Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

1047

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 11 Dec 2016
  • Poruke: 2700
  • Gde živiš: Beograd

Denaya ::@zlaja011

Opisao sam ja u nekom od prethodnih postova kako bi mogao procvetati pupoljak Očeretino. Doduše bez mapa.

Evo ga link. Kad uhvatim vremena biće i mapa.😁


https://www.mycity-military.com/Aktuelna-vojna-des.....l#p2633949


Ако Руси инвестирају довољно трупа у овај ''пупољак'', реално можда могу да остваре неки мини-Харков из 2022. и заузму још 5-6 села о истом трошку до краја априла. И Украјинци су тако кренули, дубоким продором после ког је следило цветање и затим колапс фронта.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • d.ing Metalurgije
  • Pridružio: 21 Jan 2010
  • Poruke: 3355
  • Gde živiš: Makedonija

Hundreds Of Bradley Fighting Vehicles On The Border | The Defeat Of 47th Brigade | MS For 2024.04.23

Citat:This video describes the military situation in Ukraine on the 23rd of April 2024
THE MAP: https://dev.militarysummary.com
Store: https://www.militarysummary.store/
Google doc: https://docs.google.com/spreadsheets/...
Rumble: https://rumble.com/c/c-1613003
Telegram channel: https://t.me/militarysummary
Twitter: https://twitter.com/MilitarySummary



online
  • Pridružio: 20 Jun 2018
  • Poruke: 1990

Napisano: 23 Apr 2024 11:12

panzerwaffe, Украинско превосходство у дроновима јесте огроман проблем.
Ја нисам заложник идеје бацања минобацачких мина са дрона, али кад имаш стотине, па можда чак и хиљаду Баба-рога над руским главама, наравно да ће бити и добар резултат.

Dopuna: 23 Apr 2024 11:15

Било је дана кад су укри добијали и по 5 хиљада дронова дневно, што је стварно огромна цифра.
Иначе, укри планирају у 2024 добити и направити више од МИЛИОН дронова....

Dopuna: 23 Apr 2024 11:22

fantom_S: "Тешко ми је повјеровати у офанзиву без војске а још теже да се било какво веће груписање не примјети."


Суштински проблем је у доступности информација: Како планирати и спровести офанзивну операцију, ако непријатељ зна скоро све што и ти?

online
  • Pridružio: 20 Dec 2018
  • Poruke: 1657

Citat:🇺🇦 Украјина обуставља све конзуларне радње за војно способне Украјинце

▪️Министарство спољних послова Украјине упутило је својим конзулатима у иностранству писмо са инструкцијама у коме захтева обуставу свих конзуларних радњи за војно способне Украјинце између 18 и 60 година, са изузетком издавања документа за повратак у Украјину.

"Како то сада изгледа: војно способан човек отишао је у иностранство, показао је својој држави да га се питање опстанка земље не тиче, а онда жели да добије услуге од те исте државе. Ако ти људи сматрају да неко тамо, далеко на фронту, даје свој живот за ову државу, а неко седи у иностранству и добија услуге ове државе, онда се варају - то тако не функционише", истакао је шеф украјинске дипломатије Дмитриј Кулеба.
https://t.me/rtbalkan/38039

offline
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 3260

Napisano: 23 Apr 2024 11:44

Bredliji cekaju ulaz u Ukrajinu nakon potpisivanja sporazuma verovatno, ili je ovo sa one NATO vezbe
12:50


Dopuna: 23 Apr 2024 11:57

Rusi pohvatali grupu Ukrajinaca u rovovima kod Ocheretina: https://t.me/voenacher/64649

@Denaya, da nisu to ovi rovovi izmedju Ocheretina i Keramika sto si skoro pominjao?

online
  • Pridružio: 23 Mar 2022
  • Poruke: 761
  • Gde živiš: United Kingdom

Skracene verzije nekoliko clanaka preuzeto iz RBS Ukrajina:


Oleksandr Kovalenko: Ruska vojska je akumulirala rakete, to je tačno. Imaju sopstvenu proizvodnju, a proces akumulacije se odvija kada nema masovnih napada. Kremlj je dugo planirao napad na energetsku infrastrukturu, ali za februar.
Sada ruska vojska sprovodi plan koji su trebali da izvedu u februaru. I ovaj plan je efikasniji i efikasniji od onog koji je Surovikin (bivši komandant ruskih vazduhoplovnih snaga) imao 2022. godine kada je započeo energetski teror. Trenutno Rusija efikasnije koristi svoje resurse, iako smo 2022. godine tokom energetskog terora videli da su delovali prilično primitivno. Ali, naravno, niko ih ne bi “ispravljao”. Tokom ove godine, ruske snage su sve analizirale, izvukle zaključke i shvatile kako povećati efikasnost udara na energetsku infrastrukturu
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Takodje Kovalenko u drugom clanku: Tokom tri nedelje aprila, Ruska avijacija je upotrebila oko 2.000 bombi. Najviše 17. aprila - 150 komada a najmanje 16. aprila - 36 komada. Sve u svemu, prosečna stopa korišćenja KAB-a ostaje na nivou od 100 dnevno. Područje Ocheretine ostaje intenzivno mesto za korišćenje KAB-a. Ruska avijacija bukvalno briše sa lica zemlje ovo naselje koje se nalazi na putu za Pokrovsk. Mnogo se priča o paklenim napadima na Časiv Jar, istina, ruske okupacione snage su pokušavaju da zbrišu ovaj grad sa lica zemlje, ali svi ćute o Očeretinu gde je višestruko više udara. Tako su samo tokom dana 18. aprila korišćena 44 KAB-a na području ovog grada.
Takođe, izvode se intenzivni udari na Novomihajlovku, zahvaljujući kojima ruske snage uspevaju da probiju našu odbranu i potisnu odbrambene snage sa položaja Terni, Skučna, Kalinova, Karlivka. U ostalim selima i naseljima sistematski rad Ratnog vazduhoplovstva Rusije je umeren.
Postoje i NAR (nevođene vazdušne rakete). Postoji povećanje upotrebe NAR-a od strane ruskog vazduhoplovstva. Udarni avioni Su-25 i jurišni helikopteri Ka-52 povećali su borbene letove i intenzitet lansiranja NAR-ova. Ako se ranije ova cifra držala u ukupnim granicama do 100 jedinica dnevno, sada se približava 200. Jedna od najintenzivnijih oblasti za korišćenje NAR-a je Krinki. Takođe, sistematski udari uz upotrebu NAR izvode se u pravcu Sinkivka, Časiv Jar itd. To ukazuje na sve veće uverenje ruskih pilota da mogu da koriste NAR bez opasnosti po sebe, što je posledica nedostatka pouzdanih pokrivenost vazdušnog prostora i mogućnost približavanja zoni gađanja na niskom prolazu.


--------------------------------------------------------------------------------------------------


Ruske snage su koncentrisale svoje ofanzivne akcije na grad Časiv Jar u oblasti Donjeck. Trenutno, više od 20.000 vojnih lica napada grad, izvestio je Nazar Voloshyn, portparol operativno-strateške grupe Hortica.
Prema Voloshynu, ukrajinske trupe blizu grada Časiv Jar suočavaju se sa jedinicama 217. Vazdušno-desantnog puka 98. Vazdušno-desantne divizije ruskih Vazdušno-desantnih trupa.
“Na frontu nasuprot Časiv Jaru, suprotstavljaju nam se ruski padobranci iz 217. Vazdušno-desantnog puka 98. Vazdušno-desantne divizije Rusije. To je oko 20-25 hiljada ruskih vojnika koji pokušavaju da osvoje Časiv Jar i okolna područja,” rekao je Voloshyn.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

-U poslednjim nedeljama, Rusija je značajno pojačala svoje vazdušne napade na ukrajinske gradove i kritičnu infrastrukturu. Ruske trupe koriste balističke rakete koje mogu presresti samo dva sistema protivvazdušne odbrane na svetu: američki Patriot i francuskoo-talijanski SAMP/T.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nemačka vlada je obećala da će pružiti do 400 jedinica MRAP
(Mine Resistant Ambush Protected) teških oklopnih vozila sa poboljšanom zaštitom od mina ukrajinskoj vojsci, prema izveštaju Bilda.

Ugovor o isporuci oklopnih vozila potpisali su ukrajinski organi i nemačka odbrambena kompanija Flensburger Fahrzeugbau GmbH (FFG), a finansiranje dolazi iz nemačkog budžeta u ukupnom iznosu od 315 miliona evra.
Nemačko Ministarstvo odbrane navodi da će sva oklopna vozila biti isporučena ove godine.

U isto vreme, agencija je dobila dokument iz nemačkog Ministarstva odbrane datiran iz septembra prošle godine, u kojem se navodi da bi MRAP-ovi za Oružane snage Ukrajine trebali biti isporučeni u serijama od 20 vozila od januara do oktobra 2024. godine. Međutim, isporuke još nisu počele.

