Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

1217

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 3260

U jbt ako ulaze u Lipci to je ozbiljan napredak, kad bi tako probili i zapadno imali bi vecinu Harkova i prilaza Harkovu u dometu artiljerije.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 27 Avg 2011
  • Poruke: 3110
  • Gde živiš: treći kamen od sunca

Кажу корњача ка Вовчанску налетила на мину

https://x.com/Osinttechnical/status/1789218552764842215



offline
  • Ljuba
  • Pridružio: 06 Jan 2008
  • Poruke: 340

laurusri ::"И остаје једно битно питање како Руси проналазе положаје ракетних система.
Једна претпоставка је да по уоченом дејству прате траг дима до места лансирања. У том случају би уочили активан систем.
Да би уочили лажни положај, морали би да пречешљавају велику површину и визуелно траже положај. За то је потребно далеко више средстава."

Pozdrav,
Neznam koliko je poznato ali još cca 2005 godine Elektrotehnički fakultet u Splitu je razvio softver za prepoznavanje dima, vatre sa video snimki nadzornih kamera, prva implementacija sustava je bio na Brijunima, namjera je bila da se tim sustavima opreme svi nacionalni parkovi u Hrvatskoj.
S obzirom da je od tada prošlo cca 20-tak godina pretpostavljam da uz korištenje AI su danas takvi sustavi bitno unaprijeđeni.
Gotovo sam siguran da se mjesta lansiranja ne pretražuju ručno nego po algoritamu i da tek po alarmu operateri odlučuju o daljnjim akcijama.


Препозnato po dimu... Postoji jedan mali nedostatak: 90% aktivnosti VKS Rusije se odvija noću, pa su i dejstva protivničkih PVO sistema uglavnom noćna. Zbog toga je otkrivanje PVO sistema na osnovu dima potpuno neizvodljivo. Dodatno, meteorološki uslovi kao što su vetar, kiša i magla dodatno ograničavaju mogućnosti. Što se tiče pomenutog Patriotа i ostalih otkrivenih sistema, verujem da je njihovo otkrivanje više nego logično. U poslednje dve godine, Ruska armija i pripadajući naučni instituti su istražili mnoge mogućnosti, tako da za njih više nema tajni. Što se tiče "Patriota", verujem da postoji najmanje tri načina za njegovo detektovanje. (Napomena: Izraz "verujem" koristim kako bih izbegao sugestije da je nešto apsolutna istina.)

Recimo, pri dejstvu na cilj, sistem stalno prati i navodi na cilj sa uključenim radarom. Siguran sam da su ruski sistemi za radio-izviđanje i pelengiranje dobro "učitani" na protivničke sisteme i bivaju brzo otkriveni. Zatim se šalje dron na lice mesta koji u slučaju promene položaja prati sistem do mesta stalnog baziranja, šalje koordinate tamo gde su potrebne i ostalo je stvar tehnike (ili Iskandera), što smo se već uverili nekoliko puta.

Verujem da se lansiranje takođe vrlo lako detektuje iz aviona tipa "Avaks" i sličnih, zatim raznih orbitalnih sistema za rano otkrivanje i detektovanje lansiranja raketa jednostavnom pretragom u IC i UV dijapazonu, jer u trenutku lansiranja dolazi do enormnog izlučivanja istih.
I postoji kao mogućnost otkrivanja pomenutih sistema zemaljskim sistemima za rano upozorenje (raznim "Vooronyežima" i njihovim modifikacijama). Detekcijom rakete u početnoj fazi (neupravljivoj) lansiranja prilično je lako odrediti položaj cilja u prostoru - imamo azimut, mesni ugao i daljinu, pravac i prilično je lako izračunati mesto lansiranja.

offline
  • Pridružio: 20 Dec 2018
  • Poruke: 1661

Још технике са новом ознаком, тако да ће се сада барем знати да ли су стари снимци уништене технике https://t.me/anna_news/66438



online
  • Kubovac  Male
  • Stručni saradnik foruma
  • Pridružio: 12 Jul 2016
  • Poruke: 5469

Oružane snage Rusije ulaze u Volčansk - Oružane snage Ukrajine su već napustile grad

„TCC i policija napustili su grad, a stanovnici pljačkaju sve što mogu, javlja na mreži lokalni stanovnik Volčanska“

Ministarstvo odbrane RF je već saopštilo da su Oružane snage Rusije zauzele naselja Borisovka, Ogurcovo, Pletenevka, Pilnaja i Streljačja u oblasti Harkov, koja se nalaze u blizini rusko-ukrajinske granice.

Izvor i video: https://twitter.com/Megatron_ron/status/1789267842929393804

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8864
  • Gde živiš: pecina stroga

Denaya ::
Jedna od zanimljivosti izmedju ostalog jeste da su pravci razdvojeni rekom S.Donac. Jedan pravac je prema gradu Vovčansk i on se naslanja na istočnu/desnu obalu reke. ....

Drugi je sa zapadne/leve strane reke udaljen nekih 15ak kilometara od same reke.


