Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

1239

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

online
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2245
  • Gde živiš: Beograd

Ako je Budalov stigao u Harkov, dalje nema, moral boost ode na 150% i već sad gaće same spadaju protivničkim vojnicima.
Istina: dotični je iz nekog bunkera u Vinici, 45 metara pod zemljom pozvao Sirskog i malo se izvikao.

-----------------------

Elem, sad je teško ispratiti vesti jer su kanali prebukirani pisanijem o novom-starom ruskom rukovodstvu. Uglavnom, generalni utisak je, sudeći prema objavama autora ruskih TG kanala i komentatorima na istim, da su svi zadovoljni zbog Šojguovog odlaska, i nadaju se poboljšanju stanja u vojsci u smislu opremljenosti i snabdevenosti vojnom opremom i sredstvima.

Mnoge analize dolaze i sa "druge" strane, a vezano je za Belousova:

Citat:Imenovanje Belousova za ministra odbrane Ruske Federacije je "veoma loša vest" za Ukrajinu - ukrajinski ekonomista Kuš

▪Po njegovom mišljenju, sada sve ide ka naglom porastu dinamike ruskog vojno-industrijskog kompleksa i povećanju vojne proizvodnje u Ruskoj Federaciji.
▪Belousov je igrao ulogu „u stvaranju modela rasta ruske ekonomije, dubokih strukturnih transformacija i prilagođavanja sankcijama“.
▪ „Veoma loša vest za nas, pošto su naše ministarske pozicije antipodi Belousovljeve politike sa agendom vulgarnog liberalizma tokom rata, možete sami proceniti rezultate“, piše ekonomista.




https://t.me/RVvoenkor/68022

---------------------

Citat:Američki institut za proučavanje rata ISW predviđa brzo napredovanje ofanzive ruske armije u pravcu Harkova

ISV je uveren da će ruska armija, nakon sticanja kontrole nad naseljem Lipci, ojačati svoje rezerve, a uz podršku artiljerije i avijacije će početi punopravni juriš na Harkov.


https://t.me/jnb_news/48443



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 08 Avg 2019
  • Poruke: 5850

bladesu ::Ovo bi mozda moglo da bude dobro na frontu protiv dronova

Поражение дрона российским роботом «Маркер»
https://youtu.be/ibldrqbX7AU?si=sFlCRLJXq16O6CJ8


Годину дана након постављања тог снимка на Јутјуб, робота Маркера нема у тзв СВО. Био је неко вријеме тамо на иницијативу Рогозина (ваљда), али прошло је времена од тог. Можда је на некој доради, али ипак... Чини се да ће га претећи нека приватна иницијатива Рожина (Твитер низ посвећен томе - https://twitter.com/sambendett/status/1786376092032319993), као и остале приватно-волонтерске машине.
Уопште те велике фирме као да су заказале са тим копненим роботима/дроновима. Али видјећемо даље.



offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3496

Ruje su, barem tako pišu ukri več počeli ubacivati rezerve u rajon borbi tekom prošle noči. U toku je ubacivanje rezervi u borbu sa obje strane.

https://twitter.com/sentdefender/status/1789671246596108452

GP":Ukrajinski izvori izvješćuju da je tijekom noći nekoliko dodatnih elemenata ruskih kopnenih snaga veličine brigade, koji se sastoje od tisuća vojnika kao i stotina tenkova, oklopnih vozila i topništva, prešlo granicu iz regije Belgorod u zapadnoj Rusiji u regiju Harkov sjeveroistočne Ukrajine koristeći više mostobrana koji su već bili uspostavljeni u posljednja 48-72 sata. Teške borbe vode se blizu grada Vovchansk na istoku, kao i unutar sela Hlyboke, pri čemu su ukrajinski branitelji prisiljeni na povlačenje iz nekoliko obližnjih gradova prema akumulaciji Travyanske, koja je udaljena manje od 12 milja od periferije grada Kharkiva. ."

online
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2245
  • Gde živiš: Beograd

Citat:
Наши момци су напредовали до центра Клешчејевке.




Iliti do centra onoga što je ostalo od sela...

---------------

Borbe na harkovskom pravcu, snimano sa ukrajinske strane u šumi. Blisko dejstvo i prodoran zvuk artiljerije koja ne jenjava. Kažu i da je video sa mrtvog "Krakenovca". Ovde su ih baš dobro nagazili.

