Rat u Siriji 2016 - Komentari, diskusije i analize članova

1626

Rat u Siriji 2016 - Komentari, diskusije i analize članova

offline
  • Pridružio: 25 Nov 2015
  • Poruke: 86
  • Gde živiš: Podgorica

safra ::GUZ - Glavom U Zid


Шта ти ово сад па значи?Чему служи?Зар ти ниси активни заговорник уласка ЦГ У НАТО?Мислим,оно,није спорно,легитимно је шта више,али чему укривање?



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 21 Sep 2016
  • Poruke: 19
  • Gde živiš: Konstantinopolj

+ bojank

Ja sam ti lepo naveo cist primer (ako ti vec tvrdis da nema razlike u ratovanju) plazu Omaha.
Ali to si to iskusno preskocio.

Na toj plazi je bilo 4 (CETIRI) linije zapreka i prepreka.
Na toj plazi je bilo armiranih bunkera sa topovima i mitraljeskim gnezdima povezanih bodljikavom zicom.
Na toj liniji iza svih navedenih fortifikacija, su bili rovovi sa unakrsnim zaprekama od bodljikave zice.
Sama plaza je bila MINIRANA !
Sama plaza je bila podrzana Nemackom artiljerijom iz dubine teritorije.
LINIJA JE PALA "Generale"

Pala je uz pomoc TOPOVA velikog kalibra sa brodova i sredstvima za unistavanje fortifikacija koja su nosili vojnici.
Liniju nisu mogli da probiju dok topovi nisu poceli dejtvovati i unistavati utvrdjene polozaje.

"generale" Sedi 1 iz istorije.

A ti i dalje pisi tu kako POWR ne stvara pritisak u oklopnim vozilima (neko ti je vec skrenuo paznju na to)..
To je taj kvazi "strucnjak" za oklop.

A ja cu okaciti ovde (ili cu proslediti nekom) zanimljivo stivo iz privatne kolekcije, cisto da vidis da nemas pojma o cemu pricas.

Tuzno je to sto ti ne zanas sta je to fugasna granata i cemu zapravo sluzi.
Ima vremena za sve, naucices.

Vidim poceli ste da napadate mnogo strucnije i potkovanije od vas. Tu mislim na Ltc-a i jos neke clanove.
Sujeta je zeznuta stvar, pogotovo kada neko nov ili ko se razume odrzi predavanje.

Ovo za brodove i teroriste svih boja necu da komentarisem.
Dobro si razumeo sta sam hteo reci.
Imaju artiljeriju,imaju tenkove, imaju grad sisteme...Imaju sve sto im treba !

A ti mi daj tu analizu za Grad.
Verovatno zato imaju toliko Grad,Smerc,Uragan sistema, jer su jako "neefikasni"
Ja vec vidim sliku fortificirani bojank (strucnjak za oklop) u rovu ili bunkeru i dejstvo uragana 220mm ili smerca 300mm po njemu Mr. Green

Komentar na tvoje pisanje je odprilike ovakav:



offline
  • Pridružio: 17 Maj 2008
  • Poruke: 12181
  • Gde živiš: Srbija

Moskva upozorava SAD, S-300 je u Siriji...

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/10/svet/24.....iriji.html

offline
  • Cufo  Male
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 21 Feb 2012
  • Poruke: 895
  • Gde živiš: Whitecity

Vidim opet kreće rasprava o globalnoj geopoitici, opadanju USA, rastu Kine, oporavku Rusije, ko je jači tu, ko će koga...

Drage kolege, da vam se požalim: omatorio sam. Teram već 33u, nisam više motor lakog starta na hormonsko gorivo. Postao sam totalni skeptik i cinik. I shvatam da sva moja želja i sanjarenje da stvari nisu kakve jesu-neće pomoći. Dozvolite da podelim sa vama moje trenutno razmišljanje o stanju stvari-bez i najmanje namere da nekog isprovociram ili uvredim-striktno lično mišljenje, doduše prilično tmurno- dakle:

