju
2. Istrošenosti ljudskih i materijalnih resursa nakon beskonačnog niza ratova koje i dan danas vode
3. Varljivom osećaju vojne i tehnološke nadmoći nad celim svetom što dovodi do podcenjivanja stvarne snage protivnika
4. Promašenim i preambicioznim vojnim projektima koji troše nenormalne količine novca, vremena i ljudskih resursa zarad dobijanja diskutabilnog tehnološkog napretka (projekti F-35, F-22, LCS…)
5. Stečenom bahatom i neodgovornom ponašanju kako prema saveznicima tako prema i ostalim državama, kao posledica samovolje stečene izigravanjem samozvanog svetskog policajca i borca za mir i demokratiju (na američki način).

Rusija se oporavljala od rana. Morala je da se pregrupiše, da stane na noge posle nokdauna 90-tih i da krene da nadoknađuje 15-20 godina zaostajanja za svojim protivnikom. Da ponovo nauči tehnologije kojima je nekada vladala. Da osvoji nove.
Sve ove godine Rusija igra taktički. Skuplja snagu i jača. Čeka trenutak kada će je pokazati ostatku sveta.
Ne želi više da trpi američku drskost i bahatost.
Zato su i pustili Amere da se troše u beskonačnim ratovima protiv domorodaca. Irak, Libija, Avganistan.
Rusija je imala veliku sreću da je vodi čovek kojem je ona u duši, srcu. Koji zna igru protivnika i koji je strpljiv i ume da čeka. Takođe, i globalizacija je donela nešto dobro. Sveopšta povezanost sveta putem Mreže i trgovine značajno je Rusiji pomoglo da ovlada ključnim tehnologijama kako bi mogla da uhvati korak sa ostatkom sveta.
I ono što je najvažnije.
Rusija je pronašla sebe. Svoj identitet. Svoju osu, oko koje će se razvijati i rasti.
I baš ih briga za bilo koga drugog.
Oni zaista i jesu CIVILIZACIJA ZA SEBE.



offline
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 8009
  • Gde živiš: Zagreb

safra ::
Usput evo procjene o mrtvima



Čija je to procjena?

Neobično je da je ukupni broj poginulih pobunjenika manji od ukupnog broja provladinih boraca, s obzirom na odnos vatrene moći.

P.S.
stvarno sam ćorav. lijepo dolje piše čija je Very Happy

offline
  • jazbar 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 28 Dec 2009
  • Poruke: 16099
  • Gde živiš: Lublana

Pogledaj ko je autor, onaj ćova iz Coventryja (VB) koji prodaje kebab.

offline
  • Pridružio: 25 Nov 2015
  • Poruke: 86
  • Gde živiš: Podgorica

Citat:Svi vi koji tako olako potcjenjujete SAD nema pojma o toj državi. Bez uvrjede.

Какво изоштравање геополитичке слике ,какав тон и каква аргументација!?!Пресјек анализа из жуте штампе,у најбољем случају,са све освртом на могући ирански гамбит ( амбис?) на бази сопствених увјерења и уз омаловажавање саговорника. Лепршаво...

Само НАТО зомбији са монохроматским пријемницима не уочавају промјену у квалитету сигнала.Њима слика трајно остаје црно бијела и ту помоћи нема.Наравно да нико не потцјењује Америку,ни случајно.Али је питање доброг укуса,да не кажем морала, бити на страни слободног свијета који се порађа на наше очи.Насилне симетрије - као,и једни и други бомбардују,као,и једни и други убијају - које испражњене од логичког садржаја служе да олакшају савијест евроатлантиста су само то : насилне симетрије и ништа више.

Треба да знаш:Слобода није тренутно осјећање стања већ трајно осјећање циља(Пекић).То је онај богомдани унутрашњи механизам који далекосежно мијења свијет.На боље, као и увјек.

А замисли, важи и за нас на Балкану Smile.

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 33912

Syria: Syrian army makes advances against IS in Deir ez-Zor


Up to 36 people were killed, dozens others injured as a suicide blast rocked a Syrian border-town with Turkey.
+ 18+đ

offline
  • safra 
  • Ugledni građanin
  • Pridružio: 26 Sep 2012
  • Poruke: 304
  • Gde živiš: Podgorica

black venom ::
Zato su i pustili Amere da se troše u beskonačnim ratovima protiv domorodaca. Irak, Libija, Avganistan.

