Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

1211

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3496

https://twitter.com/distant_earth83/status/1789011340763312277

GP":Zračna uzbuna u regiji Harkov traje već 12,5 sati bez prekida."

Majka avijacija radi prekovremeno.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 02 Feb 2015
  • Poruke: 2605

Dao bih ja "Dimi" Medvedevu kalas u ruke pa nek ode malo naj..e se majke NATOvcima u prvom licu.



online
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2243
  • Gde živiš: Beograd

Smile
Citat:Бићемо достојни сећања на наше претке.



https://t.me/dva_majors/42183

offline
  • Insan 
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 12 Okt 2015
  • Poruke: 1681

Denaya ::Rekao bih da su na lanseru kontejneri otvoreni i prazni.

Da, mozda je dejstvovao neposredno prije pogotka ili nije maketa vec pravi lanser koji je ranije pogodjen, npr. izbusen stari lanser, papir, dobra traka i dobar sprej i izgleda taze nov a one klapne se otvorile od udarnog vala.
Hebiga mnogo varijanti , a nebi bilo prvi puta da vec neutralisani cilj se "reparira" i ponudi na izvolite.

Meni lici da je isti pogodjen Tornadom a ne Iskanderom (vizuelno, fragmentacioni potpis ali cekam Raketasa da da svoj komentar) a to dalje inplicira da su se primakli sa Patriotom blize frontu a svaki puta kada su to radili, radili su iz zasjede i tutanj, nisu dezurali i cekali.

offline
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 3260

❗️🇷🇺🇺🇦 Слобожанское правац: окупација пограничних села на северу Харковске области
стање на крају 10.05.2024

Први дан руске операције стварања тампон зоне у пограничној области са Харковском области резултирао је територијалним аквизицијама од стране руске војске. Ови успеси се објашњавају једноставно: нека од села су заузета без борбе неколико дана раније (а команда украјинске терористичке одбране није журила да извештава о губицима), а нека су била пуста пустоши, кроз које су руске трупе пролазиле као на нож. кроз путер.

▪️Југозападно од Журавлевке , Оружане снаге Русије прешле су границу из шуме Журавлевка и граничног прелаза Журавлевка , заузевши територију Гоптовке . У близини се налазе још два мала насеља - Кудиевка и Схцхербаковка .

Вероватно су оба села тренутно у сивој зони. Већ јужно од Гоптовке, у области Кочубејевке , опремљена су упоришта украјинских формација. Ту се највероватније налази прва линија одбране .

▪️Друго, много шире место на коме је пробијена граница је деоница од Стрелечје до Борисовке , где су, поред поменутих насеља, под контролу руских снага дошле Красноје и Пилнаја . Међутим, овде се главна непријатељска утврђења налазе на већој удаљености од границе и могу изазвати одређене потешкоће у даљем напредовању.

▪️Треће место где је пробијена граница била је околина села Середа , одакле су Оружане снаге Русије напредовале на територију тзв. Украјине и заузео Зеленое , доспевши до североисточне периферије Нескучног .

▪️Четврта област напредовања је близина Волчанска , одакле су раније украјинске формације више пута пуцале на Шебекино , Белгород и друга насеља. Оружане снаге Русије заузеле су Огурцово и Гатишће , а касније су се појавиле информације о заузимању Плетеневке .

Упркос близини ових насеља Волчанску , у овој фази нема говора о јуришању на град . Огурцово је одвојено од града реком Волчја , а од Гатишча до Волчанска постоји непрекидна „зеленка“, погодна за одбрану и минирање од стране непријатеља. Али од Плетеневке има мање од три километра земљаног пута, али кроз поља, видљива из Волчанска.

Источно од Волчанска, у области села Тихое , према информацијама које су се појавиле на мрежи, одведени су заробљеници. Највероватније је, међутим, да су се појавиле као резултат пробоја границе у засадима на северу, а не у самом селу. У овом тренутку, наравно, нема говора о било каквом покривању Волчанска.

