Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

1022

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 14 Mar 2016
  • Poruke: 261
  • Gde živiš: Campolongo

Georgius ::
Po čemu se razlikuje olupina od F-16 od olupine abramsa, Patriota, Irisa-T? Zapad svesno šalje oružje tamo i naravno da imaju u vidu da poslata sredstva mogu biti uništena.


Odgovoriše kolege, još je to marketinški vruča roba koja se jako dobro i skupo prodaje, a tu je i vječni MIT o superornosti američkih aviona zadnjih 35-50 godina, score 1000 prema 1-2 u odnosu na ruske.
Ok netko spomenu i Patriota, IRIS-a do sada su ga bez obzira na gubitke marketinški jako dobro prezentirali kao proizvod koji vrhunski radi svoj posao (istina i radi dok ga se ne nadje), ali negdje se mora dobiti po nosu, a samim tim što je skinuo koji ruski avion, evo nije pao uzalud.

Ali dobro mene više zanima gdje su, sve što su najavili od oružja je došlo je vjerojatno već prije nego je i objavljeno da dolazi, F16 dolazi već godinu dana, a ide on koliko ono 1.4 macha



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2382

RJ ::Mislim da ovaj rat ulazi u novu fazu a to je ukro taktika uništenja ruskih vojnih ciljeva strategijskog značaja, vojno-industrijskih kompleksa kao i privrednih kapaciteta uključenih u vojnu privredu (rafinerije,čeličane,metalurški kompleksi,elektrane, itd....) a koji do sad nisu bili u dometu raketnog oružja koje poseduje Ukrajina.Ja bih pre rekao ometanja a ne uništenja. Ali da ne cepidlačim, slažem se. I smatram to bitnim. U stvari, sasvim je moguće da se forma ovog rata poprilično promeni ove godine. Na više načina, ne samo ovakvim subverzivnim dejstvima Ukrajinaca (koja, uzgred budi rečeno, Ukrajincima ne donose ama baš nikakvu koristi ali ponešto znače njihovim gazdama).



offline
  • Pridružio: 19 Sep 2018
  • Poruke: 371

Moje neko skromno misljenje je da Rusija odavno trebala da eliminise vodje ove kijevske klike. Na ovaj ili onaj nacin. Zelenski, Budanov i klika zagrizenih banderovaca i mrzitelja Rusa i svega sto je ruskog mora biti uklonjena. Ja ne razumijem da ih ne mogu dohvatiti. Meni izgleda da oni to nece.
Ovako melju i ubijaju obican svijet koji bi bez ove klike veoma brzo prihvatio suzivot s Rusima, cak bi i napredovao, jer ovo smece od ljudi koje ljubi i podrzava nacizam ne moze niti zna da radi ista drugo zaslijepljeno nerazumnom mrznjom. Oni da imaju nuklearnu bombu bacili bi je vec odavno na Donjeck. Bez milosti bi ih sve pobili. Jer su nacisti. A s takvima nema ni pregovora niti razgovora. Pa samo zamislite da su sproveli Minske sporazume? Ja mislim da bi do sada bili u EU, i onda bi njihov pasos bio zanimljivi od ruskog. Meka moc udara jace od sve i jedne rakete, napisa neko prije mene ovdje na forumu.

online
  • Pridružio: 20 Jun 2018
  • Poruke: 1990

ladro ::

Odgovoriše kolege, još je to marketinški vruča roba koja se jako dobro i skupo prodaje, a tu je i vječni MIT o superornosti američkih aviona zadnjih 35-50 godina, score 1000 prema 1-2 u odnosu na ruske.


ladro, Ф-16 је авион стар пола вијека и тај "мит" може да постоји код људи који се не разумију у предметну област. Чак и у банана државама о куповини авиона одлучују школовани/искусни људи који веома добро знају шта Ф-16 може, а шта не може; шта држави треба и шта тој држави не треба.
Чак и кад се политика уплете у одабир авиона, то опет нема никакве везе са "митовима", него са корупцијом, уцјенама и зарадом.

offline
  • Luka 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 14 Mar 2011
  • Poruke: 3172

Ali se mora opravdati pred sopstvenom javnošću.

offline
  • beowl  Male
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 14 Sep 2009
  • Poruke: 972

bojcistv ::Moje neko skromno misljenje je da Rusija odavno trebala da eliminise vodje ove kijevske klike. Na ovaj ili onaj nacin. Zelenski, Budanov i klika zagrizenih banderovaca i mrzitelja Rusa i svega sto je ruskog mora biti uklonjena. Ja ne razumijem da ih ne mogu dohvatiti. Meni izgleda da oni to nece.


