Rat u Siriji 2016 - Komentari, diskusije i analize članova

2060

Rat u Siriji 2016 - Komentari, diskusije i analize članova

offline
  • Pridružio: 21 Avg 2013
  • Poruke: 200

stalker ::^^^^^^^^^^
А штета...добра је риба...! Cool


Za čega je dobra?
Samo za pokazivanje, finansiranje, i povremeni okršaj(al samo kad ona oće).
Ta više gleda u svoje trbušnjake ,telefon i ogledalo , nego nekog u oči.
Al da dobro izgleda to jeste. I tata bi sine...



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 26 Nov 2015
  • Poruke: 1002

@ Babaroga

"To nema veze sa pitanjem da li Rusija moze da ratuje u siriji zauvijek i da li hoce da se tuku. Mada, ne vidim da je Putinu u interesu da se bavi okupacijom na bliskom istoku, da zauzima i drzi i brani teritoriju, i da postavlja svoju vladu u Siriji, ili bilo na kom drugom mjestu. CIlj je bio da se izbaci USA iz Sirije, i ostali uz USA, i da se razgovara po Putinovom dnevnom redu, i taj je cilj postignut."

Ovde se samo ne bih slozio da Putinu nije cilj da postavi "svoju "vladu " u Siriji. Mozda mu nije cilj celopkupna teritorija, ali mora biti i teritorija. Ako ne postavi prorusku vladu dzaba mu sto je trenutno izbacio SAD iz igre kada ce se vratiti u igru ako buduca sirijska vlada ne bude proruska. Teritorija je opet bitna, ne znam kako da se syrucno izrazim, pa cu prosto, ruske baze i buduci energetski projekti moraju imati dubinu teritorije oko sebe, sto vise to bolje.



offline
  • Pridružio: 21 Avg 2013
  • Poruke: 200

babaroga ::@ kunktator

Sve stoji sto si napisao, osim ovog o off topic.

Rat u Siriji je proxy rat na globalnom nivou. Ne vidim kako se rat u Siriji moze korektno analizirati ako se ne razmatra globalni aspekt sukoba. Definitivno nije off topic.


Sve su to proxy ratovi u proxy ratu protiv Rusije.
I biće tako dok i Rusi ne počnu da uzvraćaju na isti način.

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 33875

Съемка ИГИЛ: террористы снимают авиабазу Т-4 Тифор


+ Slike ISIL-ova u akciji kod T4


+ Juče se dogodio bombaški napad u Damasku kojeg je izvela 7-godišnja devojčica ovo je rezultat tog napada 18+

offline
  • powSrb 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 08 Mar 2015
  • Poruke: 9436

Citat:After Khan al-Shih , start the process of reconciliation in Zakiyah and Dayrkhabiyah / Western Ghouta
militants hand over all the weapons
Regularization of 600 armed under the reconciliation agreement in Zakiyah and Dayrkhabiyah

снимак - https://twitter.com/hypeartistmusic/status/810069638017126401



После се питамо одакле терористима муниција. Ко зна колико камиона прође.
Citat:Syrian Army: Falcons Group seize truck carrying ammunition meant for Jihadist groups in Hama countryside

offline
  • safra 
  • Ugledni građanin
  • Pridružio: 26 Sep 2012
  • Poruke: 304
  • Gde živiš: Podgorica

babaroga ::
Procitaj dobro sta sam napisao. Napisao sam "ratni cilj" a ne cilj rata. Po tvojim postovima vidim da si dovoljno nacitan da bi ti promakla razlika izmedju izraza ratni cilj i izraza cilj rata. Tako da sam zbunjen. Ili trolujes, ili se pravis lud.


Više sam nego ozbiljan da bih trolovao ili pravio se lud…nije moj fah.

Ratni cilj i cilj rata je jedno te isto. Izvoli objasni razliku.

Mislim da ne vladaš terminima i da je samo tu leži naše nerazumijevanje. Rat je, uzmi prvu definiciju na koju naletiš, “organizovana upotreba sile i oružija među državama” (…)

Ono što tebi treba je vojni cilj. A on je uže određen i ograničen na pojedinačne potrebe države koje ne uključuju nužno i totalni poraz neprijatelja, kao što je slučaj u ratu. Možeš upotrijebiti i strateški cilj.

