Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

1044

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 8009
  • Gde živiš: Zagreb

kybonacci ::Ја сам разумео да је добио повећање бојеве главе са 50кг на 90кг и ротацијом делова у самом дрону успели су да му ставе већи резервоар са још 13л горива чиме су му повећи домет за још 140км
to što piše po forumima i twiterima ionako je sve idi mi dođi mi.

da su oni uspjeli dvostruko povećati bojevu glavu i još povećati domet samo promjenom geometrije, teoretski je moguće, ali to bi značilo da je onaj prvi bio izuzetno neuspješan i loš dizajn, a to sigurno nije (niti bi ga Rusi onda kupovali).



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
  • Pridružio: 20 Dec 2018
  • Poruke: 1658

Види тему "Дрон камиказа", информације су из произвођачеве документације до које су дошли украјинци вероватно хаковањем, свакако је од почетка СВО Шахед претрпео више модификација.



offline
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 8009
  • Gde živiš: Zagreb

pogledao sam, ali to mi izgleda kao nečije propagandno pisanje, a ne dokumentacija prozvođača.
naravno da se stvari usavršavaju, ali to je inkrementalno.

već prvu serijsku verziju tog drona sigurno su radili vrhunski iranski stručnjaci, a ne neki hobisti. Onda je teško ili nemoguće s istim elementima i tehnologijom dvostruko povećati efikasnost tog drona, moje mišljenje. Može se napraviti drugi dron, veći, s jačim motorom, lakšim zmajem isl. ali onda je to drugi dron.

tj... moguće je trčati dvostruko brže od moje strine na 100m, ali teško će neko za duplo popraviti rekord Usaina Bolta.

offline
  • Pridružio: 02 Feb 2015
  • Poruke: 2601

Povecali su bojevu glavu za 80% a ne masu drona. Tih 40kg mozda je 10% mase drona, zasto bi bilo nemoguce dodati 10% mase i povecati domet 10%. Mozda je usteda 40kg na materijalu tijela drona?
Za sve zivo na planeti postoji verzija 2, ili 3. Pa merkava ima 4 verzije, hoces reci da je prva bila savrsena pa nije trebalo dirati? Ili su prvu pravili "hobi(s)ti"?

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 8009
  • Gde živiš: Zagreb

ne, naravno, stvari se usavršavaju, ali inkrementalno, postupno, a ne tako u kvantnim skokovima, osim ako imamo nekakvu revoluciju u tehnologiji, a ovdje se tvrdi da je sve ostalo isto, a samo je "preraspoređeno", doslovno.
Svaka novija Merkava je nešto bolja, ali ne vozi dvostruko brže s istim motorom i omjerom snage/mase.

npr. Igla je napravljena još prije 40+ godina i imala je domet 5.5 km.
novije verzije, npr. Igla-S i Verba jesu bolje po dometu, ali neznatno, ne dvostruko.

zašto ni nakon 40 godina još niko nije napravio MANPADS istih gabarita i mase, a dometa 11 km?

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 8009
  • Gde živiš: Zagreb

@Koridor
u pravu si, nije to samo masa bojeve glave, ali ne možeš ni povećati samo bojevu glavu, a konstrukcijski ostaviti isti dron. Jer on je bio dizajniran tako da ima minimalnu potrebnu čvrstoću koja može nositi 40kg BG, da bude što lakši. Dakle moraš znatno povećati i čvrstoću, a time i masu zmaja (ili upotrijebiti drugu tehnologiju izrade, ali to je u startu u članku isključeno)

btw. što se Gerana tiče, koliko se sjećam BG je bila teška 40 kg, dakle dodali bi 50 + 13l goriva, to je još oko 10 kg, dakle 60 kg povećanje samo ta dva elementa.

dosadašnji Geran sigurno nije bio težak preko 150-200 kg s tom starijom BG kad zbrojiš otprilike težine svih elemenata, motor, gorivo, zmaj, ovo ostalo je sitno.

Dakle, 60 kg + jača konsrukcija zmaja bi bilo povećanje mase možda i 50%. A onda ti ni uzgon neće biti dovoljan, pogotovo s istim motorom. Pa to tako lančano raste.

mislim, sve je to dobro istraženo područje, nema tu neke alkemije da iz ničega napraviš nešto.
ako je već prvi napravljen kvalitetno, a sigurno je, može se poboljšavati, ali nije lako udvostručavati brojke, bar ja tako mislim.
Moguće je da su oni napravili dron sa 90kg glavom, ali to je onda drugi dron s drugim motorom i drugim zmajem itd, a ne ovo što originalni članak piše.

offline
  • Pridružio: 02 Feb 2015
  • Poruke: 2601

Ma naravno pa mi ne znamo ni da li je istina ili patka. Slazem se da je prevelik skok ali kontam da Iran nije imao pristup tehnologijama i materijalima koje imaju Rusi pa je vrlo moguce da je ovo zajednicki napredak. Mozda su se Rusi malo otvorili pa legura ova, kompozit onaj....(eksploziv taj i taj koji sa 50kg grune kao 100kg)

offline
  • Pridružio: 03 Nov 2006
  • Poruke: 827
  • Gde živiš: Adelaide, Australia

