Rat u Siriji 2016 - Komentari, diskusije i analize članova

1853

Rat u Siriji 2016 - Komentari, diskusije i analize članova

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19805

Necu da se raspravljam, nema poente. Koga interesuje ima gomila naucnih radova, pre svega sovjetskih.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 19 Jan 2015
  • Poruke: 1253

Samo nemoj neko da opet pocne da analizira usi pukovnika Tigra i jel to on ili nije..



online
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8866
  • Gde živiš: pecina stroga

slonic_tonic ::babaroga, ja sam upravo u postu koji si djelomično citirao napisao da je to sve špekulacija i da stvarne informacije nisu javne, dakle nema ih nitko.

svi avioni na njemu su razvijeni specijalno za tu svrhu. Nemoj da te zavarava vanjski oblik, jer to nisu isti avioni.
ako avioni ne mogu poletjeti s korisnim teretom, onda oni nisu korisni. (ja i ne tvrdim da ne mogu, nego samo da postoje neke takve indicije).
Ne znam za koju namjenu ti misliš da je Kuznjecov projektiran?
To je nosač aviona, a ne transporter aviona. To što je on klasificiran drugačije je čisto političko-birokratsko pitanje, tj. zaobilaženje nekih propisa.

ranije sam već više puta spomenuo da taj brod tamo ide radi testiranja, jer još nikad nije testiran u ratu, a to je esencijalno ako se budu gradili novi nosači, kako je planirano.


Kuznjecov je projektovan za zastitu flotile, kao flotni nosac aviona. Njegova avijacija je imala ulogu zastite grupirovke oko Kuzje. U tom scenariju 4 rakete V-V i te kako predstavljaju korisni teret.

Nikad rusi nisu imali nosace za projekciju sille na kopno, jer to nije ni bila sovjetska doktrina. Sovjeti su silu na kopno projektovali kroz oslobodilacke pokrete, a ipak je Kuzja sovjetski projekat.

Ni MIG 29 ni Su 27 (od koga je u stvari izveden SU 33 ako se ne varam) kad su projektovani nisu projektovani kao palubni avioni. Ovo sto je sad na Kuzji su abart verzije prilagodjene za tu svrhu u vreme pijanih devedesetih. Inace, ne bi SU 33 imao preko trideset tona na poletanju. Bio bi laksi, i manji.

Nisam ekspert, ali cini mi se da kad je Kuzja zaplovio, osnovni avion na njemu trebao je da bude onaj JAK sa vertikalnim polijetanjem. Su 27 je projektovan kao pandan F 15. F 15 nikad nije sletio na nosac. A Su 33 jeste. U tom smislu ti kazem da nije projektovan za nosac. Ko kad na Maseratija zakacis prikolicu za djubar. Moze da vuce, ali nije to to. Bebee Dol Cool

Ne slazem se da rusima ne ide sjajno sa kuzjom, jer im je pao jedan avion. Ja bih rekao da to ide u rok sluzbe. Pogotovu sto nikad ranije nisu ni koristili nosac aviona. Ne moze se sve predvidjeti i iskontrolisati. Pogotovu ne u ratu. Zato sam ranije na ovoj temi i rekao da je mozda i jedini zadatak Kuznjecova kod obala Sirije testiranje i provjera pred generalni remont. Pazi, testiranje po prvi put, sve je novo, i avioni, i eskadrila, i piloti, i komandant, i pravila upotrebe, i taktika, i ratno okruzenje. Tako da ja bih rekao da im ide dobro.

Problem je da se sve ove pausalne ocjene ruskog nosaca kod Sirije zasnivaju na uporedjivanju sa USA nosacima. Ko da uporedjujemo sarplaninca i posavskog gonica. Potpuno razlicita namjena.

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 8009
  • Gde živiš: Zagreb

bojank, meni ovo što si napisao pa obrisao zvuči sasvim logično i ključno za cijelu stvar.
- ako je promjer rupice npr. (lupam) desetak puta manji kod tenka nego kod transportera, onda je presjek manji stotinjak puta. Količina novog plina koji će ući u vozilo i povećati pritisak, će biti i više nego 100-struko manja, jer će mlazu trebati dosta više vremena da probije u unutrašnjost, pa će preostalo vrijeme ekspanzije u vozilo kraće trajati, a ukupna količina dodatnog plina, znači i delta p biti npr. (lupam) 300 puta manja. Dakle mjerenje na nekakvom kotlu s oplatom od 10mm nije ni malo mjerodavno.