Citat:Ово је снимак повлачења са положаја и неколико мртвих. Видео узет са камере мртвог Кракена.



video: https://t.me/the_Right_People/33730
https://t.me/infantmilitario/126411

---------------

U nedostatku objava sa mapama, kačim ovu od Rybar-a:



Citat:Hronike specijalne vojne operacije
za 12.05.2024

Ruske snage su gađale identifikovane ciljeve u Harkovu, Sumi i Mirgorodu. AFU je zauzvrat ponovo napala rafineriju LUKOIL u Volgogradu i industrijsku zonu u Lipecku dronovima. U Belgorodu se od udara ukrajinske avio-bombe srušio ulazni hol: devet osoba je poginulo, 20 je povređeno, a spasilačka akcija je u toku na mestu tragedije.

U pravcu Slobožanskog, ruske trupe su proširile zonu kontrole kod Starice, a borbe su se vodile na periferiji Buhrovatke. U oblasti Volčanska, borbe se nastavljaju, gde neprijatelj užurbano prebacuje rezerve.

U pravcu Bahmuta vode se borbe na istočnoj periferiji Časiv Jara i južno od rezervata Stupki-Holubivski-2 duž autoputa T-05-04.

U pravcu Avdijevke ruske trupe su uništile još jedan tenk Abrams kod Novoselivke Perše. Severno od Arhanhelske i Očeretine borbe se nastavljaju na prilazima Kalinovu i Novoaleksandrvki.

U pravcu Vremivke, nastavljaju se aktivni sukobi u Staromajorskim i na južnoj periferiji Urožajna. Vazdušno-kosmičke snage i artiljerija Rusije rade na pozicijama AFU u ovom sektoru.

online
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2245
  • Gde živiš: Beograd

Praštajte zbog dugačkog posta!
----------------------------------------

Prebacivanje ukro opreme prema Volčansku:




Citat:Prebacivanje borbenih vozila pešadije CV9040C, BTR-82A, HMMVV sa samohodnim topovima RAK-12 MLRS 128 mm i 2S1 Gvozdika u Volčansk i okolinu od strane jedinica Oružanih snaga Ukrajine.

https://t.me/milinfolive/122081
Foto: Photo by Vlada Liberova/Libkos/Getty Images

Od istog autora ovih fotografija sa GettyImages kačim skorašnje fotografije ukrajinske strane nastale na desnoj obali Dnjepra u hersonskoj oblasti. Tu se vidi priprema "marinaca" teriborone za prelazak na levu obalu.
Može biti da je foto poziranje u propagandne svrhe, ali neka bude da smo mi naivna publika koja ne sumnja u autentičnost ovih razglednica nastalih u blizini onog "čistilišta" na Dnjepru, po imenu Krinki.

Citat:HERSONSKI FRONT, UKRAJINA - 4. MAJA: Ukrajinski vojnici se spremaju da pređu reku Dnjepar čamcima u mrklom mraku. Ukrajinski vojnici iz sastava 126. brigade teritorijalne odbrane izvršavaju borbene zadatke na prelasku reke Dnjepar u zoni fronta Herson u blizini sela Krinki 4. maja 2024. godine







Citat:HERSONSKI FRONT, UKRAJINA - 21. APRIL: Rotacija vojnika koji se vraćaju sa svojih položaja u selu Krinki nakon prelaska reke. Ukrajinski vojnici iz sastava 126. brigade teritorijalne odbrane izvršavaju borbene zadatke na prelasku reke Dnjepar u zoni fronta Herson u blizini sela Krinki 21. aprila 2024. godine





Citat:HERSONSKI FRONT, UKRAJINA - APRIL 20: Ukrajinski vojnik priprema svoj dron za borbeni let. Ukrajinski vojnici iz sastava 126. brigade teritorijalne odbrane izvode borbene zadatke prelaska reke Dnjepar u zoni fronta Herson u blizini sela Krinki 20. aprila 2024. godine



Citat:HERSONSKI FRONT, UKRAJINA - APRIL 14: Pilot vojnog FPV drona sa pozivnim znakom „Majk“ isporučuje zalihe pomoću drona. Ukrajinski vojnici iz 126. brigade teritorijalne odbrane izvode borbene zadatke na prelasku reke Dnjepar u zoni fronta Herson u blizini sela Krinki 14. aprila 2024. godine


[quote]
...


Za kraj nailazim na fotografije koje su prekjuče cirkulisale na TG kanalima, a to je sahrana onog Azovca sa rekvizitima za ispraćaj na poslednje konačište:

Citat:Sahrana za najmlađeg branioca Mariupolja vojnika jedinice Azov
VINICA, UKRAJINA – 10. MAJA: Ljudi prisustvuju sahrani vojnika Nazara Hrinceviča „Grenke“ iz brigade „Azov“ 10. maja 2024. u Vinici, Ukrajina. Tokom svog života, Nazar Hrintsevich "Grenka" je bio najmlađi defanzivac Mariupolja i Azovstala. Preživeo je zatočeništvo, umro u 21. godini.






