Rat u Siriji 2016 - Komentari, diskusije i analize članova

1711

Rat u Siriji 2016 - Komentari, diskusije i analize članova

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2015
  • Poruke: 69

Pitanje za sve koji se cude sta ce Kuznjecov u Siriji je: sta ce Kuznjecov na mestu na kom je do sada bio i sta je njegova svrha tamo sem da trosi pare na bezbroj stvari od odrzavanja do hrane za posadu itd..

Powsrb po tvom misljenju, da li Turci dejstvuju u Siriji na svoju ruku ili uz precutnu dozvolu Sirije, odnosno pre svega Rusije?



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • powSrb 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 08 Mar 2015
  • Poruke: 9437

Прећутну дозволу имају, чим су почели да лете над Сиријом и да бомбардују ИД, а сада и Курде. До пре оног састанка са Путином, нису смели ни да приђу граници.
Али очигледно да су прешли све границе, са 5 километара тампон зоне, изашли су на 30-50км, хоће Ал Баб и Манбиџ, а сад нападају и Курде. Бомбардовање су обуставили јер их је Лавром упозорио. Али гранатирање се наставља и тенкови се несметано крећу севером Сирије.



offline
  • Pridružio: 31 Dec 2015
  • Poruke: 69

Znaci uleteli su uz precutnu dozvolu dok sad rade na svoju ruku? Leteli su na svoju ruku? Sad ne mogu da lete, ali im se tenkovi krecu i granatiraju isto na svoju ruku ili je to dozvoljeno, a letenje nije.. tako sam ja ukapirao da si ti to rekao, a to ne ide bas, ili rade sve na svoju ruku ili uz dozvolu i dogovor, ili su prevarili Ruse sto ipak nece biti..

offline
  • Pridružio: 13 Jun 2007
  • Poruke: 2408
  • Gde živiš: South of Heaven

Pa mogu turci da varaju Ruse,sve dok se ne budu sreli sa SAA,a kada se budu sreli,postace legitimna meta,jer nisu pozvani nit precutno--dogovorno pusteni tako daleko od granice...

offline
  • Pridružio: 20 Avg 2014
  • Poruke: 1157
  • Gde živiš: u međuvremenu

babaroga ::Za one sa jacim stomakom, jos jedan clanak u WaPo, posljednji u nizu glasnih poziva na vojni odgovor rusima u Siriji.

Koautor je general John Allen, (https://en.wikipedia.org/wiki/John_R._Allen). od 2011 do 2013 komandant saveznickih snaga u Avganistanu, a nakon toga Obamin predstavnik za koaliciju protiv ISISa. Od proslog oktobra u penziji.

Ovo samo pokazuje koliko su jaki jastrebovi u Washingtonu, i koliko im se prostora daje. Razumijem da mnogima izgleda nevjerovatan direktni sukob Amerike i Rusije, ali napisi ovakve vrste, od strane do jucer prvog Obaminog savjetnika za vojna pitanja u Siriji ne mogu biti ignorisani. Nije ni cudo sto Putin salje pola svoje mornarice u Sredozemlje.

Citat:It is time for the United States to act more assertively on Syria, to further four justifiable objectives: to end mass civilian killing; to protect what remains of the moderate opposition; to undermine extremist narratives of Western indifference to injustice; and to force Assad to the negotiating table. The United States should not be in the business of regime change, but the Assad clique and its backers must be brought to account before it is too late. The world will not forgive us for our inaction.

Citat:The second option is one the Russians believe the United States will never do: Escalate the conflict. The United States must challenge the status quo and end the regime’s war crimes, by force if necessary. This need not require some major pronouncement. Indeed, for now, a quiet warning may be more effective, since a major public announcement would almost certainly polarize the situation further.

For a start, the United States must save Aleppo. Damascus, Moscow and Tehran are razing the city to prepare for an eventual ground assault. As both the CIA and Pentagon have concluded, an opposition loss in Aleppo would severely undermine the United States’ counterterrorism objectives in Syria. The city’s symbolism and strategic value are unmatched, and allowing it to fall would dramatically empower extremist narratives. Groups linked to al-Qaeda would reap the rewards of our shortcomings.