Bitna razlika. Ako je ne razumiješ ne mogu ti pomoći.

babaroga ::To sto pises je spin. Mlacenje prazne slame, uz sve duzno postovanje. Mir je odsustvo rata, ali mir se desava po zavrsetku (prestanku) rata, a na osnovu pregovora (ako ih je bilo) ili bezuslovne kapitulaciije jedne od zaracenih strana (u totalnom ratu). Kad kazem mir mislim na sklop odnosa, relacija i pravila kojima su zaracene strane uredile svar na kraju rata, da ne bi vise ratovale. Tako da je svaki mir u principu ishod nekog rata. Uzmi Evropu poslije 2sr. Ili Berlinski kongres. Ili Aziju nakon kapitulacije Japana. Ili Bosnu nakon Dejtona, ako bas insistiras.

Izraelsko-arapski skuob? Rat protiv terorizma? Ne čitaš pažljivo.

Nijesam rekao da poslije rata ne zavlada mir, već da ako je jedan pobijedio, ne znači da je zavladao ili će zavladati mir. U većini slučajeva je tako, ali koliko samo puta nije bilo tako. Mnogi sporazumi, kapitulacije, … bile su kratkog daha. Ili su proizvele terorizam kao gerilski odogovor, kao npr. napad na Afganistan ili Irak, pa koliko godina od uspona osame Bin Ladena MI (npr.Evropa) nema potrebnu sigurnost I MIR. Nego, neću da širim off. Ovo je tema za 100 strana.

babaroga ::Ja mislim a Rusija nije u Siriji radi Sirije.
Tačno!

babaroga ::Misim da Rusija nema nikakav imperijalisticki interes u Siriji, koji bi bio motivisan ekonomskim ili slicnim dobicima.
Takodjer, mislim da je prica o borbi protiv terorizma paravan za stvarne ratne ciljeve Rusije u ovom ratu.
Rusija je usla u Siriju da bi se suprotstavila politici nasilne promjene vlasti unilateralnom akcijom USA i satelita, a sto je postalo modus operandi USA od pada berlinskog zida.
Dalje, Rusija je usla u Siriju da bi prisilila USA i saveznike da postuju Povelju UN i sve ostale vazece medjunarodne sporazume.

Slažemo se. Ja kažem isto ali zaboravljaš da ovo nije jedini razlog. On čak nije ni na prvom mjestu.
Nije Rusija ušla u Siriju sa namjerom da spriječi unilateralno djelovanje USA, već prvenstveno da spriječi pad zadnje države na BI preko koje se održavala ravnoteža snaga. Dakle, ne radi se o akciji iz moralnih pobuda već čisto iz interesa i brige za sopstvenu bezbjednost. Uzmite lijepo sad svi ponovo mapu pa pogledajte poziciju Sirije i sve će vam se učiniti jasnije. Ko je trebao biti sledeći?

Pogađajte?

Jermenija! Itd.

Opet ponavljam, koliko god ti mislio da je Rusija moralna gromada, vraćam te na primjer Libije đe je ta ista Rusija ostala uzdržana u savjetu bezbjednosti kada se potezalo za uvođenjem zone zabrane leta. Đe je Rusija tada bila da prisiljava USA I saveznike da poštuju Povelju UN kako ti sam reče?

Rusija ima itekako veliki ekonomski interes jer Sirija staje na put velikim projektima koji se kose sa energetskom strategijom Rusije, ali i vojno-odbranbenom pozicijom i mogućnostima. Ovo o čemu ti pričaš je samo usputni razlog kojeg se Rusija drži predstavljajući sebe kao moralistu kojem je stalo do povelje. Kako da ne. Malo li su je puta oni prekršili.

babaroga ::Duboko vjerujem da nije bilo Ukrajine i egzistencijalne opasnosti u kojoj se nasla Rusija, Asad bi otisao pod led isto kao i Gadafi, kao i Milosevic, kao i Sadam, kao i Janukovic, kao i Talibani, kao i Mubarak, da ne nabrajam vise.

Ovđe se takođe slažemo u potpunosti. Ukrajina je osvijestila Rusiju. Opalila joj šamar da se probudi I shvatila da joj se nevolja primiče, te da pasivnost i izolacionizam moraju ukinuti odmah. Zapad je tu pogriješio. Ukrajinu je trebao ostaviti nakon što završi Siriju.

babaroga ::Ja mislim da je to bio primarni ratni cilj ruske intervencije, i da je taj cilj ostvaren. Sekundarni ciljevi (svi proizlaze iz ovog prvog) su bili stabilizacija Asadove vlasti, i poraz politike Asad must go. I ti ciljevi su ostvareni, ako izuzmemo Irbisa i strah od padanja neba na glavu.
Ostali ciljevi (ukljuciv borbu protiv terorizma, jacanje politickog uticaja na Bliskom Istoku, teritorijalna cjelovitost Sirije, pitanje Tartusa itd) su usputne prirode, spadaju u scenografiju ovog rata i manje su bitni rusima, a samim tim su podlozni mogucim kompromisima u konacnom sporazumu.


