Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

1040

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3496

https://twitter.com/FahrettinAltay_/status/1782455526808309802

GP":433. pukovnija ruske 27. motorizirane brigade izvjesila je zastavu na zgradu gradske uprave Ocheretyne.

Grad je pao u trodnevnom napadu. Rusi organiziraju najuspješniju probojnu operaciju u ratu."

Nema više dvojbe, i ozbiljni twiter kanali potvduju, da je grad osloboden. Ne zaboravimo, da je grad pao vrlo brzo. Velik doprinos je bio od jedrečih bombi.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8864
  • Gde živiš: pecina stroga

kunktator ::
Upravo to me i zbunjuje. Imaju Abramse da troše kod Berdiča a nemaju da izgaze šumarak od dvaes' metara. Nešto tamo ne štima kod njih, definitivno.

Nego, kad pomenu četu, nikako da se ukaže prilika za jedan aspekt taktike "od lesoposadke do lesoposadke". Tamo su ta rastojanja vrlo često veća od kilometra. Vidimo da se skokovi od-do izvode malim snagama a to smo objašnjavali i rizikom veće koncentracije za napad, između ostalog. Sad se pitam, ima li i snabdevanje neke veze s tim? Recimo da su bataljonske stanice borbenih potreba na udaljenosti od tri, četiri ili pet kilometara od linije. I neka su četne na ivici rasporeda po dubini. Kako to funkcioniše na onakvom terenu gde i dotur municije mora ići preko tih kilometar-dva otvorenog prostora? Da li je to jedan od razloga onako rasuto postavljenih rovova posred livada, da se skrate ta rastojanja? Prosto, zamišljam da par odeljenja ili ceo vod treba da prejuri taj kilometar, zauzme položaj i izdrži prvu kontru. Za to mu treba bar pola BK ako ne i ceo. Šta dalje? Koji način dotura je najpogodniji na takvom terenu? Šatl sistem, trpaj u BTR i vozi, pa šta ti bog da? Nije čudo što razvijaju dronove i za tu namenu.


Vjeruj mi da ne znam. Sad bas citam neke svapske radove o karakteristikama ratovanja u stepi, kukaju da nema zaklona. I da ih ubi avijacija pri bilo kakvom pokretu tokom dana. Pazi, to je bilo prije 80 godina. Plus, drugi im je problem bio da nema zaklona od fragmenata (parchadi). Ubi artiljerija.

Danas sa svim ovim senzorima koji kontrolisu bojiste u realnom vremenu, nema na tom golom terenu opstanka ni po danu ni po noci. Zato i gledamo ove Ruske jurise preko polja i livada da se dokace naselja, koje pruza bar neki zaklon i mogucnost da se uspostavi odbrana. Jednostavno je nemoguce osvajati taj teren recimo pomacima od par stotina metara, od zaklona do zaklona, jer zaklona jednostavno nema.

Snabdjevanje po takvom terenu jeste veliki problem. Mada uvijek moze jurisna jedinica da se opremi najnuznijim za dva tri dana. Vidio si na klipovima kad iskrcaju desant, da iskrcavaju i nekakve torbe i ranceve koje jedva vuku koliko su teski. Poslije, ako se uhvate naselja, bar neki pristupni pravci ne bi trebalo da su vise izlozeni direktnoj vatri. Ali, sve je to i dalje ruski rulet.

Mislim da je najveci problem voda. Jer ta stepa je bezvodna. A u naseljima, vodovodna infrastruktura je vjerovatno unistena. Ili ce je ukri unistiti prije povlacenja.

Vrlo tezak teren za pozicioni rovovski rat. ALi zato dusu dao za manevarski rat.

Ne vjerujem da snabdjevanje ima veze sa snagom jedinica koje jurisaju. Ceti mozda treba tona provijanta dnevno, deset kila na covjeka. To moze jedan BMP da dovuce. Jedinica se odredjuje po zadatku. Ako se napada rov koji drzi odjeljenje, napadace vod. Na vod ide ceta. Na cetu bataljon. U teoriji. U praksi napada ko mora i koga imas da moze da napada.



offline
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 3260

The dynamics of the front, as unimaginable as it would have been a short time ago, are accelerating. It is truly amazing how such a stronghold as Ocheretino is being assaulted so easily. Its fall seriously endangers any Ukrainian position south of the Novobakhmutivka-Sokil axis.

https://t.me/Suriyak_maps/2707

Evo i oprezni Suriyak je prilicno iznenadjen ovim ubrzanjem, nadam se da ce istim tempom nastaviti svuda

online
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1781

Pre neki dan, tačnije pre šest dana 16.04. sam pisao o Berdiči. Da je tu bila uporna odbrana Očeretina. I spominjao upravo ovaj klin uz prugu koji je presudio Očeretinu. U stvari taj klin sam spominjao više puta, prvi put još u Februaru.

https://www.mycity-military.com/Aktuelna-vojna-des.....l#p2633949

U istom postu u kratkim crtama opisao koje se opcije otvaraju Rusima zauzimanjem Očeretina. Vidim sad da je net prepun mapa upravo sa tim opcijama.😁

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2382

babaroga ::Zato i gledamo ove Ruske jurise preko polja i livada da se dokace naselja, koje pruza bar neki zaklon i mogucnost da se uspostavi odbrana.
...
Vrlo tezak teren za pozicioni rovovski rat. ALi zato dusu dao za manevarski rat.

Zbog ove dve citirane rečenice onomad rekoh da ćemo pravi manevarski rat i operativni rad videti tek kad se izađe iz gusto naseljenog Donbasa.

