Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

1218

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • S2M  Male
  • Legendarni građanin
  • No pasarán – Sie kommen nicht durch
  • Pridružio: 21 Nov 2009
  • Poruke: 6506

https://www.politico.com/news/2024/05/10/us-ukraine-military-aid-russia-00157299

The United States will announce a new $400 million military aid package for Ukraine on Friday, just as it appears Russia has launched a major offensive in Kharkiv.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8864
  • Gde živiš: pecina stroga

kunktator ::
Šta se od "teorija" trenutno vrti po mrežama?

1. Bafer zona. Pojas od dvadesetak kilometara uz granicu svakako neće osloboditi pritiska ni Belgorod ni ostale pogranične gradove. Jedine potencijalne koristi za Ruse mogle bi biti odvlačenje ukrajinskih rezervi sa drugih sektora kao i eksponiranje ukrajinskih PVO i artiljerije e da bi im se naneli dodatni gubici. No sve se to moglo postići i demonstracijom duž granice i povremenim manjim prepadima. Nema potrebe za takvu svrhu angažovati celu novoformiranu grupu i trošiti joj ljude i oklop. Meni ovaj scenario ne pije vodu. Al ajde, za javnost priča o bafer zoni može lepo pokriti prave ciljeve operacije dok se radi nešto drugo.


Obicno treba poceti od najjednostavnijeg odgovora, jer je i najvjerovatniji.

Oko buffer zone, samo da podsjetim. Iz Belgorodske oblasti je evakuisano vise od 9,000 djece i preseljeno po dubini Rusije. Sa djecom, ako su mala, idu i majke. Familije trpe pritisak. Politika to ne voli. Bar pet hiljada familija je dakle iseljeno iz Belgoroda i okoline zbog ukro artiljerije.

Nekidan, FPV je pogodio radnicki autobus kod granice, mislim da su ljudi isli u poljoprivredni kombinat na posao, i da je bilo osam mrtvih.

I Putin je nesto spominjao buffer zonu prema Belgorodu, da ne trazim sad, ali sjecate se svi. Putin obicno ne prica da bi samo pricao.

Dalje, Belgorod, i svo to prigranicno podrucje, tupavi ukri tuku uglavnom sa tom nekakvom modifikacijom grada koja se valjda zove vampir, i sa raketama povecanog dometa. Oko 40km domet. FPV dron pak ne bi trebalo da moze da radi preko 10 - 15 km.

Ako bi se linija tu pomakla jedno dvadesetak kilometara od granice, taj vampir je van dometa za Belgorod, a i FPV ne mogu vise tuci teritoriju Rusije.

Evo da bude preglednije napravio sam skicu linije koja je 50km od Belgoroda. Ulaze u buffer zonu i Lipci, i Vovchansk, i to je to.



Ne tvrdim nista, jer ne znam koje snage Rusi imaju tu. Slazem se, ako dodje do pucanja ukro odbrane moze svasta da bude, ali zasad, a pogotovu na osnovu dosad identifikovanih glavnih pravaca, meni se cini da je u pitanju jako ograniceni cilj pravljenja buffer zone za Belgorod.



offline
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2245
  • Gde živiš: Beograd

Citat:Руске снаге упадају у село Хлибоке, северно од Харкова.



Citat:Као што смо очекивали синоћ у вези са отварањем нових фронтова.
Украјинске снаге кажу да се сада сукобљавају са руским извиђачким тимовима у области Суми, која се налази на граници са Русијом.


https://t.me/saif_es_map/1185

offline
  • Pridružio: 27 Avg 2011
  • Poruke: 3110
  • Gde živiš: treći kamen od sunca

Прилази се

offline
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2245
  • Gde živiš: Beograd

Citat:Оружане снаге Русије успоставиле су контролу над селом Гатишче.

