Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

1215

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • ikan 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 03 Feb 2013
  • Poruke: 2903

Denaya ::
Sve u svemu, pravac preko Vovčanska deluje neuporedivo perspektivniji nego ovaj preko Lipci.

Slažem se potpuno.

Ja nisam opterećen potrebnim znanjem Mr. Green i mogu pustiti mašti na volju... ali ako nisu Rusi zaleteli da odbace Ukr. od Donjecka nadam se da neće ni sada.
Ukrajinci ovim granatiranjem Belgoroda i hoće da se angažuju Rusi oko ovog sanitarnog kordona. Teritorijalne jedinice bi lako mogle da se brane, a kao što vidimo iz postavljenog Srletovog posta, one su i angažovane na granici.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Frunze 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 04 Mar 2022
  • Poruke: 2537

Denaya ::
E sad još jedna zanimljivost kod ovog pravca. Selo Lipci ako se ne varam je najspominjanije selo u vezi sa raketiranjem i delovanjem Ukro PVO na tom delu. Iz njegovog reona je par puta delovao Ukrajinski PVO, pa i onaj koji je oborio avion sa Ukrajinskim zarobljenicima.


Руси су последњих месеци напредовали западно од Доњецка, а сада су покренули операцију јужно од Белгорода. Ова два велика града, административна центра два федеративна субјекта РФ су највише изложена нападима у којима страдају цивили. Циљ ових операција је врло вероватно да се смањи гранатирање ових градова и обезбеди мирнији живот у њима. Концентрација руских операција на тачке у близини Доњецка и Белгорода одакле највише делује украјинска војска управо сугерише на то.



offline
  • Pridružio: 06 Maj 2022
  • Poruke: 9

"И остаје једно битно питање како Руси проналазе положаје ракетних система.
Једна претпоставка је да по уоченом дејству прате траг дима до места лансирања. У том случају би уочили активан систем.
Да би уочили лажни положај, морали би да пречешљавају велику површину и визуелно траже положај. За то је потребно далеко више средстава."

Pozdrav,
Neznam koliko je poznato ali još cca 2005 godine Elektrotehnički fakultet u Splitu je razvio softver za prepoznavanje dima, vatre sa video snimki nadzornih kamera, prva implementacija sustava je bio na Brijunima, namjera je bila da se tim sustavima opreme svi nacionalni parkovi u Hrvatskoj.
S obzirom da je od tada prošlo cca 20-tak godina pretpostavljam da uz korištenje AI su danas takvi sustavi bitno unaprijeđeni.
Gotovo sam siguran da se mjesta lansiranja ne pretražuju ručno nego po algoritamu i da tek po alarmu operateri odlučuju o daljnjim akcijama.

offline
  • Pridružio: 27 Avg 2011
  • Poruke: 3110
  • Gde živiš: treći kamen od sunca

^био је снимак украјинског осматрачког дрона, на екрану 100 квадратића потенцијалних мета, нешто као онај нишан на ланцету. Оператер онда зумира или наводи дрон ка означеним циљевима и верификује мету. Жао ми што нисам окачио снимак овде

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 33844

Fantom pisalo se o toj sanitarnih zoni još prošle godine koja bi išla otprilike 20 km unutar Okrain dakle napad je očekivanskupljane su snage.
Što se tiče leta ruskih BPL ja unazad godinu ipo gledam Uništavanje Ukro ljudstva i tehnike od Harkovsku do Černjigovskoj obl. negde je to kombi, negde kakav džip, negde položaj MB-a, negde objekat stacioniranja OSU. Nedavno sam okačio tekst koji je napisao Ribar a preneli ostali TG pošto smo imali dejstvo ruskih BPL pre svega Fprost R a to je omogućilo prethodna jurnjava Lancet za Ukro PVO koja je građana u tih godinu ipo. Opet ne zaboravite da smo u dva navrata imali Kompilacija snimaka dejstva ruskih IDG gde su pravljene sačekuše ukrima. Prošle godine je bilo dosta udara po mostovima u Černjigovskoj i Harkovskoj obl.
O ovome što je IKA pisao sam ja nedavno pisao kad se pomenuo potencijalno napad na Harkovsku obl.
"" Međutim, ako bi napad išao sa između reka Oskol i Severski Donjeck i spušao se prema Izjumu, narušio bi čitavu Ukr. odbranu rekom Oskol. Samim tim bi uvek imao rezerve za dalje ofanzivne akcije jer bi samim prodorom naterao odbranu na povlačenje i oslobađao angažovane snage na levom krilu i Rus. snage severno od Kupjanska dok se u jednom trenutku ne bi spojile u jedinstven front. Reka Severski Donjeck bi bila moćna zaštita desnog krila i ne bi oduzimala previše snaga od glavnog pravca."" Ovo može biti takođe jedan od ciljeva ove operacije da se poremete Ukri na levoj strani Oskola. Usput pre koji da je uništen i poslednji most preko Oskola u Kupjanska.

