Rat u Siriji 2016 - Komentari, diskusije i analize članova

1965

Rat u Siriji 2016 - Komentari, diskusije i analize članova

online
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 33873

Spremaju se za Al Bab




Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Insan 
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 12 Okt 2015
  • Poruke: 1685

ltcolonel ::Ovo nema veze sa utvrđivanjem ni U od utvrđivanja. da su imali prepreke makar od bodljikave žice ovo se ne bi desilo. O minsko eksplozivnim preprekama da i ne govorim. A to upravo pokazuje da ovaj punkt ili šiljbok nije predviđen za upornu odbranu. Tenk upravo treba da štiti povlačenje pešadije i kao što se vidi reč o staroj šklopociji. Ovakvih bežanija je bilo koliko voliš i u sukobima devedesetih kod nas i to kod svih zaraćenih strana. Nije to nikakva specijalnost samo SAA.
Ovde postoji očigledno potpuno pogrešno mišljenje o odsudnoj odbrani na bajonet. Što pokazuje da velika većana učesnika nikad nije učestvovala u ratu i da svoja saznanja o ratu ima iz holivudskih filmova.
U realnom ratu jedna strana napada druga se brani. Trešti puca na sve strane od čega stvarno nišani možda 5% boraca još jedno 15% gađa otprilike u pravcu napadača a ostali ili ne pucaju ili pucaju u vazduh. E onda se na jednoj od strana onih 80% ovaca počinje da lomi kada rastojanje postane negde oko 50 do 100 metara. Pitanje čije će ovce prve da se psihički slome i počnu da se povlače na vrlo sličan način kao ovi iz SAA. Ako su moje ovce prve počele da se povlače (da ne kažem da beže) onda i nas 20% moramo da se povlačimo obično organizovanije. Ako moje ovce primete da su se neprijateljske ovce prve počele da povlače onda počnu žešće da pucaju (na žalost bez nišanjenja). E to vam je realna borba a ne ono što gledate u holivudskim filmovima.

Neću više da zatrpavam temu ali smatram da si u pravu. Embarassed
Posle monogo pregledavanja ovog klipa shvatio sam da, zapravo ovo nije čeoni već bočni napad odnosno pokušaj blokiranja.
Iz razloga što je krajnje nevjerovatno da tenk i 22 stijelca (koliko sam ja uspio da izbrojim)bježe bočno od napadača koji broji 4 stijelca plus kamerman i Tojota.
Drugi razlog je ukoliko bi se sklanjali od ovih na snimku bježali bi iza linije horizonta to jeste u nazad, ali oni bježe desno što znači da je glavnina napadača lijevo od kamenjara tako da povlačenje u nazad u udolinu bi ih vjerovatno izložilo još ubitačnijoj vatri sa lijeve strane, što objašnjava i poziciju tenka koji je bio zaklonjen iz glavnog pravca napada.
A ovi na snimku su vjerovatno iskoristili uvalu i prišli sa boka.
Tako da tvoj post o "šiljboku" itekako drži vodu iz razloga da je prava borbena linija ovi što su snimali ne bi tako lako došli sa boka.
Svaka čast Ziveli



offline
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 8009
  • Gde živiš: Zagreb

Vojska je povratila sve položaje južno i sjeverno od Palmire, tj. brda Jabal Hayyal i Tar.
U okolnoj pustinji je vrlo vruće za ovo doba godine, mjestimično i do 1200°C.

Svi govore o velikom broju talibana zatečenih u povlačenju na čistini, spominje se ogroman broj stradalih talibana, čak i do nevjerojatnih 3000.

offline
  • Pridružio: 17 Avg 2012
  • Poruke: 1365
  • Gde živiš: Šid, Srbija

Rekoh ja samo da ruje pocnu rokati i eto...reseno je Very Happy Ziveli

offline
  • Pridružio: 21 Nov 2012
  • Poruke: 166

Njegovo bi mjesto po mojoj logici bilo minimalno u prihvatnici (doduše zavisi i od terena) ali bi sigurno morao ranije da napusti položaj a ne da ovi uvježbavaju gađenje na njega RPG om bez da ih ometa streljačka vatra.
Meni se čini da su ih opet ovi uhvatili na spavanju.[/quote]

Ne bih rekao, tenk se povlači u zadnjim sekundama snimka, nije ostavljen da ovi vježbaju gađanje RPG-om.

offline
  • Neimar i savremeni farmer.
  • Pridružio: 24 Nov 2010
  • Poruke: 11663
  • Gde živiš: U sremu voljenome...

И шта би на крају од свих помпезних вести око Палмире...ах да беше по оној нашој старој: Тресла се гора родио се миш.....

online
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 33873

(TASS) "The Syrian Armed Forces with the active support from the Russian Aerospace Forces during the past night repelled the Islamic State militants’ attempts to breakthrough into Palmyra, more than 300 militants were killed, press service of the Russian Defense Ministry said on Sunday."
"They destroyed 11 tanks and infantry fighting vehicles, 31 vehicles carrying large-caliber automatic guns, more than 300 militants," the ministry said.