Da si mi šlagvort pa ću ti ovog puta odgovoriti samo na citirano a na ostatak komentara kad stignem.
Ujedno da održim obećanje koje sam dao da ću napisati nešto o Iraku. Smatram da sivima može poslužiti a korišćeno je mnogo literature.

Nijesu oni nikog puštili već su bili nemoćni da to spriječe. A mit je to da su se "potrošili" protiv domorodaca.

Možda malo skretanje sa teme ali u cilju kvalitetne polemike nadam se ostanku posta jer itekako ima veze sa Sirijom.

Pojedine sile nemaju mogućnosti da igraju u dobroj vjeri i poštenju. Obično takvim silama fali novca, uticaja i naposlijetku moći. Obično takve sile ako su ranije igrale pošteno sada propadaju i moraju da se "vade". Takve sile čak i sreća napušti. Mislim, napušti ih nafta, napušte ih potencijalna nalazišta nafte, plina, zlata, vode, napušte ih saveznici i prijatelji, napušte ih stabilna i normalna klima, zdravlje, nauka, ...
Razumijete?

Instinkt za preživaljavanjem velikih sila okupljenih oko Zapada predstavlja u stvari održavanje nivoa standarda života njihovih građana. Svaki pad standarda u tim državama znači i pad vlasti odnosno gubitak moći. A vlasti su sebične i uradiće sve da opstanu. Ako vlast povežete sa koorporacijama onda imate jedan zločinački pakt spreman da uradi sve!
Upravo zbog toga na geopolitičkom igralištu česti su slučajevi "teroija zavjere". U suštini, cilj postojanja ove dvije riječi i njenog forsiranja jeste da diskredituje kritička misao i realna kretanja spoljene politike država koje sprovode zavjere i zvjerstva i da na taj način sebe brane u javnosti među građanstvom koje ne može da poima i prihvati takvu realnost.

Invazija na Irak i Američko - Iračko - Iranski odnosi


Poznato je da je pučem koji je organizovala CIA (teorija zavjere jelte) 1953 godine svrgnuta tadašnja vlada i na čelo postavljen Šah kojeg je SAD naoružao i postavio Iran kao policaja u regiji jer su se snage UK povukle iz Persijskog zaliva. Neđe do 1958 godine Irak je bio prozapadno orjentisan nakon čega je tadašnja Stranka preporoda krenula putem komunizma i neđe 70tih režim potpisuje ugovor sa SSSR o prijateljstvu i saranji. Nedugo poslije toga od SSSR traže oružije radi odvraćanja od odmazde SAD koji je pritiskao irak zbog nacionalizacije Iraq Petroleum-a koju je prije toga posjedovao Royal Dutch Shell, BP, Exxon, Mobil i CFP (Francuzi).

Pazite sad ovo preorjentisanje. Sadam koji je postao presjednik Iraka 1979 kad je vidio da mu SSSR ne može pomoći da modernizuje državu civilno i vojno i da neće ispostaviti oružije i ostale potrepštine, preorjentisao se i okrenuo prozapadnoj politici. (vidite, vlast je najbitnija). Tada su zapadne kompanije ponovo počele da isisavaju sve što su mogli i uspjeli su izgurati Irak van uticaja SSSR-a. Iste godine, dolazi do revolucije u Iranu i na čelo države dolazi Ajtolah Homeini. Glavno uporište Vašingtona je izgubljeno! - Iran postaje smrtna prijetnja! Cijela regija odjednom postaje meta američkog naoružavanja. Saudijcima se šalju velike količine oružija, a traže se i grade nove baze npr Bahrein đe je stacionirana danas ja mislim Peta flota. Pošto zalivske zemlje nijesu bile dovoljno jake da zauzmu mjesto Irana to mjesto amerikanci su namještali Iraku. Tako su se i zavadili Irak i Iran. I već 1980 godine Sadam vrši invazuju na Iran. Amerikanci su tada zažmurili na agresiju i suprostavili se akciji SB u UN.

