Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

1187

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 17 Maj 2019
  • Poruke: 1841

По овом извору, Руси могу да произведу/модернизују/деконзервирају 1670 БВП/ОТ годишње из 4 фабрике и 6 завода (БТРЗ)....

https://twitter.com/Jonpy99/status/1785973924716589275

Да ли је овај податак реалан? Бојане, мишљење?

Такође, Амери кажу да је ефикасност Excalibur пројектила пала на 6%. Извор је Dr. Daniel Patt,Senior Fellow
The Hudson Institutе
“Too Critical to Fail: Getting Software Right in an Age of Rapid Innovation”

Изгледа да Руси ефикасно ометају ГПС,бар дио средстава.

"The peak efficiency of a new weapon system is only about 2 weeks before countermeasures emerge. As another example of superior weapons systems handicapped by lack of software adaptability, consider that Excalibur precision artillery rounds initially had a 70% effciency rate hitting targets when first used in Ukraine. However, after 6 weeks, ef f iciency declined to only 6% as the Russians adapted their electronic warfare systems to counter it.This shows how quickly adversaries can adapt to new technologies."



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 11 Jan 2023
  • Poruke: 238

Odlično je ovo 1670, ako je istina.. Više nego dovoljno za potrebe fronta.. Znači da svaki dan mogu da zamene 4,5 vozila, što sigurno pokriva gubitke..

Čekamo Bojana



offline
  • Pridružio: 08 Avg 2019
  • Poruke: 5850

Webb ::Ima li neka mapa elektrana po ukrajni sa detaljima koje su pogodjene koje su operativne trenutno i sl.


https://twitter.com/Wolltigerhueter/status/1585728.....g&s=19

offline
  • Pridružio: 26 Feb 2022
  • Poruke: 314

Sim.a zna li se ko je bio predstavnik Srbije.
Sve sam hteo da cujem ali o tome se uoosre ne prica.

offline
  • Pridružio: 13 Apr 2022
  • Poruke: 1124

Jedan mozda bizaran (svakako nevjerovatno cudan)detalj iz ukrajinske stvarnosti…
Pisao sam vec da sin ima drugara u Harkovu - danas nam postar donio paket od njega, sasvim normalno i regularno stigao.

Zasto je to bizarno - pa zato sto nijedan servis iz Kine nije htio preuzeti posiljku za Kijev, kad smo prije par mjeseci trebali prebaciti neke testne ploce. U mojoj posti su mi rekli da prakticno ne primaju pakete za Ukrajinu jer je mala vjerovatnoca dostave a svejedno kao sve ide jako usporeno.
Dakle, jedno cudo da paket postom stigne iz Harkova u BL u mjesec dana.

Inace, moji iz Kijeva su dobro uplaseni zbog novog zakona o mobilizaciji. Kazu da su svi haustori izlijepljeni papirima na kojima ukratko stoji da su svi od 25 do 60 duzni da se registruju u vojni odsjek, inace slijedi kazna od 8k usd, nemogucnost dobijanja bilo kakvog dokumenta i prakticno uskracivanje svih servisa koje pruza drzava.

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8864
  • Gde živiš: pecina stroga

Da li nam se vraca iz progona vec pomalo legendarni komandant. Ne vjerujem da ide na paradu, bice da je nesto drugo

https://t.me/i20028843/202287

https://vk.com/milinfolive?w=wall-123538639_4160455

offline
  • Stručljak-Penal
  • Pridružio: 27 Avg 2018
  • Poruke: 11151

Suvorkin jako dobro čita situaciju na frontu. Ili je meni ostavio takav utisak sa onim povlačenjem toliko kritikovanim.

online
  • ds69  Male
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 29 Dec 2012
  • Poruke: 752

Текст је, могуће, одговарајући и за тему Vesti iz oblasti vojno-tehničkih dostignuća.
Данашња (8. мај 2024. године) страна.уа у дугом чланку који доноси итоги дня (резултате дана), цитира Радио Слободу на тему продора кроз украјинску противелектронску одбрану даљњих руских дронова "Орлан", Zala и Supercam:

https://strana.today/news/464065-itohi-805-dnja-vojny-v-ukraine.html

Руски извиђачки дронови су "научили" да продиру кроз систем украјинских противелектронских дејстава и масовно се пробијају у позадину на даљине од 30 до 100 км.

