Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

1256

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 08 Apr 2022
  • Poruke: 686

х9,, nema zita bez kukolja



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 08 Avg 2019
  • Poruke: 5851

Evo nešto konkretnije u vezi one pošte

https://twitter.com/charly0153/status/179038460210.....w&s=19

https://twitter.com/Cyberspec1/status/179025611227.....Q&s=19



online
  • Pridružio: 20 Dec 2018
  • Poruke: 1661

Citat:🇷🇺 Белоусов: Непријатељ се брзо учи новим технологијама, потребно га je предухитрити

"Руске трупе које се налазе у зони СВО потребно је обезбедити свим потребним наоружањем. Пре свега, реч је о питањима која се односе на опремање садашње групе, обезбеђивање снабдевања најсавременијом војном и специјалном опремом, артиљеријском муницијом, као и личном заштитном опремом. Непријатељ се брзо учи новим технологијама и потребно га је предухитрити", изјавио је Андреј Белоусов у Савету Федерације.

▪️Регрутација Оружаних снага је приоритетан задатак, али, како каже, нема говора о мобилизацији.

- "Све у земљи треба да ради на победи", наглашава он, додајући да је у потпуности свестан одговорности у вези са предстојећом дужности, те је обећао да ће за решавање постављених задатака дати све од себе, а ако буде потребно и живот.

▪️Како је додао, увек се водио принципом: "можеш да грешиш, али не смеш да лажеш".
https://t.me/rtbalkan/39092

online
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 33846

Рубрика — украинский тик-ток
https://t.me/ves_rf/3091

offline
  • ds69  Male
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 29 Dec 2012
  • Poruke: 752

Јутрос, на украјинском youtube каналу politeka online, приликом анализе стања на харковском ратишту, у интервјуу Руслана Бортника, директора Украјинског института политики, сазнајем да у нападу на Волчанск учествује руски Афрички корпус, тј. "музичари".

