Rat u Siriji 2016 - Komentari, diskusije i analize članova

1917

Rat u Siriji 2016 - Komentari, diskusije i analize članova

offline
  • član biblioteke
  • Pridružio: 18 Jul 2007
  • Poruke: 28651
  • Gde živiš: iznad smoga Beograda

Možda sporadično grupice iz očaja pokušavaju prodor ka Al Babu kroz šupljine u liniji u nadi da će preteći, pa se to navodi kao kontra i vraćanje teritorije.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19809

CyberWarrior ::САА пронашла неке хемикалије у Алепу код пацова. Обратити пажњу на натписе.

https://imgur.com/gallery/1418w


Pesticidi.
Naravno, dosta pesticida se moze koristiti kao hemijsko oruzje.



offline
  • Pridružio: 10 Jul 2006
  • Poruke: 153

ruso ::Teroristi iz crnog pravougaonika ne mogu da se povuku jer je prostor u crvenom krugu prakticno brisni prostor vjerovatno pod vatrom SAA. Inace bi se teroristi odavno povukli.


Javljaju da ih potiskuju odatle:
twitter.com/ALEPPONETNEWS2/status/805742708094627840

online
  • Pridružio: 29 Dec 2011
  • Poruke: 97

Izgleda da je današnji protekao u utrvrđivanju linija do kojih su dostigli da se nebi kojim sličejem ponovio Sheikh Saeed !!! Svaka čast nema zezeanja !!! I mišlenja sam da je današnji dan proteklo u velikom broju izviđanja da bi se utvrdilo možda kuda dalje! Samo nek nastave ovako neka radi vojska deratizaciju temeljno !!!! Može i ovako mada ja volio što brže Smile ali šta da se radi nakotila se gamad !!!!

offline
  • Sujuz 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 03 Okt 2016
  • Poruke: 7

powSrb ::Шта је ово, активира се у ваздуху. Видео сам негде да имају неке бомбе које круже док падају и лоцирају технику, онда се овако "испале"

0:15




Klasicna Ruska kasetna municija, od kojih se par aktiviralo u vazduhu.

offline
  • powSrb 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 08 Mar 2015
  • Poruke: 9437

ruso ::Teroristi iz crnog pravougaonika ne mogu da se povuku jer je prostor u crvenom krugu prakticno brisni prostor vjerovatno pod vatrom SAA. Inace bi se teroristi odavno povukli.


А ко зна да ли је та мапа тачна. Овде и даље приказују да је све до пута њихово.
https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1OSttyvbG.....5&z=14

offline
  • Gama  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 14 Jun 2004
  • Poruke: 4389

babaroga ::
Izdvajam svoje misljenje. I pravda i istina i dobro su univerzalne kategorije, i ne pripadaju ni amerikancima, ni rusima, a ni nama srbima.

Ono sto je probem je generalizovanje, i pripadajuce sitne manipulacije.

Ideja da su svi isti je u stvari podvala slabih da ne bi morali da budu jaki i da se drze principa. Klasicna vacaroska podvala.

Ne moze se izjednacavati teznja za svjetskom hegemonijom sa teznjom za nezavisnoscu u odlucivanju i zeljom da se bude slobodan i svoj na svome.

A interesi, svi ljudi i sve tvorevine ljudskog drustva imaju interese. Ali, imas legitimne i nelegitimne interese. I imas legitimne i nelegitimne metode ostvarivanja interesa.

Osudjivati nekog sto stiti svoje interese, ako su ti interesi legitimni, i ako ih stiti na legitiman nacin, je podvala.


Nažalost, pravda, istina i dobro su relativna kategorija i zavisi od podneblja gde se primenjuje i zavisi od ugla gledanja. Za ovaj otpad iz tzv. ISIL, pravda je kad te troje svedoka optuži (iako mogu da se urote protiv tebe), kada krivo zakunu nad Kuranom, kada te osudi lokalni ISIS-mafijaš i kada te rulja sa srednjevekonvim mentalitetom kamenuju. U našem sistemu to nije baš tako pa je isterivanje pravde jalova rabota - neki sporovi traju po 5-6 godina. Za ISIS je istina ono što piše u Kuranu, i ono što neki tamo idiot (ja moram tako da ga nazovem jer sam video transkript razgovora jednog od njih) interpretira kao ispravno. Za mene istina je nešto drugo. Ovo za dobro takođe je stvar ugla gledanja (poznata je ona priča o poglavici i to šta je dobro za njega, a šta loše).
Sve je to rastegljivo, te su zato su oformljene UN (ali i druge međunarodne organizacije pre UN) ne bi li se na taj način obavezale sve članice da imaju iste kriterijume po pojedinim pitanjima - rezultat vidite i sami: Saudijska Arabija zadužena za ljudska prava, a u Siriji stipendira "demokrate" koji na "demokratski" način skidaju glavu GUZ - Glavom U Zid

U pogledu legitimnosti (tj. po našem: opravdanosti) interesa:

Legitimitet (opravdanost) nečega je veoma opasna kategorija i njome se veoma često manipuliše. Mi smo ovde govorili i primetili da pre napada na jednu zemlju ide "faza satanizacije" tj. da se kod javnog mnjenja prikaže da je akcija opravdana i da se narod složi s takvim postupkom. Npr. Ameri su govorili da imaju legitimitet za svoje akcije tj. da se brane od terorista te su imali legitimitet da ruše sve vlade koje im nisu po volji. Dovoljno je bilo da Buš napravi spisak "Osovina zla" i da svakog ko mu se ne sviđa ubaci u taj koš. Možda to iz našeg ugla nije fer, nije pravedno, ali Ameri su "samo" hteli da uklone teroriste da ne bi vršili napade na njihovoj teritoriji - tj. širili su svoj interes (šta je pozadina svega, videćemo tamo 2031-2033. godine). Rusi su postavili opravdanost svojih akcija u Siriji: Rusija se brani u Siriji jer će ovi doći na Kavkaz i u Moskvu. Da li je to tačno ili nije - možemo samo da nagađamo.

Sve strane u sirijskom sukobu imaju legitimitet za svoje akcije, pitanje je sad ko će prevagnuti i pobediti. Zbog svega ovoga ne bih baš išao na opravdavanje i osudu i jedne i druge strane već na analizu događaja: šta su oni postigli time, a šta izgubili, kako će se sve to odraziti na ukupnu sliku u svetu itd...

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8866
  • Gde živiš: pecina stroga

Ne bih da sirimo pricu, ali ne mozemo da razvlacimo pojam legitimiteta ko lastis. U Siriji nemaju sve strane u sukobu legitimitet, nego samo dvije. Svi ostali su tamo nelegitimno.

Ili oces da kazes da umjereni imaju legitimitet? Imali su dok su demonstrirali. Kad je prvi metak opaljen na organe vlasti, gube legitimitet. Tako ja vidim stvari.

Ili zapad? Kakav je Bus imao legitimitet da napadne Irak? Ili Klinton da bombarduje Srbiju. Legitimitet je (jos uvijek) Povelja UN, ili medjunarodni zakoni i ugovori (koji nemaju blage veze sa "medjunarodnom zajednicom" na koju se pozivaju hegemoni).

Drugo, apsolutno je neispravno izjednacavati legitimitet i opravdanost. Legitimitet se zasniva na postovanju legalnih uzansi koje su prihvacene i vaze u datom trenutku ljudske historije. Opravdanost je test da li nesto zadovoljava zadate kriterije, koji ne moraju da budu nuzno i legitimni kriteriji.

To da je istjerivanje "pravde" jalovo ili sporo nije argument. To je posljedica trenutnih prilika u miloj nam drzavi i nema veze sa principom opravdanosti primjene pravde. Englezi kazu: Justice delayed is justice denied.

Ali, sustina je da je legitimitet univerzalni princip koji je evoluirao kroz razvoj ljudske civilizacije, kao osnovni princip koji uredjuje odnose interesa. I presudan je za opstanak ljudske civilizacije. Pogotovu sad, kad se svijet sveo na dva dana leta avionom, i interesi se sire preko granica drzava, porodica, pa cak zadiru i u licni prostor jedinke.

Sve ostalo je silovanje, hegemonija, makijavelizam, i spin.

O istini i dobru, sa aspekta religijskog radikalizma, je bespredmetno govoriti. Niti je religija nosilac tapije na istinu i moral ("dobro"), niti je to ikada bila u ljudskoj historiji. Cak ni onda kad se bavila onim cime religija treba da se bavi, a to su sarane, krstenja, ispovijedi i vjencanja.

A kad religija krene u rat, ko ovo sad u Siriji (a i sire), kuku i lele i istini i dobru.

offline
  • Pridružio: 19 Jul 2012
  • Poruke: 1120
  • Gde živiš: Banja Luka

Gorka lekcija za rusku mornaričku avijaciju u Siriji
https://www.logicno.com/vijesti/gorka-lekcija-za-r.....iriji.html

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1793

Napisano: 05 Dec 2016 20:43

Mislio sam da ce se sinoc u toku noci drekavci povuci iz kompletnog dela severno od citadele. Jedan od mogucih razloga zasto to nije ucinjeno je i taj da postoje mnogobrojne frakcije medju teroristima. Kako je juce javljano da su se poceli medjusobno ubijati tako da postoji mogucnost da severni deo drzi jedna od frakcija koja nije dobrodosla u juzni deo.

Dopuna: 05 Dec 2016 20:53

ruso ::Teroristi iz crnog pravougaonika ne mogu da se povuku jer je prostor u crvenom krugu prakticno brisni prostor vjerovatno pod vatrom SAA. Inace bi se teroristi odavno povukli.


Odlicno zapazanje. Taj krak bas para oci.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1053 korisnika na forumu :: 40 registrovanih, 7 sakrivenih i 1006 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., ajo baba, Ben Roj, bojan_t, BORUTUS, ceman, cikadeda, Darko8, djboj, djordje92sm, DPera, Excalibur13, Georgius, gomago, GORDI, JimmyNapoli, Koridor, Krvava Devetka, ljuba, Marko Marković, MB120mm, Mi lao shu, MiGac, nenooo, novator, prle122, repac, rovac, S2M, sevenino, Shinobi, solic, stegonosa, Stija zmija, strelac07, tmanda323, vladetije, Volkhov-M, zdrebac, šumar bk2