offline
  • Bezbjednost
  • Pridružio: 05 Mar 2011
  • Poruke: 247
  • Gde živiš: Republika Srpska

ltcolonel ::Prosto je neverovatno koliko ovde pameti prosipaju ljudi koji, očigledno, nisu komandovali ni odeljenjem u vojsci.
Ranije su, bar u Srbiji, seoska domaćinstva obično imala bar dva kera u dvorištu - jednog malog i jednog krupnog rundova. Ono malo se šetalo po dvorištu dok je krupni rundov dremao negde u hladovini. Kad neko uđe u dvorište malecki digne dreku našta se krupni kera probudi i dođe da zavede red u dvorištu.
U Srpskoj vojsci je postojao termin "šiljbok" što bi donekle odgovarao terminu mrtva straža ali ne u potpunosti. Mrtvu stražu daju jedan do tri vojnika a šiljbok je imao odeljenje do voda pešadije. Šiljbok se nije utvrđivao ali su vojnici zauzimali zaklone. Zadatak šiljboka je bio da kad se pojavi neprijatelj otvori na njega što je moguće bržu paljbu i da se ubrzano povuče do prihvatnice koju je obično činila četa kojoj je pripadalo odeljenje ili vod iz šiljboka. Prihvatnica se nalazila na dovoljnoj udaljenosti od šiljboka da napadač ne može u jednom zamahu da potisne šiljbok i probije odbranu prihvatnice. Pored toga prihvatnica je morala da se nalazi najmanje na 4 a po mogućstvu 8 raklji poljske artiljerije kojom je raspolagao neprijatelj a da ne bi mogao da poklopi istovremeno i šiljbok i prihvatnicu bez prenosa vatre.
Prihvatnica se po dolasku neprijatelja postepeno povlačila ka glavnim položajima ali ne brzo da bi primorala napadača da se razvije za napad pre prilaska polaznim položajima za napad na glavne položaje. Dakle, prihvatnica se postepeno pod borbom povlačila na glavne položaje koji su u ratu 1876. godine bili udaljeni oko 1000 do 1500 metara a u Prvom svetskom ratu i do 3 km. Cilj prihvatnice je bio da po svaku cenu primora napadača da razvije za borbu svoju prethodnicu. Kod nas u JNA je ovaj sistem napušten ali su Rusi zadržali šiljboke i ceo taj sistem naravno prilagođavajući ga savremenim uslovima.
Položaji koje, obično, vidite kako lako padaju pri napadu ISIS-a su upravo ti "šiljboci" (doduše nije predviđena onako neorganizovana bežanija već organizovano povlačenje). Značaj šiljboka je naročito veliki na delovima vojišta gde nema neprekidnog fronta kao što je situacija oko Palmira a i na većini drugih vojišta u Siriji - osim oko opkoljenog istočnog Alepa i još nekih delova.


Šlažem se sa vama ali ste jedno zaboravili pošto i ja imam "malo " vojne škole i iskustva. Nesmiješ ni u kom slučaju da dozvoliš da manji kalibar i kraći domet neprijatelja direktno ugrozi tvoje odbrambene položaje. Položaji artiljerije SAA oko Palmire na smicima se bar tako vidi ( Grad, Top 130 - domet 36 km) da ne nabrajam dalje pali su za nekoliko sati pod naletom terorista koji su koristili ručne raketne bacače. Ako šta postoji u Svijetu da može da brani takve položaje je sistem Grad dok neprijatelj mora da napreduje brisanim prostorom. Ovaj sukob pratim od samog početka i tvrdnje mojih prijatelja koji su imali iskustvo da rade na obuci arapskih vojnika sad su mi u potpunosti jasne, a tvrdnje su bile sledeće: "Da su ugursuzi koje mi ne možemo da zamislimo, da imaju poseban neki svoj kod u glavi, da je lovačko udruženje sa naših prostora izmislilo disciplinu za njinove najelitnije jedinice, vojska koja ne radi fiskulturu, veliki broj pedera i sl.) Vojnici su veoma loši ali su za razliku od nas dosta prepredeni, lukavi, podli i sl. Uz takvu vojnu pomoć od strane Rusije i tehniku stanje na terenu je sramotno. Mobilizacija u Siriji je takva glupost da svi koji su VSS obrazovani i sinovi jedinci ne podliježu mobilizaciji. Da je objekat X imao devedesetih podršku u pola od Rusije ni NATO nam ne bih mogao ništa.

offline
  • powSrb 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 08 Mar 2015
  • Poruke: 9436

ИД поново ушла у Палмиру после жестоких борби овог јутра.

66 SAA & NDF casualties at least since the start of clashes around Palmyra days ago.

Појачана из источне Гуте иду за Палмиру. Боље да је пусте да падне и да завршавају ту Гуту коначно.

Према овом снимку код силоса западно од Палмире се види какав је положај према овим хаубицама које су постављене укрштено, 3 су заробили терористи и две пре 2 дана северно од Палмире.

http://video.jkikki.de/v/sh11122016-720.mp4

offline
  • član biblioteke
  • Pridružio: 18 Jul 2007
  • Poruke: 28648
  • Gde živiš: iznad smoga Beograda

Ja prekjuče rekoh da će ih na kraju ispolivati avijacijom i da će proći kao... Sada bi mogli da krenu u proširenje klina i osiguranje koridora prema Alepu, barem ravničarski deo, a one koji su pobegli u planine treba da počaste TB UBS, pa ono što pretekne i ne poludi od straha će ili pobeći u pustinju ili će se predati.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 887 korisnika na forumu :: 43 registrovanih, 7 sakrivenih i 837 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Andrija357, Bobrock1, Bubimir, darcaud, darkangel, Denaya, djboj, Dorcolac, dragoljub11987, dragon986, Georgius, GORDI, havoc995, ikan, ivan1973, Jeremiah, kikisp, Kruger, kubura91, Lucije Kvint, marsovac 2, Metanoja, Mi lao shu, mikrimaus, Milometer, Milos ZA, milos.cbr, Motocar, MrNo, nebkv, pein, pera12345, Recce, royst33, S2M, Simon simonović, SlaKoj, strelac07, suton, tmanda323, Tvrtko I, vargas, 79693