Citat:The credibility of the United States as the leader and defender of the free world must be salvaged from the horrific devastation of Syria. It is not too late to enforce international law and norms. However, we cannot wait for a new administration in Washington. Events are moving too quickly. Bashar al-Assad is not the solution to the Syrian crisis, and he is the least-qualified possible partner in a fight against terrorism, having spent much of the past 16 years aiding and abetting al-Qaeda and, it would appear, the Islamic State as well. Action certainly presents risks, but to allow events to continue to unfold as they are means raising the cost yet further for a future, inevitable U.S. intervention.

https://www.washingtonpost.com/opinions/global-opi.....7#comments


Da, da, to je to. Ali, ako je šta dobro to je oponiranje dijela javnosti (pogledati komentare ispod članka) i strah od sopstvenih gubitaka (čitaj ruski odgovor).

offline
  • Pridružio: 23 Avg 2014
  • Poruke: 183

slonic_tonic ::Dostanic09 ::
To sto Slonic Tonic navodi da se na taj nacin povecavaju kapaciteti nema veze sa realnoscu. Hmeim moze da primi daleko veci broj aviona svih tipova, i uopste im nije potreban Kuznjecov.

Nisi u pravu.
možeš ti naslagati koliko hoćeš aviona pored piste, ali ne možeš izvršiti dnevno neograničeni broj polijetanja/slijetanja po pisti, a Hmeimim ima samo jednu pistu. Kad su Rusi tek dolazili u Hmeimim, onda je negdje bio naveden i taj podatak i koliko se sjećam to je bilo oko 150 ili 200 polijetanja po jednom danu.

pitanje za tebe:
Šta misliš zašto je Željava imala 5 pisti, na samo 60 aviona koji su tamo mogli biti smješteni?

Broj poletanja nije vezan za pistu, već je vezan za broj vazduhoplova i broj osposobljenih posada te njihovog naprezanja. Postoje tačni proračuni žilavosti svakog vazduhoplova i posade (ja ih recimo ne znam kakvi su ali znam da postoje) takoda pista nije odlučujući faktor (dužina piste i broj PSS jeste važan faktor ali nije odlučujući.
Broj pista nije presudan, uglavnom se pravi u pravcima odakle u najvećem broju dana tokom godine duva vetar, da bi olakšali poletanja bez komponente bočnog vetra.
Mada se tako može ubrzati poletanje. >U Željavi je jedna od pomoćnih pista išla iz podzemnog objekta.

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8865
  • Gde živiš: pecina stroga

Napisano: 23 Okt 2016 9:05

Peskov: Sirija treba da bude oslobodjena!

http://tass.com/politics/908121?_ga=1.219380177.993116542.1443953510

Da li je ovo prvi put da Kremlj zvanicno kaze da treba osloboditi cijelu Sirijsku teritoriju. Cini mi se da nikad ranije nije bilo ovakvih izjava od strane Rusa.

Mozda je rano za ovakvu ocjenu, ali cini se na osnovu ovakve izjave, a i na osnovu znacajnog jacanja ruskih snaga u Siriji, kao da je Rusija odlucila da poveca ulog, i ide do kraja. Ili gresim?

Dopuna: 23 Okt 2016 9:19

upitnik ::+ babaroga

Da, da, to je to. Ali, ako je šta dobro to je oponiranje dijela javnosti (pogledati komentare ispod članka) i strah od sopstvenih gubitaka (čitaj ruski odgovor).


Da, cini se da je osnovna svrha ovakvih tekstova kuvanje zabe, tj pripremanje sopstvene javnosti za nesto sto je vec odluceno. Zato me najvise brine ova recenica:

Citat:However, we cannot wait for a new administration in Washington. Events are moving too quickly.

offline
  • Gama  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 14 Jun 2004
  • Poruke: 4389

@zvonko.rex

U redu, hvala Vam što ste nam omogućili da čujemo i Vaše mišljenje.

kunktator ::
+ ...


