Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

1035

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 27 Mar 2022
  • Poruke: 46

Ako do sada nisu zurili to ne znaci da ne treba da ubrzaju.
Ukrajinci dobijaju sve dalekometnije oruzje , rusenje krimskog mosta postaje realna mogucnost nakon sto dobiju ove novije americke rakete, kao i gadjanje ciljeva u unutrasnjosti rusije.
Nuklearke u poljskoj predstavljaju mogucnost sukoba, bar zapadu nije tesko d predstavi da su rusi uradili nesto sto nisu i da *odmazda* pocne iz poljske.
Zbog svega toga mislim da rusi moraju mnogo drcnije, da skinu rukavice.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 3260



Руске трупе су пробиле одбрану у Очеретину. Централни део насеља дошао је под нашу контролу после бекства неколико украјинских јединица.

Boga mi @Denaya je u pravu kad kaze da ce jos koje naselje sa one liste da padne u Aprilu, nisam ocekivao ovako brz slom Ocheretina, brzo bi trebao da se raspadne ceo krug okolo od bar 5km.



offline
  • Luka 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 14 Mar 2011
  • Poruke: 3172

Na vruću temu hladne glave - da li F-16 menja tok rata u Ukrajini...

online
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2239
  • Gde živiš: Beograd

I Sirijak je ovežio mape, pored pomenutog napredovanja u Očeretinu, nastavlja se prodor južno od Novomihajlovke koja je završena priča:

Situation southwest of Donetsk: Russian Army took full control over the locality of Novomykhailivka. In addition, troops made a series of advances southwest of it towards Kostyantynivka-Ugledar road.


Situation north of Avdivka: Russian Army broke Ukrainian Army defenses in the southern part of Ocheretyne. Everything south of the railway station is under Russian control of the town (About 25% of the locality).



https://t.me/Suriyak_maps

https://t.me/rybar_in_english/13985



Citat:Avdijevski pravac: borbe u centru Očeretine
stanje od 13.00 časova 22.04.2024

Ruske snage brzo se probijaju kroz odbranu neprijatelja severno od Avdijevke.

▪ Jurišne grupe Oružanih snaga Rusije preuzele su punu kontrolu nad železničkom stanicom Ocheretine, napredujući 1,2 kilometra severozapadno duž Zalizne ulice. Ruske snage takođe konsoliduju svoje pozicije duž ulica južno od železničke stanice.

▪ Na snimku objavljenom na mreži vidi se BMV M2A2 Bredli iz 47. brigade AFU kako se bavi ruskim položajima u kućama na periferiji sela. Prema rečima komandanta brigade, oni su hitno premešteni kao „vatrogasna brigada“ da bi zapunili jaz u odbrani posle povlačenja pojedinih ukrajinskih jedinica iz Očeretine.

🔻 Trenutno nema informacija o kontroli severnog dela sela mimo pruge. U blizini je još nekoliko značajnih objekata koji se mogu koristiti za odbranu: teritorija ciglane Altkom, škole, lokalnog vodovoda.

❗ Situacija se dinamično razvija i moguće je da AFU neće imati dovoljno snage da izdrži nalet ruskih snaga. Ako ukrajinske formacije izgube kontrolu nad naseljem, pad Novobahmutivke i Novokalinove biće samo pitanje vremena.

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8864
  • Gde živiš: pecina stroga

Budjanov, u intervjuu BBC, predvidja "tezak period" od sredine maja do kraja juna.

offline
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 3260

Sprema se pohod na Ugledar, ili verovatno pametnije prvo onaj terikon severno od Ugledara kao i selo Vodjane. Rusi ovih dana granatiraju sever Pavlovke nesrecne, tu ih vide ovi iz Ugledara kao na dlanu, pa pretpostavljam da ce sa istoka prvo, pa onda da krenu i sa juga.

online
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2239
  • Gde živiš: Beograd

To i jeste cilj. Prići Ugledaru sa severoistoka i odseći ga od podrške iz Vodjana i rudnika na periferiji. Kad se setim ratnih mapa sa početka operacija koje je izbacivao onomad Dragon First, gde smo pratili probijanje odbrane u Zaporožju i južnom Donjecku pa stezanje obruča oko Mariupolja i napredovanje nakon pada Volnovahe pravcem ka severu i zapadu. Pa onda taj kratak predah pred Ugledarom, koji se eto održao sve do danas. Gledam taj Ugledar, taj mali novobeogradski blok 70 u sred livade, kako odoleva vremenu. Mnogo se zuba slomilo na njemu. Red je da se završi i ta priča u što skorije vreme.

offline
  • 187 
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 02 Feb 2017
  • Poruke: 2154

Luka ::Na vruću temu hladne glave - da li F-16 menja tok rata u Ukrajini...


