Rat u Siriji 2016 - Komentari, diskusije i analize članova

1850

Rat u Siriji 2016 - Komentari, diskusije i analize članova

offline
  • Irbis 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 10 Avg 2014
  • Poruke: 3556

Napisano: 25 Nov 2016 23:18

ikan

Citat:Izvinjavam se forumašima, ali moram ovo sve da citiram.
Izvinjavam se i Irbisu, a ujedno mu se i divim, jer ono što sam napisao ne znači ništa, nego sam samo karikirao njegov stil pisanja u nadi da će biti u buduće razumljiviji.
Ziveli


Iskreno ja ne pisem sve tj neke delove namerno preskacem jer ovde vecina prati desavanja dugo i stvarno smatram da nema potrebe da crtam, jer bi onda svaki post bio kilometarski da sada objasnim svaku sitnicu koja je objasnjena milion puta i koja izaziva samo polemiku.
Evo uzmimo primer povlacenja iz Idliba to je veliku vecinu ogroman poraz SAA, dok ja na to gledam potpuno drugacije. Vojni poraz svakako jeste jer je SAA izgubila deo teritorije, ali je to strateski jedan od najboljih poteza i lek za sve ratove ovog tipa.
Jednostvano dati teroristima jednu provinciju sa izlaskom na granicu sa zemljom koja im pomaze da oni stvore svoju fiktivnu drzavu,a onda iz ostatka zemlje teroriste koji su usli polako opkoljavas i stezes obruc uzimajuci im polja da ne mogu da se hrane i lepo kada ih dovedes u grad opkoljene ponudis da ih prebacis u njihovu drzavu i lepo ocistis ostatk svoje zemlje,a onda juris sa nekoliko strana i gotova prica nema gerile nema gluposti.
Tako je uradjeno u Siriji Daaru dali FSA sa Izraelom se granici,a Nusri dali Idlib sa Turskom. Sve ih posaljes u jednu provinciju i onda udaris iz nekoliko pravaca i gotovo.
Mana malo izgleda nesposobno vojska koja prepusti deo svoje teritorije protivniku.
Predosti, koncentracija trupa na pravim mestima, naviknes teroriste na frontovsko ratovanje koje tebi odgovara jer sada oni imaju svoju drzavu ne mogu samo gerilom, manje ulazis u urbane borbe sto znace manji broj poginulih, uvek imas mogucnost da pregovaras i Zapadu mozes zatvoriti usta da ne peva mnogo kao sto Asad radi sa ponudama o prelasku u Idlib...

Dopuna: 25 Nov 2016 23:35

Jos da dodam ciscenje Rastana sada bi bio veoma los je odnosi sa Turcima idu uzlaznom putanjom pa cak do te mere da ce po svemu sudeci Turska biti prva NATO zemlja koja ce da prizna Krim kao teritoriju Rusije. Jednostavno treba vise pritisnuti Turke da oni izvrse pritisak na Turkmene da se presele u Idlib. Jer sada je za Rusiju znacajno da nema novih sukoba ekonomija se oporavlja, investicije su velike, poverenje Zapadnih investitora je veliko i novi sukobi im nisu potrebni.
http://srb.news-front.info/2016/11/25/turska-je-sp.....c.facebook

Mene vise interesuje kakve su to Helikoptere dovukli Egipcani kod Hame za sada jos nema slika



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 12 Nov 2016
  • Poruke: 590

Imao sam nešto slobodnog vremena pa sam napravio kartu Alepa s označenim područjem pod kontrolom terorista i lokacijama SVIH bolnica, klinika i sličnih medicinskih ustanova koje su u Alepu postojale prije početka rata.
Čisto za usporedbu s izvještajima zapadnih medija po kojima je u zadnjih godinu-dvije valjda dvadest puta uništena 'posljednja' bolnica u istočnom Alepu.

