Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

1216

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • ds69  Male
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 29 Dec 2012
  • Poruke: 752

Нека Татјана Цициашвили, познатија на youtube као tiana antikvar, и њен муж Рамаз (говори руски са кавкаским акцентом), очито пореклом грузин, већ годинама снимају разне клипове. Они живе у Харкову.
Тањини погледи на свет, упркос државној пропаганди, се нису мењали и углавном подсећају на оне класичне совјетске, каквих сам и сам чуо и видео тамо пре рата. Клип траје 12 минута.

https://www.youtube.com/watch?v=fVsjQU2xKx4&ab_channel=tianaantikvar

Тања, наводно 10-ог маја 2024-те гдоине, и наводно поводом 200.000 потписника на каналу, а заправо дан раније, на празник, купује које-какве како се то тамо каже "продукте", јер жели да роштиљем (који ће да пече Рамаз) прослави исти.
Па ко жели да одгледа клип, чак и ако не зна руски, на ком Тања говори (чита по некад на украјинском натписе на продуктима), може да види и неке цене. Има ту и неких за нас необичних продуката као што је лаваш (нека врста кора, само мислим да се одмах може јести) или готови зачини за роштиљ, који се тамо зову приправе. Ко жели да види цене, има шта и да види. Месо је изгледа са ценама на 100 грама. 43 гривње је један евро. На крају купује и мачију храну, и тамо се виде нека пореклом из ХР.
На крају прича о неком догађају из II Светског рата и дечаку који је у Харкову гледао као му немци вешају родитеље...
Прича и о одласку људи.
Клип почиње са сликом реда у коме стоје људи да дају крв.

Данашњи (11. мај 2024. године) клип снима у самом центру Харкова, код Историјског музеја.

https://www.youtube.com/watch?v=j2CTZ1vlOwk&ab_channel=tianaantikvar

Тања поново говори о својим погледима на свет. Неки јој пишу да не треба слушати Каћушу, а она се пита јел` да слуша Вагнера? За њу је Каћуша симбол једног доброг времена, и тражи да остану људи...

Потом посећује Бувљу пијацу и тамо заједно са мужем гледају шта све народ продаје. Књиге за 5 гривњи... между прочем...

Трећи клип је из самог центра града. Првих минут и по су слике из самог центра Харкова са зградама у стаљинском стилу, мислим на Площади Конституции и Сумској улици. Тамо се ремонтују неке плоче на тротоару, вероватно од неког пасажа, које сам у таквом, очајном, стању видео одавно. Нису последице бомбардовања. Потом она до 10:30 минута одговора које-каквим потписницима, а онда се снима са синчићем који хоће да закопа тенк-играчку, да рат престане...

https://www.youtube.com/watch?v=aVrjdol1Uyo&ab_channel=tianaantikvar

Док мали Амиран Цициашвили хоће да закопа свог тенкића чују се звуци добро познати некима од пре 25 година.

Последњи ролик или клип ми се мало пре отворио. Тања, муж и њихов син вопреки всему (упркос свему) полазе од метроа код Исторического музея (после морају неким другим превозом), са цвећем на Меморијал славе (на Журављовци или уже се тај крај зове Сокољњики), 9. маја ове године. Баба њеног сина ју је оштро прекоравала да не води дете, 9. маја, на Меморијал славе. Свађали су се око тога, јер је нека полицајка рекла баби да је то строго забрањено. Има још људи, који једни-другима честитају забрањени празник. Има и нешто цвећа на месту за одлагање. Код меморијала стоји полиција, али не прави проблеме. Девојка која поред полаже цвеће оштро тражи да је Тања не снима. Нациста, као раније што је бивало са уа заставама, нема, јер градске власти више званично не праве комеморације, као у доба покојног градоначелника Геше Кернеса. Гадна су времена. Тања јавно чита натписе на Меморијалу славе...
Клип је само доказ да има ко и да са радошћу сачека руске војнике, као ослободиоце, кад једног дана уђу у Харков. Пусть бы уже бывшие "кракен-овцы" тогда боялись

https://www.youtube.com/watch?v=FVBkwhl6qxY&ab_channel=tianaantikvar



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 3260

Napisano: 11 Maj 2024 11:45

🔴 Руска армија такође наставља да развија успехе у овом правцу. Како смо јуче писали, завијање Волчанска са бокова се наставља.

🔴 Након заузимања Огурцова и Плетневке, наши борци су започели јуриш на село. Волчански Хуторс и Бугроватка. Очигледно се наши борци неће укључити у градску битку у Волчанску, већ ће заузети град у klesta.




https://t.me/rezervsvo/56192

Dopuna: 11 Maj 2024 11:55

Evo potvrda od MO RF:

⚡️ Руске трупе ослободиле су насеља Борисовка, Огурцово, Плетеневка, Пилнаја и Стрелечја у Харковској области, као и Керамик у ДНР – Министарству одбране Руске Федерације.

https://t.me/anna_news/66426

Dopuna: 11 Maj 2024 12:01

Оружане снаге Русије ушле су у северну периферију Волчанска.