Posmatram ove mape i dešavanja zadnjih dana oko Očeretina pa "mi se javlja" da bi Rusi mogli nakon što očiste Očeretino i prošire/obezbede koridor prema njemu da ga iskoriste da "procveta" kao što je onomad Popasna "procvetala".
Drago bi mi bilo čuti mišljenja koliko je verovatan takav razvoj, od kolega koji bolje vladaju materijom.
Ima vas,nemojte da ja sad poimenice prozivam, bolje da se sami javite Laughing

online
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2240
  • Gde živiš: Beograd


Luka ::
U čemu je fora sa porukom na ovoj "bitkoin-bombi"? Kontam da je neka igra reči ali nikako da rastumačim ko je Satoši?

Kao što reče kolega Delboy, Satoši Nakamoto je pseudonim osobe ili grupe ljudi koja stoji iza razvoja Bitkoina. Bitkoin je digitalna valuta koja se dobija postupkom koji se zove "rudarenje" i zahteva ogromne, da kažem, elektro-tehničke resurse. Ruski avijatičari šalju poruku Ukrajincima u vidu avio Bitkoin bombe koja doslovno rudari unutar i oko ukrajinskih položaja, ne trošeći mnogo struje, iskopavajući sve (samo Bitkoin NE).
Raste i ulog, što je veća Bitkoin bomba, veća su i "rudna nalazišta".

---------------------------------
Novi prodori u Krasnogorovku:
Situation west of Donetsk city: During the last six days Russian Army made new advances inside Krasnogorivka taking control over the cemetery and parts of Istorychna and Shchaslyva streets.



Sirijak se osvrnuo na situacijiu oko razminiravanja graničnih oblasti na severu Ukrajine:
Citat:Mnogo se bruji oko vesti o mogućoj ofanzivi u Harkovu. Podsetimo, ukrajinska vojska se za ovu ofanzivu pripremala od zime 2022. godine izgradnjom velikih utvrđenja. Ruska vojska je uspela da prikupi veliki broj trupa duž severne granice, ali nije izvesno da će one biti iskorišćene za prodor na ukrajinsku teritoriju. Neminovno je da će se ova operacija dogoditi, pogotovo što je ruska vlada svesna da mora da udalji zonu borbenih dejstava od lokaliteta Belgoroda.
Najverovatnije vidimo novi manevar ruske komande da primora ukrajinsku vojsku da pošalje još pojačanja u Harkov i Sumi, postižući isti efekat odvraćanja kao na granici sa Belorusijom. Na ovaj način će slanje pojačanja još više štetiti ukrajinskim rotacijama na istočnom frontu odakle će ruske trupe nastaviti ofanzivu tokom ostatka proleća.

offline
  • Kibice 
  • Zaslužni građanin
  • Pridružio: 13 Feb 2020
  • Poruke: 614

@sirius @kunktator za stranu 1041

Racunajte da su Amerikanci dobili sta su hteli ovim ratom.. uglavnom ...
Prvo njima je ekonomija dobrim delom zasnovana na prodaji naoruzanja i vojne opreme. Prakticno su sklopili ozbiljne poslove sa dosta zemalja EU i NATO. I nekima van. Ukrima sve sto su dali naplatili su i naplatice kako tako. Dakle tu su upumpali sredstva u svoju ekonomiju.
Drugo, zategli su lanac u EU i NATO. Sve vise su svi zavisni od njih.
Trece, sankcije Rusiji koje su uveli nekako najmanje pogadjaju njih same, trgovina u najbitnijim sektorima itekako sljaka. ☺️
E sad, ono sto nisu racunali je da ce ovime ekonomski a pre svega vojno ojacati Ruse. Ruska vojska je sad najiskusnija vojska na svetu, i dozivela je ozbiljnu transformaciju tokom rata. Videli su prakticno sta ne valja i to ispravili. Da platili su glavama, ali tako je kako je.. e na to Ameri nisu racunali.
Lako ce oni i Rusi da se dogovore. Pa pobegli su iz Afganistana bez blama. Ostavili deo tehnike... ovde zvanicno ni ne ucestvuju, osim kao neko ko ladi boksera peskirom izmedju rundi i daje mu savete...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 893 korisnika na forumu :: 54 registrovanih, 8 sakrivenih i 831 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Atomski čoban, avijacija, bojank, Botovac, brundo65, Bubimir, bufanje, darkangel, Denaya, djordje92sm, Dorcolac, Georgius, gomago, hLAND, hooraay, ikan, Jester, krkalon, Kubovac, kubura91, KUZMAR, kybonacci, Lucije Kvint, M1los, maiden6657, marsovac 2, mačković, milenko crazy north, milos.cbr, nebkv, nemkea71, Niko Bitan, novator, nuke92, operniki, Prašinar, proka89, radionica1, robertino, ruger357, sasakrajina, solic, Srki94, ss10, suton, tomigun, Tvrtko I, virked, Vlada78, vladaa012, Yellow Pinky, šumar bk2, 79693