Zelenski i Budanov odlučuju o udarima po Rusiji i organizuju proizvodnju/uvoz/upotrebu ubojnih sredstava ekstremno velikog dometa otprilike koliko ti i ja. Svaki udar hiljadu kilometara i više od linija fronta nosi potpis NATO.

offline
  • Pridružio: 14 Mar 2016
  • Poruke: 261
  • Gde živiš: Campolongo

nemkea71 ::

ladro, Ф-16 је авион стар пола вијека и тај "мит" може да постоји код људи који се не разумију у предметну област. Чак и у банана државама о куповини авиона одлучују школовани/искусни људи који веома добро знају шта Ф-16 може, а шта не може; шта држави треба и шта тој држави не треба.
Чак и кад се политика уплете у одабир авиона, то опет нема никакве везе са "митовима", него са корупцијом, уцјенама и зарадом.

sve stoji što ste rekli, ali taj političar koji se umočio ruke u korupciju, mito, zapravo čisto kamataranje zemalja moćnika prema tim malim nato i drugim slugama će lakše svojoj javnosti opravdati to mitu, korupciju, % koje stave u džep kad kaže vidi ga šta taj radi već tih pola vijeka, ubija Ruske avione u svakom kutu svijeta. Zapravo sve što gledamo trenutno na trpezi je 50 +- godina staro uz različite modifikacije.

Jedino što ih možda malo izvlači je da uvijek mogu reći, to je Ukrajinac letio zato je pao, nije ta tehnolgoija za njih, nije do aviona, da je bio neki naš, zgodan, tamne kose, top gun, ray-ban, poskidao bi ih sve

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19759

Trpe Grozni ::...
Kolko se secam, D-1 je bio skinut sa postamenta nikog spomenika i posle sredjivanja, koristen je u upotrebi od strane LNR.


Nece tek tako da moze. Smile
D-1 koristi unikatnu municiju* (i projektil, OF-530 seriju i punjenje), nije kompatibilna sa OF-540 serijom koju "jedu" D-20/Msta. Znaci da je morala da postoji neka municija, tesko ces tek tako skinuti sa postamenta orudje stavljeno na isti '70ih i krenuti da gadjas. Sto implicira da je verovatno ili nadjeno u nekom magacinu ili, verovatnije poslato iz Rusije, boga pitaj kojim kanalima.

Sto se tice upotrebe posle 24.2.2022. - Bilo ih je barem dve baterije pri Vagneru. Nazalost samo jedna fotka municije, ali nedovoljno dobra da se vidi kog je godista.

*Sto je verovatno i razlog zasto je JNA povukla iz aktivne upotrebe jos '50ih, a posle su zavrsile prodate nekome (verovatno Egiptu), jednostavno nije imalo smisla cuvati 19 ili 23 haubice (razliciti izvori...) sa potpuno unikatnom municijom pored gomile 155mm.

online
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2238
  • Gde živiš: Beograd

Zanimljivost, u vezi kompatibilnosti granate za 2S7 "Pion" i M110 howitzer.

⚡️Заплењене америчке гранате 203 мм из самоходне хаубице М110 у служби руских артиљераца.
„Америчка“ муниција је потпуно идентичног калибра са топовима 2С7 „Пион“ (Малка) и заменљива је.
Првобитно се претпостављало да су ове гранате од 203 мм доспеле у руке Оружаних снага Русије као трофеји Оружаних снага Украјине, пошто су САД најавиле испоруку граната украјинским „Божурима“.
Међутим, највероватније је да су ове гранате на фотографији испоручене у Русију из Ирана, које су заузврат испоручене из Сједињених Држава од 70-их година, када су те земље биле пријатељице. Управо на овај начин појављивања америчких граната указује и досад непозната муниција под симболом „Производ 203“, која се у новим домаћим стрељачким таблицама појављује од 2023. године.



https://t.me/the_Right_People/32728

online
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1780

zdrebac ::Suma oko kremine. Snimaju ruske polozaje nakon ukro artiljerije. Na nekim mestima od sume ostalo samo zemlja i krateri. Sigurno je sa ukro strane isto a verovatnije posto rusi imaju vise dzebane jos gore.
Jesu dronovi problem u ovom ratu na obe strane, jesu ruske bombe problem za ukre, ali artiljerija i dalje kraljica rata i tu nema price.
https://twitter.com/bayraktar_1love/status/1781409576803291563?


