Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

1012

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 23 Mar 2022
  • Poruke: 759
  • Gde živiš: United Kingdom

Kibice ::Moje misljenje i dalje ostaje isto, da sam Harkov ne bi trebalo da diraju, da se ne zaglibe tu, dok ne rese pitanje koje je njima, bar po onome sto pricaju i sto se desava , kljucno. A to je Krimski most i sam Krim.
Tako da bi trebalo da resavaju Herson, Nikolajev i Odesu. I verovatno ce morati Zaparozje.

A ako ipak rese da uzimaju Harkov, morace kao i Bahmut, prvo krila da obezbede kako tako, pa onda zgradu po zgradu...


Ne vidim da ce Herson i Odesa biti na "tapetu" uskoro. Previse zahtevan posao. Sve ukazuje da ce iducih meseci Rusi biti koncentrisani na istok, Casiv Jar i dalje.... Siversk, Donjecki sektor, i mozda ce krenuti na Harkov, ne bas sada ali mozda za koji mesec. pretpostavljam da ce ga pokusati staviti u kotao.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 22 Jul 2018
  • Poruke: 3701

По мени је Харков могућ само ако дође до општег колапса код Украјинаца или до некаквог државног удара.



online
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19759

Napisano: 19 Apr 2024 13:07

beowl ::...
Ja sam potpuno saglasan da su Ukrajinci polupali S-400. Samo kažem da slična saglasnost ne bi škodila i kada Lancet evidentno polupa Iris...

Stvar je u kolicini dokaza za tvrdnju.
Opet, da cujemo tvoje objasnjenje zasto nema sekundarne eksplozije raketnog goriva?
Prazan? Niti ima tragova da je dejstvovao, niti ima logike da prazan stoji na polozaju.
Da cujemo razloge?

Dopuna: 19 Apr 2024 13:16

kokodakalo ::nakon onih snimaka odskora na kojoj Rusi Fab- ovke serviraju u milimetar ne verujem da je rec o promasaju...

Da li ti je jasno koliko stvari moze da podje naopako kod svakog vodjenog sredstva?
Da li ti je jasno da su zvanicne tvrdnje o preciznosti uvek 90+% ili 95+%, nikada 100%?
Da li ti je jasno da su u praksi te vrednosti "malo" drugacije?
Koristis istu tupavu logiku koju koriste oni koji proglasavaju rusko/zapadno oruzje sranjem jer imaju snimak da je nesto nekada promasilo, sudis o jako kompleksnoj temi (preciznost i procenat pogodaka u borbenim uslovima) na osnovu par video gde "pogadjaju u milimetar". A i na tim snimcima zapravo pojma nemas sta tacno gadjaju.

offline
  • Apok  Male
  • Elitni građanin
  • Izrada proPotipova
  • Pridružio: 27 Apr 2013
  • Poruke: 2271
  • Gde živiš: Beograd

На оним сликама Ту22 лепо се види вертикалац. Нема рупа нити било чега што указује на погодак.

online
  • Pridružio: 14 Dec 2010
  • Poruke: 1337

Manje verujte u makete u situaciji prezasicenosti sredstvima optickog osmatranja ili bar koliko verujete u makete verujte i u onog sto donosi podatke o meti.

offline
  • Pridružio: 17 Nov 2021
  • Poruke: 447

jedno zanimljivo pitanje je da li bi ruski sataliti mogli da razlikuju prave f 16 od gumenih maketa, isto vazi i za dronsko izvidjanje?

offline
  • Pridružio: 23 Mar 2022
  • Poruke: 759
  • Gde živiš: United Kingdom

Delovi intervjua za Politico:

Direktor CIA-e Vilijam Berns izneo je ozbiljno upozorenje zakonodavcima na Kapitol hilu u četvrtak: “Ako sada ne odobrite pomoć Ukrajini, Kijev bi mogao izgubiti rat do kraja godine. Sa pojačanjem koje bi došlo od vojne pomoći, kako praktično tako i psihološki, Ukrajinci su potpuno sposobni da se sami održe kroz 2024. i probuše Putinov arogantan pogled da vreme radi za njega”, rekao je. Ali ako to ne prođe kroz Kongres, “slika je mnogo ozbiljnija”, nastavio je. “Postoji veoma realan rizik da bi Ukrajinci mogli izgubiti na bojnom polju do kraja 2024. godine, ili barem staviti Putina u poziciju gde bi on mogao u suštini diktirati uslove političkog rešenja.”