https://www.youtube.com/watch?v=ypnnekptLCg&ab.....0%B8%D0%BA

Руслан каже да се у РФ, бар што се тиче јавног мњења постоји притисак да се направи "санитарни кордон" или буферна зона од 20-40 км у дубину украјинске територије.
Циљеви "харковске операције" по њему су вишеструки. У почетку је удар нанесен да би се имитирао велики напад. Да би украјинци доводили резерве из правца Купјанска и Сума. И руси су пажљиво гледали да ли и одакле ће украјинци пребацивати резерве. Чим би почели да довлаче резерве, руси би то искористили за јачање притиска на напред наведене зоне. Како украјинци нису довели резерве са других фронтова, појавио се "Афрички корпус". По Руслану, међу припадницима "Афричког корпуса" има доста бивших украјинаца са територија које до 2022. године нису биле под контролом РФ. Руслан мисли да они нису превише расположени за рат у Украјини.
РФ је увођењем "Афричког корпуса", ставила до знања да ће ићи даље од Волчанска, чак и према Великом Бурлуку, како би одрезала украјинску избочину између Волчанска и Купјанска.
Други циљ је заузимање села Липци, које се налази на 18 км од Харкова. Циљ заузимања Липаца је могућност да ставе Харков под артиљеријску ватру и тамо изазивају несигурност и бежанију цивила.
Украјинци ће у сваком случају, по Руслану, бити принуђени да доводе резерве на харковско ратиште.
Руслан мисли да самим фактом да се уводи "Афрички корпус", значи да су могућности РФ релативно ограничене, али по њему ни војне могућности Украјине на харковском ратишту нису боље.
Руслан мисли да би даљи напредак руса у Харковској области имао за последицу појачање притиска на власт у Украјини. Депресија, разочарање, потресне сцене око евакуације цивила... Ту су и доста оштра питања око украјинског утврђивања фронта. Да ли је стварно било утврђивања или су паре за ту намену покрадене... Ко је крив? Грузин Тамбаз Гамбарашвили, начелник Волчанске војно-цивилне администрације или Ољег Сињегубов, војно-цивилни губернатор Харковске области?
Посебно је питање водитеља Вадима Герасимовича у вези са садашњим борбама на харковском ратишту око утисака на западу. После две године рата, милијарди долара помоћи, вести су све горе. Колике су шансе за неко примирје? Колико је РФ кроз ново отварање тог ратишта желела да понизи тзв. "украјински самит мира" у Швајцарској, средином јуна? Да ли су могући нови притисци на Украјину да почне неке мировне преговоре на бази реалног стања?
Руслан мисли да РФ жели да утиче на тај начин и на изборе за тзв. Европски парламент, па онда и на тзв. "украјински самит мира". Уколико дође до даљаег напретка руске војске у Харковској области, репутација тзв. "украјинског самита мира" ће свакако бити нарушена. Савезници УА ће моћи да кажу украјинцима како не треба да очекују много и да се "приземље" са циљевима. РФ по Руслану жури да постигне што више док се ново снабдевање Украјине оружјем са запада не интензивира, као и покушаји нове мобилизације по новом закону. Руслан мисли да ће харковска офанзива РФ утицати и на предстојећи сусрет ВВП-а и Сија у Кини. ВВП може Сију да каже како побеђује у рату.
На питање Герасимовича, око оптимизма Блинкена на тему украјинске одбране, Руслан мисли да је та офанзива, за сада (последњих три дана), још увек у тактичким оквирима и ради се о пробојима у дубину од свега 5 до 7 километара.
(Колико човек, који живи у Кијеву, и има државни посао сме да каже више, велико је питање).
Руслан мисли да чак и да се руси пробију сасвим близу Харкова, да у сваком случају немају снаге за заузимање тог града.
Питање Герасимовича око недостатка мина и лоших утврђења на граници према Бјелгородској области, посебно око изјава украјинског официра Јарославког, који је давао изјаве да су припадници 125. бригаде УА ТрО потписивали као изграђене објекте завшене на свега 30 %.
Руслан мисли да ту постоји субјективан и објективан процес. Утврђивање је почело тек крајем 2023. године. До тог времена је утврђивано само нешто што је војска тражила као критично неопходно. Руслан признаје да је још од 2014-те и тзв. "зида Јацењука" на чију изградњу је потрошено доста новца, а ништа велико није направљено, јер су паре покрадене.
Руслан мисли да има и објективних разлода за лоше утврђивање јер се није могло много радити уз стална гранатирања са руске стране.
Руслан брине и што су неке украјинске јединице размештене на неприпремљене положаје, јер је требало да буду одмах повучене у Волчанск. Доказ тога је велики број украјинских заробљеника из ТрО и граничара. Ако РФ развију офанзиву, Руслан мисли да ће онда бити заиста питање шта је утврђивано или није.
Смена команданта украјинског Харковског сектора одбране, Јурија Галушкина на заменика начелника ГШ одговорног за припрему војске.
Руслан мисли да су са том сменом ипак Сирски и Зеленски дозволили могућност да је било промашаја при планирању одбране у Харковској области. Руслан каже да војска РФ у Харковској области напредује са мало оклопа, пешадијом, много удара авијације и свега око 30.000 људи. Да на целом фронту има до 50.000 људи са руске стране. "Афрички корпус", иако раније планиран на око 20.000 људи, по Руслану нема више од 3-7.000 људи.
За освајање Харкова то није довољно, али за стварање политичке и хуманитарне кризе има, или на русском: "хватит".
Руслан мисли да РФ све догађаје око офанзиве војске РФ у Харковској области много више пи-ари, односно шири у средствима масовног информисања, чак знатно више него успехе на фронтовима код Часов Јара или Очеретина.
Руслан мисли да ће прави замах, ратне операције, имати током период озелењавања дрвећа, јер у току зиме доста тешко јер дронови заиста лако примете кретања војски.
На питање о значају села Липци и Волчанска, Руслан одговара да су први значајни због могућности да артиљеријом држе на нишану Харков, а Волчанск да би могли угрозити Купјанско ратиште из позадине.

На остала питања:
33:08 Отставка Шойгу и новый министр обороны рф!
43:30 рф планируют теракты и диверсии в Европе
46:50 Версии обрушения дома в Белгороде
48:50 Заявление Лаврова о готовности к переговорам

Имате линк, па ко зна руски, и ако га занимају одговори, вперед.

Мој утисак је да је група војски "Север" састављена и од нових јединица типа 41. мотострељачког пука, још увек у процесу формирања 69. дивизије, али и јединица новоформираног 44. корпуса (који би требало да у будућности брани Карелију), типа новоформиране 72. дивизије и 128. бригаде.
"Афрички корпус" и јединице из групе "Ахмат" (укр. пензионисани официр Коља Стариков каже да има два пука таквих) дају тим новоформираним јединицама сигурност...