pola života mi ode u slušanju kako Amerika "samo što nije propala", "drži se na tankom končiću", "pred raspadom je gorim od jugoslovenskog", "nestaće u plamenu svakog trenutka", "nema joj spasa", "ne može izbeći ambis", "gubi tlo pod nogama" ... ... ... to je u redu. No, evo šta je malčice problematično: čuo sam od nekih starijih da je njima čitav život prošao u slušanju istog. Naime, '50ih i '60ih su im uši brujale kako će Staki i Mao "u silovitom i nezadrživom naletu združenih Crvenih armija zbrisati kapitalističkog monstruma i osloboditi proletarijat!" Zatim su, '70ih, grmele najave da će "nezadrživo uspinjući Japan progutati Ameriku kao Smoki u svojoj samurajski svetoj i čistoj osveti za Hirošimu i Nagasaki!" Onda su opet slušali kako Amerikanci drhte pred obnovljenom pretnjom "nuklearne zime nakon eventualnog rata sa umirućim SSSRom". '90ih, eto, kolale su priče da su u Americi popaljena svetla jer će "tvrdi i nesalomivi Sadam i nepokorivi Srbi zadati smrtonosni udarac omraženom "svetskom policajcu". 2000itih, pak, kreće cvokotanje zuba u Americi zbog armagedonske priče o "strašnoj Al kaidinoj hidri koja će sabljom Islama skršiti Vošingtonsku imperiju u prah i pepeo!" Od nedavno je krenula opet priča o panici Amerikanaca i "starom arhineprijatelju-Rusiji, koja je opet digla glavu ali ovog puta odlučna da sahrani mrske Jenkije"... pretpostavljam da za koju godinu sledi predaja štafete Kini, pa onda možda Indiji... kao da svaka generacija ima svog vlastitog Yenkieslayer-a (Jenkiubicu)? Da li se meni čini ili ovde postoji očigledan... pa, hmm... šablon ? Šta ako oni sami potpaljuju te priče kako su gotovi da bi hranili lažnom nadom milijarde nas koji ih mrzimo? Zar i meni da prođe život čekajući taj njihov nikad nedošli kraj? Neka, hvala.

Ne, slažem se ja: Ujka Sem slabi. Izgubio je na moći, uticaju, važnosti, i, što je najvažnije-reputaciji. Ali ...

... i ovakav oslabljen je jači nego sav ostali svet zajedno. Čime i kako-sem ICBMova i raketama sa podmornica-uopšte dokučiti do njega? A on svima ostalima: ne u blizini, ne u ulici, ne u komšiluku, ne u dvorištu - već u dnevnom boravku izvaljen u fotelji i nogu dignutih na sto gleda NBA i jede njihove kokice. Može Ujka Sem ovako da slabi sledećih nekoliko decenija i opet će ostati nedodirljiv, na žalost.

Mislim, kažu ovde neke kolege "iscrpli se u ratovima sa Avg i Irq... zaboga, pa izgubili su manje od 10 000 ljudi. A u USA Meksikanci i crnci iz getoa stupaju u vojsku radi državljastva i beneficija-dakle i da im izgine milion Meksikosa i geto-gangsta-crnaca... koliki je to gubitak za njih? Da se podsetimo koliko je cveta mladosti i biološkog ideala izgubila Rusija?
Šta, otišlo im mnogo para? Kojih para, naštampanih? Ne brinite-nisu im se pokvarile štamparije, naprotiv, pribavili su nova postrojenja. (ko je igrao igrice strategije i ukucavao šifre za neograničenu količinu para na raspolaganju zna kako je to)

Naša zaljubljenost u Rusiju je baš to - zaljubljenost. Mi i treba da je volimo, ali ne i idemo u bolesnu krajnost-čak i poraze u svojoj mašti pretvaramo u pobede. Moramo da se trgnemo i posmatramo stvari realno. Trenutno stanje je takvo da je Ujka sem superioran-ide okolo i sprda se sa svima... šamara koga hoće i uzima svakom šta mu se digne kao maloj deci lilihip iz usta. Nama to ne odgovara i ne prija-ali je tako. Što ne treba da znači da se treba predati, kapitulirati, izvršitit suicid, pasti u depresiju... ne. Samo se ne - zavaravati.