Примећено је много случајева када су руске бпл "Орлан", Zala и Supercam пролетали кроз линију фронта на 30-50 км, потом наводећи ракете и артиљерију на положаје и снабдевање украјинских снага.

В частности, "Орланы" корректируют дальнобойные снаряды "Краснополь", Zala - дроны-камикадзе "Ланцет", а Supercam – ракеты "Искандер" и дальнобойные РСЗО с управляемыми боеприпасами типа "Смерч" или "Торнадо-С", – сообщил изданию представитель "Центра исследований трофейного и перспективного вооружения и военной техники" Андрей Рудык

(Нарочито, "Орлани" поправљају далекометну муницију "Краснопољ", Zala - дронове-камиказе "Ланцет", а Supercam – ракете "Искандер" и далекометне ВБР са вођеном муницијом типа "Смерч" или "Торнадо-С", – соопштио је издању представник "Центра за истраживање трофејного и перспективног оружја и војне технике" Андреј Рудик).

По его словам, Zala и Supercam летают на электродвигателях и не имеют боевой части, а значит, дальность их полета ограничивает не столько ресурс питания, сколько возможность их связи с оператором. Это позволяет россиянам наводить достаточно отдалённые удары

(По његовим речима, Zala и Supercam лете на електромоторима и немају борбени део, што значи, даљину њиховог лета ограничива не само ресурс напајања, колико могућност њихове везе са оператором. То дозвољава русима да наводе довољно далеке ударе).

Издање (Радио Слобода!) напомиње случаје уништења комплекса himars на 40 км од линије фронта и пво ракета patriot на 30 км.

Неки руски извиђачки дронови могу да одлете и на 100 км у дубину украјинцима контролисане територије. Као пример се наводи аеродром поред Дњепра (града), који је снимљен од стране руске беспилотне летелице. Извиђачки дронови су се запажали и изнад Одесе или Запорожја.

Украјински војници говоре да је средстава украјинске пво и муниције за њих недовољни да се боре са стотинама руских беспилотних летелица, које су уз то могле да прођу кроз систем противелектронске борбе, који још пре 7-8 (месеци) нису могле да пробију.
Све се десило због тога што су се руси одрекли система сателитске навигације, коју противелектронска средства ометају радиоелектронским сметњама.

"Они поставили два радиомаяка и эти два радиомаяка по сути образуют треугольник с бортом (БПлА - Ред.). И таким образом борт понимает, где он находится. А для более точного понимания своего местоположения, камера делает фотографию под собой и по референтным точкам просто сравнивает с такой же картинкой, которая загружена (в систему навигации дрона - Ред.) прямо с Google maps, находит референтные точки и таким образом понимает, где находится дрон. Это им позволяет строить дальше маршруты в режиме полной радиотишины. Они это прямо в рекламных роликах производителей БПЛА говорили. Вот в чем проблема. И никто у нас на это не отреагировал", – рассказал военный Серж Марко.

("Они су поставили два радио светионика, и та два радио светионика у суштини образују троугао са летелицом (Беспилотном - ред.). На тај начин летелица разуме где се налази. А за тачније разумевање своје локације, камера прави фотографију под собом и по референтним тачкама се просто пореди са истом сликом, која је постављена (у систем навигације дрона - Ред.) директно са Google maps, налази референтне тачке и на тај начин разуме, где се налази дрон. То им дозвољава да праве далеке машруте у режиму потпуне радиотишине. Они су то директно у рекламним клиповима произвођача беспилотних летелица говорили. Ето у чему је проблем. И нико код нас на то није одреаговао", - рекао је војник Серж Марко).

