Rat u Siriji 2016 - Komentari, diskusije i analize članova

1992

Rat u Siriji 2016 - Komentari, diskusije i analize članova

offline
  • Pridružio: 21 Maj 2008
  • Poruke: 15123

Sir Oliver ::Jel ima neki "ekspert" ovde da objasni kako su uspeli tolike snage neopazeno da privuku a da ih niko nije primetio. Jel ima neko logicno objasnjenje.
Већ ти је објашњено - напад на Палмиру у тренутку кад је ИСИС у тешкој дефанзиви у Мосулу, Ал Баб пред окружењем а коалиција напредује ка самој Раки је потпуно самоубилачки потез. Не може се планирати сопствена одбрана тако што се очекује од противника да баци велике снаге на мање битан циљ.

Сцена из ”Марша на Дрину” коју сам поставио то добро илуструје. Најповољнији правац напада на Србију у 1. СР је био долином Мораве. Главне српске снаге су биле на том правцу, и тек кад је постало јасно да правац напада иде преко Дрином су послате ка тамо и решена битка. Правац преко Дрине је јако лош, јер су комуникације лоше а терен одговара браниоцу.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 21 Avg 2013
  • Poruke: 200

Da li je moguće da je ovaj napad na Palmiru imao za zadatak da privremeno oslobodi pritiska umerene u Idlibu?
Ako su umereni možda spremali pomoć ovima u okruženju iz pravca Hani Toumana(Jugo-Zapad Alepo-a) preko Ramousen-a, a SAA to mogla da iskoristi za napad na Jisr al Shughur ili južnije na Morek i Kafr Zitu dok su ovi gore.



offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2384

powSrb ::


Nešto mi nije jasno ovde. Kako su uspeli da zauzmu prvo ta tri stara lansirna mesta u ravnici pa tek kasnije ono još južnije, u brdu. Morali bi proći kroz bar dva položaja za koje nije javljeno da su pali. A čak i po ovoj gornjoj mapi svi položaji na severu još se drže a na jugu su crni još 5km daleko od piste. Da nije ovde neko opet pobrkao zauzimanje i kontrolu vatrom? Ili crtači karata malo paniče?

offline
  • Pridružio: 21 Avg 2013
  • Poruke: 200

+

Ako su mogli naši celu armiju sa sve tenkovima i ko zna čime sve, da železnicom doteraju na Kosovo ispred nosa NATO-u, što ne bi npr. 500 "civila kozojeba" moglo da dodje do Palmire "Alahu tursom"?

offline
  • powSrb 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 08 Mar 2015
  • Poruke: 9436

@kunktator
Ко зна и да ли су то та 3 места, има их на десетине. И ко зна шта је ИД заузео северно од базе, каже се само неку "планину" после пада "напуштеног батаљона"

Рестрикције делом Сирије, видим размажена стока из Тартуса кука као им гасе струју свака 4 сата на 2 сата.
Можда САА и врати ова поља због овога.
Increased electricity rationing already. Without those fields, its going to be a long winter.
https://t.co/xBnAHFoxk7

offline
  • Pridružio: 10 Feb 2014
  • Poruke: 436

Stavi Sidorenko neki popis od 50-ak poginulih vojnika u Palmiri, i skoro svi iz Tartousa. Dođe ti žao tih alavita, kad samo oni moraju ginuti na svim ratištima. Nije ni čudo da se povlače iz Palmire.

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2384

powSrb ::@kunktator
Ко зна и да ли су то та 3 места, има их на десетине. И ко зна шта је ИД заузео северно од базе, каже се само неку "планину" после пада "напуштеног батаљона"

Evo, po sećanju, možda nije baš stvarno tako:



Za "napušteni bataljon" ne znam ali ovo drugo brdo koje su uzeli crni sigurno nije branjeno. Koliko se sećam fotografija i slika sa teraservera, ovo crveno su otprilike položaji odbrane. Debljina linije bi, opet vrlo paušalno, odgovarala snazi položaja. Na to sam mislio kada sam pisao da je tek kod T4 prava utvrđena odbrana. Jug i zapad nisam nikad ni gledao pa ništa nisam ni ucrtao.