Велика подршка и благодарност за уважене Шумара и Срлета, са њиховим свакодневним извештајима са бојишта и картама. Можда не би било лоше да кроз време мало поправе знање руског језика. Када преводим са руског, обично то чиним да би неки други учесници могли да брже освоје нека нова знања. Почев од руске речи выбить, која никако не значи нокаутирање, већ потискивање или одбацивање.
Уважени Пеин је за ових 10 година, не само научио руски, верујем да га сада течно говори и разуме, већ постао ас овог форума јер је заиста много времена посветио свом даљем образовању. Исто се односи и на многе друге асове.
Наконец-то еле выбили мы молодого сенатора Деветака. Уже долго проявлял свою сухую гениальность, пока друзья не постарались действовать в другом направлении... СБ.

online
  • Pridružio: 20 Dec 2018
  • Poruke: 1661

Ових дана су се чак активирали партизани по Украјини Citat:Партизанское движение на Украине. Сумская область

В ночь с 13 на 14 мая 2024 года противниками мобилизации был сожжен автомобиль сотрудников ТЦК в г. Конотоп Сумской области.

✨Далi буде.
https://t.me/dva_majors/42566

Citat:❗️🇷🇺 Руска војска нанела је удар у Харковској области, где се налази привремена полицијска станица, као и војни аеродром и фабрика у којој се поправљала војна опрема у Умању, у Черкаској области, открио је координатор незваничних снага које подржавају Русију у граду Николајеву Сергеј Лебедев.

"Рано јутрос у Харкову су се догодила два велика напада. Према нашим сазнањима, харковска полиција се формира у војне батаљоне и шаље на исток. Формирање батаљона се одвија тачно у правцу где су се догодиле експлозије", рекао је Лебедев.

-"Тачније, не ради се само о аеродрому где слећу тешки авиони за истовар, већ и авиони Су-27 преуређени за НАТО ракете", указао је.
https://t.me/rtbalkan/39075

offline
  • Pridružio: 27 Avg 2011
  • Poruke: 3110
  • Gde živiš: treći kamen od sunca

Елемм каже Политика "Пошто је у ингеренцији министра одбране и именовање начелника генералштаба, који је формално његов први заменик вероватно најважнија почетна одлука новог министра Андреја Белоусова биће одређивање судбине генерала Валерија Герасимова. Спекулише се да би Герасимова, који у септембру пуни 69 година, могао да замени у војсци и народу популарни генерал Сергеј Суровикин"
Ја за ове спекулације чујем сад, на телеграму се не спомиње ништа. Ала га неко таласа јуначки..
https://www.politika.rs/scc/clanak/614428/Kako-se-.....ka-odbrane

Едит: демантова ме телеграм у 5 минута, ипак се нешто крчка



offline
  • Pridružio: 13 Jun 2007
  • Poruke: 2396
  • Gde živiš: South of Heaven

@ beowl
Bombom je ubio ovog drugog, ovog prvog je ubio saborac.

Off:
@ x9
Beži od idiota sa komentarima, živaca me juče i prekjuče koštali...
Kraj off-a.

online
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2251
  • Gde živiš: Beograd

Citat:Харковски правац. Оружане снаге Русије ослободиле су село Бугроватка.



Citat:Напредовање јуришних група Оружаних снага Русије око Волчанска и у самом граду.
Бугроватка - ослободиле су Оружане снаге Русије
Места на којима је снимљено присуство Оружаних снага Русије обележена су тробојком




Citat:Напредовање јуришних група Оружаних снага Русије код Богдановке, ка Калиновки

offline
  • Pridružio: 27 Avg 2011
  • Poruke: 3110
  • Gde živiš: treći kamen od sunca

Гробље змајевих зуба у Харковској области, Липци. Чаме ту наводно од прошле године.




https://t.me/DDGeopolitics/110429

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 814 korisnika na forumu :: 38 registrovanih, 10 sakrivenih i 766 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, 8u47, amaterSRB, bigfoot, Bobrock1, Botovac, cavatina, ceman, Centauro, cifra, Dogma21, Excalibur13, FileFinder, Georgius, HrcAk47, ikan, ivan1973, krkalon, kybonacci, Marko Marković, MilosKop, Mirage 2000N, mkukoleca, moldway, nesa1962, opt1, pein, pristinski korpus, raptorsi, repac, Stoilkovic, vathra, vukdra, x9, zlatkoa987, zlaya011, šumar bk2, 125