Rat u Siriji 2016 - Komentari, diskusije i analize članova

1704

Rat u Siriji 2016 - Komentari, diskusije i analize članova

offline
  • Pridružio: 06 Sep 2016
  • Poruke: 104

Citat:[quote="Gama"]Celokupna američka spoljna politika se bazira na rimskom viđenju sveta: na našim granicama su neprijatelji, svi nas mrze i moramo da ih osvojimo i pretvorimo u provincije + Kartaginu moramo da uništimo. Cela predizborna kampanja je zasnovana na strahu od Rusije koja se doživljava kao reinkrarnacija novog komunističkog SSSR-a sa kojim su SAD bile u sukobu posle Drugog svetskog rata. Ljudi svašta pričaju u kampanji, a posle svi legnu na rudu. Ko god bude predsednik SAD, moraće da sarađuje sa Rusijom ma šta god rekao o njima u kampanji. To je fakat.
Oružani sukob između velikih ne odgovara SAD niti bilo kom drugom. Oni sa ekonomskom krizom imaju problem, a kamo li kad dođe do sveopšteg sukoba.
Gledaj samo ponašanje SAD: kao prekidaju odnose sa Rusijom po pitanju Sirije, ali to ih ne sprečava da se vide još jednom
Isto će biti i sa Hilari kad dođe, nema potrebe stvarati tenziju, daleko smo od svetskog rata Smile.


Da, vidim da si pristran u zaključivanju i svakako nemožeš biti objektivan. SAD je moćna sila koja još uvijek sa saveznicima drži ekonomiju svijeta. Svi žele surađivati sa Rusijom ali nažalost Putin vidi drugačiji vid suradnje. Nikada mu zapad neče oprostiti Ukrainu i Krim. To je velika pogreška Putina koja će ga vremenom i koštati. Uvedene sankcije Rusiji su doista djelotvorne a ruski narod če to osjhetiti za koju godinu. Rezerve se tope a nove sankcije radi Sirije kreću. Upravo je to vrijeme sa kojim se Putin natječe. To je rat koji če voditi SAD i NATO protiv Rusije i najučinkovitiji je. Jedini problem sa ekonomskom krizom ima Rusija čij je BDP 80% na prodaji ugljikohidrata i to su zapadne sankcije vješto ukinule sankcijama ali i smanjenjem cijene ugljikohidrata. Tu boli najviše rusiju.


Citat:[quote="Gama"]Uh, onda ispade da Sirija zavisi od Iraka.
Ja stičem utisak da Sirija i Asad namerno ne ratuju protiv ISIS-a kako bi se Iračani (potpomognuti sa SAD) zaletali oko toga. Uvek je bolje protivnika (SAD) uvesti u još jedan konflikt nego da bude slobodan i da se nakači na tebe. Bolje da SAD učestvuje u nekakvoj anti-ISIS koaliciji u Iraku punim kapacitetom nego da to proširi na Siriju, gde su taj vakuum popunili Rusi.

Ne verujem i sumnjam da će Rusi doživeti novi Avganistan jer nisu toliko duboko ušli u Siriju u smislu da je situacija toliko haotična da zahteva kopnenu intervenciju. Period kad je bilo opasno za Asada je odavno prošao (mart-septembar 2015.) i sada je došlo do promene situacije. Do oktobra 2015. imali smo islamiste kako jurišaju iz Idliba, a sada imamo SAA koja juriša na Alepo dok su teroristi u potpunoj defanzivi te su primorani da popunjavaju gubitke ljudstvom iz kotlova koje predaju.