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2382

babaroga ::Ako bi se linija tu pomakla jedno dvadesetak kilometara od granice, taj vampir je van dometa za Belgorod, a i FPV ne mogu vise tuci teritoriju Rusije.
Sve se slažem. A i krug oko Belgoroda odgovara.
Međutim, bafer zona će samo Belgorod osloboditi pritiska a i to tek delimično. Ako ukrajinci više ne mogu koristiti FPV jednostavno će preći na krilate BPL, kojima su već gađali krupnije ciljeve. Efekat na cilju biće i dalje jadan ali ostaje onaj psihološki. Ukrajinske DTG operisale su i dublje u teritoriji Rusije. Odbacivanje ukrajinskih VBR van dometa jeste nekakva merljiva korist. No treba štititi i Šebekino i još dosta mesta.

Neka bude bafer zone, neka se tako zove, ali i dalje će to više biti osnovica za dalje napredovanje nego prava zaštita pograničnih područja. Ne žuri se nigde, Rusi sebi mogu dozvoliti luksuz da na Oskol i Severski Donjec izađu tek za mesec, dva ili tri. Pride, laganim guranjem nateraće Ukrajince na pokret, isteraće im artiljeriju i uništavati je malo po malo. Pretnja pograničnim oblastima može se i tako rešiti.

Kakogod, šta bude biće. Videćemo. Rusi će front oblikovati prema svojoj strategiji i planovima za ovu godinu a ne prema željama nestrplivih koji bi odmah u Harkov. I taj severni deo fronta treba posmatrati u kontekstu najavljenog dolaska F-16 i ostale "pomoći". A bogami i u kontekstu mogućeg uključivanja pojedinih zapadnih zemalja u igru. Sve sam uvereniji da će se to desiti još ovog leta.

offline
  • Pridružio: 20 Dec 2018
  • Poruke: 1661

Не знам да ли је неко пренео ову изјаву Кадирова Citat:🇷🇺🇺🇦 Кадыров рассказал, что разрабатывает стратегию для применения в зоне спецоперации, о чем речь - не уточнил.

Я разрабатываю стратегию. Хочу сделать сюрприз для этих шайтанов. Я от себя сказал это. Посмотрю, что у меня получится. У нас больше 9 тысяч воинов там, может, у нас получится нанести хороший урон

Во вторник глава Чечни заявлял, что ждет "приятных изменений" после 9 мая и что "в этот месяц надо обязательно забирать Одессу и Харьков".
https://t.me/warhistoryalconafter/162495

offline
  • Pridružio: 17 Mar 2023
  • Poruke: 190

As it was said some weeks ago, Kharkov operation it's inevitable, but conditions are not yet in place for this to occur. The surprise factor was over in 2022. Now any operation there will be costly for the Russian command if it does not have the necessary resources for it. There are still not enough of them there. We will have to wait and see how it evolves in the coming weeks.

t.me/Suriyak_maps/2859

offline
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 3260

Mislim da samo Gospod Bog moze osvojiti Harkov i Odesu u Maju 2024 Laughing
lupeta Kadirov, ko i uvek

offline
  • Pridružio: 29 Jun 2011
  • Poruke: 1226

Au, Ukri sleteli na livadu sa 2 Mi-24 na dosta maloj udaljenosti i Rusi poklopili, u nastavku ima i oštećen Mi-8 i još 1 Mi-24.
Šta se ovde zbilo.
https://t.me/ZOV_Voevoda/13010
Čim izleti na tviter postavljam.
Edit, evo i tvita
https://twitter.com/squatsons/status/1789298848432545812

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 759 korisnika na forumu :: 28 registrovanih, 4 sakrivenih i 727 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, A.R.Chafee.Jr., aleksmajstor, Apok, bojcistv, Boris90, cuculo, Darko_X, FOX, ILGromovnik, ivan1973, Još malo pa deda, Kubovac, Leklerk, MB120mm, Mendonca, Metanoja, MiroslavD, mrvica78, nebidrag, nebkv, nikoladim, ozzy, Panter, Parker, pein, raptorsi, styg