Ako ga budu koristili po uzoru na US doktrinu ,prevlast u vazduhu i iskljucivo vazduh zemlja borbe ,nema vajde od toga.
Ali ako pribjegnu nekom partizanskom iskakanju i gadjanju skladista tj logistike u pozadini i tekako ce pomrsiti konce risima zbog raketa dugog dometa i odabira ciljeva od strane zapada.
Dobro su namucili ruse sa M270 dok im nisu rusi pronasli manu.Vise ih ne vidjamo cesto zar ne? Dok su pri dolasku pogadjali mostove,logistiku,skladista municije pa cak i zborna mjesta u pozadini.A onda se pojavio Pancir sa onim snimkom gdje skida salvo navodjenih raketa kao na nekoj pokaznoj vezbi.
I da,price potreban je veliki broj tehnicara da opsluzuje taj avion i td i td,da je prevazidjen i nema sanse u vaxdusnim duelima..pa dragi moji ne salju F16 da prezivi,nego da produzi agoniju ,nanese sto vise zrtava i nista vise.A doci ce u Ukrajini u to sam siguran.Tim avionima pola elektronike nece trebati za borbene misije koje ce sa njima biti obavljane.Dodji do tacke A ispaliti raketu ili odbaciti jedrecu i odmah nazad.Nece pretrazivati niyi teren niti VaP. To vec drugi rade za njih.
I bice izuzetno opasni po bilo kakve buduce napade ruske flote u Crnom moru.Ali..da li ce onda rusi vise dozvoljavati onim izvidjacima da im prilaze granici i navode ukre gdje i kada da udare ..sumnjam ,jer vise im oni OTAN nanosi stete na strateskom nivou samim izvidjanjem i upizorenjem kada vide RF bombardere i ktetanje jedinica nego li cijela ukro armija.

offline
  • Pridružio: 21 Okt 2020
  • Poruke: 931

Krimski most će sigurno biti teže oštećen ili uništen.
Tu su delimično i Rusi krivi, jer da im je linija fronta sada par stotina kilometara dublje u Ukro teritoriji, most bi bio mnogo sigurniji... Ovako posle više od dve godine rata, Ukri su idalje na manje 200 km od Azovskog mora...

E sad što se tiče mosta, sve je u pr-u.
Kod Amera je najvažniji senzacionalizam i Holivud. Oni bi možda radije trampili jednu rusku krstaricu ili rušenje mosta za 50 km fronta.
Tako oni funkcionišu, psihološko propagandni aspekat je kod njih ključan, a tu metodiku su usvojili i Ukrajinci.

Ako su Rusi bili u stanju da snabdevaju Krim godinama bez mosta, zašto bi sada to bio problem ?
Plus, sada imaju i kopnenu vezu.
Ona železnica koja ide od Donbasa do Krima treba da bude gotova do kraja godine.
U svakom slučaju rušenje mosta će otežati život civilima, a na vojsku i njene kapacitete će to imati minoran efekat.

Ali bez obzira na to, rušenje mosta bi bilo značajno iz tog medijskog, propagandnog aspekta i sigurno bi bilo pompezno ispraćeno u svim zapadnim medijima, i dalo bi moralni bust Ukrajincima i zapadnjacima. Iz tog razloga, Rusi bi trebali da odgovore još pompeznije.
Sigurno je da već sada razrađuju planove delovanja u takvoj situaciji, jer koliko god da je jaka PVO oko Kerčkog moreuza, ako se ispali ogroman broj raketa i dronova i to u više talasa, nešto će sigurno proći.

Rusi bi mogli preko diplomatskih kanala da sugerišu Zapadu svoj odgovor (kao u slučaju Irana u zadnjim nedeljama).
Recimo, da će napasti zapadne interese u tom slučaju, pa neka onda to tumače kako hoće.

Ameri neće ulaziti u rat, sad su im izbori, i javno mnjenje je u ogromnoj većini protiv toga. Paket pomoći Ukrajini je usvojen, i Rusi nemaju više šta da iščekuju...zato mogu i moraju da eskaliraju do krajnjih granica

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8864
  • Gde živiš: pecina stroga

Pa hebote izgleda da ove FABovke prvo kace na avion bez UPMK, pa tek onda srafe taj modul na njih. Nije ni cudo da im je rasipanje na cilju ko iz grada da tuku.

Sa druge strane gledano, tipicno rusko rjesenje, prosto i modularno i jeftino. Moze FABOVKA sa krilima, a moze i bez krila, po zelji.

https://vk.com/novnews?w=wall-50332460_6032849

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 889 korisnika na forumu :: 52 registrovanih, 12 sakrivenih i 825 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Apok, Bubimir, bufanje, cavatina, ccoogg123, dekan.m, Denaya, djordje92sm, Dorcolac, dragan_mig31, dragoljub11987, drimer, Džordžino, Georgius, gomago, HrcAk47, krkalon, Kubovac, kubura91, KUZMAR, kybonacci, M1los, mačković, mercedesamg, Mercury, milenko crazy north, milos.cbr, nebkv, nemkea71, Oscar, Prašinar, raketaš, royst33, S2M, Sale.S, sasakrajina, savaskytec, solic, Srki94, ss10, tomigun, trutcina, virked, Vlada78, vladaa012, Wrangler, Yellow Pinky, YugoSlav, ZetaMan, zillbg, šumar bk2, Čivi