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 8009
  • Gde živiš: Zagreb

babaroga ::^

Laicki, ja ocekujem da ta krila moraju biti centrirana u milimetar i balansirana. Sto se moze postici samo kacenjem u fabrici. Mozda grijesim ali... crv sumnje je tu

haha, ma nema tu milimetara, gledaj kako je to sve sklepano ko da su Nepalci ručno varili, turpijali i čekičali.
ali odrađuje pos'o.



pogledaj ekvivalentni JDAM-ER koliko je to preciznije izrađeno i ušminkanije, ali efekt na cilju je isti.




slažem se da bi bilo bolje da dižu sve odjednom, ali ne zbog preciznosti, nego zbog vremena kvačenja.
tako imaju Amerikanci.



Mislim da je to sve na brzinu rađeno da bude što prije, a te luksuzne stvari će doći kasnije.
Rusi su napravili i dosta veću paletu tih bombi nego što Amerikanci imaju, pa da su radili namjenske štance i alate to bi dosta odgodilo dolazak na ratište.

Inače, baš sve ove bombe, bilo ruske ili američke su zapravo okačene naopako, pa se nakon otpuštanja okreću za 180°, tako da lete kao visokokrilci (što je i logično, jer imaju prirodnu stabilnost zbog niskog težišta, a samim tim i znatno manji rad kontrolnih površina i potrošnju baterija). Kažem to jer se i ovdje na par mjesta pisalo, a i ja sam to prije mislio i pisao, da lete tako kako su postavljene, međutim kasnije sam po nekim slikama neupitno utvrdio da to nije tako.

btw. off, potpuno si u pravu bio što se tiče amortizacije i ono što si napisao na PP. Provjerio sam kod prijatelja knjigovođe da budem siguran. Jbg. nisam ja u tome, ali znam iz priča da kod nas postoji jedan lijepi narodni običaj da se te manje vrijedne stvari otpisuju po kratkom postupku i nose kući, ali to nije zapravo dozvoljeno i on je potvrdio. Za aute to svakako ne dolazi u obzir, ali kompjuteri i tako neka sitnija tehnička roba to je česta pojava, valjda se i tolerira.

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8864
  • Gde živiš: pecina stroga

kunktator ::
Zbog ove dve citirane rečenice onomad rekoh da ćemo pravi manevarski rat i operativni rad videti tek kad se izađe iz gusto naseljenog Donbasa.


Jok, Kad se probije front, kad se udje u manevarski prostor iza. Naselja se zaobilaze i odsjecaju, ili stavljaju u okruzenje. I nije svako naselje branjeno kad se udje iza.

Naravno, za to treba mnogo vise snaga od voda i cete, za to treba divizija ili korpus ili dva.

I treba probiti front.

offline
  • Pridružio: 11 Dec 2016
  • Poruke: 2700
  • Gde živiš: Beograd

Шире се гласине да Руси уклањају мине на границама са Харковском и Сумском области...

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2382

babaroga ::Naselja se zaobilaze i odsjecaju, ili stavljaju u okruzenje. I nije svako naselje branjeno kad se udje iza.Svakako je lakše staviti u okruženje ako ima dovoljno manevarskog prostora nego kad su naselja načičkana jedno uz drugo.

Nađoh sad nešto o doturu na "vojnom delu":


A potcenjivali smo intedante. Mr. Green

online
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1781

Što se tiče rovova na otvorenim poljima, razmišljao sam i o njima.Ako se ne varam, dosta Ukrajinskih položaja iz vremena 2014-2022 je bilo na otvorenom sa osloncem na lesoposadke. Posle toga rovovi sa obe strane su počeli da se prave u lesoposadkama. Verovatno u težnji da se položaj sakrije od pogleda drona. Medjutim, možda grešim ali u poslednje vreme, pozicije na otvorenim poljima su u porastu. Jedan od zaključaka je lakše uočavanje protivnika u prilaženju. Jer dosta snimaka u početku, kod položaja u lesoposadkama smo imali prilike videti da se napadač upravo kroz njih privuče položaju.

Druga stvar koja bi išla u prilog položaju na otvorenom polju je efekat granatiranja. U lesoposadkama, posle aktiviranja granate, svako prelomljeno drvo, otkinuta grana ili iver postaje potencijalna opasnost po ljudstvo i opremu.

Babaroga, odavno ja spominjem/pišem te jaruge/balke (hvala što naučih kako se nazivaju) uzvisine, čistine, da se u urbanim delovima lakše napreduje sa manje gubitaka. Ali džabe, čak sam u početku u neku ruku bio i ismevan zbog toga. Naravno ne sa tvoje strane.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 886 korisnika na forumu :: 52 registrovanih, 12 sakrivenih i 822 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Apok, Bubimir, bufanje, cavatina, ccoogg123, dekan.m, Denaya, djordje92sm, Dorcolac, dragan_mig31, dragoljub11987, drimer, Džordžino, Georgius, gomago, HrcAk47, krkalon, Kubovac, kubura91, KUZMAR, kybonacci, M1los, mačković, mercedesamg, Mercury, milenko crazy north, milos.cbr, nebkv, nemkea71, Oscar, Prašinar, raketaš, royst33, S2M, Sale.S, sasakrajina, savaskytec, solic, Srki94, ss10, tomigun, trutcina, virked, Vlada78, vladaa012, Wrangler, Yellow Pinky, YugoSlav, ZetaMan, zillbg, šumar bk2, Čivi