Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

1224

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

online
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 3260

Spojilo se sve:




Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2245
  • Gde živiš: Beograd

Za razliku od DivGenštaba, Z komitet je obojio drugu zonu pored i bliže Hersonu:

Citat:Острво Нестрига (чију контролу је непријатељ недавно прогласио) прешло је под контролу наших трупа.



Video reportaža na linku:
https://t.me/z_arhiv/26779?single

-----------------------------

Još detalja oko Kraken zarobljenika i neke informacije dobijene od njega:
Citat:
Tokom ofanzive u oblasti Harkov, uhvaćen je militant nacističkih specijalnih snaga GUR „Kraken“ (https://t.me/visokigovorit/15784)
▪Ilja Romanovič Gud, pozivni znak Kolomar, rodom je iz Hersonske oblasti. Dobrovoljno se pridružio Krakenu u novembru 2022. i služio je u 2. jurišnoj četi u izviđačkom vodu.
▪U sastavu RDK učestvovao je u napadu na Belgorodsku oblast (mart 2024), ali je uspeo da pobegne živ.
▪Za razliku od Oružanih snaga Ukrajine, u Krakenu plaćaju 3 puta više, ni oružje se ne može porediti, u Krakenu je sve iz uvoza, sami Kraken ljudi su taktični, lepi, ali ima mnogo gadova koji praktično ne kriju svoje “ukuse“ (prema Kolomaru).
▪Militant nastavlja da priča o svojoj grupi i aktivnostima Oružanih snaga Ukrajine.


https://t.me/RVvoenkor/67945



offline
  • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
  • Pridružio: 17 Maj 2006
  • Poruke: 25957
  • Gde živiš: I ja se pitam...

187 ::Sta je glumcu te skida ovoliko oficira? Jure ga orke u licnom obezbedjenju vec koji put po redu , koje ludilo pa cokoladni,Timosenko ,Turcinov i ta prva klika su iz ove perspektive gospoda.Ovaj vise ne zna kud bije.

Кад јавна кућа лоше ради не мењају се кревети него курве (с опроштењем).

offline
  • Pridružio: 17 Mar 2023
  • Poruke: 190

Srle993 ::Spojilo se sve:





Na ovoj karti se vidi rovovi i prepreke za tenkove na tom reonu, pa se da ocekivati da Rusi vrlo lako stignu do te linije.
t.me/intelslava/59812

offline
  • Frunze 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 04 Mar 2022
  • Poruke: 2537

Excalibur13 ::Na ovoj karti se vidi rovovi i prepreke za tenkove na tom reonu, pa se da ocekivati da Rusi vrlo lako stignu do te linije.
https://t.me/intelslava/59812


Хм. По овоме је изграђена одбрамбена линија источно од Северског Донца, а западно од њега, односно на директном правцу од Белгорода ка Харкову, линије нема већ само тачке. Да ли је ово тачно? Има ли других извора? Такође, има ли података ког су квалитета те одбрамбене линије у источном делу Харковске области?

offline
  • Pridružio: 11 Jan 2023
  • Poruke: 238

Dobar Lapin, svaka čast za isplaniranu ofanzivu.. bez srljanja, bez velikih gubitaka.. Dobro isplanirano..

Sad se vidi da kad je sve već bilo spremno za ofanzivu puštena je patka da Surovi stupa na dužnost.. dobra fora, da Ukri pomisle da imaju još vremena.. zapravo je Lapin bio spreman kao puška.. Lapin izrasta u marsala Rokosovskog

online
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 3260

Мислим да ће сутра наше трупе заузети Глубокоје, Тихаје, део Волчанска, Бугроватка, Нескучноје и Лукјанци.

https://t.me/jnb_news/48399

offline
  • Webb 
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 29 Mar 2006
  • Poruke: 743

Brana01 ::Dobar Lapin, svaka čast za isplaniranu ofanzivu.. bez srljanja, bez velikih gubitaka.. Dobro isplanirano..