Na karti se nalazi i Al Kindi (najsjevernija točka), jedina bolnica za koju se pouzdano zna da je sravnjena do temelja, a za što su odgovorni sami teroristi.



offline
  • powSrb 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 08 Mar 2015
  • Poruke: 9437

На тој мапи са wikimapia се баш лепо види разлика у урбанизму поготово сада када си обележио ко шта контролише.

И нису то све болнице, већ само неке које су обележене на http://wikimapia.org/

Према званичним изворима је ово стање:



Копираћу овај коментар са другог форума.

Citat:Regarding bombed hospitals.

One of the most widely quoted studies was carried out by Physicians for Human Rights. For instance Amnesty International were referring to the PHR study in their report. Here's what they are saying.
Citat:PHR has mapped 382 attacks against 269 separate medical facilities in Syria since March 22, 2011. Each incident entry represents a single discrete attack upon a medical facility. Of the 382 attacks, PHR has documented that 344 attacks – 90 percent – were conducted by the Syrian government and allied forces (293 by Syrian government forces, 16 by Russian forces, and 35 by either Russian or Syrian government forces); 25 attacks were carried out by non-state armed groups (eight by the self-declared Islamic State[IS; also known as ISIS and ISIL], three by the Free Syrian Army [FSA], two by IS working with Jabhat al Nusra, two by the Syrian Islamic Liberation Front, one by the Ajnad al Sham Islamic Union, one by Jaish al Islam, and eight by unidentified anti-government forces); one by international coalition forces; and PHR was unable to attribute responsibility in 12 cases.
https://s3.amazonaws.com/PHR_syria_map/findings.pdf

Now lets take a look at the overall number of hospitals in Syria. Official figures from the Syrian Ministry of Health site.
http://www.moh.gov.sy/Default.aspx?tabid=250&language=en-US#17
Citat:Damascus........... 50
Rural Damascus..50
Aleppo................112
Idleb......................31

Latakia...................21
Tartous..................21
Homs....................42
Hama.....................48
El-Hasska..............32
Deir-ez-Zour..........23
Al-Raqa.................11
Daraa....................15
Sweda.....................5
Quneitera................1
TOTAL................462

I bolded the governorates where SAA was actively engaged in fights. Now lets compare the overall number of hospitals in those governorates with number of bombed facilities attributed to the SAA.

250 / 300 = 0.8

It seems that PHR study blames the SAA for the destruction of 80% of healthcare infrastructure in those governorates. I suppose that in order to achieve such "effectiveness" SAA have to target not only those hospitals located near the frontline, but as well those ones deep behind the enemy lines plus those ones on their own territory...

offline
  • Pridružio: 06 Avg 2013
  • Poruke: 1708

Komentator ::Pitanje,
šta če SU33 u Siriji, zar nije on palubni aparat?

Od pocetka rata su 33ojke prisutne na aerodromu. E sad da li su to sa NA ili ne, ko ce ga znati.

offline
  • Pridružio: 02 Feb 2015
  • Poruke: 2664

@CSAR
Nasao si mi snimak pogotka HEAT zrna u BMP ili tanki oklop gdje se natpritisak stvori od cinjenica da je oklop probijen lako I eksplozija od HE dijela se prenese unutra. Evo clanak prezentacija ozbiljniji od tvojih linkova koji potvrdjuje sto je bojank rekao
http://www.dtic.mil/ndia/2008ballistics/Thursday/Held.pdf

Ako ti nije jasno pitaj I preci cemo na pp. Ovo sam morao da postavim da I ostali forumasi vide Kako se navode izvori za tvrdnje.

offline
  • Pridružio: 06 Avg 2013
  • Poruke: 1708

powSrb ::Све овде има - https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1OSttyvbG.....8&z=15 / https://twitter.com/Tutomap

Прати геолокације и коригује мапу.