🔻Упркос успеху првог дана напредовања руских трупа, руска војска се само приближила првој линији одбране Оружаних снага Украјине. Зато је најбоље да се уздржите од џингистичких изјава: то није случај. То је већ 2022. године, када су руске трупе ушле у празна села и насељена места: упркос привидној неспособности украјинских формација, непријатељска бетонска утврђења, комуникационе мреже и логистика у овој области свакако не омогућавају „лаку шетњу

https://t.me/rybar/59945

offline
  • Pridružio: 30 Mar 2024
  • Poruke: 112

beowl ::Rusi verovatno ne bi kretali u ovaj napad da nisu obaveštajno i osmatrački "napipali" da odbrana nije preterano čvrsta, barem ne u ovih prvih desetak kilometara od crte. Situacija će verovatno biti veoma fluidna par dana ali logika nalaže da će u nekom trenutku da naiđu na nekakvu liniju odbrane i onda ćemo videti da li će ista biti probijena ili će se pretvoriti u stabilnu liniju fronta.

Kako god da ispadne, verovatno najprikladniji komentar na čitavu operaciju glasi: "Daleko je Izjum".

Rusima ide prilicno lako sa obzirom da je citav zapad nedeljama pricao i najvaljivao rusku ofanzivu na harkovskom pravcu,a i sami Ukri su imali vise nego dovoljno vremena da se bolje pripreme.
1. Ukri su pripremili odbarnu dublje u unutrasnjost da ne ginu bez veze pod prvim i najjacim naletom Rusa, jer nema smisla braniti svaki metar sela uz samu granicnu liniju.
2. Ne zure dok ne vide kolike su zaista snage RF.
3.Tanki su na tom delu fronta.
Jos je rano za bilo kakav optimizam, ali tipujem da je odbrana razmestena po dubini i da razmatraju sta je pravi cilj ruskog delovanja

online
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2243
  • Gde živiš: Beograd

Ukrajinci su izvršili udar na pogranično mesto Rovenki, s̶a̶m̶ j̶u̶g̶o̶i̶s̶t̶o̶k̶ b̶e̶l̶g̶o̶r̶o̶d̶s̶k̶e̶ o̶b̶l̶a̶s̶t̶i̶ LNR. Gađano skladište nafte i ima poginulih civila i dosta povređenih.
Citat:
Oružane snage Ukrajine napale su skladište nafte u gradu Rovenki (LNR): 1 osoba je poginula, najmanje 6 je povređeno. Ranije je granatiranje izvedeno raketama dugog dometa ATACMS.

Sada je jak požar na mestu dolaska, vatrogasci pokušavaju da lokalizuju požar i spreče njegovo dalje širenje. Takođe se navodi da je oštećeno nekoliko stambenih zgrada koje se nalaze u blizini baze.

UPD: Broj poginulih porastao je na 3. Među sedam žrtava, četiri su u teškom stanju, a jedno dete je takođe povređeno.


https://t.me/shot_shot/66063



Video: https://t.me/belarusian_silovik/34474

online
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2243
  • Gde živiš: Beograd

Citat:Дусти (Пилнаја) је потпуно под контролом руске војске.






https://t.me/jnb_news/48336

offline
  • Pridružio: 21 Maj 2008
  • Poruke: 15107

šumar bk2 ::Ukrajinci su izvršili udar na pogranično mesto Rovenki, sam jugoistok belgorodske oblasti. Gađano skladište nafte i ima poginulih civila i dosta povređenih.
Није белгородска област већ Луганска како и пише у тексту.
Значајна разлика јер би то било дејство по Русији.

online
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2243
  • Gde živiš: Beograd

@Vatra

Belgorodska oblast


Neki izvor mi je ukazivao na ovaj gradić, sad vidim da svi pominju LNR. Kasnije sam dohvatio i postavio druge izvore.



Sad vidim da je to drugi gradić u LNR, i poprilično je udaljen. Da li se isto izgovara, bem ga.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 717 korisnika na forumu :: 27 registrovanih, 4 sakrivenih i 686 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Andrija357, cifra, crnogorac, Draganeli, drimer, esx66, indja, kolle.the.kid, ladro, loon123, Marko Marković, Metanoja, Mirage 2000N, mnn2, mushroom, opt1, Prašinar, S2M, shaja1, Srki94, stagezin, Trpe Grozni, vandrej, vargas, vladaa012, šumar bk2