Podrška Ukrajini sada je više od rata sa Rusijom, tvrdio je Berns tokom događaja.
“Radi se i o Si Đinpingu u Kini, njegovim ambicijama, i našim saveznicima i partnerima u Indo-Pacifiku”, rekao je. “Ovo je zaista pitanje da li naši protivnici razumeju našu pouzdanost i odlučnost i da li naši saveznici i partneri to takođe razumeju.”

https://www.politico.com/news/2024/04/18/burns-ukraine-aid-2024-00153129

offline
  • Pridružio: 21 Okt 2020
  • Poruke: 931

"Dobra" stvar sa tim novim paketom američke pomoći je da Rusi konačno mogu da skinu rukavice.
Nemaju više nikakvog razloga da se uzdržavaju. Nego lepo da proglase non fly zonu oko Krima i da ruše sve što leti. Nikakvi Global Houkovi i Riperi ne smeju da lete i onda pola sate posle njihovih letova da krenu salve raketa i dronova... Tom očiglednom bezobrazluku konačno treba da stanu na kraj.
Takođe, mogli bi i da krenu sa likvidacijama raznih Budanova, Danilova i sličnih... A ni strani posetioci ne trebaju da budu toga pošteđeni

Neko će reći da je to ekstremno, i jeste, naravno da je ekstremno... Ako se oni javno hvale likvidacijama ljudi i govore da će srušiti Krimski most, i ako Ameri govore o tome kako će im prvi prioritet u novim paketima vojne pomoći Ukrajini biti targetiranje Krima... Onda Rusi trebaju konačno potpuno da se oslobode.

Trebaju da eskaliraju do daske, tj. da ubace u šestu brzinu. Sad pred američke izbore Ameri se sigurno neće upuštati ni u kakve ditektne avanture. I to Rusi trebaju da iskoriste i da pokažu zube.

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 8009
  • Gde živiš: Zagreb

@Neutral-M
teoretski da, pomoću radara sa sintetičkom aperturom (SAR), jer metal puno bolje reflektira radarske zrake nego drugi materijali, pogotovo guma.
dakle, prijemnik radara registrira i kašnjenje reflektiranog signala, ali i njegovu amplitudu, po kojoj se može odrediti kvaliteta refleksije.

Da li je to u praksi iskoristivo - ne znam.
Znam da Rusi imaju SAR radare na satelitima, ali čini mi se da su dosta slabije rezolucije nego američki i sasvim sigurno je da ih nema puno. Ko će ga dočekati tamo gdje treba?

što se dronova tiče, optički sigurno, ovisno koliko dobro je napravljena maketa.

offline
  • Pridružio: 04 Maj 2008
  • Poruke: 7

x9 ::Tek kad covek pogleda one liste dopremljene opreme Ukrajini, shvati ono sto smo nas nekolicina na pocetku ovog sukoba pisali, a to je da ce posle svega ovoga Ruska vojska biti najspremnija, najobucenija, i uveliko imati uvid u mogusnosti zapadne tehnike i taktike .

Zapad je sam sebi sa ovim pucao u obe noge. Rusi su se trgli, zbijaju redove, reorganizuju se.


rusi imaju uvid u ono što je zapad poslao a to nije najmodernije u upotrebi. ima i zapad uvid u mogućnosti ruske tehnike. nadam se da rusi nisu pokazivali sve što imaju jer onda je zapad u prednosti što se toga tiče.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 798 korisnika na forumu :: 41 registrovanih, 6 sakrivenih i 751 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: -[CoA]-, 9k38, bojank, Bubimir, cenejac111, Denaya, Dežurni pod palubom, Djokislav, Dragan1998, draganca, draggan, Frunze, Georgius, Helket, HrcAk47, hyla, Istman, Karla, Koja79, kokodakalo, Kubovac, Leklerk, leonard, mean_machine, Mercury, mgolub, milenko crazy north, Polemarchoi, proka89, Qaxentius, repac, RJ, SD izvidjac, shaja1, suton, tubular, vargas, vathra, Vlada78, Zavodnik 1klase, zillbg