Sad se vidi da kad je sve već bilo spremno za ofanzivu puštena je patka da Surovi stupa na dužnost.. dobra fora, da Ukri pomisle da imaju još vremena.. zapravo je Lapin bio spreman kao puška.. Lapin izrasta u marsala Rokosovskog


polako, ovo je tek buffer zona, jos ni do linije dbrane nisu dosli. Sve je ovo jos pipkanje, tek treba da dodje do ozbiljne bitke ako do nje uopste dodje jer lako moze da se desi da je ideja cele ove price da se povuku neke snage na sever pa onda udar na drugu stranu

online
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2245
  • Gde živiš: Beograd

Neki kratki izveštaji i rezime za drugi dan ove Harkovske operacije, sa tg kanala.
Suriyak nije imao šta da doda, kaže da su za sada mape ažurirane prema informacijama sa kojima raspolaže, a verovatno se to odnosi i na ostale (DivGen,Z-Kom,ISW), jer se od popodneva nije puno toga menjalo :

Citat:Harkovski pravac

Do podneva drugog dana ruske „operacije stvaranja tampon zone u pograničnoj oblasti Harkovske oblasti“ postalo je jasno da je AFU došao sebi i počeo da pokušava da preduzme mere da se odupre našim trupama.
Ruska grupa trupa je od juče raščišćavala samo polja i ruševine tamo gde nije bilo ozbiljnih utvrđenja AFU.
Od noći, AFU pokušava da izvede protivudarne operacije, uz intenziviranje neselektivnog granatiranja Belgorodske oblasti i diverzantskih akcija.
Uprkos izjavama Generalštaba AFU o uspešnim kontranapadima, ruski vojnici su odbili kontranapad i krenuli dalje.
Na istočnom krilu počeo je napad na Volčansk iz tri pravca. Iz sela Gatishche uspeli smo da se dokopamo periferije grada i stignemo do prvih kuća ulice Korolenko.
U isto vreme, od Pletenevke, naše trupe su, duž šumskih pojaseva, napredovale do periferije starog aerodroma Volčansk i fabrike nameštaja.
Selo Tihoe, gde su zarobljenici odvedeni dan ranije, očišćeno je. Nakon što smo očistili naselje, nastavili smo da nanosimo vatru na položaje AFU u Volčanskoj Hutori. U isto vreme naše jurišne grupe napredovale su koritom reke Volčaje duž Zarečne ulice do Volčanska.
Prema pristiglim informacijama, borbe se pomeraju ka centru Volčanska. U samom gradu ranije tokom dana najavljena je evakuacija.
Takođe, bataljonske taktičke grupe ruske armije stigle su do linije Starica - Izbitskoje. Još nema pomaka ka Bugrovatki od Ogurcova, kao ni kretanja ka Ternovaji.
Na zapadnom krilu, ruske trupe su, nakon odbijanja protivnapada neprijatelja na Strelečje, napredovale do sela Glubokoe. Nakon čišćenja naselja, izbile su bitke za baštensku zajednicu „Lira-1“ – stvarno predgrađe grada Lipci.
Borbe u okolini Morohovca i Olejnikova se nastavljaju.
Selo Lukjanci je i dalje bilo pod kontrolom AFU: grupa trupa „Sever“ se približila koritu reke Lipec, a borbe su se vodile na prilazima selu.
Po svemu sudeći, komanda grupe snaga Sever donela je odluku da fragmentira ukrajinsku grupu trupa presecanjem mostova i presecanjem komunikacija. Za sada su Lipci i Volčansk mete koje treba prvo zauzeti.
Najverovatnije će prva linija konsolidacije ruske vojske biti izgrađena duž linije Lipci – Vesjoloje – Ternovaja – Starica – Gatišče – Volčansk.
Uzimajući u obzir obližnje jaruge i šume koje se nalaze u blizini naznačene linije, zadatak sledeće etape ofanzive mogao bi da bude zauzimanje Rubežnoga i aktivacija većeg obima sa Goptovke.
U ovom trenutku, ofanziva se nastavlja na ograničenom području: još je nejasno da li će biti preduzete aktivne akcije u pravcu Bolšaja Pisarevka i Zoločev, odakle su napadi na rusku granicu kontinuirano koordinisani poslednjih godinu i po dana.