Izvor: https://www.gettyimages.com/search/photographer?photographer=Libkos

offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3496

https://twitter.com/FahrettinAltay_/status/1789782806786134336

GP":Deepstate najnovije ažuriranje je stiglo. Osim karte koju sam objavio, Ukr kontrola je probijena iu selu Hlyboke. Rusi se približavaju ukrajinskim obrambenim linijama istočno i zapadno od Lipcija.

Vodeće su ruske trupe 21 km sjeverno od središta Harkova."

Odstupanje ukra se nastavlja širem rajonu Harkova, i oko Bakmuta, kde su ruje došli do polovine Kljieščevke.

https://twitter.com/AMK_Mapping_/status/1789790838530453556

GP":Geolocirane snimke pokazuju da su ruske snage napredovale i zauzele pogranično selo Borosivka."

Ubacivanje rezervi ukrima još nije pomoglo stabilizirati front.

offline
  • bedno piskaralo
  • Pridružio: 08 Maj 2011
  • Poruke: 226
  • Gde živiš: bg

offline
  • Pridružio: 22 Nov 2014
  • Poruke: 550
  • Gde živiš: na koridoru

strelac07 ::
Svidja mi se taj narativ koji Rusi koriste prilikom borbenih dejstava "oslobodili". Nisu zauzeli borbom,nego su oslobodili kao da vracaju PZT


Pa cije je bilo dok im olovkom ne otese?

offline
  • Pridružio: 30 Sep 2009
  • Poruke: 216

Sta je ovom Belousovu Pelagija Belousova?

online
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2245
  • Gde živiš: Beograd

Citat:Glavno što se može reći do jutra četvrtog dana severne ofanzive jeste da hohol vuče sve moguće rezerve kako bi zaustavio i nokautirao Oluju severa. Oficiri GUR-a i Kraken hrle u borbu, cele brigade se povlače iz drugih pravaca, neprijatelj koristi avijaciju, precizne bombe i rakete. Oluja severa nastavlja da se kreće napred, napredujući kroz zadimljenu Slobožanščinu. Dan i noć, uprkos neprijateljskoj vatri, čelični severnjaci idu i ubijaju neprijatelja.

https://t.me/intelslava/59932

Citat:Grupa trupa Sever je 12. maja nastavila oslobađanje pograničnih oblasti Harkovske oblasti

U pravcu Volčanskog napredovanje u dubinu bilo je do 3 kilometra. U pravcu Lipcovskog napredovanje u dubinu iznosilo je 2,9 kilometara.

Broj poginulih neprijateljskih vojnika prelazi 250.

Grupa trupa Sever je za tri dana oslobodila 9 naselja i više od 159 kvadratnih kilometara Harkovske oblasti.

Tokom ofanzivnih operacija, borci grupe „Sever“ otvorili su i uništili:

▪dva tenka T-72 u pravcu Lipcovskog;
▪SAU 2S1 „Gvozdika“ u s Smonovka;
▪Minobacač 120 mm u selu Small Passages;
▪MLRS "Vampir" u selu Circuns;
▪SAM „Buk-M1 (https://t.me/varriorofnorth/332)“ i TZM u selu. Petrovka;
▪MLRS „Uragan (https://t.me/varriorofnorth/330)“ u selu. Revolucionarno;
▪Minobacač 120 mm u selu Volchansk;
▪haubica 2A65 "Msta-B" u s. Aniskino;
▪SAM "Strela-10";
▪haubice D-30, D-20;
▪SAU 2S3 "Bagrem";
▪2 borbena vozila pešadije;
▪17 vozila (https://t.me/varriorofnorth/335).

Neprijatelj će biti poražen, pobeda će biti naša!


https://t.me/warriorofnorth/344

----------------
Citat:Ukrajinci tvrde da 🇷🇺"Afrički korpus" učestvuje u borbama u oblasti Harkova



https://t.me/CyberspecNews/52917

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 736 korisnika na forumu :: 28 registrovanih, 6 sakrivenih i 702 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, Apok, Boris BM, bufanje, cavatina, cenejac111, Centauro, CikaKURE, Dimitrije Paunovic, FileFinder, GandorCC, gasha, HrcAk47, ILGromovnik, Kubovac, MB120mm, Metanoja, mikrimaus, Milometer, Srky Boy, suton, Tvrtko I, vargas, vladulns, x9, Zerajic, šumar bk2, 1107