Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

1003

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2018
  • Poruke: 1988

babaroga ::
100 hiljada PO sistema i municije za istu.

Leptejebo. Dobro Rusi jos imaju ijedan tenak ziv.


Бојиште је презасићено ПО средствима. То је једино што неће зафалити ни једним ни другима.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8864
  • Gde živiš: pecina stroga

Kubovac ::@babaroga

Ako na ovu listu dodamo (aproksimativno) i ono što su Evropske zemlje i druge zemlje dostavile Ukrajini, tačno im je dostavljena (najmanje) još jedna, takoreći, kompletna Armija.


Skoro.

Fali tenkova (ok, evroppljani su im doturili jos recimo deset bataljona tenkova), fali stingera, ponajvise fali artiljerije

Tenkovi samo dva bataljona. Stingera nema ni za jedan BK ako se pokrije cijeli front. Artiljerije 155mm cetiri puka, toliko je duzio jedan korpus JNA u onim vremenima kad je bog po zemlji hodao (manji kalibar uglavnom ali bilo je cijevi).



offline
  • Pridružio: 19 Dec 2015
  • Poruke: 284

Da dam neka svoja mišljenja na razne teme koje ste se dotakli.

a)Zašto su Rusi stali

Pre odgovora da vas podsetim na to kolika je ukupna snaga ruske grupe kod avdevke.

Centralni distrikt: rezerve 90 tenk br,137 jurišna br (novoformirana obučena Wagner taktikom)

2A=15br ,30br,21br (sada postala 27 div)

41A=35br,74br,55br(tuvanci),

1ak=1br,5br,110br,(ove dve su kod nevelske i krasnogorovke)9br,114br,132br(kod gorlovke)

+Razni dobrovoljci,bars,PMC

Ovolika formacija ima smisla ako uzmemo u obzir rusku taktiku.Kremlju je cilj da ova ofanziva bude kontinuirana ,da ukri nemaju vremena da predahnu .U početku ofanzive gledali smo 114,1,74,55,35 i 90 ka najvise spominjane formacije.Sad su aktuelne 9,1,30,15,137i 27 div.

Prosto onaj prekid je verovatno služio da se sad aktuelne brigade pripreme i upoznaju sa situacijom.Ove iz prve faze su se istrosile i postavile su se u defanzivi jer se nije znao odgovor sirskog.Kako su se lagano izvodile u borbu krenulo je i napredovanje.Slikanje za "dnevnik" je nagrada za odradjen posao i pobeda u medijskom ratu.

Ovo moze biti odgovor i na @Denaya pitanje sto su se Rusi zeznuli.Moguće da se nova jedinica zaletela i popila ćušku.

Dodatni razlog za zastoj moze biti i cilj operacije.Ako bi ukrajinci pobegli na sigurnu razdaljinu propao bi plan Rusa o demilitarizaciju protivnika.Pauza je bila neophodna da Kijev pokusa da uspostavi kakvu takvu odbranu i da dovede dodatne snage za to.U ovom času Rusi imaju avio i Art prednost na maksimumu i treba je iskoristiti u procesu uništenja žive sile protivnika

b)kuda će Rusi napasti

Za sad će se fokusirati na sledeća mesta :novokalinove-keramik-novobahmutovka-solovjove -oceretine. Kad padne oceretine da se ja pitam udario bih što jače ka novoaleksanrovki-vozdviženki.Ovo je idealan tren da se približe autoputu T0504 na tom pravcu.Ne moraju ga fizički preseći .Dovoljno će biti da im bude u dometu topova i dronova.To će dosta ugroziti snabdevanje linije slavjansk-konstantinovka(linije snabdevanja će biti duže).

c)Šta budućnost donosi.

Valjalo bi da u narednih mesec-dva usmerimo pažnju ka Harkovu.Kupjansk se zaćutao možda se tu nesto sprema.Putin je obećao tampon zonu .To je obećao i za avdevku pa je ispunio.

Još jedna stvar ide u prilog ofanzive ka Harkovskoj oblasti.Sve jedinice vojske Ukrajine (115 br,25 vdvbr,61 br, 68 br) su povučene sa prostora izmedju kupjanska i ternog.

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8864
  • Gde živiš: pecina stroga

nemkea71 ::
Бојиште је презасићено ПО средствима. То је једино што неће зафалити ни једним ни другима.


Da li si siguran da nece zafaliti. Mescini da ukrima vec sad ozbiljno fali POsredstava po zadnjim snimcima ruskih kartinga po poljima i livadama.

PS. FPV dronove ne racunam u PO sredstva u ovoj racunici. Dron moze da zaustavi tenak, ali da ga izuje iz cipela tesko.