Sve što Rusija ima su nuklearke. Ona je kao čovek priteran u ćošak koji je izvadio osigurač sa kašikare.
Šahovskim rečnikom:Rusija od figura na tabli ima Kralja i Kraljicu. Kraljica je moćna figura ali postoji samo jedan način da se da mat-pribijanjem protivnika na red uz ivicu table i blokiranjem Kraljem. Amerika, s druge strane-osim tu istu moćnu Kraljicu-ima i parove skakača, laufera, topova i hrpu piona... i u prevelikom izboru bukvalno ne zna čime da matira.

Rusija nesporno ima moćan nuklearni arsenal i moćnu konvencionalnu vojnu silu. Ako nekad poželi/joj bude potrebno da neki narod uništi - to bi bio sav izbor.

Ujka Sem, s druge strane, ima veliku, metalnu, hausmajstorovu kutiju sa alatom. Sedne za sto i otvori kutiju, zamišljeno prelazi pogledom preko redova i redova raznoraznih instrumenata i, zamišljeno se češkajući po bradi, razmišlja: "Čime li da ih urnišem, zaboga?"

Na žalost, Rusija je već izgubila rat u Siriji. I da ovog momenta Asad pobedi:

1. Sirija je takva da je jedva ostao kamen na kamenu. Šta to govori o Rusiji-da li tako prolaze "najvažniji ruski saveznici"? Koga će to privući da bude novi "najvažniji saveznik"? (ima tu pored i američki "najvažniji saveznik" - ali njemu niko ne sme da uputi ni neljubazan pogled a kamoli...)
2. Ameri mogu da poklone Siriju Rusiji na srebrnom poslužavniku. Šta će kome ovakva razrušena, opustošena, sektaškim sukobima razdirana zemlja?
3. Rusi imaju 2 baze tamo. Vau, još samo 699 i imaće isto baza kao Ameri... (da i ne pominjem da i oni imaju baze u toj istoj Siriji-i to više od Rusa)
4. Rusiju će više koštati obnova svog "najvažnijeg saveznika u regionu" nego da su uleteli "full Monty" i odradili sve sami za 2 nedelje
5. dok se Rusija koncentrisala na Siriju, Ujka Sem je na drugoj strani urnisao Venecuelu, učinio da visi prvo slovo od BRICS i pripremila predstojeći šou u Centralnoj Aziji...
6. to neće narušiti prestiž Ujka Sema koliko se misli. Zaboga, na vrhuncu snage i moći su izgubili od Vijetnama-i? itd, itd...

Molim, shvatite me: meni je samo nepodnošljivo preterano, slepo veličanje Rusije (i bilo čega drugog). Imam druga koji je toliko zaslepljen da ima rusoidealizatorsko objašnjenje šta god da se dogodi. Njemu da kažeš:

"Rusija kapitulirala, predala svo oružje i sve resurse Americi, pristali na večnu okupaciju i da im budu robovi a Putin na televiziji pred celim svetom oralno zadovoljava Obamu"

on bi podigao kažiprst i sa smeškom odgovorio:

"Jeste... al' to je sve Putinova fora-vidiš, on će namerno jako loše da oralno zadovoljava Obamu kako ovaj ne bi imao vrhunske orgazme" GUZ - Glavom U Zid GUZ - Glavom U Zid

Jedina šansa Rusije i nas je Kina. Ili da se Ujksa Sem samouništi. Da li će se nešto promeniti u budućnosti-videćemo. Nadajmo se da hoće

P.S.: i ja jako volim Rusiju. Nedavno sam čak završio osnovni kurs ruskog jezika. Na tom kursu sam saznao neke užasavajuće stvari:

1. u Rusiji postoji tradicija da se pije čaj u 17h Shocked
2. na pitanje profesorice "šta mislimo, kako se na ruskom kaže Vaskrs?" mi smo jednoglasno povikali "isto!" . Profesorica se nasmejala i rekla blago:"Ne. Kaže se pasha." Shocked (no comment)

P.S. 2 : simptomatično mi je koliko sami Amerikanci i američki autori naduvavaju tu priču o svom slabljenju, opadanju, izduvavanju... imao je o tome šta da kaže stari Sun Cu ("Kada si jak-glumi slabost!")