Da se vratim na ovaj snimak. Došao je u pravom trenutku, jer prikazuje i potkrepljuje neka pisanja u poslednjih par dana. A tiče se tipa i kvaliteta izrade fortifikacija kao i gubitaka u odbrani. I zaslužuje jednu analizu, pošto se dosta toga može izvući iz njega.

Iako je snimak pušten sa Ukro strane, ne mora značiti da su ga oni napravili. Sad da ne tražim postoji li isti s Ruske strane, pa ga Deepstate pokupio. Ono što je sigurno da je montiran, položaji su sa jednog šireg rejon, nije samo jedno mesto, snimljeno neposredno posle bitke. Liči mi na snimak kojim se želi ustanoviti posledice/uspešnost bitke.

Gubitci u odbrani:
Većina poginulih je od branioca. Na to sugeriše pojedina oprema na njima. Kao što je onaj štitnik za zadnjicu koji se koristi u rovovima. Neće valjda jurišnik jurišati sa njim. Drugo što je primetno da ima dosta zatrpanih u nadkrivenim rovovima/zemunicama. Na ogromnoj većini je uniforma koja (ako ne grešim) po šarama i svetlijoj nijasi više odgovara Ukrajinskoj vojsci. Ima jedan poginuli čija uniforma više odgovara Ruskoj vojsci.

Ima dosta ručnih PO sredstava na osnovu kojih bi poznavaoci istih mogli reći koji su. Po tome možemo 100% ustanoviti čiji su položaji ono bili.

Uništen oklop nije moguće ustanoviti (bar meni) da li je od branioca ili napadača.

Fortifikacije:

Primetno je da su položaji bili planski radjeni. I da postoje nadkriveni delovi rovovva, kao i zemunice. Koje su bile nadkrivene balvanima i zemljom. Sad je sve to devastirano. Uočava se urušavanje zemlje, krovova, zatrpanih delova tranšeja koje su postale toliko plitke da su neupotrebljive. Koliko dugo vremena je bilo potrebno da se položaji dovedu u ovakvo stanje, nije mi poznato. Toliko su devastirani da je u uslovima koji vladaju na prvoj borbenoj liniji, ono skoro nemoguće obnoviti. Tako da su postali neupotrebljivi. Postali su opasniji za onog ko bi ih koristio nego što bi začuvali život vojnika. Stanje položaja je takvo da je branioc primoran da ga napusti i bez borbe, jer je stanje toliko očajno da ne pruža najosnovnije uslove za borbu.

Ovi položaji su kao što kaže Rocker, trenutno najverovatnije u sivoj zoni. Ali ni napadač ih nije uzeo jer su opasni i za njega. A branioc teško da bi se vratio u onakve položaje. Prvo granatiranje i nastavilo bi se urušavanje onog što nije. A zaklona skoro više i da nema.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 855 korisnika na forumu :: 47 registrovanih, 9 sakrivenih i 799 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Andrija357, Bane san, Bubimir, DejanCG, Denaya, djuradj, Dorcolac, Dr.Strangelove, flash12, HogarStrashni, hooraay, HrcAk47, ikan, Jeremiah, kokodakalo, Krvava Devetka, kuntalo, kybonacci, Marko Marković, mercedesamg, Mercury, mgolub, milenko crazy north, Misirac, nebkv, Nemanja.M, nemkea71, opt1, Polemarchoi, Regrut Boskica, robertino, Romibrat, royst33, Sale.S, savaskytec, Shinobi, skvara, Srle993, ss10, stemark, VJ, voja64, YugoSlav, zg, šumar bk2, Čivi, 125