Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

1048

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • d.ing Metalurgije
  • Pridružio: 21 Jan 2010
  • Poruke: 3355
  • Gde živiš: Makedonija

Више глупсти најдено место нисам видео.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 20 Jun 2018
  • Poruke: 1990

RealLifeLore има тенденцију да прави веома глупе видее. Ништа ново.



offline
  • Pridružio: 02 Feb 2015
  • Poruke: 2601

@Trpe

Pa nisam ja rekao da nema D30 nego da bi bilo bolje da nema tj da su jako opasne za koristenje i da ima sve manje snimaka.
Opet si potvrdio moju tezu jer ocigledno ih je unisteno vise nego svih 155 i 152 zajedno.

online
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2241
  • Gde živiš: Beograd

Oko B̶e̶l̶o̶g̶o̶r̶o̶v̶k̶e̶ Bogdanovke Rusi koriste ogromne dimne zavese za maskiranje operacija:





https://t.me/CyberspecNews/51411?single

Dopuna:
Citat:Rusija nastavlja da eksperimentiše sa načinom da obezbedi da trupe stignu do neprijateljskih položaja bez gubitaka na putu, posebno preko FPV dronova.
Ovde možete videti kako ruska vojska postavlja ogromnu dimnu zavesu oko Bogdanovke.
Hajde da vidimo da li je ova stara tehnika dovoljno dobra.

https://t.me/CyberspecNews/51434

offline
  • Pridružio: 15 Jul 2022
  • Poruke: 18

Још у фебруару је објављен чланак (западни извор не могу сад да нађем) о лаганом изједначавању забележених удара FPV дроновима руске и украјинске војске, с обзиром да су раније украјинци имали знатно већи примат. У време објаве текста негде око почетка фебруара, украјинци су имали 3886 удара, а Руси 2889. Не знам какав је сада однос.

online
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2241
  • Gde živiš: Beograd

Siriak takođe pribeležio Novobahmutovku, nezvanično, još nije objavio na TG kanalu.

offline
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 3260

Napisano: 23 Apr 2024 13:25

⚡️Reportaža o prvoj borbenoj upotrebi zemaljskih besposadnih vozila “Kurir” NRTK od strane jurišnika 74. gardijske motorizovane brigade Oružanih snaga Rusije u rejonu mesta Berdiči na Avdejevskom pravcu

🔸Izjavom operatera konačno je rasvetljeno na koji način je izvršen napad i koliko borbenih besposadnih vozila je učestvovalo u napadu, jer smo u ranijim snimcima videli uništenje 2 vozila ukrajinskim FPV dronovima kamikazama, a na jednoj od fotografija videli smo da Rusi raspolažu najmanje 5 vozila.

🔸Konkretno u prvom napadu učestvovalo je 8 vozila. Omogućili su da se ukrajinska pozicija zauzme bez gubitaka u ljudstvu.

https://t.me/front_channel_sr/21184

Ruski Mali Milos, izgleda da se dobro pokazao, ima izgleda da do kraja ovog sukoba vidimo citave bataljone ovakvih ili slicnih platformi, ovde je najveci izazov ometanje koje vidimo da pravi problem FPV dronovima, a tek bi ovde bio problem da nestaje slika.

Tu bi resenje mogla biti AI gde bi ova cuda sama napadala protivnika, e sad kako to resiti, a da ne pogresi AI i napadne svoje i civile itd, to je vec problematika za one koji se time bave.
Ili mozda da u slucaju prekida signala nastavi AI, naravno u slucaju nedostatka municije/goriva da se vrati nazad do prvog mapiranog mesta gde bi se napunio Very Happy

Dopuna: 23 Apr 2024 13:41

zoran MKD ::Више глупсти најдено место нисам видео.

Izvinjavam se na podeli ovog snimka, gledao 4 minuta, bilo mi ok jer se pricalo o velikom skoku Rusa kako u broju ljudstva, tako i u ekonomskim izdacima i novoj tehnici koja tek stize, medjutim posle ga slomio bas Ziveli pogotovo kad stavlja baltik u Ruske ciljeve 2026 Laughing



🇷🇺🔹 Оружане снаге Русије дејствима оперативно-тактичке авијације и ракетним снагама уништиле су по први пут лансер америчког ПВО система МИМ-23 "хавк", као и складиште са украјинским беспилотним летелицама, саопштило је Министарство одбране Руске Федерације.

⏺Јединице групе трупа "Запад" Оружаних снага Русије заузеле су повољније борбене положаје у ЛНР, те неутралисале до 20 украјинских војника и уништиле непријатељску хаубицу "Мста-Б" и "Д-20".

⏺Јединице групе трупа "Југ" руских снага побољшале су тактичку позицију дуж линије фронта, избацивши притом из строја до 500 украјинских војника, те уништивши три тенка, једно борбено возило пешадије, хаубицу "Мста-Б" и "Д-30", као и три складишта муниције.