Uh... ovo baš zvuči depresivno i tmurno... možda je bolje da ni ne komentarišem ako nemam ništa veselo i ohrabrujuće da napišem...

offline
  • WS2 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 01 Okt 2012
  • Poruke: 4072

@cufo
ono sto najvise boli, u amerikenjci je PONOS koji gube polako ali sigurno.
da bi povratili slavu,ovog puta morace, ajd da citiram tebe ali vice -versa, Laughing
da "uniste vecitog neprijatelja slobode I demonkratije-zle ruse koje decu jedu" , da oslobode belosvetske narode od rusku cizmu", "da isprave istoriske greske da povrate nevinost svabice iz '45", da "unesu demokratiju u svaku avliju" da " podele onolike minerale , rude, I svasta koji su rusi ugrabili od amerikanaca tj sibir.. I normalno da podele gladnima po svetu", da" svako dete pije coca colu, a ne rusku votku, kao sto to rusi zele da nametnu planeti", da...
itditd.
alo bre ljudi

Samo su ameriKENJci presli sve granice , pa su nuklearkama zapoceli i masovni genocid ljudske rase.
..I ne samo sto su presli granice nego posejali svoje "demokrate" po bazama sirom sveta,
nazalost, NIJEDNA zemlja koja je davala otpor amerikenjcima nije digla glavu vise..

ovo o rusima , chajnizima, indijcima..
rusima dosli amerikenjci do CRVENE granice , nepostovajucvi NIJEDAN dogovor , ( sta je bio nato, sta je sad, kuda ide?!) jel treba covek da bude vanzemaljac da vidi koliki je to napor da se poseje opsada oko onolike teritorije, da se opkoli onolika zemlja sa vojnim bazama?
cemu sve to?
padne li sirija u americke ruke-pitanje je kade ce pasti I kazakstan, belorusija, kirgiztan, tadzikistan, ... itd..I sta sledece? 1000 godisnji mir na planeti?
nisu rusi "digli glavu" nego moze se reci OCAJNO ali konacno- i ozbiljno bore se za ovo malo sveta sto je ostao VAN americke cizme.
PS: pogledajte onog "generala" stranicu unazad ove, kako izjavljuje da ce "braniti amerikenj vej of lajf"
ovi genetski modifikovani moroni a bogami i kakve ih je majka priroda abortirala, nemaju jasnu pretstavu o ljudskoj rasi, nemaju ni savest ni logiku jer je amerikenjcima do "koka kole, jeftinog benzina, droge I glupiranje po TV", oni ce da brane taj "nacin zivota GUZ - Glavom U Zid po ceni nuklearnog rata.

offline
  • Pridružio: 25 Nov 2015
  • Poruke: 86
  • Gde živiš: Podgorica

offline
  • Pridružio: 10 Feb 2014
  • Poruke: 436

Po meni važnost Sirije za Rusiju je da spreči spajanje osovine Turska - Saudijska Arabija, iz istog razloga je važna i Iranu. Tako da se ne može reći da je rat izgubila.

Verovatno je došlo do nekog dogovora između Turske i Rusije oko podele Sirije, nešto Erdogan ćuti od kad su mu Rusi spasili guzicu. Da vojska uzme Aleppo a da se pobunjenicima ostavi Idlib a možda i Hama i Raka. Damask će se valjda kad tad očistiti u narednih 50 godina. I još bi ja uzeo Der el zor sa naftnim poljima istočno i granicu sa Irakom.

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8865
  • Gde živiš: pecina stroga

ako Asad i rusi ne izgube ovaj rat, nema podjele Sirije.

offline
  • Neimar i savremeni farmer.
  • Pridružio: 24 Nov 2010
  • Poruke: 11663
  • Gde živiš: U sremu voljenome...

