Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

1122

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 17 Maj 2019
  • Poruke: 1841

На снимку дејства ATACMs, Украјинци су наводно избројали 116 рањених и погинулих......

Подвлачим наводно.

https://twitter.com/aborealis940/status/1785693001051681123

Раније подељен снимак кланице у лесопосадки, нису само Украјинци или само Руси већ положај који је прелазио из руке у руку....типично стање ровова или позиција у овом рату кад буду заузимана више пута....по тијелима се виде различити периоди погибије људства на обје стране.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 17 Maj 2019
  • Poruke: 1841

И да, Руси и даље копају.....








offline
  • Pridružio: 22 Feb 2024
  • Poruke: 97

WarGonzo као да има неки фетиш на Соловјево. Иако је по свим изворима завршена прича, он га упорно на мапама представља укропским 100%.

t.me/wargonzo/19665

offline
  • Pridružio: 27 Mar 2022
  • Poruke: 151

Ima li jos ko da podjeli snimak dejstva ATACMs sa 116 poginulih ... Malo ih je bilo do sada, hocemo jos

offline
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2241
  • Gde živiš: Beograd

Nastavlja se istim tempom, Rusi ušli u Arhangelsk:

Citat:Руске оружане снаге су избациле непријатеља не само из Керамика и Новокалинова, већ су и ушле у Архангелское.
Под контролу су узета и сва утврђења источно и јужно од насеља. Аркхангелское.






https://t.me/z_arhiv/26666

offline
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 3260

Napisano: 02 Maj 2024 7:12

eaglehawk ::WarGonzo као да има неки фетиш на Соловјево. Иако је по свим изворима завршена прича, он га упорно на мапама представља укропским 100%.

https://t.me/wargonzo/19665


Rusi su pred Sokol-om, ima i video gde Ukri gadjaju Ruska vozila pred Sokolom, tako da je Solovjevo zavrsena prica.


Situation on Velikonovoselkovskaya front: During the last six days Russian Army improved the positions at the southern outskirts of Urozhaine.




Situation southwest of Donetsk: During the last two days Russian Army made new advances towards Kostyantynivka-Ugledar road and southwest of Novomykhailivka. Clashes with Ukrainian Army are taking place close to the outskirts of Paraskoviivka.


Dopuna: 02 Maj 2024 7:13

Situation north of Avdivka: Russian Army continue advancing southwest and west of Soloviove along the trench lines until Ukrainian Army stopped the attack. In addition, Russian troops are fighting in the southern part of Arkhanhelske and advanced further east of Ocheretyne. As a consequence Ukrainian forces withdrew from the central trench system northwards (white area is being secured by Russians).

offline
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2241
  • Gde živiš: Beograd

Više izvora prenosi da Rusi ulaze polako u Urožajne.

Citat:Оружане снаге Русије настављају напредовање ка јужној периферији Урожајноје.





https://t.me/z_arhiv/26668
https://t.me/jnb_news/48003

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1782

šumar bk2 ::
@Denaya
Ovo je rat koje nadgledaju letelice koje se neprimetno šunjaju po dubini tuđe teritorije. Pod pameću mislim na to da sledeći put budu obazriviji. Platili su nedavno cenu zbog sličnih grupnih okupljanja. Nekoliko puta. Nije ovo lutrija, "danas možda neće mene". Ako mora grupisanje, nek bude u zaklonima, šumi, šta ga znam. Samo da se spreči masovna izgibija.


Slažem se sa tobom. Ovo je jedan ogromni problem modernog ratovanja. Kako sakriti pokrete, prikupljanje ili okupljanje neke jedinice.Kako sakriti logističke, pozadinske baze. I o tome smo pisali na ovom forumu. Nažalost, ovakvih snimaka će biti i ubuduće. Jer nije moguće 100% prikriti pokrete. Jedno vozilo u dolasku/odlasku može otkriti prikriveno prikupljanje u nekom hangaru,šumi itd.

Neke aktivnosti se moraju odraditi na otvorenom, nemoguće u šumi ili hangaru. I to moramo uzeti u obzir.

Ovde je po brojnom stanju, otkrivena jedna četa. Po sastavu vozila motorizovana. Nisam uočio oklopna vozila, već samo kamione. I to 85km od linije dodira. I kao što kažeš ovo nije jedini udar, bilo ih je još.