По его словам, таким образом российский беспилотник "совершенно не общается со своей наземной станцией. Летит на ту точку, куда нужно", и системы радиоэлектронной борьбы ВСУ ничего с ним сделать не могут. Поэтому в последние месяцы войска РФ стали редко терять разведывательные дроны

(По његовим речима, на тај начин руска беспилотна летелица "савршено не контактира са својом земаљском станицом. Лети на ту тачку где је потребно", и системи противелектронских дејстава ВСУ ништа са њом урадити не могу. Зато је последњих месеци војска РФ почела ретко да губи извиђачке дронове).

По мнению Марко, если система РЭБ эшелонированная, она сможет заглушить беспилотнику связь с оператором и видеоканал. Но в этом случае российские дроны разворачиваются и улетают на базу, поскольку в них появилась запрограммированная автономная навигация, что не поддаётся воздействию помех

(По мишљењу Марка, ако је систем противелетронске борбе ешалониран, он може да омета беспилотној летелици везу са оператором и видеоканал. Али у том случају руски дронови се окрећу и долећу у базу, јер се код њих појавила програмирана аутономна навигација, која се не може ометати).

"И это наше будущее – РЭБ станет малоэффективныой. С военным дроном – защищенным, с широкой полосой диапазонов, с возможностью перескакивать на каналы в диапазоне 1000 МГц-1500 МГц, сделать что-нибудь будет невозможно", – полагает Марко

("И то је наша будућност – противелектронска дејства ће посати мало ефикасна. Са војним дроном – заштићеним, са широким опсегом дијапазона, са могућношћу прескакања на канале у дијапазону 1000 MHz-1500 MHz, направити нешто ће бити немогуће", – претпоставља Марко).

По мнению военного, после электронных методов будущее будет за средствами прямого поражения БПлА, таких, как самонаводящиеся миниатюрные ракеты.

(По мишљењу војника, после електронских метода будућност ће бити са средствима директног обарања беспилотних летелица, типа самонавођене минијатурне ракете).

Покушао сам да преведем што је могуће боље, уз све недостатке техничких знања.

Пишу еще свою благодарность модераторам, которые нас (пусть и временно) лишили психологического террора участника которого могу приравнить уже к каком-то новом поколению Чворовичей, только что совсем другого идеологического толка. Уверенность в всевозможность экстремального либерализма, медленно но уверенно теряет почву. Большинство участников на этом форуме, процесс хорошо понимает. Вот.

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8864
  • Gde živiš: pecina stroga

E sad, to je jako veliko pitanje, da li je povlacenje Surovikinov plan, ili je on samo doveden da u jednom prilicno montiranom TV obracanju Sojguu objavi narodu da se napusta Herson i desna obala Dnjepra. Ne zaboravi, tek je bio primio duznost, tj tek je bila uspostavljena komanda SVO i on postavljen na celo. Fakticki je ta TV predstava bila njegovo primanje duznosti, ako se dobro sjecam.

Nije to moglo bez Gerasimova i ekipe. Takvi planovi se ne prave preko noci. A i povlacenje je zavrseno dan nakon njegovog iznosenja plana.

Koliko je on imao udjela u stvaranjju tog plana, i kasnije planiranju fortifikacija, nije jasno. Jednostavno nemamo dokaza. Naravno, stampa i internet su to prozvali Surovikinova linija jer to lijepo zvuci. Al sta je bilo, ne znamo.

I dalje, mozda jako dobro cita situaciju na frontu,. ali jako lose cita situaciju u pozadini. Ili je bar meni ostavio takav utisak kad je pokojni Prigozin krenuo da oslobadja Moskvu od Sojgua i Gerasimova.

offline
  • Sim.a 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 29 Avg 2009
  • Poruke: 2997
  • Gde živiš: Zemlja čuda

@Ben Roj
Nisam pažljivo to pratio ali nije mi nešto ni iskakalo sa tom temom.
Neko je bio od poslanika to verujem ali da li zbog posete Sija ili nekog drugog razloga tom temom se ni mediji nisu nešto bavili. Malo čudno mada ne mora da znači da neće sad kad se raščisti prostor krenuti priča više o tome.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 590 korisnika na forumu :: 9 registrovanih, 0 sakrivenih i 581 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: aleksmajstor, Bobrock1, Dorcolac, Milometer, Milos82, Nobunaga, wizzardone, zziko, šumar bk2