Bumerang ::

Na toj plazi je bilo 4 (CETIRI) linije zapreka i prepreka.
Na toj plazi je bilo armiranih bunkera sa topovima i mitraljeskim gnezdima povezanih bodljikavom zicom.
Na toj liniji iza svih navedenih fortifikacija, su bili rovovi sa unakrsnim zaprekama od bodljikave zice.
Sama plaza je bila MINIRANA !
Sama plaza je bila podrzana Nemackom artiljerijom iz dubine teritorije.
LINIJA JE PALA "Generale"

Pala je uz pomoc TOPOVA velikog kalibra sa brodova i sredstvima za unistavanje fortifikacija koja su nosili vojnici.
Liniju nisu mogli da probiju dok topovi nisu poceli dejtvovati i unistavati utvrdjene polozaje.

"generale" Sedi 1 iz istorije.

A ti i dalje pisi tu kako POWR ne stvara pritisak u oklopnim vozilima (neko ti je vec skrenuo paznju na to)..
To je taj kvazi "strucnjak" za oklop.

A ja cu okaciti ovde (ili cu proslediti nekom) zanimljivo stivo iz privatne kolekcije, cisto da vidis da nemas pojma o cemu pricas.

Tuzno je to sto ti ne zanas sta je to fugasna granata i cemu zapravo sluzi.
Ima vremena za sve, naucices.

Vidim poceli ste da napadate mnogo strucnije i potkovanije od vas. Tu mislim na Ltc-a i jos neke clanove.
Sujeta je zeznuta stvar, pogotovo kada neko nov ili ko se razume odrzi predavanje.

Ovo za brodove i teroriste svih boja necu da komentarisem.
Dobro si razumeo sta sam hteo reci.
Imaju artiljeriju,imaju tenkove, imaju grad sisteme...Imaju sve sto im treba !

A ti mi daj tu analizu za Grad.
Verovatno zato imaju toliko Grad,Smerc,Uragan sistema, jer su jako "neefikasni"
Ja vec vidim sliku fortificirani bojank (strucnjak za oklop) u rovu ili bunkeru i dejstvo uragana 220mm ili smerca 300mm po njemu Mr. Green

Komentar na tvoje pisanje je odprilike ovakav:



Седи један из те твоје историје.

Проучи мало немачку одбрану и аталнски зид у Нормаднији па онда дођи и пиши о томе.

Такође имаш на десетине бункера који и дан данас стоје и одолевају времену и на њима се види шта су те моћне гранате од 150+мм урадиле истим...Многе нису ни загребале...

Изучи мало боље историју па онда пиши о истој...

offline
  • Pridružio: 05 Jan 2012
  • Poruke: 1029

Cufo...pohvalio sam ti tekst ili sam ga lajkovao valjda se tako kaze.
Ne bas sve ali ogromnu vecinu ovoga sto si napisao jesi u pravu.Tekst je poduzi pa ne mogu bas na sve da se osvrnem.Samo cu ukratko...
Kina i Rusija nikad saveznici i pre cemo videti rat izmedju te dve zemlje nego izmedju Rusije i Amerike,moje licno misljenje.Niti je Kina neki konkurent Amerima niti ce ikad biti.A i ako to postanu bice okrenuti protiv Rusije.
Tek cemo da gledamo rat u Ukrajni,ameri ih i dalje drze na lancu i pujdaju ih cekaju pogodan trenutak pa da ih puste.Da su Rusi usli kopneno u Siriju za 24h bi poceo napad na Novorusiju a pocece sigurno.
Da ne duzim dalje spisak je podugacak.Sustina je da ce Ameri Rusima praviti probleme na svakom koraku i gde god budu mogli...a neverovatno je kako to mogu i znaju.Iznurivace Rusiju na sve moguce nacine a nigde i retko kada zure.Nas su 20god unistavali...Sankcije koje Rusija ima bice ukinute verovatno kad bude doso sudnji dan.Ruski ce narod velike muke da ima a za nas ne smem ni da mislim.
Jedno nisi napisao na kraju tvog teksta...a to je da ce opet Rusi da pobede.Ne znam kako ali to je zagarantovano.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 572 korisnika na forumu :: 11 registrovanih, 1 sakriven i 560 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: apachehelikopter, djordje92sm, dragoljub11987, Fog of War, Hans Gajger, Koridor, mgolub, pacika, VJ, wizzardone, šumar bk2