Nije direktno upućeno tebi već ukupan pogled na temu (tebe sam citirao jer si otvorio ovo pitanje):

Većina ovde doživljava Siriju kao prag svetskog rata, direktnog sukoba SAD i Rusije, mesto gde će američki avioni napasti SAA i Rusiju, vojni Armagedon (konačni susret S-400 i F-35/F-22) itd. Zna se dobro šta karakteriše oružani sukob i svetski rat. Pojedinci su se poveli rečenicom da je Treći svetski rat već krenuo (citirajući senzacije pojedinih novinara). Sve ovo što se događa je samo jedan neprekidni proces koji se odvija nekoliko milenijuma: veliki izbegavaju sukob ali koriste male da se međusobno sukobljavaju. Ništa novo. Bilo je i gorih situacija.
Cela ova situacija na temi podseća na film "Tri karte za Holivud". Imamo jedno mesto, na kome se prate svetska događanja, imamo dve tabora u raspravi, imamo dva viđenja sveta itd.
Na kraju kako se sve završilo u filmu? Ovi se daskama mlatili na kraju (ostade Ljubiša Samardžić i bez žene i bez svesti),Sovjetski savez i Amerika se dogovorili oko Kube, a Kenedija i Hruščova nije ni dotakao sukob motkama u Gornjem Polju. Otprilike istu sliku vidim i ovde, na ovoj temi.
Osećam da će se javiti sad neki Globus i kaže: "Da znam put do Sirije, odmah bi otišao".

To što je danas informacija (često i lažna) dostupna svakome, stvara sliku da su odnosi u svetu stigli do usijanja i da će puknuti svakog trenutka. Pre interneta, toga nije bilo pa je zato bilo iznenađenje bilo da posle dan-dva čuju za, npr. ubistvo Ferdinanda u Sarajevu (preko lista Politika). Danas na dva klika na tviteru čujemo kako se dogodilo nešto u drugoj zemlji onda krene neverovatan protok (dez)informacija do te mere da nam se isprva čini da imamo jasnu sliku, a u stvari slika je potpuno pogrešna - čist promašaj.

Pojedinci ovde treba da pročitaju jugoslovensku dnevnu štampu tokom Vijetnamskog rata da vide kakva je tad tenzija bila. Ukratko: SAD se ne povlači, svetski mir u opasnosti, SSSR i Kina šire progresivne ideje, pašće američki kapitalizam, demonstracije su znak sigurnog raspada SAD jer zemlja puca iznutra, drug Tito traži mir, Jugoslavija na pravoj strani, podržavamo bratski narod kosookog Vijetnama, Če Gevara bi to rešio lako, itd. Ovo su samo neki od zaključaka političkih komentatora tadašnje štampe. Na kraju znate ishod. SAD se povukla posle skoro deset godina.
Ovim hoću da kažem da pojedinci ovde ne isključuju povlačenje SAD iz Sirije već idu do ekstrema: stigli smo do kraja samoga kraja i prst je na obaraču.
Svet nije mali, ima dosta mesta za sukob. Političari su kreativni, smisliće oni već nešto da se raskusuraju.

Odgovor na P. S: stavićemo dodatne stolove u Kantini Smile.

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8865
  • Gde živiš: pecina stroga

+ Gama

Pesimista je dobro obavijesteni optimista Ziveli

offline
  • Pridružio: 03 Jun 2016
  • Poruke: 1492

http://www.rtvslo.si/svet/ofenziva-na-alep-se-nada.....stu/405874


"Na prebegle civiliste so čakala rešilna vozila in avtobusi, a nihče ni smel oditi," je poročal dopisnik portala RT Murad Gazdijev iz Alepa, ki trdi, da so "uporniki in džihadisti" zaprli humanitarni koridor in okoli 275.000 prebivalcem onemogočili izhod iz mesta."


Istina polako dolazi i u "zapadne medije".

Teroristi zabranili izlaz civilima u Alepu. To sada piše i u našim medijima. Da su zatvorili humanitarni koridor. To je ratni zločin. Da civile upotrebljavaš kao zaštitu.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 717 korisnika na forumu :: 27 registrovanih, 5 sakrivenih i 685 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, Atomski čoban, bbogdan, Ben Roj, BratSrpska, cenejac111, Djokislav, draganca, Dukelander, Fog of War, Herman Terrance Aubrey, Istman, jaeger, Karla, Kubovac, ladro, Mendonca, MiroslavD, mkukoleca, nebidrag, Oscar, Pohovani_00, raptorsi, vathra, virked, zdrebac, 125