Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

1045

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 16 Jan 2023
  • Poruke: 100

Dumao sam malo ovih dana šta bi to mogli Rusi da urade a da utiče na situaciju na frontu i odjednom mi Harkovska ofanziva ne izgleda više tako neverovatno.
Ukrajinci su očigledno tanki sa rezervama kako brojem tako i kvalitetom i to treba iskoristi. Front je već predugačak i otvaranje novog fronta u dužini od 100km Ukrajinci bi već nekako istrpeli ali otvaranje novog fronta u dužini 200, 300 ili 500km jako teško.
Stoga sam stava da će Rusi uz izgovor pravljenja buffer zone uz granicu krenuti na nekoliko pravaca kako bi preopteretili Ukrajince i izazavali pucanje fronta.I dalje sam stava da Harkov neće biti zauziman direktno ali moguće je da bude stavljen u okruženje. Razaranje Harkova treba izbeći ali pobeda u ratu je ipak bitnija od jednog grada bez obzira kako se zove i ko u njemu živi.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 02 Jan 2007
  • Poruke: 734
  • Gde živiš: Severna polulopta

Kibice ::@sirius @kunktator za stranu 1041

Racunajte da su Amerikanci dobili sta su hteli ovim ratom.. uglavnom ...
Prvo njima je ekonomija dobrim delom zasnovana na prodaji naoruzanja i vojne opreme. Prakticno su sklopili ozbiljne poslove sa dosta zemalja EU i NATO. I nekima van. Ukrima sve sto su dali naplatili su i naplatice kako tako. Dakle tu su upumpali sredstva u svoju ekonomiju.
Drugo, zategli su lanac u EU i NATO. Sve vise su svi zavisni od njih.


Велика Британије је 61 годину отплаћивала дугове из 2. свјетског рата, а и данас има дуговања Америци из 1. свјетског рата која су из неког разлога замрзнута. Последња рата је исплаћена 2006. године. У једном тренутку је дуг ВБ био 200% БДП-а.
Као и Зеленски и Британци су мислили да ће им Амери то све дати џаба, а уствари ушли су у дужничко ропство.



offline
  • Pridružio: 28 Mar 2022
  • Poruke: 409

Tp što je Hollywood dobio ratom u Ukrajini treba da damo na vagu... Nekolicina milijardi, koje su sa ratom u Ukrajini došle u đep, vojno industrijskom kompleksu, ne znači, da če iste nešto naročito obogatiti USA društvo kao takvo... Konsolidacija unutra tako zvanog kolektivnog zapada je još jedan plus za Hollywood, koji je dobio ovim ratom, mada je upitno, koliko dugo, če ta konsolidacija, da traje... Na drugoj strani, Rusija sa tim ratom postaje vojno ekonomski puno jača, nego prije rata... Geopolitički zbog gubljenja rata u Ukrajini Hollywood gubi status jedinog hegemona na zemaljskoj kugli, što se vidi sada več iz svemira... Gubljenje pozicija USA u Africi, Bliskom istoku a bogami i ponegdje u Latinskoj Americi, je sve više vidno prosječnom posmatraču... Povezivanje jakih država kontra kolektivnog zapada pre svega u vidu BRICS+ a sada skoro več vojno između Kine, Rusije, S Koreje i Irana, je direktno posljedica gubljenja zapada rata u Ukrajini i posljedično glupok sankcioniranja svega i svačega širpm svjeta...I najbitnije... Ne samo , mada u glavnom zbog rata u Ukrajini, se ubrzava dedolarizacija planete, što če u nekom srednjeročnom razdoblju, recimo 10 godina imati katastrofalnme posljedice za Hollywood... Apropo.. Prekjuče je Lavrov izjavio, da se sad praktički skoro sva trgovina između Kine i Rusije odvija IZVAN DOLLARA... Tako, da neka svatko da na vagu, pa nek izvaga, kom obojci a kom opanci....

offline
  • Kibice 
  • Zaslužni građanin
  • Pridružio: 13 Feb 2020
  • Poruke: 614

@grenadir slazem se sa svime sto si napisao. Ali smatram da ce se brzo oni prilagoditi na to da vise nisu samo oni ti koji se pitaju. Ali isto tako niko nece moci da ih obrise kao gumicom, pa da ne diktiraju svoju volju gde mogu. Oni Evropu drze kao taoca. Tu im se ni Rusi ni Kinezi nece mesati...