Ovaj udar su Ukrajinci snimili, a verujem da ima i onih koje nisu. Kao npr. onaj na spoju Zaporoškog i Donjeckog fronta. Za njega smo saznali sa Ruske strane. A mislim da ima i onih za koje nema informacija.

I onda se neko čudi što se napada onako malim snagama. Što izostaju napadi bataljona ili brigada. Ubedjenja sam da ni kod Avdejevke nije bilo nikakvog okupljanja većih snaga. Da se proboj odradio malim snaga, jačine čete, eventualno u nekom malom procentu bataljona. I ne samo proboj.već i nastavak operacije posle uzimanja grada. Iako su pohvalnice dobile ako se ne varam 6-7 jedinica, mišljenja sam da su zone odgovornosti bile podeljene po širini fronta od Aleksandropolja sve dole do Nevelskog. Da su samo neki elementi tih jedinica bili u borbenom dodiru sa protivnikom u svojoj zoni odgovornosti. Dok su manji elementi tenkovskog puka pridodavani jedinicama u napadu na celom Avdejevskom sektoru. Znači sve te jedinice su dale svoj doprinos oslobodjenje grada. Da li pritiskanjem bokova ili direktnom napadom na grad nije bitno. Ali su učestvovale u borbama za grad i njegovo oslobodjenje. Jer bez pritiska na bokove mnogo teže bi grad pao.

Tako da smatram da nije bilo nikakvog većeg okupljanja jedinica u toku operacije oslobadjanja Avdejevke. Kao ni skoncentrisanog udara većih snaga jedinica koje su učestvovale u oslobodjenju grada.

Jer prosto u današnje vreme je skoro nemoguće uraditi neopaženo prikupljanje, okupljanje i razvijanje jedinice u napad, ranga veličine bataljona, brigade. A da ne pričam o rangu okupljanja i razvijanja 4-5 brigada. Da je to možda (najverovatni) jedan (pored Ukrajinske postavke odbrane) od osnovnih razloga izostanka klasičnog gonjenja protivnika posle probijanja linija odbrane.

Na taj zaključak nas navode upravo ovakvi dogadjaji gde se mnogo manje jedinice otkriju u tako dubokoj pozadini. A da ne pričamo o okupljanju par hiljada vojnika sa sve vozilima na samo par km od linije dodira.

offline
  • Pridružio: 11 Jan 2023
  • Poruke: 238

Citat:
ccoogg123

To što bi ti možda htio da se radi o 83 mrtva ruska vojnika ne znači da to tako i je. Već je nekoliko članova analiziralo snimku i došlo do zaključka da se radi o obje strane u dužem vremenskom preiodu. Ako ti imaš bolje informacije, podijeli.




Svi nose ruske uniforme.. Na snimku nema ni jedna ukrajinska uniforma.. Pored toga, imaju i taktička obeležja koja nose Rusi kao i rusku trobojku na jednom kundaku. Znači Rusi su. Ako hoda kao patka, zvuči kao patka.....

A to što su neki forumasi došli do zakljucka da ima i jednih i drugih, te da je to nastalo u dužem vremenskom periodu je jeftin pokušaj relativizacije šokantnog snimka koji pokazuje izbrisanu četu... A najverovatnije da je izbrisan kompletan bataljon..

Nekad imam utisak da pišu klinci, navijački nastrojeni, u fazonu, Rusi ušli u još jedno selo uraaa.. Idemo dalje, jebeš ovaj snimak.

A ovu prozivku da bi ja hteo da se radi o 83 ruska vojnika, ali moju žalost bla, bla, ser, ser... Neću sad odgovoriti ali sledeći put sigurno hoću... Važi i za kurajbere slične tebi

offline
  • Pridružio: 27 Avg 2011
  • Poruke: 3110
  • Gde živiš: treći kamen od sunca

На толиком пространству није лако наћи јединицу осим ако не чами дуже времена на истом мјесту. Заборавити касарне и полигоне, окупљање искључиво на мјестима која непријатељ неће осматрати нон-стоп. Мислим да је брзина кључ свега а не би било згорег и да се то не ради у сред бјела дана..

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 637 korisnika na forumu :: 19 registrovanih, 2 sakrivenih i 616 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: -[CoA]-, brundo65, cenejac111, darkangel, darkojbn, Dežurni pod palubom, dragoljub11987, Japidson, Joja, kybonacci, M1los, Mercury, milenko crazy north, opt1, sabros, Valter071, VJ, wizzardone, zuxbg