@denaya, Donjec tece sa sjevera na jug, te mu je stoga lijeva obala istocna, a desna obala zapadna.

offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3496

https://twitter.com/distant_earth83/status/1789268476009329089

GP":Neki ukrajinski kanali za praćenje pišu da su ruske oružane snage otvorile treći smjer napada na Harkov - i ušle u selo Zelenoe."

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8864
  • Gde živiš: pecina stroga

fantom_S ::Кажу корњача ка Вовчанску налетила на мину

https://x.com/Osinttechnical/status/1789218552764842215


Ako ce mo pravo, kazu da je naletjela na minu 300 m prije ukro granice, jos na Ruskoj teritoriji.

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2382

Kubovac ::Jedino ako planiraju da pritisnu Kupjansk sa severa.
I meni ovo deluje najverovatnije. A čak i to samo kao faza.

Šta se od "teorija" trenutno vrti po mrežama?

1. Bafer zona. Pojas od dvadesetak kilometara uz granicu svakako neće osloboditi pritiska ni Belgorod ni ostale pogranične gradove. Jedine potencijalne koristi za Ruse mogle bi biti odvlačenje ukrajinskih rezervi sa drugih sektora kao i eksponiranje ukrajinskih PVO i artiljerije e da bi im se naneli dodatni gubici. No sve se to moglo postići i demonstracijom duž granice i povremenim manjim prepadima. Nema potrebe za takvu svrhu angažovati celu novoformiranu grupu i trošiti joj ljude i oklop. Meni ovaj scenario ne pije vodu. Al ajde, za javnost priča o bafer zoni može lepo pokriti prave ciljeve operacije dok se radi nešto drugo.

2. Zauizimanje Harkova (ili stavljanje u okruženje). Ni ovo ne izgleda previše verovatno. Trebalo bi angažovati mnogo više snaga a i dinamika i raspored snaga verovatno bi bili drugačiji. Nekog smisla bi moglo imati samo ako se vrlo skoro očekuje kolaps ukrajinskih linija na celom istoku, pa da Rusi u blizini imaju neke snage koje bi iskoristile situaciju, ušle u grad i savladale eventualni sporadični otpor najtvrdoglavijih elemenata. No, ni to nije u izgledu.

3. Priprema veće operacije. Ovo već ima dosta rezona. Front kod Donjecka puca, polako ali sigurno. Uskoro će doći vreme da pričamo o Pokrovsku i Konstantinovki. Posle toga ili o Slavjansku i Kramatorsku (verovatnije) ili o Pavlogradu i Lozovoj (manje verovatno). Da bi se zaokružila priča oko Slavjanska, Rusima se valja vratiti u Izjum. A ovo bi mogao biti početak. U suštini, polako i bez žurbe, Rusi se možda vraćaju na sve one pozicije koje su izgubili u jesen 2022. Pa odatle ponovo po prvobitnom planu.
Slika 1 ukazuje na saobraćajnice kao moguće ciljeve. Strelice i linije više su ilustracija zamisli. Time samo želim da pokažem kako bi pretnja Kupjansku sa severa bila tek jedna faza. Nemam nameru da nagađam koji bi bili stvarni pravci napada i kojim redom. Jasno je da bi Rusi morali prvo izaći na reku Veliki Burluk i ući u istoimeno naselje. Kao što bi se morali vratiti i u Stari Saltov. Ukratko, sve isto kao '22, samo u suprotnom smeru.



Ostaje još da nađemo rezon za aktivnosti bliže Harkovu, kod sela Lipci. I to možemo samo nagađati. Jedan od mogućih scenarija (pored onog "budi blizu Harkova") bio bi kontrola zaleđa Starog Saltova. Ako bi se (kao na slici 2) Zauzeli Lipci pa posle toga Vesjoloje i raskrsnice kod sela Peremoga (možda i Šestakovo), time bi se efektivno presekao jedini prilaz Rubežnom sa zapada. Ako se to ne uradi onda bi Ukrajinci malim snagama mogli pružiti značajan otpor u šumama severno od Rubežnog (veliki krug na slici). A u Rubežnom se može preći S. Donjec ako se ide i iz Volčanska, što je najzgodnije za zauzimanje Starog Saltova. Naravno, ima i drugih objašnjenja. Ovo navodim samo zato što je moguće a niko ga još nije spominjao. Šlagvort za diskusiju.

offline
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2245
  • Gde živiš: Beograd

Citat:Напредовање руских оружаних снага у Часовом Јару и близу Канала



https://t.me/z_arhiv/26768

Citat:Руски јуришници напредовали у области дача северно од микроокруга.




https://t.me/jnb_news/48375

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 774 korisnika na forumu :: 29 registrovanih, 3 sakrivenih i 742 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, A.R.Chafee.Jr., aleksmajstor, Bluper, bojcistv, Boris90, Darko_X, FOX, ILGromovnik, ivan1973, Još malo pa deda, kolle.the.kid, Kubovac, Leklerk, Matija, MB120mm, Mendonca, Metanoja, MiroslavD, mrvica78, nebidrag, nebkv, nikoladim, ozzy, Panter, Parker, pein, raptorsi, styg