ALI, Iran nije naivan. Napad Iraka ih je još više ujedinio i vrlo brzo Iran se konsolidovao i preokretao ishod. Amerikanci su to predviđeli, i počeli da pomažu Sadama (obratite pažnju!!!). Ronald Regan je tada skinuo IRAK sa liste država koje podržavaju terorizam!!! Još gore, sreo se sa Sadamom u Bagdadu 1983 godine. I to je bilo obnavljanje odnosa nakon 17 godina !!! Baš sad/tad ??! Onda su pomogli Iraku milijardama dolara pomoći. Naravno, nikad nijesu prodavali oružije Iraku direktno ali su ga dodavali preko Saudijske Arabije, Kuvajta i Jordana. Dodavali su im francuske borbene avione i rakte Exocet koje su se koristile protiv tankera koji su prevozili Iransku naftu. Kasnijih godina Reganova administracija je slala satelitske snimke, presrijetali iranske komunikacije, javljali o premještanju iranskih trupa i tako čuvali Sadama od poraza. Nazvali su ga tankerski rat jer su aktivnom ulogom amerikanci štitili naftne tankere na jugu Zaliva od Iranskih napada. Kasnije je čak bilo i slučajeva direktnog napada SAD na iransku mornaricu. Cilj je bio spriječiti pobjedu Irana , ali glavni cilj je održati dvije zemlje u ratu što duže! (OBRATITE PAŽNJU!) Briga ih je bilo za žrtve i razaranja! JER, tako zaokupljeni ratom neće biti u mogućnosti da se suprostave američkoj dominaciji u zalivu. To je faktički potvrdio i Kisindžer 1984 godine citiram :"Krajnji američki interes u ratu je da obje strane izgube!"

Kao i sa terorizmom koji su izmislili, u jednom trenutku izgube kontrolu tako je bilo i sa Sadamom. Sadam je osilio vidjevši podršku SAD-a i krenuo na Kuvajt 1990, što nije odgovaralo SAD-u jer nijesu smjeli dopuštiti da jedna država u Zalivu postane moćnik. Uslijedio je Zalivski rat đe je SAD počeo oružijem da opskrbljuje Saudijsku Arabiju i to visoko sofisticiranim oružijem. Cifra je dostigla 100 milijardi dolara - period od 1991-2001.
Pazite kako se prodaje magla : 80tih S.Arabija imala je udio od oko 17 % kupovine naoružanja da bi se 90tih taj procenat popeo na 38 %.

Mini uvod pred teroristički napad 2001.

Kad je Buš sjeo u udobnu fotelju Bijele Kuće amerika je brujala o "energetskoj krizi" kada su skakale cijene nafte i benzina, nestašice plina i nestašice struje u Kaliforniji. Tada je Buš obećao da će energetska modernizacija biti u vrhu prioriteta. No, jedino što je urađeno u poštenim uslovima jeste vađenje nafte na Aljasci (ANWR) na insisitiranje Čejnija koji je na čelu NEPDG-a izbacio analizu velike zavisnosti i povećane potrošnje nafte u SAD. No to na Alajsci nije ni približno dovoljno. I Čejni kroz izvještaj poziva Buša da proglase nabavljanje dodatne nafte iz Persijskog zaliva, Kaspijskog mora, Afrike ili Južne Amerike , tačnije iz regija koje su najnestablinije i antiamerički nastrojene.

Kako se približava drugi mandat i na vidiku je još jedna energetska kriza. Royal Dutch/Shell firma jedna od vodećih saopštava da je precijenila rezerve i promašila lagano za 20 % (ludaci) - Ukupna godišnja potrošnja Japana ili Kine iz te godine. No iako nije bilo potvrde smatram da je to bila laž i usađivanje straha jer je uz tu vijest stigla i ova da Saudisjkoj Arabiji ponestaje energenata i da će brzo doći do krize, a vidimo danas da to nije tako. Uskoro se američke akcije mogle vidjeti indirektno jer se u svim antiameričkim zemljama koje su bile potencijalni opskrbljivači naftom vodili ertnički i religijski sukobi : Angola, Kolumbija; Nigerija, Kazakstan, Azerbejdžan, Ekvatorijalna Gvineja, Venecuela, S.Arabija, Iran, Irak.