⏺Јединице групе трупа "Центар" Оружаних снага Русије одбиле су девет непријатељских контранапада, те су заузеле повољније тактичке положаје, приликом чега је елиминисано до 360 непријатељских војника, а уништене су и хаубице "М777", "Мста-Б", "Д-30", "Гвоздика", као и топ "М101" америчке производње.

⏺Јединице групе трупа "Исток" руских снага приликом заузимања повољнијих борбених положаја неутралисале су до 95 украјинских војника, али и уништиле самоходни артиљеријски систем "цезар" и једну станицу за радио-електронску борбу "Нота".

⏺Јединице групе трупа "Дњепар" Оружаних снага Русије елиминисале су до 70 украјинских војника и уништиле један оклопни транспортер, као и артиљеријске системе "Гвоздика", "М777" и "Д-30".

⏺Системима ПВО руске снаге уништиле су 104 украјинских беспилотних летелица, једну тактичку ракету "Точка-У", те пресреле 6 пројектила система ХИМАРС и "Ољха", као и 3 авионских вођених бомбифранцуске производње "хамер".

Je l to prvi HAWK unisten?

online
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2241
  • Gde živiš: Beograd

Ribar o situaciji sa dronovima, jedan zanimljiv detalj, podebljano:

Citat:🇷🇺⚙️✈️ „Шта је са ФПВ дроновима?“ — о актуелним проблемима домаћих беспилотних летелица

Пре неки дан смо укратко поменули негативне трендове у домаћој сфери стварања ФПВ дронова. Укратко, пре извесног времена, одлуком одозго, један тим ентузијаста је заправо постао главни снабдевач ових беспилотних летелица, обезбеђујући ресурсе за масовну производњу.

Ово је имало предности: на пример, било је могуће радикално повећати производњу и у неком тренутку чак и сустићи непријатеља по броју. Али таква централизација је у супротности са идејом прогресивног такмичења између тимова, што је био главни „трик“ изградње цивилних дронова. Последице нису дуго чекале:

▪️Заиста огромна поруџбина ФПВ дронова за целу војску са строгим роковима пала је на плећа главног добављача . То је природно довело до повећања грешака у испорученим производима.

▪️Нагласак на издавању једног модела позитивно је утицао на уједињење, али је довео до губитка флексибилности. За уочљиве промене у дизајну, као што је увођење система напухавања, потребно је много одобрења, због чега је често исплативије оставити га какав јесте.

▪️Непријатељ није седео мирно и почео је масовно да омета фреквенције производа главног добављача. А пошто су због монопола били најчешћи модел међу трупама, војска је готово одмах остала без радних ФПВ дронова.

Цена свега су животи руских војника и оправдане оптужбе са прве линије фронта да нас непријатељ надмашује у употреби ФПВ дронова. Како би другачије било ако производи на лагеру „не лете даље од 300 метара” због утицаја електронског ратовања?

❗️Најрационалније решење је подржати не један, већ неколико одабраних из већ проверених тимова. То ће бити од користи свима: „растерећење“ главног добављача, омогућавање флексибилног прилагођавања променама и стварање конкуренције која подстиче напредак.

У супротном, постоји врло реалан ризик да се нађете на маргинама револуције у стварању масовно произведеног прецизног оружја. Биће још више кадрова попут последица јуриша на Синковку, а све ће се то најштетније одразити на стабилност линије фронта и губитке.
@rybar

https://t.me/rybar/56112

offline
  • Pridružio: 02 Feb 2015
  • Poruke: 2601

Pa nisu Rusi imuni na javasluk.

offline
  • Pridružio: 03 Apr 2008
  • Poruke: 5881

Koridor ::@Trpe

Pa nisam ja rekao da nema D30 nego da bi bilo bolje da nema tj da su jako opasne za koristenje i da ima sve manje snimaka.
Opet si potvrdio moju tezu jer ocigledno ih je unisteno vise nego svih 155 i 152 zajedno.


Druze, opet nisi napisao sta bi zeleo kao artiljeriju na brigadnom nivou (105/122mm).

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1274 korisnika na forumu :: 58 registrovanih, 6 sakrivenih i 1210 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: -[CoA]-, 8u47, _Rade, A.R.Chafee.Jr., ajo baba, Aleksandar Tomić, amaterSRB, Atomski čoban, bojan_t, bojcistv, brundo65, cavatina, ccoogg123, ceman, comi_pfc, crnitrn, dankisha, Darko8, Denaya, DPera, dragoljub11987, Džordžino, Excalibur13, Fog of War, Frunze, ginjica, HrcAk47, ikan, Insan, Jeremiah, Klecaviks, Krusarac, Kubovac, kybonacci, Mahovljani, Maschinekalibar, Mercury, mnn2, nenooo, nextyamb, novator, pein, Petar35, Posetilac1, Prašinar, raptorsi, repac, Romibrat, Shinobi, SlaKoj, srbijaiznadsvega, Srki94, Tragač, virked, vladaa012, voja64, Wiesel092, šumar bk2