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 8009
  • Gde živiš: Zagreb

babaroga, da ne širimo raspravu, jer je i off, ali avion i za zaštitu flote mora moći poletjeti s maksimalnim projektiranim teretom (inače bi sam taj podatak bio besmislen), jer ima i puno težih raketa od R-73, poput npr. R-37 koje trebaju za borbu protiv AWACS-a, a osim toga ključno je i koliko će avion moći goriva ponijeti tj. ostati u zraku itd.

već sam ti napisao da su to samo indicije (a ne presuda vrhovnog suda Smile), pa nema smisla raspravljati toliko detaljno o takvoj nekonkretnoj, neopipljivoj i hipotetskoj stvari.

babaroga ::
Ne slazem se da rusima ne ide sjajno sa kuzjom, jer im je pao jedan avion. Ja bih rekao da to ide u rok sluzbe.

što se toga tiče, tu se slažem. Ja to nisam ni spominjao.

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 8009
  • Gde živiš: Zagreb

JOntra ::Samo nemoj neko da opet pocne da analizira usi pukovnika Tigra i jel to on ili nije..
u pukovnika Tigra kozje uši Very Happy

offline
  • powSrb 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 08 Mar 2015
  • Poruke: 9437

Citat:ihadists have launched a new assault on Hader in a bid to break the siege on Beit Jinn.
They know that if this fails, then the SAA offensive will cut through them like butter.
"Southern Red" Battle is Rebels last chance to reach W. #Ghouta as Regime planning to attack N. Quneitra after Khan Ash-Sheih



Почеле веће групе да беже
Approximately 300 civilians have fled to government controlled areas from East Aleppo.

Спавачи. Mr. Green
Citat:2 months ago
People in eastern districts of Aleppo raise Syrian flag on Hanano Housing - Post Office Building this morning

now under #SAA

next , InshAllah
People in eastern Aleppo raise the Syrian Flag in Hellok neighborhood

https://twitter.com/watanisy/status/802516434286804992

Turkish Atilgan SAM reportedly being sent to Al-Bab outskirts.

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 62

powSrb ::
Једина мапа која је тренутно прихватљива је ова четврта. А од гасовода нема ништа шта год да се деси, објаснио је то ltcolonel више пута, само је сада тешко наћи те поруке.


Ма добро ја сам више гледао тренутно стање на терену. Теоретски још увек могу да га провуку из Јордана преко ИС и Ердоганових територија. Слажем се да је 1 посто шанса да то тако и остане.
А и не разумем се много у градњу гасовода, да ли је то изводљиво.
Нисам читао те поруке што кажеш, вероватно је било нешто паметно.
А и ја навијам за четврту мапу.

offline
  • powSrb 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 08 Mar 2015
  • Poruke: 9437

^
Наводно и да Асад изгуби целу Сирију од гасовода нема ништа, прекасно је. Требали су да почну изградњу пре 5 година и сада да буде готово, а не да буде готов 2030(под условом да Асад оде данас). Laughing



Кмеееееее!

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1793

powSrb ::

А за Ал баб се чини као да су Турци стали после ових бомбардовања, и изгледа да САА заузима насеља испред Курда као и за време спајања са Нубл и Захром. Ако се то деси Курди ће бити пресечени на 2 дела од Стране САА не од турске, али ће САА увек моћи да им препусти села која је заузела(Курдска села) исто као што је урадила и северно од Алепа. Тако САА увек може да пусти Курде да се споје ако турци реше да наставе по своме.


Ovo uklinjavanje SAA na severu sto je postavio Konktator i nije lose,samo jos da idu u prosiravanje prema Al-Babu. Tim potezom stvaraju sebi velike mogucnosti i mislim da nije preuranjeno. Tim potezom drze u saci i Kurde i Turke u daljim desavanjima i eventualnim pregovorima.Sprecavaju Kurde da se spoje i ako hoce da to ostvare igrace kako kazu Asad i Rusi. Opet sa druge strane Turci moraju da igraju po njihovom da ne bi dopustili Kurdima da se spoje,i po svoj prilici ovo bombardovanje Turaka je poruka da se drze podalje od Al-Baba.

Ovo sam napisao pre dva dana i ako se slazes sa necim citiraj vec napisan post ili bar navedi da je neko vec nesto pisao o tome. Ovo nije prvi put da se pojedini kite tudjim perjem.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 865 korisnika na forumu :: 37 registrovanih, 9 sakrivenih i 819 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 8u47, A.R.Chafee.Jr., airsuba, ajo baba, aleksmajstor, Asparagus, babaroga, bojan_t, Bubimir, ccoogg123, ceman, darcaud, darionis, dragoljub11987, FOX, gomago, ikan, ivan979, Japidson, jeen yuhs, Kubovac, ljuba, Maschinekalibar, mrav pesadinac, opt1, Parker, pein, Prašinar, RED4G-304, Simon simonović, Stanlio, Trainspotting, Trpe Grozni, Vlada1389, Vlada78, vukovi, zlatkoa987