I dolazimo konačno do famoznog terorističkog napada kada je bilo potrebno da SAD uđe direktno u srce Hartlenda i Rimlenda. Prosto ne postoji niti jedan dokaz da je Sadam bio umiješan ili povezan sa terorističkim napadom 2001 godine na SAD. Teroristički napadi SAD-u su omogućili ratoborni i unilateralistički modus u Vašingtonu i to je proizvelo Doktrinu preventivnog napada! Procjene su da bi pristup Iračkoj nafti zapadnim komapnijama koje sam gore nabrojao dale dobit od preko 200 milijardi. Rat je možda bio i skuplji za SAD ali taj rat su platili poreski obveznici a ne kompanije! I opet, kontrola Iračke nafte osnažila je poziciju SAD na tržištu nafte u odnosu na S.Arabiju. Dakle, osiguravanje pristupa nafti ide uporedno sa širenjem američke vojne prisutnosti a sve u ime "rata protiv terorizma".

Inače, CENTROM koji je proizvod reformisanog RDF-a iz 1970 godine odgovoran je za operacije u Avganistanu i Iraku. Time je u suštini SAD i obezbijedio kontrolu nad Irakom i naftom koja je 4x veća od američkih rezervi + što su u Zapadnom Iraku postojale nazanake novih velikih nalazišta.

Ovo su računice i procjene od prije nekoliko godina. Ne zaboravite da je SAD još uvijek tamo biće neko vrijeme još.

Huh ! Mr. Green


Ziveli

offline
  • Pridružio: 23 Dec 2006
  • Poruke: 12569

Napisano: 06 Okt 2016 14:20

Au bre ala smarate sa geopolitikom a pri tome sva trojica ste zaboravili jednu malu sitnicu poznatu kao prc Very Happy

Lako bi zapad izasao na kraj sa Rusijom da nije tog PRCa Very Happy on im jbg mnogo mrsi racun prvi put u svojoj istoriji zapad ima nekog ko je skoro bogat ko najbogatija zemlja zapada tehnoloski je tek nesto iza a industrijski solidno ispred Cool

Dopuna: 06 Okt 2016 14:20

I koristite spoilere ako vec pisete romane, da vas moderatori ne bi:

offline
  • Pridružio: 25 Nov 2015
  • Poruke: 86
  • Gde živiš: Podgorica

Citat:Instinkt za preživaljavanjem velikih sila okupljenih oko Zapada predstavlja u stvari održavanje nivoa standarda života njihovih građana. Svaki pad standarda u tim državama znači i pad vlasti odnosno gubitak moći. A vlasti su sebične i uradiće sve da opstanu. Ako vlast povežete sa koorporacijama onda imate jedan zločinački pakt spreman da uradi sve!
Upravo zbog toga na geopolitičkom igralištu česti su slučajevi "teroija zavjere". U suštini, cilj postojanja ove dvije riječi i njenog forsiranja jeste da diskredituje kritička misao i realna kretanja spoljene politike država koje sprovode zavjere i zvjerstva i da na taj način sebe brane u javnosti među građanstvom koje ne može da poima i prihvati takvu realnost


Smile

Safra ти као бјеше промовишеш,пази саде, евроатлантску "идеју" у ЦГ?Хехе,нека,нека,само напријед.

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8865
  • Gde živiš: pecina stroga

mean_machine ::Ne razumem cemu rasprava o nekakvom velikom americkom napadu kad se on nije desio. Ajde prvo da se desi pa onda pricajte o tome, ako se uopste desi posto je meni vrlo neverovatno da bi sad 2016 napali a nisu 2013. Rusi su u Siriji, Erdogan pizdi na Amere zbog Gulana, retko ko danas veruje da tkz umereni pobunjenici su uopste bitni u tom sukobu za razliku od 2013 kada si mogao da prodas pricu da se demokrate bore protiv zlog tiranina Asada.

Ono sto mene brine, i to je samo briga, podsvjesna, a ne informisana procjena, je da neko u Washingtonu ne dodje do zakljucka da je rat sa Rusijom neizbjezan jer inace puca im sistem na globalnom nivou na duzi rok, i onda dalje zakljuci da ako se mora ratovati sa rusima bolje ratovati sada nego kad rusi se opreme, obnove i reorganizuju vojsku, navataju nove saveznike itd.

Ovo su bolidi u neocon leglu, a nije bilo velikog rata odavno, bar za njih, tako da ne znam....

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 572 korisnika na forumu :: 11 registrovanih, 1 sakriven i 560 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: apachehelikopter, djordje92sm, dragoljub11987, Fog of War, Hans Gajger, Koridor, mgolub, pacika, VJ, wizzardone, šumar bk2