Stičeš krivi utisak. Moraš znati da Rus nije u Siriji da prioritetno pomogne Asadu već sebi. Asad mu dođe kao izgovor jer je legitiman predsjednik( za sada) Već sam rekao da je Sirija Rusiji strateški vrlo vrlo važna lokacija. Rusi u Siriji imaju svoju ratnu luku koja je ugrožena od strane opozicije Asada. To je glavni prioritet Rusije i zato se napada Alepo a ne ISIS. Bez Sirije Rusija ne postoji na Sredozemlju. Zašto Rusi ne ratuju protiv ISIS-a? Vrlo jednostavno: zato jer opozicija protiv Asada je najveća opasnost za njih jer je direktno potpomognuta SAD. Zašto se traži primirje? Iz razloga da se dobije vrijeme za razbijanje Mosula i čišćenja Iraka od ISIS-a. Rusi napad na Alepo, koji je daleko od ISIS-a žele zatvoriti opoziciju i to im je primarni cilj. Kao što sam napisao, oslobađanjem Mosula u Iraku neče više biti ISIS-a i prema tome SAD završava ratni angažman. Svo težište se prebacuje na Siriju. To je Putin shvatio i zato dolazi sjeverna flota. Pojačanje obalnog pojasa ( interesne sfere Rusije) te direktnog napada na Asadovu opozicije te moguće brzo uništenje. To pojačanje nije sigurno radi ISIS-a. Sada je vrijeme u pitanju. SAD če direktno pomagati Asadovu opoziciju ali vojno neče stupiti na Sirijsko tlo. U tom scenariju je neizbježan novi "afganistan" za Rusiju i definitivni diplomatski poraz Rusije. Nesumnjivo u tom scenariju če biti nužne kopnene snage a to znači dugi i iscrpan rat sa puno mrtvačkih kovčega u Rusiji. To če biti početak kraja Putina.

Ovo je izvanredan komentar i pročitaj ga par puta. Sve je rečeno

Pyc38 ::Jel stvarno mislite da se americka politika menja izmenom jednog coveka u sistemu? Zato oni i jesu najjaci zato sto imaju sistem i nebitno je ko ce pobediti, a pobedice Hilari to se od pocetka moglo znati, njihova se politika nece menjati. Nazalost, nisam siguran da je tako sa Rusijom i ono sto mene tu brine je pitanje sta ce biti posle Putina..

Rusi če se suočiti sa "svim sr...m svijeta" u Siriji i ostati če sami jer SAD više neče ratovati a Irak če biti slobodan od ISIS-a. SAD če dobiti zasluge dok če Rusiji ostati iSIS u Siriji ali i opozicija koja je potpomognuta, znate od koga. Dakle, Putin je velikoj trci sa vremenom i svjestan je svega a najviše novoga "afganistana" koji če definitivno uzdrmati njegovu poziciju kod ruskoga naroda.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 02 Feb 2010
  • Poruke: 3634

zvonko.rex ::
Ali bez obzira na šalu, Putin je poslao Kuznjecova na daleki put usprkos njegovom stanju. U Siriji mu je neka nervoza i hitnost.

Па и није шала!
Хитно му је да стане овим твојима на реп заувек,јер сте дојадили и богу и народу одавно...!

Cool



offline
  • Pridružio: 30 Apr 2012
  • Poruke: 212

@ zvonko.rex
jel ima sta iz tvoje glave ili samo sa CNN?

offline
  • Pridružio: 09 Feb 2015
  • Poruke: 1523

Aman ljudi, opet isti trol i vi se opet "pecate". Stil pisanja, oni upitnici kada se pravi blesav... sve. Niste valjda zaboravili, razvlačilo se na "NATO" temi u nedogled danima... Ne počinjite ponovo.

offline
  • Pridružio: 06 Sep 2016
  • Poruke: 104

Napisano: 22 Okt 2016 11:36

nizam ::@ zvonko.rex
jel ima sta iz tvoje glave ili samo sa CNN?


Očito je sa ovakvim pitanjem da ne razumiješ dosta stvari i neželiš razumijeti pa se i ne trudiš.

Dopuna: 22 Okt 2016 11:38

GnaeusDomitiusAhenobarbus ::Aman ljudi, opet isti trol i vi se opet "pecate". Stil pisanja, oni upitnici kada se pravi blesav... sve. Niste valjda zaboravili, razvlačilo se na "NATO" temi u nedogled danima... Ne počinjite ponovo.