Opet, daleko od toga da je primarni cilj i približno ostvaren. Bez obzira na povoljnu poziciju sada, ali ona se može naglo promijeniti. Znate i sami, primjer Turske bi to trebao da nas nauči. Palmira može biti primjer nagle i neočekivane promjene situacije. Cilj će se ostvariti nakon što se zapad pomiri sa porazom u Siriji, promijeni politiku, i pomogne Siriji da ojača i ne bude slaba država po definiciji, što će se desiti NIKAD (Viđećemo šta će uraditi Tramp, to je jedina nepoznanica).

Zaboravljate da je jedan od ciljeva zapadne koalicije u Siriji već davno ostvaren a to je da se zemlja uvede u građanski rat i rat protiv terora. Taj rat još traje. Dok se ne završi pobjedom Asada ne možemo da pričamo o ostvarenim ciljevima Sirije i saveznika. Cilj je krajnja odrednica a bitka je samo kap moru.

Sjeti se Asadove izjave iz 2015
„Rat nije jedna bitka već serija mnogih bitaka.“ A složićemo se da će ih biti još mnogo.

offline
  • Pridružio: 02 Feb 2010
  • Poruke: 3635

Оп...оп...оп... Cool

Tramp obećava: Amerika će promeniti spoljnu politiku
Suviše dugo smo uletali iz jedne neodgovorne invazije u drugu, u zemljama za koje većina nas ranije nije ni čula. To ludilo će se završiti poručio je Donald Tramp

Spoljna politika SAD će se promeniti sa dolaskom nove administracije, izjavio je izabrani predsednik Donald Tramp.
„Našoj spoljnoj politici treba drugi pravac“, rekao je Tramp, govoreći sa pristalicama u Orlandu u okviru svoje „turneje zahvalnosti“.

On je ponovio: „Umesto da menjamo druge države, mi ćemo promeniti svoju“.

„Suviše dugo smo uletali iz jedne neodgovorne invazije u drugu, u zemljama za koje većina nas ranije nije ni čula. To ludilo će se završiti! Administracija Trampa će se brinuti pre svega o nacionalnim interesima SAD“, naveo je Tramp.
http://www.novosti.rs/vesti/planeta.299.html:64037.....u-politiku

offline
  • Pridružio: 10 Feb 2014
  • Poruke: 436

Sukob u Siriji je osim Amerike i Rusije i sukob Irana i Saudijske Arabije. Odnosno koja će osovina pobediti Iran-Iraq-Hezbolah ili Saudijska Arabija-Katar-Turska. Saudijska Arabija je u panici zbog širenja šijitizma. Opasnost im je da budu okružene šijitskim režimima, sa severa Irak, Sirija, Iran, sa juga Jemen i još na istoku imaju šijitsko stanovništvo tamo gde su im polja nafte.

offline
  • Pridružio: 03 Jun 2016
  • Poruke: 1492

Within Syria ‏@WithinSyriaBlog 6m

looks like east #Aleppo drama is going to end this time
a new agreement was reached

Postignut nov dogovor, izgleda da če se ova situacija u istočnom Alepu završiti.

offline
  • Pridružio: 02 Feb 2015
  • Poruke: 2627

Pikac ::
Za čega je dobra?
Samo za pokazivanje, finansiranje, i povremeni okršaj(al samo kad ona oće).
Ta više gleda u svoje trbušnjake ,telefon i ogledalo , nego nekog u oči.
Al da dobro izgleda to jeste. I tata bi sine...


U pravu si 100%.Ova je olupala vise jaja o bulju nego o tiganj.

Znam da je off ali pravo mjesto da se ispuca ova fraza Ziveli

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 579 korisnika na forumu :: 13 registrovanih, 1 sakriven i 565 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: avijacija, Dežurni pod palubom, dragoljub11987, filiphr, Istman, ivica976, Kenanjoz, Kriglord, milenko crazy north, Rocky I, Shilok, tmanda323, šumar bk2