To je samo početak.


https://t.me/Slavyangrad/97783

---------------------------------



Citat:📖 🇷🇺 🇺🇦 Ažuriranje 2. dana za rusku ofanzivu na Harkov | Armchair Varlord

🔶 Do sada su ruske trupe napredovale u Ukrajinu do dubine od približno pet kilometara preko pedeset kilometara granice severoistočno od Harkova, zauzevši desetak sela. Poređenja radi, ovo je više taktičkog uspeha za 48 sati nego što je Ukrajina postigla u celoj svojoj ofanzivi 2023. godine, postignuta beznačajnim gubitkom od ruske vojske.

🔶 Trenutno ruske trupe napadaju južno prema Harkovu preko Lipca (označeno ljubičastom bojom na mapi), uz izveštaje da su izviđači već prodrli u grad. Postoji još jedan napad koji se može identifikovati da se zauzme grad Volčansk, verovatno na putu za Veliki Berluki i Kupjansk; Kako se navodi, ruske trupe su već ušle u grad.

🔶 Verovatno je da još uvek gledamo na operacije oblikovanja do sada - Rusi još nisu krenuli da napadnu zapadno od Harkova (označeno na mapi) niti su prešli granicu istočno od Volčanska. Gledajući kartu, očigledno je da je angažovani sektor do sada relativno nerazvijen, što sugeriše da bi ruska komanda želela da uvuče AFU u bitku i da ih fiksira u otvorenijoj oblasti između Harkova i rezervoara Severski Donec na istoku.

🔶 Do sada angažovane ruske snage su po svim izveštajima relativno male i fokusirane na osecanje ukrajinske odbrane. Pada mi na pamet da bismo zapravo mogli da posmatramo ruski ekvivalent oklopnog konjičkog puka u akciji, istražujući ispred onoga što je verovatno element veličine korpusa koji se odmotava iz okupljališta u Belgorodskoj oblasti. U svakom slučaju, čini se da Rusi ne žure da prebrzo razviju bitku – velike strele će doći kada dođu. Rusi trenutno imaju izvanredan nivo nadzora dronova i „kontrole vatre“ nad bojnim poljem, a ukrajinske snage uhvaćene pod njihovim pogledom brzo će uvenuti.

🔶 Čini se da je ukrajinska komanda bizarno fiksirana na bitku koja je u toku kod Časova Jara (operativna sporedna emisija već nedeljama) i paralizovana u pogledu toga kako da odgovori na ovaj napad, iako su se pojavile glasine da uklanjaju jedinice iz Hersona da bi se ponovo rasporedile do Harkova. S obzirom na nedavne ruske poteze da konsoliduju svoju kontrolu nad deltom Dnjepra i zaprete guranjem nazad na desnu obalu, ovo može biti kritična greška.

Moraćemo da sačekamo dalji razvoj događaja kao i obično.


Armchair Warlord (@ArmchairW)
📎 https://t.me/CIG_telegram/47191

online
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 3260

😉 🌬 Харковски фронт

🔴 Руска војска је започела масовну ноћну артиљеријску баражну ватру из стотина ВБР-ова (МЛРС) различитих модификација, тешке артиљерије и минобацача. Данас је ВКС послала око 200 КАБ (500 и 1500) непријатељу.

🔴 Систематско уништавање војног потенцијала непријатеља у овом правцу се наставља. Уништавање логистичких путева (мостова), складишта муниције, горива и мазива, положаја непријатељских ПВО система, накупина опреме и ватрених тачака.

🔴 Непријатељ ће имати изузетно тешку ноћ. Ујутру непријатељ очекује да распоређивање наших резерви донесе успех. Непријатељ у међувремену повлачи своје јединице са правца Херсона и шаље их у погранично подручје. Наредних дана ће бити изузетно жестоких борби.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 743 korisnika na forumu :: 27 registrovanih, 3 sakrivenih i 713 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, A.R.Chafee.Jr., aleksmajstor, Apok, Boris BM, Boris90, ccoogg123, cuculo, ILGromovnik, jackreacher011011, Još malo pa deda, Kubovac, Marko Marković, MB120mm, Metanoja, mikrimaus, mrvica78, N.e.m.a.nj.a., nebidrag, ozzy, pein, RiV, rodoljub, Romibrat, Srle993, VP6919, šumar bk2