Znači ako nekom nešto nepaše u mojim komentarima odmah me se proziva trolom. Poglavito ako taknem u "neosvojivost" Rusije. Svakako da postoje različita mišljenja i viđenja stvari, zato i je forum da se komentira. Žao mi je da ti ne odgovara moj komentar ali sam zainteresiran pročitati tvoj u skladu teme i foruma. Ne mislim da si trol jer me na niski način želiš diskreditirati.

offline
  • Pridružio: 14 Jan 2012
  • Poruke: 854

zvonko.rex :: Very Happy Da, 2013. je USS Freedom imao kvar na motoru, međutim amerikanci to odmah popravljaju a Rusi ko ruska tehnika peri dok ide brate.

Слика је из фебруара 2016. године. Тада USS Freedom (LCS 1) није имао квар на мотору. Јула 2016. године јесте имао квар. И преостала два брода те класе пате од проблема са моторима. Једног су, рецимо, морали вући помоћу реморкера са сред Атлантика до луке.

offline
  • WS2 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 01 Okt 2012
  • Poruke: 4072

Citat:Nikada mu zapad neče oprostiti Ukrainu i Krim. To je velika pogreška Putina koja će ga vremenom i koštati
sloboda nema cenu.
ko kaze da je "velika pogreska"? kako se to meri? ko to kaze... ?
zapad nije "faktor" koji okrece planetu, pa svaki put kada se pomene termin "zapad,nato,amerikenjija" neko treba da se trese od straha, ako je "nesto pogresio", tj, nije postupio po zapadna merila. I kada se to dogodi na "zapadu" masovna histerija, pa kako je to moguce, to nije zapadnjacki itd.
I Kina, i Indija i RF gledaju SAMO ekonomski interes kada je u pitanju zapad. S druge strane, vojnopolicka ekspanzija nato+amerike prema istoku pre svega prema RF nije nimalo ruzicasta. oni zele ono sto je I gitler-kaput zeleo -'41. zemlju , naftu, rudna bogatstva. Medlin Olbrajt javno izjavila da sanjaju Sibir. nisam porcitao nigde od sada da je neko iz RF , Kine, Indije izjavio da je amerika prevelika za -amerikance, pa teba da bude-svacija, da je podele..
Oko Sirije: ni ameri ni rusi nisu toliko glupi da zaglave u sirijske rusevine. Vijetnam i Afganistan su dobro naucene lekcije.
migrantska kriza nije posledica Putinove politike Wink

offline
  • Pridružio: 06 Sep 2016
  • Poruke: 104

Napisano: 22 Okt 2016 11:44

4channer ::zvonko.rex :: Very Happy Da, 2013. je USS Freedom imao kvar na motoru, međutim amerikanci to odmah popravljaju a Rusi ko ruska tehnika peri dok ide brate.

Слика је из фебруара 2016. године. Тада USS Freedom (LCS 1) није имао квар на мотору. Јула 2016. године јесте имао квар. И преостала два брода те класе пате од проблема са моторима. Једног су, рецимо, морали вући помоћу реморкера са сред Атлантика до луке.


neusporedivo sa ruskom tehnikom, htio ili ne.US navy je daleko najjača mornarica svijeta. To su činjenice koje netko ne želi čuti ali je istina i od istine ne treba biježati.

Dopuna: 22 Okt 2016 11:48

WS2 ::Nikada mu zapad neče oprostiti Ukrainu i Krim. To je velika pogreška Putina koja će ga vremenom i koštati
sloboda nema cenu
ko kaze da je "velika pogreska"? kako se to meri?
zapad nije "faktor" koji okrece planetu, pa svaki put kada se pomene termin "zapad,nato,amerikenjija" neko treba da se trese od straha, ako je nesto pogresio, tj, nije postupio po zapadna merila.