Pored ovog i uawarmap.com se pokazao dosta tacnim, i pored toga sto je pro ukrajinski sajt. Dok mi je militarymap. konfuzan i spor, a desavalo se i da posle prvih glasina promene liniju fronta a da ne sacekaju neku koliko toliko verodostojnu informaciju.

offline
  • CSAR 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 04 Nov 2016
  • Poruke: 6

Koridor ::@CSAR
Nasao si mi snimak pogotka HEAT zrna u BMP ili tanki oklop gdje se natpritisak stvori od cinjenica da je oklop probijen lako I eksplozija od HE dijela se prenese unutra. Evo clanak prezentacija ozbiljniji od tvojih linkova koji potvrdjuje sto je bojank rekao
dtic.mil/ndia/2008ballistics/Thursday/Held.pdf

Ako ti nije jasno pitaj I preci cemo na pp. Ovo sam morao da postavim da I ostali forumasi vide Kako se navode izvori za tvrdnje.


Ajde da ti ponovim jos jednom.
Neznanje se ne nadoknadjuje arogancijom.
HEAT -Kumulativna
HE-Trenutnofugasna
APFSDS-Potkalibarna
Znaci postavio sam snimak o onome o cemu sam i pricao.

Idemo na grafikon sa linka:



Citat:1 atü corresponds to 1 kP/cm² which in turn is roughly 0,980665 bar.
Citat:That is why 1 atü is almost the same as 1 bar.

Sto ce reci:
Grafikon pokazuje da je unutrasnji pritisak najveci. Na najvecoj gramazi od 170g usmerenog eksploziva iznosi vise od 16 bara po santimetru kvadratnom.

To mozda tebi i onome u ciju si odbranu stao lici na "promaju", ali iole normalna osoba nikako ne bi zelela da se nadje na takvoj "promaji"
Pogotovo ako znamo kakva punjenja imaju moderni POVR sistemi. Da ne govorimo o tandem bojevim glavama.

Tako da hvala ti sto si to morao da postavis da i ostali forumasi vide Wink

online
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 33915

U subotu bi trebala prva tura terorista iz Khan al Sheih-a biti prebačena u Idlib ima ih oko 400 dakle stižu nova pojačanja.
On Saturday, the Syrian Government's green busses will officially enter Khan al-Shieh to facilitate the transfer of Islamist fighters from the Damascus countryside to Idlib province.
According to a military source debriefing Al-Masdar News, over 400 rebel combattants and related family members will leave Khan al-Shieh and subsequently be driven to the Jaysh al-Fateh heartland in northwestern Syria.

Još da se predaju ovi iz drugih kampova pa da dočekamo i tu treću ofanzivu na Alep taman će da skupe tilike snagice da ih se SAA uz pomoć rusa reši.

offline
  • Pridružio: 26 Nov 2015
  • Poruke: 1002

Na temi o Siriji foruma klix.ba sam pronasao interesantan komentar forumasa sa nikom Seawolf, u vezi 8 su33 na pisti u Lataki, te padu mig 29 u more iz flote Admirala K., pa ga u narednim redovima citiram u potpunosti:

Ova fotografija na kojoj je prikazano 8 lovačkih aviona (od ukupno 10) Su-33, koji su bili dio vazduhoplovne komponente sa kojom je nosač aviona "Admiral Kuznetsov" doplovio do pred sirijsku obalu, dokazuje da je cijela plovidba tog nosača sa sjevera služila samo kao propagandni nastup i da je taj brod bio samo transporter za avione do sirijske baze Hmeymim.

Ovdje sam više puta naveo zbog čega je "Admiral Kuznetsov", u sadašnjem stanju broda i posade, nepogodan za korištenje kao operativni nosač aviona, te bio izvrgnut kritikama nekih od forumaša. Radi se o kombinaciji tehničkih i ljudskih faktora i ponovo ću ih pobrojati na jednom mjestu:

1.) Zbog lošeg funkcionisanja (u stvari, neispravnosti) jednog dijela pogonskog stroja ovoga broda (koji se sastoji od 8 parnih kotlova KVG-4 na mazut i 4 parne turbine TV-12-4), nosač aviona ne može postići brzinu koja bi bila približna najvećoj projektovanoj brzini od 29 čvorova (54 km/h). Za polijetanje aviona pod većim opterećenjem, potrebno je da nosač plovi punom brzinom protiv smjera vjetra u trenutku polijetanja, kako bi vazdušna brzina aviona pri polijetanju bila najveća moguća. Zbog nemogućnosti postizanja velike brzine nosača, avioni koji polijeću sa njega ne mogu ponijeti veći borbeni teret (maksimalno 4 projektila vazduh-vazduh, ili dvije slobodnopadajuće bombe po 500 kg) i uvijek moraju polijetati za jedine od 3 pozicije koje su predviđene za start pri polijetanju, one koja ima najdužu put zaleta i označena je brojem "3" na ovoj skici:


2.) Kablovi koi služe za usporavanje i zaustavljanje aviona prilikom slijetanja su nepouzdani i skloni pucanju. Ovo pucanje je izazvalo gubitak jednog lovačkog aviona Su-33, koji je pao u more i potonuo prilikom slijetanja 5. septembra 2005-e. Pucanje ovih kablova nije rijedak slučaj niti na američkim nosačima aviona, ali na njima to pucanje ne izaziva teže poslijedice (jer ih ima više), a i zamjena puknutog kabla traje puno kraće nego na nosaču "Admiral Kuznetsov". Pucanje kabla koje se desilo 14. novembra, posredno je prouzrokovalo i gubitak jedinog aviona MiG-29KUBR koji se nalazio na nosaču tokom ove operacije.

3.) Posade aviona Su-33 i MiG-29KR/KUBR su slabo obučene za polijetanje i slijetanje na nosač aviona, pogotovu za reagovanje u vanrednim situacijama.

4.) kombinacija faktora pod 2.) i pod 3.), dovela je do gubitka jedinog aviona MiG-29KUBR iz sastava vazduhoplovne komponente nosača "Admiral Kuznetsov". Ovaj avion je bio od velikog značaja za funkcionisanje operacija upotrebe aviona sa ovoga nosača, jer je bio jedini koji je opremljen aparaturom za napajanje gorivom ostalih aviona tokom leta.

Ironično je da je taj jedini MiG-29KUBR, pao uslijed toga što je ostao bez goriva, dok je kružio oko nosača čekajući da posada broda zamijeni kabl za usporavanje i zaustavljanje, koji je bio pukao prilikom slijetanja drugog MiG-29KR. Umjesto da odleti do aerodroma na kopnu, za šta je bilo dovoljno i vremena i prostora, pilot (ili njegov nadređeni) je donio odluku da sačeka u vazduhu popravku kabla. Poslijedica neiskustva upotrebe aviona sa nosača, karakteristična za Rusku ratnu mornaricu.

Na drugoj polovini linka imate navedeni komentar sa fotografijama
http://forum.klix.ba/sirija-vol-2-t139648s52375.html

online
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8866
  • Gde živiš: pecina stroga

^

Kakav strucnjak, najezio sam se. A jos je i veoma dobro obavjesten, cak zna i da je bilo dovoljno "vremena i prostora" za sletanje na kopno... O tome da su mu poznate "sklonosti" ruskih kablova da i ne govorim..

Jedino objasnjenje ove strucnosti je da je lik bivsi komandant HRM ili BIH nosaca, a kablove je specijalizirao na admiralskom ispitu.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 896 korisnika na forumu :: 43 registrovanih, 10 sakrivenih i 843 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: airsuba, ajo baba, aleksmajstor, amaterSRB, Apok, babaroga, Bobrock1, bojcistv, cavatina, ccoogg123, darcaud, Denaya, draggan, FOX, Hans Gajger, ikan, Ilija Cvorovic, Japidson, jeen yuhs, jukeboxer, Kubovac, kubura91, kybonacci, milenko crazy north, Mitraljeta, mkukoleca, opt1, Parker, pein, Prašinar, raptorsi, Rema000, royst33, ruger357, S2M, Trainspotting, Trpe Grozni, Vlada1389, Vlada78, Yellow Pinky, zlatkoa987, 125, 79693