offline
  • Pridružio: 17 Jul 2023
  • Poruke: 128

Моје мишљење је да ће Харковски правац бити вођен на исти начин као и остали правци, већа и боље брањена места ће ићи у клешта, темељно и споро напредовање, такође ће у блиској будућности отворити Сумски део фронта и тако оптеретити укр команду.
Офанзиве на град Харков неће бити јер изискује много војске и технике, самим тим и доста губитака.
Као што је неко рекао изнад, Волчанск је добра прилика да се приђе Купјанску.
Укр команда биће пред тешким задатком јер мањкају са људством и техником,свако додатно оптерећење на фронту је корак ближе потпуном слому фронта.

offline
  • Webb 
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 29 Mar 2006
  • Poruke: 743

^ Sever treba samo da pravi pritisak i razvlaci ukrajinske rezerve. Ukri realno nemaju ni ljudstva ni logistike da drze 3 pravca i ova dva su im klimava u poslednje vreme


navodno grupa Sever




offline
  • Pridružio: 17 Jul 2023
  • Poruke: 128

@webb

Покушавам да схватим симболику, да ли произилази из неолитских култура које су живеле на нашим просторима па све до Кавказа ,Скандинавије и шире или је овај квадрат топонимски симбол за град, а да крст на њему симболише задати циљ.

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19762

Pridajes previse znacaja "misticnom poreklu" taktickih oznaka. U stvarnosti se uglavnom biraju da se mogu lako iscrtati i da se ne mogu tek tako medjusobno pomesati.

offline
  • Pridružio: 20 Dec 2018
  • Poruke: 1661

Ево које су од украјински јединица на том правцу Citat: 🪖 Кто же стоит против нас на Харьковском направлении?
 
Это 58 ОМПБР, РДК*, 24 ОШБ «Айдар», часть территориальной обороны. Последние вообще непонятно, куда лезут. 
 
- 58 ОМПБР ранее принимали участия в боях за Ахтырку, Конотоп и Чернигов. 
 
- «Айдар» — активные участники АТО. 
 
- РДК* появились недавно. По свежей информации, подразделение переброшено в Волчанск.

*запрещённая в России организация
https://t.me/rusich_army/14531

И извештај од Архангела Citat:🪖 Харьковское направление. 
 
Как мы и говорили, противник перебросил резервы и активировал артиллерию, которую вскрывают и уничтожают наши операторы «ZALA».
 
ВСУ атакуют мирные объекты в Белгороде. Это было ожидаемо, к сожалению. 
 
ВС РФ нанесли удар по складам и пункту дислокации врага в н.п. Волчанск и Лукьянцы.
 
Против нас там сейчас стоят 58 ОМПБР и территориальная оборона, которая попадает в плен. Все остальные находятся в резервах.
https://t.me/rusich_army/14543

И упутили су молбу Денису Капустину да их сачека а не да бежи као раније Citat:Харьковское направление:

н.п. Гатище, были нанесены несколько ударов по позициям противника, он укрывается в домах, идут бои.

Тем временем бойцы группировки «N» идут к Волчанску.
🪖По сообщениям с мест от наших товарищей:

«Информации что кто-то зашёл в Волчанск нет, парни идут аккуратно, пока по нему работает арта и авиация фабами»

Многие просят Дениса Капустина не убегать с позиций, как он это делает всегда.
https://t.me/rusich_army/14546 https://t.me/rusich_army/14547

offline
  • Pridružio: 06 Feb 2010
  • Poruke: 903
  • Gde živiš: RS/BiH

Dok u Harkovu ima struje ,interneta ,telefonije nema price o operacijama za zauzimanje grada.Ovo sada je ispipavanje sa eventualnim ciljem ako negdje krene da se tu i pritisne .Valjda su Rusi sad ovo odvagali i da mogu izgurati produzenje fronta.

U svemu tome me najvise brine Lapin

offline
  • Pridružio: 17 Jul 2023
  • Poruke: 128

Руске трупе су, ангажујући резерве у борби од јутра, пробиле одбрану Оружаних снага Украјине и напредне јединице ушле су у Липци - важан логистички центар непријатеља (19 км од Харковског окружења)

twitter.com/Info_Defense_En/status/1789255650838512087

На више места се појављује ова вест, узети са резервом.

offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3496

https://twitter.com/UKikaski/status/1789244439661039802

GP":Video iz 42. mehanizirane brigade AFU-a u blizini sela Ukrains'ke u Harkovskoj oblasti koje je oko 10 milja unutar ukrajinske granice duž zapadne osi ruske protuofenzive (osovina Kupyansk) u kojoj uništavaju kolonu od 4 x Rusa BMP..........."

Dosta su se probili. Skoro 20 kilometara. Ide se u manjim grupama, pešadija i suport sa malo oklopa. Mjesto zaustavljanja ruja okruženo za crvenom bojom. Obišli su Volčansk. Kako su do ovde dogurali sam bog zna. Moguče je i, da su još koje grupe ruja došle do ovde, moguče je i da nisu. Interesantna situacija.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 718 korisnika na forumu :: 27 registrovanih, 4 sakrivenih i 687 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Andrija357, cifra, crnogorac, Draganeli, drimer, esx66, indja, kolle.the.kid, ladro, loon123, Marko Marković, Metanoja, Mirage 2000N, mnn2, mushroom, opt1, Prašinar, S2M, shaja1, Srki94, stagezin, Trpe Grozni, vandrej, vargas, vladaa012, šumar bk2