To se mjeri po rezolucijama UN koje je i Rusija potpisnik i u stalnom sazivu VS. Mislim da ti je jasno o čemu govorim. Ruisija je priznala Ukrainu u granicama sa Krimom. Tu je kraj priće, nastavak znaš. Na tvoju žalost, zapad je taj koji drži tržište svijeta a šta to znači, mislim da znaš. Upravo če to Putinu tresti stolicu jer svakodnevno Rusija gubi ogromne novce sankcijama koje joj je uveo zapad. tako je kako je.

offline
  • WS2 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 01 Okt 2012
  • Poruke: 4072

zvonko.rex ::
neusporedivo sa ruskom tehnikom, htio ili ne.US navy je daleko najjača mornarica svijeta. To su činjenice koje netko ne želi čuti ali je istina i od istine ne treba biježati.

Zvone, niko to ne spori, ili ima potrebu da- hvali. ok, ako ti imas potrebu da pohvalsi americku nejvi, ok je to, opet niko ti ne spori.
ali jednostavno ima ljudi koji ne padaju na zadnjicu od cinjenice koliko je nejvi jaka , najjaca, ili sta vise od toga.recimo -kinezi. zabole njih patka za americke flote.
moze biti jaka americka nejvi da je svaka nato snagica ubaci u svoju nacionalnu himnu, muskarci placu od srece a zene dozive orgazam kada dodje stih sa "us nejvi" ali jednostavno, to ne pali sve ljude na planeti. sukob i sa desetostruko (i vise!) slabiju mornaricu, za ameriken nejvi moze biti veoma sramna epizoda...https://www.youtube.com/watch?v=ykEIbgbRAJQ

offline
  • Pridružio: 03 Jun 2016
  • Poruke: 1492

zvonko.rex ::nizam ::@ zvonko.rex
jel ima sta iz tvoje glave ili samo sa CNN?


Očito je sa ovakvim pitanjem da ne razumiješ dosta stvari i neželiš razumijeti pa se i ne trudiš.


Ja mislim da je to cilj Nato i Amerike, šta ste napisali u vašom postu.

Nije nužno da se ciljevi uvijek ustvare. Pod Putinom Rusija ne reagije uvijek onako, kako očekujemo.

Ja mislim, da Rusija neče u večom obimu pojačat svoje učešče u Siriji u smislu slanja vojnika, jer to vodi u scenarij Afganistana. I nije potrebno. Na terenu če biti Palestinci, Hezbolah i nešto Iračkih paravojnih milicija, koje su poznate po svojoj veliki okrutnosti. Pored SAA i teritorijalaca. To su snage koje če biti dovoljne za oslobadanje Sirije. Sasvim dovoljne. Vidjeli smo, kako su efikasne Ruske navodene bombe, tako da nade za Isis nema.


Kad padne Alepo ofanzivne snage SAA koje če biti posle toga na razpolaganje neče imat velike probleme sa Isis koji dolazi iz Iraka. Jer SAA če imat onda na razpolaganju oko 15.000 - 25.000 vojnika, naprotiv 15.000 Isis koljača koji dolaze iz Iraka. Pri tome se ne računa da če u tom periodu pasti još kakva enklava u okolini Damaska.

Kuznjecev dolazi u Sirsko more, zbog toga, jer če se dio snaga (avijacija ) koje su sada u Siriji vjerovatno prebaciti u nutrašnjost Sirije. Zbog sprečavanja dolazka koljača i Iraka na tlu Sirije. I moguče odbrane Palmire i Dez.


Ako pogledamo mape, vojne mape, vidimo da opozicija gubi rat. Zato i ofanziva na Mosul, da se Isiis prebaci u Siriju, i da se rat opet produži. To amerika na svaki način oče da sforsira.

Na Riusiji je da to spreči, ovo prebacivanje. I da se onda u kooperaciji sa Iračkom vojskom uništi onda vse što ostane od ovih crnih fašista.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 703 korisnika na forumu :: 29 registrovanih, 3 sakrivenih i 671 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Atomski čoban, bbogdan, Ben Roj, Boris BM, BratSrpska, cenejac111, draganca, Dukelander, Fog of War, GandorCC, Herman Terrance Aubrey, Istman, ivan979, jaeger, ladro, MiroslavD, mkukoleca, nebidrag, Oscar, Pohovani_00, raketaš, raptorsi, rodoljub, virked, vladetije, vukovi, zdrebac, 125, 79693