Rat u Siriji 2016 - Komentari, diskusije i analize članova

2051

Rat u Siriji 2016 - Komentari, diskusije i analize članova

offline
  • Pridružio: 01 Okt 2016
  • Poruke: 40

Citat:U pobedi se ne ponesi, u porazu se ne ponizi!

- Objašnjenje je prosto, zakon akcije i reakcije. Tramp je okružen generalima, treba mu dati priliku da koliko - toliko dostojanstveno "izađe" iz Alepa bez neke prenagljene reakcije. Zato buevi, primirja...
- Setite se 1999. i zauzimanja prištinskog aerodroma od strane ruskog bataljona.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 09 Feb 2015
  • Poruke: 1523

sremac983 ::ИЗДАЈААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААА.....а можда и није и ко зна шта се ваља иза тог брда...виђено већ ко зна колико пута до сада...

Nije izdaja, niti bilo ko sa IQ većim od 50 misli da je izdaja, već odraz odvratnog sveta u kome živimo. Iza tog brda se valja ekonomija, "ja tebi, ti meni". Neće Rusi valjda da satru u potpunosti bradate montipajtonovske spodobe koje rade za Zapad, Arabiju, Izrael... sa kojima imaju aranžmane (današnje i buduće) vredne milijarde i milijarde dolara. Ne isplati im se, a i te kako bi mogli.
Zaboravite na ideologiju, totalni rat... elitama su samo pare bitne, je*be im se i za sopstvene narode, a ne za stvaranje "boljeg i lepšeg" sveta.
Za Ruse i Asada ima smisla "navijati" samo zbog što su nas njihovi današnji protivnici u Siriji skoro nalupali (i dalje nas kinje).



offline
  • Neimar i savremeni farmer.
  • Pridružio: 24 Nov 2010
  • Poruke: 11663
  • Gde živiš: U sremu voljenome...

Ја сам био са тим мојим коментаром више саркастичан, када сам написао издаја. Наравно да се сви воде својим интересима, јер да се не воде, те земље би биле попут наше банана државе.

Знају они добро који су споразум постигли са Труцима, а о томеш та је договорено ми можемо само да нагађамо и пишемо до бесвести....

offline
  • Pridružio: 10 Dec 2015
  • Poruke: 143

Na Idlib se nece ici, bar to je moje neko laicko misljenje - Rusi su protiv toga sto je opet nekako i logicno sa neke vojnicke strane..Ici ce se na razmenu teritorija Fua dzepa na teritoriju pod kontrolom SAA, u suprotnom pravcu ce Zabadani/Madaya..

Rusi shvataju da ne postoji nikakva sansa da se ovaj rat brzo zavrsi bez dogovra sa Turskom, jer Turska je glavni igrac u celom sukobu iz vise razloga.
1) Deli celokupnu granicu sa pobunjenicima sto crnim sto zelenim
2) Njeno stanovnistvo, stanovnistvo koje njih podrzava, i stanovnistvo njima lojalno koje su naselili zivi na tim teritorijama
3) Njena vojna moc je jaca od svih ostalih klovnova zajedno - koji preferiraju da ucare nesto od sirijskog konflikta.
4) Turska ili njene obavestajne strukture direktno kontrolisu 90% grupa u sirijskom konfliktu