offline
  • Kubovac  Male
  • Stručni saradnik foruma
  • Pridružio: 12 Jul 2016
  • Poruke: 5469

Denaya ::

Sve u svemu, pravac preko Vovčanska deluje neuporedivo perspektivniji nego ovaj preko Lipci. A intenzitet borbenih dejstava je suprotan. Bar po informacijama na koje nailazim. Još uvek je rano i premalo informacijama da bi mogli proceniti da li da očekujemo nešto veliko.


Za šta je konkretno ovaj pravac perspektivniji? Treba znati da od Vovčanska do Harkova praktično nema puteva, postoje dva mostića preko Severnog Donjeca koji se mogu minirati. To je jedna pustoš sa pomalo nekakvih šuma.
Jedino ako planiraju da pritisnu Kupjansk sa severa.

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1782

Koridor ::Evo sta sam pisao vec
https://www.mycity-military.com/viewtopic.php?p=2638605&highlight=#p2638605

https://www.mycity-military.com/viewtopic.php?p=2638619&highlight=#p2638619



A kolega Denaya me cudno "gledao".

Bice ipak da Rusi imaju bolji info nego mcm Smile


I dalje "gledam čudno". Mada to ne znači da nisam pogrešio.

Diskusija se povela o navodima ISW o koncentraciji Ruskih snaga od svega 50k vojnika sa pravcima nastupanja u širini od cca 300km vazdušne linije. I toj nekoj famoznoj ofanzivi koju bi Rusi izveli sa ovim snagama na toj širini fronta.

Za sad te informacije ISW možemo posmatrati kao delimično tačne. Znači, koncentracija snaga je primećena, da li je broj tačan, ne znamo. Da li su pravci nastupanja tačni, videćemo. Da li je u pitanju ofanziva ili nešto drugo, pokazaće vreme.

Za sad je ovo ograničenog karaktera i ni približno onome o čemu se vodila diskusija.

offline
  • 13892 
  • Super građanin
  • Pridružio: 15 Jun 2009
  • Poruke: 1460

Koliko su efikasni ruski sateliti u otkrivanju polozaja sa koga su lansirane balisticke rakete ?

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1782

Kubovac ::Denaya ::
+ pravac preko Vovčanska



Za šta je konkretno ovaj pravac perspektivniji? Treba znati da od Vovčanska do Harkova praktično nema puteva, postoje dva mostića preko Severnog Donjeca koji se mogu minirati. To je jedna pustoš sa pomalo nekakvih šuma.
Jedino ako planiraju da pritisnu Kupjansk sa severa.


Odgovor si dao u poslednjoj rečenici. Mada i ovo preko Vovčanska je daleko za Kupjansk. Da bi to imalo smisla, Rusi bi trebali otvoriti bar još jedan ili više pravaca istočnije. Nešto što je bliže Kupjansku.

Za sad još uvek ne možemo prozreti koje su namere Rusa sa ovim napadima.Većina se fokusira na Harkov, ja iskreno ne. U ovoj fazi rata, sa ovim angažovanim snaga od strane Rusije, sa još uvek odlučnim Ukrajincima da se brane, ja ne vidim mogučnost uzimanja grada bez ogromnih žrtava i razaranja.

offline
  • Pridružio: 29 Jun 2011
  • Poruke: 1226

Santino i Arhangel javljaju da Rusi ulaze u Volčansk.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 717 korisnika na forumu :: 30 registrovanih, 4 sakrivenih i 683 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Andrija357, cifra, crnogorac, Draganeli, drimer, esx66, Georgius, indja, kolle.the.kid, ladro, loon123, Marko Marković, Metanoja, Mirage 2000N, mnn2, mushroom, opt1, Prašinar, proka89, repac, S2M, shaja1, Srki94, stagezin, Trpe Grozni, vandrej, vargas, vladaa012, šumar bk2