Prema nemačkoj agenciji, plan za 2024. godinu je prvo smanjen na 200, a zatim na 100 oklopnih vozila, a početak isporuka je odložen od januara na maj-jun.
Razlog je što FFG dobija rezervne delove za MRAP-ove iz Sjedinjenih Američkih Država i samo ih sastavlja u Nemačkoj. Kompanija se suočila sa ograničenjima izvoznih dozvola iz Sjedinjenih Američkih Država za Nemačku i problemima sertifikacije zaštite od mina.
-----------------------------------------------------------------------------------------------

Prema izvorima iz Politica, dva američka zvaničnika su otkrila da administracija predsednika Bajdena priprema vojnu pomoć za Ukrajinu koja je veća od uobičajene. Ova pomoć će, pored hitno potrebnih artiljerijskih sistema i sredstava za protivvazdušnu odbranu, uključivati i oklopna vozila.

“Zvaničnici, koji su želeli da ostanu anonimni, izjavili su da zvaničnici Ministarstva odbrane još uvek završavaju potencijalnu novi paket, ali žele da bude spreman za upotrebu ubrzo nakon što predsednik Džo Bajden odobri zakon o pružanju desetina milijardi dolara dodatne pomoći Kijevu,” rekli su.
Prema izvoru, paket koji trenutno razmatra Pentagon će biti značajno veći od poslednje tranše od 300 miliona dolara. Verovatno će uključivati Bradley borbenih vozila. Jedan od američkih zvaničnika je izjavio da se očekuje da paket uključuje i stare Humvee i oklopna transportna vozila M113, kao i rakete.
-------------------------------
-Juče, 22. aprila, ruske trupe su pogodile televizijski toranj u Harkovu raketom.


https://newsukraine.rbc.ua/news/latvia-ready-to-tr.....84145.html

offline
  • Pridružio: 29 Jun 2011
  • Poruke: 1226

Citat:Da li negde ima objavljen neki solidan rad na temu formacijske upotrebe FPV dronova? Na primer, kako se dodeljuju FPV drondžije (na nivou bataljona ili čete), koliko njih se dodeljuje jednoj jedinici (operateri, tehničari, logističari), ko im neposredno izdaje naređenja, kolika je neka idealna vatrena moć po jedinici (npr. tri operatera sposobna da lansiraju po jedan FPV dron u jedinici vremena), kako je zamišljen da funkcioniše raspored borbenih položaja i disperzija operatera, koliko se kreću sa jedinicom kojoj su dodeljeni a koliko su izdvojeni pozadi iako "rade" za tu jedinicu, kako se rotiraju ili popunjavaju u slučaju gubitaka, itd.

Ovo bi bilo vrlo zanimljivo štivo za čitanje, mada me ne bi čudilo da još uvek postoji dosta improvizacije i da upotreba FPV dronova i višekratnih bacača bombica i mina nije stručno definisana i obrađena.

Tražio sam na obe strane jer je i mene zanimalo, ali zasad nisam našao.
Rekao bih da je stvar improvizacije, ali su se Ukri sa vremenom bolje snašli.
Ukapirali su letos da im je dosta štete u ofanzivi nanela upotreba fpv dronova i pametno uložili da, očekujući rusku kontraofanzivu, mogu da naprave ogromnu štetu u defanzivnim operacijama.
Naravno korak dalje im je povećanje dometa do 30km, toliko Rusi koliko znam još ni približno nisu postigli.
Ubedljivo najveći procenat uništenja i onesposobljavanja ruske tehnike poslednjih pola godine čine dronovi.

offline
  • Frunze 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 04 Mar 2022
  • Poruke: 2537

kybonacci ::+ Конзуларне услуге

Сад да Руси понуде држављанство Украјинцима који остану без докумената. Cool

online
  • Pridružio: 15 Mar 2022
  • Poruke: 1397

Nije mi jasno kako i zašto su ukri još uvijek u Krinkiju Very Happy

A ovi bradliji samo čekaju potpis pa prelaze granicu, vjerovatno idu ravno u okolinu Očeretina.. Nadam se da Rusi prate vlakove Wink

offline
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 3260

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 890 korisnika na forumu :: 51 registrovanih, 11 sakrivenih i 828 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Apok, Bubimir, bufanje, cavatina, ccoogg123, dekan.m, Denaya, djordje92sm, Dorcolac, dragan_mig31, dragoljub11987, drimer, Džordžino, Georgius, gomago, hLAND, hooraay, HrcAk47, krkalon, Kubovac, kubura91, KUZMAR, kybonacci, M1los, mačković, mercedesamg, Mercury, milenko crazy north, milos.cbr, nebkv, nemkea71, Oscar, Prašinar, raketaš, royst33, S2M, sasakrajina, savaskytec, solic, Srki94, ss10, tomigun, trutcina, virked, Vlada78, vladaa012, Wrangler, Yellow Pinky, YugoSlav, šumar bk2, Čivi