U Americi je nastao vakum, ne zna se njihova dalja uloga u konfliktu u novoj administraciji.
Amerikanci direktno ne kontrolisu nijednu grupaciju osim SDF, onih pet "umerenih" koji negde vode junacku bitku sa imaginarnim protivinikom i Nove Sirijske Armije koja kontrolise napusteni granicni prelaz u sred pustinje. Indirektno preko svojih vazala Saudije i Katara imaju odredjenu kontrolu nad ISISom i Al-Nusrom, ali i tu je pitanje koliko im se interesi trenutno poklapaju (i koliko ce im se poklapati za dva meseca sa novom administracijom).
Turci za uzvrat verovatno traze delove Idliba/Al Bab, odatle ce verovatno na Manjib, pa u dalje obracune i borbu za teritoriju sa SDFom. SAA tu teritoriju u nekoj blizoj buducnosti nema snage da osvaja a da zanemari ostale frontove, jer je predaleko i previse razvucena. Poteze se i pitanje, strategijske vrednosti te teritorije, pogotovo Idliba i Rake. Ja ne verujem da ce se ijedna strana koja bude kontrolisala ta podrucja usreciti u nekoj bliskoj buducnosti. Tu pogotovo mislim na SAA, jer trenutna podrska u stanovnistvu tamo joj je ravna nuli.
Istok Sirije je slabo naseljen i jako je bogat resursima. Geopoliticki znacaj te teritorije je za SAA (i Rusiju) mnogo veci od Idliba. Sirija ne sme ostati bez naftnih polja i granice sa Irakom.
Iran zeli da zadrzi uticaj u Damasku ali se njihovi interesi opet ne slazu sa ruskim u potpunosti. Dosta su ulozili u ovaj sukob, ali sve sam misljenja da ce u posleratnom periodu njihov uticaj biti drasticno smanjen, i da ce proci kao u ratu u Bosni, i sa podrzavanjem Hamasa i Palestine..
Tu je i ruski odnos sa Izraelom, kao i neki precutni dogovori koje te dve drzave imaju. (Izrael je prvi obavesten o ruskom ulasku u sirijski konflikt). Iran i Hezbolah su tu remetilacki faktor.

Turci su izjavili povodom ovih razgovora o primirju u Astani da bilo kakva federalizacija Sirije nije moguca, da podrzava njenu celovitost bla bla.. U prevodu Kurdima se ne nudi nista kao i u svim prethodnim sukobima na Bliskom Istoku..
To je neko moje laicko naivno misljenje, predpostavljam da bi tok dogadjaja bio drasticno drugaciji da Kurdi nisu na nagovor Amerikanaca napali SAA u Hasaki. Medjutim to je Bliski Istok i to su Arapi, tu su svakakvi dogovori moguci, i promene saveznistva na dnevnom nivou..

offline
  • Pridružio: 03 Jun 2016
  • Poruke: 1492

Advance :

Rusija tvrdi kako su svi civili, militanti i članovi njihovih obitelji evakuirani iz Aleppa: "Grad je u potpunosti slobodan od militanata, na tom prostoru sada su ostali još samo radikali koji pucaju po sirijskoj vojsci"


Izgleda da izpod mize jesu zdilali neke kriminalce, svi neče moči van....a oni na busu bez naurožanja, sito radi itekako.

offline
  • powSrb 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 08 Mar 2015
  • Poruke: 9436

sremac983 ::
јел теби ВВП лично шаље депеше шта и како се ради...

Лапрдали сте овде по хиљаду пута, када је зауставао акције по Алепу, да је то издаја, да не зна игледа шта ради и да не сећам се више писања, ах да кад је САА у налету ВВП одмах и кочи, кажњава Асада јер овај није био послушан и шта ти ја знам.

Сад се одједном појави изјава, како Русија није спремна да ратује у недоглед. Одакле Вам то, јел то ВВП објавио на твитеру. Сад када је завршено са Алепом, рат је готов и Русији је доста. Јес кад на врби роди грожђе...


Ништа од овога ја нисам рекао, помешао си ме. Ја сам онај што их призива за глупе бомбе.
И можда понекад око ових примирја, али увек и линк оставим ка тексту. Поготово када је био неспоразум са Ираном око Ал Есија.

Са друге стране ти увек пишеш једно те исто.

"можда и није и ко зна шта се ваља иза тог брда. Ко зна шта они знају а ми не..."

Због тога и дискутујемо и износимо разне теорије, јер нико нема потпуно тачну информацију шта се спрема. Тек када се види шта се десило(или није), видимо ко је имао најбољу процену. Твоје процене "ко зна шта се спрема" нису допринеле теми.