offline
  • Pridružio: 28 Mar 2022
  • Poruke: 409

Evropu više ni ne brojim među ozbiljne igrače a bojim se, da jih ne broji ni ostali svjet... Evropa je komplikovana priča, koja prije svega ovisi o "uvezenim" neoliberalno odgojenim i kontroliranim političarima, skoro u svim evropskim zemljama a pogotovo na sjedištu EU... Evropa je isto tako potpuno vojno, finansijski ( što smo lepo vidjelu u krizi 2008 ) i obaveštajno a sad i energetski ovisna od Hollywooda.. Bojim se, da za nas u Evropi još veoma dugo nema spasa... Možda, kad če morati USA polako, da se sve više okrene prema sebi, da bi smanjivala ogromne probleme, koje je proizvela sama sebi sa politikom pre svega u zadnjih 30 godina ( neče, da propadne USA, pošto je to ipak kontinent ), da se otvori neka šansa, da Evropa postane barem malo suverena zajednica...Ne znam.. Ja nisam neki veliki optimista...

offline
  • Pridružio: 03 Nov 2006
  • Poruke: 827
  • Gde živiš: Adelaide, Australia

Kibice ::@grenadir slazem se sa svime sto si napisao. Ali smatram da ce se brzo oni prilagoditi na to da vise nisu samo oni ti koji se pitaju. Ali isto tako niko nece moci da ih obrise kao gumicom, pa da ne diktiraju svoju volju gde mogu. Oni Evropu drze kao taoca. Tu im se ni Rusi ni Kinezi nece mesati...
Neće se Kinezi mešati, ali kao što smo mogli videti sa Šolcovom posetom Kini (i njegovim ćutke prihvatanjem diplomatskog ponižavanja i "uvrtanja ušiju" od strane Kineza) Evropa htela ne htela mora sarađivati sa Kinom (i to po kineskim uslovima) inače će postati totalno deindustijalizovana i ekonomski obogaljena teritorija bez ikakvog značaja.

offline
  • Pridružio: 29 Jun 2011
  • Poruke: 1226

Kao što sam već drvo više puta, Ukri imaju prednost u fpv dronovima i to je problem:
О проблеме противодействия малым вражеским БПЛА и нехватки FPV-дронов в ВС России
Анализ обстановки на ряде направлений показывает, что противник кратно превосходит Армию России по применению FPV-дронов. При этом ВСУ обладает повышенной дальностью их применения (до 30 км) за счёт наращивания ретрансляторов на гексакоптерах ("Баба Яга") и БПЛА самолетного типа.
Так, на Херсонском направлении дроны противника не дают эффективно штурмовать н.п Крынки, активные действия в которых возобновились накануне. Системы РЭБ, поставляемые в ВС России далеко не всегда способны справиться с частотами.
На Запорожском фронте ВСУ также наращивают применение FPV, контролирует ими дорогу Токмак. Неоднократно о проблеме FPV, а также о новых бесшумных гексакоптеров-бомбардировщиков писал сенатор от Запорожской области Рогозин.

На направлении на Часов Яр обстановка с мест характеризуется как тяжёлая, опять же ввиду FPV-дронов ВСУ. Сегодня сообщили с мест приблизительную ежедневную статистику: подразделения противника применяют от 500 до 700 FPV, при этом долетая до "дороги жизни" на Артемовск (Бахмут). Дальность также обеспечивается дронами ВСУ с ретрансляторами. Кроме того, враг способен применять несколько дронов сразу, что указывает на управление ими на разных частотах. Такое массированное их применение на разных каналах управления нивелирует работу средств РЭБ ВС России, даже в случае их наличия и грамотной эксплуатации.
При этом наши подразделения, участвующие в штурмах у Часов Яра, могут ежедневно задействовать десятки раз меньше аналогичных FPV, большинство из которых не долетает до объекта поражения.

Системной проблемой в наших действующих частях являются прямые приказы фронтовикам о запрете докладывать о проблемах прибывающим из вышестоящих органов управления (соединения и головные подразделения), так как впоследствии решение этих проблем перекладывается на нижестоящее командование без обеспечения необходимыми средствами и ресурсами.

Действенным способом решения проблемы может стать диверсификация производства FPV, в том числе при действующих частях, для чего требуется обеспечение их соответствующим финансированием.
Единая унификация производящихся FPV вновь приведет к быстрому поиску ВСУ средств противодействия им и нивелированию усилий.
Два майора
https://t.me/dva_majors/40664

offline
  • Pridružio: 03 Apr 2008
  • Poruke: 5881

Око немања снимака Д-30 на терену:
Citat:
Губици непријатељске артиљерије које је објавило Министарство одбране Русије од 15. до 21. априла 2024.

Самоходне топове и хаубице

Самоходна артиљеријска борбена возила:
2С1 "Каранфил": 6 јединица.
2С3 "Багрем": 5 јед.
Дана: 1 јединица
АС90: 1 јединица
М109: 5 јединица
АХС Краб: 2 јединице.
М107: 1 јединица.
------
Укупно борбених самоходних артиљеријских возила: 21 јединица, од којих је 10 иностране производње.

Борбена возила ракетне артиљерије:
БМ-21 "Град": 3 јед.
------
Укупно борбених возила ракетне артиљерије: 3 јед. нема иностране производње (као и претходне недеље).