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2018
  • Poruke: 1988

Нисам баш сигуран зашто ФПВ дронове са кумулативном б/г не рачунаш у ПО средства? Нагледали смо се милион снимака уништавања тенкова са помоћу ФПВ дронова.

offline
  • cer 
  • Građanin
  • Pridružio: 11 Apr 2024
  • Poruke: 213

Sirius ::

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19759

Izvori su stavljani vec 5646 puta, u pitanju su ruske tvrdnje o broju proizvedenih i modernizovanih za 2022. i sveukupni broj za 2023. Detaljnije je zakljucak na osnovu koliko je partija isporucio UVZ, ako uzmemo da je " "partija" jedan bataljonski komplet (30ak tenkova).
O tome koliko jos imaju zalivadjenih - ukupan broj proizvedenih i ono sto je ostalu Rusiji 1991. Sa tim sto je to prilicno gruba procena.

offline
  • Pridružio: 11 Dec 2016
  • Poruke: 2699
  • Gde živiš: Beograd

babaroga ::

Skoro.

Fali tenkova (ok, evroppljani su im doturili jos recimo deset bataljona tenkova), fali stingera, ponajvise fali artiljerije

Tenkovi samo dva bataljona. Stingera nema ni za jedan BK ako se pokrije cijeli front. Artiljerije 155mm cetiri puka, toliko je duzio jedan korpus JNA u onim vremenima kad je bog po zemlji hodao (manji kalibar uglavnom ali bilo je cijevi).


Бога ми, будући да су добили 600-ак тенкова а да је свеукупно 900 обећано, не бих рекао да их фали. Украјина пре рата није имала више од 900-ак активних тенкова. Добили су више тенкова него што иједна војска у НАТО има, изузев САД, Турске и Грчке, ако се не варам.

Што се копнених снага тиче, Украјина је фактички добила комплетну нову војску за ове две године, која би се сама по себи фино котирала у Европи. Оно што фали да се каже да су добили комплетну војску генерално, јесте већи број авиона и већи број ПВО система. Али и то ће да стигне до краја године.

offline
  • Pridružio: 14 Dec 2010
  • Poruke: 1337

Преобразование Вооруженных Сил России в 2022-2024 гг.

https://altyn73.livejournal.com/1485383.html

Dobar bloger, pre rata sam ga pratio, najbolju je evidenciiju vodio jedinica i opremljenosti posebno tenkovnskih jedinica, ali je negde pri početku rata ućutao, kao cezuru da je popio.

Nov tekst, dosta informativno i analitički dobro skupljene info o reformi.

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1780

kunktator ::Sad da siđem ponovo na taktički nivo, evo slike ukrajinskih položaja a koja ide u prilog teze o važnosti linije Očeretino-Keramik/Novokalinovka:


Izvor je telegram kanal Z komitet kao što se i na slici vidi.


Nakon ove mape, ova moja napisana misao dobija smisao, napisana još 26. Februara.

Citat:A spoj Umanske-Semenovka-Berdiči zbog Očeretina. Tu su Rusi odigrali dobro kad su im se zavukli izmedju Berdiča i Novokalinove, na one uzvisine. Posto se pruga pruža vrhom tog grebena i tako im donekle presekli kontinuitet utvrdjenja na uzvisinama.

https://www.mycity-military.com/Aktuelna-vojna-des.....i_565.html

Kamo sreće da sam tad baratao sa ovim mapama sa ucrtanim Ukro položajima. Na ovoj mapi se lepo uočava da je linija kod Novokalinova, Keramika i Arhageljskoe pravljena da se odupire napadima sa istoka. Dok su linije kod Novobahmutovke i Očeretina pravljene za jug.

Uklinjavanjem uz prugu još za vreme borbi za Stepovo, Rusi su ugrozili onaj splet rovova jugoistočno uz prugu. Posle njihovog zauzimanja, prilaz i ulazak u rovove južno i istočno od Očeretina je umnogome olakšan. Jer nisu pravljeni da se odupiru protivniku iz tog smera.

O ovom prodoru i uklinjavanju Rusa do Očeretina bi moglo dosta da se piše. Ovakav kakav je na mapi je veoma ranjiv. Tako da sumnjav da je ovako uzak. Ako su Rusi stvarno stigli do prvih ulica Očeretina, prodor je malo širi. Verovatno su uzeti još neki rovovi levo i desno od pruge.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 820 korisnika na forumu :: 42 registrovanih, 8 sakrivenih i 770 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: -[CoA]-, A.R.Chafee.Jr., Bluper, branko7, cavatina, Dežurni pod palubom, Djokislav, Dogma21, Dragan1998, draganca, Duce, Excalibur13, Georgius, ivan1973, ivica976, Jeremiah, JOntra, Karla, kybonacci, ladro, LUDI, Mediator, Mercury, mgolub, milenko crazy north, mnn2, nebkv, Nemanja.M, Parker, pein, proka89, Qaxentius, Regrut Boskica, solic, trutcina, Vlada78, Wrangler, YU-UKI, Zavodnik 1klase, Žoržo, šumar bk2, 125