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8865
  • Gde živiš: pecina stroga

Irbis ::+ xx

Nista nisam izmislio u Damasku su odavno restrikcije, sadu su i princezice iz Tartusa pocele da kukaju kako im ne odgovara sto poceli i tu restrikcije.


Izmislio si vezu izmedju nestasica struje i pregovora. I koristis izmisljene izraze tipa "alarmantno" itd.

Ne pregovara Asad sa Erdoganom nego Putin.

Necu da sirim raspravu, ali ponavljam moje misljenje da je ruski ratni cilj u Siriji ogranicene prirode, i da je uglavnom postignut.

Na zalost, Rusija je strana u ovom ratu i treba nekako rat zavrsiti. Ocigledno Kremlj misli da treba ponovo probati pregovorima, sad je prilika jer se najbolje pregovara poslije odlucujuce bitke.

Dosad se pregovori nisu makli nigdje jer su pacovi uslovljavali svake pregovore sa Asad must go. Dalje, ukljuceni su bili i kurta i murta u pregovore, pocev od USA pa do Katara i slicnih.
Ove u Idlibu drzi Erdogan u zivotu. Ako Putin moze da dogovori sa Erdoganom neko resenje koje ce zaustaviti rat i dovesti do politickog procesa (pa makar bio slican i onome u Ceceniji prosle decenije) opet dobro. I vuk sit i ovce na broju.

Poenta je da Putin sada nakon zauzimanja Alepa pregovara sa mnogo jace pozicije, a pacovi sa mnogo slabije. I dalje, nema amera, sauda, Mogerinijeve i ostalih navijackih klubova.

To nema veze sa pitanjem da li Rusija moze da ratuje u siriji zauvijek i da li hoce da se tuku. Mada, ne vidim da je Putinu u interesu da se bavi okupacijom na bliskom istoku, da zauzima i drzi i brani teritoriju, i da postavlja svoju vladu u Siriji, ili bilo na kom drugom mjestu. CIlj je bio da se izbaci USA iz Sirije, i ostali uz USA, i da se razgovara po Putinovom dnevnom redu, i taj je cilj postignut.

offline
  • Neimar i savremeni farmer.
  • Pridružio: 24 Nov 2010
  • Poruke: 11663
  • Gde živiš: U sremu voljenome...

powSrb ::
Са друге стране ти увек пишеш једно те исто.

"можда и није и ко зна шта се ваља иза тог брда. Ко зна шта они знају а ми не..."

Због тога и дискутујемо и износимо разне теорије, јер нико нема потпуно тачну информацију шта се спрема. Тек када се види шта се десило(или није), видимо ко је имао најбољу процену. Твоје процене "ко зна шта се спрема" нису допринеле теми.


Они знају добро шта је договрено иза затворених врата, а ми сви овде лапрдамо све у шеснаест шта и како и зашто је Путин натукнуо примирје и време је да се конфликт заврши. То је све што се могло чути по медијима...

Нисам допринео теми и у томе се слажем са тобом Ziveli

offline
  • powSrb 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 08 Mar 2015
  • Poruke: 9436

Амери гаћају око Палмире, барем тако тврде.



Објавили су и овај снимак


Овај помиње десетине хиљада мртвих. Човек би помислио да су све решили.

offline
  • Pridružio: 12 Dec 2016
  • Poruke: 68

youtube.com/watch?v=1LKJurFVsm4

Koji se sve ubraja u civile i žene. Od 5 minute prolazi čovjek sa ženom pokrivenom u crno. Odnosno moja greška to je čovjek sa čovjekom u ženskoj odjeći Smile

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 749 korisnika na forumu :: 18 registrovanih, 2 sakrivenih i 729 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., DejanSt, Djokislav, dragoljub11987, dros, ILGromovnik, Istman, ivica976, Japidson, Marko Marković, Mercury, mikki jons, opt1, r77adder, radionica1, Stija zmija, wolf431, šumar bk2