Вучени топови:
100 мм противоклопни топ МТ-12: 1 јединица.
105 мм хаубица М102: 1 јединица.
105 мм хаубица М119: 6 јединица.
122 мм хаубица Д-30 (2А18 ): 21 јединица.
152-мм топ-хаубица Д-20: 9 јединица.
152-мм хаубица 2А65 "Мста-Б": 5 јединица.
155 мм хаубица М198: 2 јединице.
155 мм хаубица М777: 8 јединица.
ФХ70: 3 јединице
------
Укупно вучених топова: 56 јединица, од којих је 20 иностране производње (36%, претходне недеље је било 24%).


Извор: https://t.me/ZOV_Voevoda/11875

Очигледно, и поред екстензивне употребе, нису „популарне“ на интернету (нису довољно секси за на тевеу. Very Happy ).

offline
  • beowl  Male
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 14 Sep 2009
  • Poruke: 972

Kibice ::
Lako ce oni i Rusi da se dogovore. Pa pobegli su iz Afganistana bez blama. Ostavili deo tehnike...


Iz Avganistana su pobegli u sklopu priprema za ovaj rat, inače bi i danas bili tamo. Nije Avganistan merilo odlučnosti SAD da ostanu u nekom ratu. Merilo nije čak ni ekonomska cena jer su u Avganistanu spržili dve hiljade milijardi dolara i nikom ništa, mogli su još pet puta toliko. Jedino merilo je ugroženost sopstvene guze, a do tog momenta u Ukrajini oni imaju još itekako lufta za podizanje uloga. Odustaće prvi put kada Rusi izbace par kečeva na sto i upitaju ih da li žele da se otvaraju i preostale karte. Do tada ih živo zabole da odustaju, nego će da teraju dalje u nadi da će Rusi da se raspadnu. Ako se raspadnu super, ako se ne raspadnu opet nema direktne štete. SAD ovde deluju iz poprilično komotne pozicije, i to deluju kroz onu dozlaboga indoktriniranu gerijatriju iz Bele kuće, kongresa i senata. Tako da, mogu oni lako da se dogovore sa Rusima ali tek u trenutku kada dogovor postane imperativ. A do tada ima još puno praznog prostora i naravno mogućnosti da se neko ozbiljno preigra i pogreši.

offline
  • Pridružio: 23 Mar 2022
  • Poruke: 761
  • Gde živiš: United Kingdom

Kibice ::

Drugo, zategli su lanac u EU i NATO. Sve vise su svi zavisni od njih.
Trece, sankcije Rusiji koje su uveli nekako najmanje pogadjaju njih same, trgovina u najbitnijim sektorima itekako sljaka.
E sad, ono sto nisu racunali je da ce ovime ekonomski a pre svega vojno ojacati Ruse. Ruska vojska je sad najiskusnija vojska na svetu, i dozivela je ozbiljnu transformaciju tokom rata. Videli su prakticno sta ne valja i to ispravili. Da platili su glavama, ali tako je kako je.. e na to Ameri nisu racunali.


I SAD zavisi od EU i njihovih sredstava, SAD ima prednost jel ima vise resursa i napredniju tehnologiju ukljucujuci AI i- ovde je glavna prednost SAD jel "privlace" strucnjake iz EU u mnogo vecoj meri nego obrnuto i tu je slabost EU (i svih drugih osim Kine), no opet treba na EU i SAD gledati kao na saveznike.

Da bi se vojska transformisala treba dosta dug period, Ruska vojska jeste mnogo naucila i imala odredjenih inovacija itd no mnogo stvari se nije promenilo i dosta tehnike i ljudstva je nastradalo.
reci da je Rusija ekonomski napredovala je vrlo cudna izjava- u ratu se retko kada ekonomski napreduje, a cak i ako napreduju- a cak i da SAD i EU nastavi da tapka u mestu, trebalo bi mnogo godina da ih Rusi dostignu, s tim da opet NATO je veci kolektiv.
Drugim recima- nece biti treceg svetskog rata, vec neka verzija hladnog. Verovatno sa slicnim rezultatom kao i poslednji put.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 870 korisnika na forumu :: 46 registrovanih, 8 sakrivenih i 816 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Apok, avijacija, bojank, brundo65, Bubimir, bufanje, darkangel, djordje92sm, Dorcolac, dragoljub11987, Georgius, gomago, hLAND, hooraay, ikan, krkalon, Kubovac, kubura91, KUZMAR, kybonacci, Lucije Kvint, M1los, mačković, milenko crazy north, milos.cbr, nemkea71, Niko Bitan, novator, nuke92, operniki, Oscar, Prašinar, proka89, robertino, royst33, ruger357, solic, Srki94, tomigun, virked, Vlada78, vladaa012, Yellow Pinky, šumar bk2, 79693