Ako imaš gde da proveriš korigovaću.

Ako T4 stvarno padne to definitivno ne bi valjalo. Za razliku od Palmire ovo je bitno mesto. Toliko mi je neverovatan takav scenario da ću, ako se desi, posumnjati na nekakav diplomatski dogovor.

offline
  • powSrb 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 08 Mar 2015
  • Poruke: 9436

SAA fan ::Stavi Sidorenko neki popis od 50-ak poginulih vojnika u Palmiri, i skoro svi iz Tartousa. Dođe ti žao tih alavita, kad samo oni moraju ginuti na svim ratištima. Nije ni čudo da se povlače iz Palmire.

Ево овај лик твитује из Тартуса, завршава управо за доктора/зубара, тако нешто.

Ево му комшије данас, једва се довукао из Палмире.

Citat:My neighbour mohammed run 9 km while he is injured from tadmour.
now he suffer from serious inflammation

https://twitter.com/Syrianali_/status/808332329336918016


@kunktator
И ово су заузели
#ISIS took control of Air Defense battalion ( Muhajarah ) north of T4 AB #Homs #Syria
http://wikimapia.org/#lang=en&lat=34.577256&am.....13&m=b


Него, решили да нападну брку, какви фанатици. И да их има дупло више него код Палмире џабе им је. Тамо пролаза нема.
Citat:IS now attacking in Deir Ezzor

offline
  • Pridružio: 05 Maj 2013
  • Poruke: 743

Meni je upadljiv skoro pa totalni izostanak vazdušne podrške braniocima Palmire. Juče su išle vijesti o masovnom ruskom bombardovanju i udarima krstarećim raketama ali ni snimaka ni slika tih dejstava nisam imao prilike da vidim. Nije ovo situacija poput one kad je pala Abu-Duhur baza i kad je pješčana oluja spriječila avio udare. Sudeći po snimcima, uslovi za avio i helikopterske udare su idealni ali ništa za sad.

Biću slobodan da, u Irbisovom maniru, ovde iznesem teoriju da se ovaj put zaista radi o planskom prepuštanju Palmire i okoline ID-u. Ostavljena je tehnika i naoružanje ali su gubici SAA minimalni, malobrojni civili povratnici evakuisani. Izgubljena je i silna kvadtatura teritorije ali bar u ovom dijelu Sirije to i ne znači mnogo, brzo se to mijenja kad se zapne. Moguće je da je razlog da se pažnja sa Alepa preusmjeri na ofanzivu ID, a da se u Alepu stvar privede kraju na način koji je brutalniji od evakuacije zelenim busovima ili pacovskim kanalima. Ovo što je ostalo do kraja da se bije gore, kroz gusto sito će da bude prosijano i interes SAA i saveznika je da svjetska javnost ima vijest o novim uspjesima ID, da se time zabavi dok ovo gore bude trajalo.

Da ne bude zabune, ovo je samo jedna teorija zavjere. Mnogo toga vezano za ponovni pad Palmire me zbunjuje. Mislim da će se tek za desetak dana vidjeti koliko je (i da li je) sve ovo stvarno ozbiljno i opasno.

offline
  • powSrb 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 08 Mar 2015
  • Poruke: 9436

Обезглављени они заробљени у Палмири...

Славље у Раки.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 889 korisnika na forumu :: 57 registrovanih, 6 sakrivenih i 826 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: AK - 230, Andrija357, aramis s, Bobrock1, Boris BM, Boris Bosiljčić, branko7, burevesnik, chichabg, comi_pfc, Denaya, DH, djboj, Djokislav, Djokkinen, Dorcolac, draganca, Dukelander, Excalibur13, FileFinder, GORDI, havoc995, ikan, Jeremiah, Karla, kerist88, Koca Popovic, Kruger, Krvava Devetka, kybonacci, macak44, Mercury, milenko crazy north, milimoj, MiroslavD, mkukoleca, Nemanja.M, nenad81, nextyamb, novator, nuke92, oldtimer, Panter, Prašinar, S2M, sabros, sombrero, stegonosa, tmanda323, tomigun, trutcina, tubular, uruk, vargas, zdrebac, šumar bk2, 125