Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

1272

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 29 Mar 2022
  • Poruke: 291

Insan ::
Kada si vidio te "standardne procedure" kod posjeta Putina, godinama u nazad?
Ili bilo kojeg drzavnika bilo gdje??


Ovo je klasicno trolovanje , u danu kad je izvrsen atentat na premijera jedne zemlje , ovdje se razglaba da li je podignuto ili nije stepen obezbjedjenja prvog covjeka novog svedskog poredka u prijateljskoj zemlji ..... sve sa pricom kao rusi su nervozni ....... klasican trol



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
  • Kubovac  Male
  • Stručni saradnik foruma
  • Pridružio: 12 Jul 2016
  • Poruke: 5469

Ajd da vratimo temu u "kolosek". Razmišljam se nešto već duže vreme. Kako je moguće da u javnost izađu snimci pogođenih SRT ruske vojske duboko unutar ruske teritorije i to u ruskim vojnim bazama i aerodromima? Ko to slika i pušta u javnost? Vojna lica i civili koja tamo rade? Vatrogasci? Zašto se to dozvoljava?
Kod Ukrajinaca toga nema (ili bar ne više). Jednostavno, pored svih priča o Putinovoj "autokratiji" i "drakonskim" kaznama ako se SVO pominje u nekakvom drugom kontekstu ili slično, očigledno je da u bezbednosnom i obaveštajnom smislu duva promaja i to ozbiljna.
A pitajte vaše babe i dede, koliko je promaja opasna, pa ćete čuti odgovor... Wink



online
  • Pridružio: 21 Maj 2008
  • Poruke: 15109

Kubovac ::Ajd da vratimo temu u "kolosek". Razmišljam se nešto već duže vreme. Kako je moguće da u javnost izađu snimci pogođenih SRT ruske vojske duboko unutar ruske teritorije i to u ruskim vojnim bazama i aerodromima? Ko to slika i pušta u javnost? Vojna lica i civili koja tamo rade? Vatrogasci? Zašto se to dozvoljava?
Пуно слика пушта ФајтерБомбер, за њега се зна ко је, и ко су ми контакти.
Јасно је да би уз пар разговора телефоном могли да прекину објављивање.
Тако да се ради о пракси коју очигледно одобравају.

Зашто је то тако већ је питање за дискусију.
У случају скоријег дејстава по С-400 код Белбека, снимци су направљени унутар војне базе. Да ли су били тајна? На ИЦ снимцима се већ видело да су погодили шта су гађали. Тако да и нису.
Мислим да овде пуштају вести за које и противник зна шта је погодио, а тешко је порицати.
Тиме су подигли себи кредибилитет, уместо да су порицали очигледно.

online
  • Kubovac  Male
  • Stručni saradnik foruma
  • Pridružio: 12 Jul 2016
  • Poruke: 5469

vathra ::На ИЦ снимцима се већ видело да су погодили шта су гађали. Тако да и нису.
Мислим да овде пуштају вести за које и противник зна шта је погодио, а тешко је порицати.
Тиме су подигли себи кредибилитет, уместо да су порицали очигледно.


Slažem se, ali šta ti imaš da poričeš ili potvrđuješ tvrdnje protivnika? Tu se uvek primenjivala tzv. "plausible deniability" iliti u slobodnom prevodu "uverljivo negiranje". Ti IC snimci i snimci sa satelita mogu pokazati da je pogođeno "nešto" što je moglo predstavljati deo sistema tog i tog (jer je inače raspoređeno tu i tu), ali mogu to biti i drugi sistemi (manje vredni) ili makete (malo kvalitetnije izrade) ili slično. Možda su sredsttva samo oštećena? (jelte...)
Ionako u ruskim medijima nema ni reči o tome. Oni su sve projektile "oborili", a par njih su nakon "obaranja" pali nekontrolisano na neko obližnje selo i uzrokovali "manje požare". To je to "uverljivo negiranje", vezano za bilo kakvu ozbiljniju štetu.

Mislim, nije to toliko važno, ali mislim da je veoma upitno da ovim snimcima Rusi podižu sebi bilo kakav kredibiliet (jer ne dolaze iz zvaničnih izvora), a pitajte Konašenkova (dok još možete) šta se desilo, pa ćete čuti "masne priče".

online
  • Pridružio: 02 Avg 2008
  • Poruke: 7208

Upravo. Pitanje kredibiliteta. Još iz kobajagi nezvaničnih izvora pa možeš i da prećutiš ili demantuješ po potrebi ako omašiš u proceni posledica objave.

Ukrajinci su u ratu na svojoj teritoriji. Kriju gubitke ali im svakako nešto prangija non stop na teritoriji. Nema tu iznenađenja. Na teritoriji Rusije bilo bi svi su čuli da se nešto desilo, vlast ćuti, zapad otkrije a onda glaisne naduvaju da je otišlo još dalje i još gore nego što je zaista. A i pomaže mobilisanju javnosti da se još više ujedini.

Mislim, nekad je besmisleno kriti jer pravi još goru paniku. Kao u KG kad pao Orao u Gružansko jezero pre dosta godina. Prva reakcija ljudi u vodovodu bila "a ko još zna za to". Pa mislim pola države. Desilo se, ko prvi pokrene priču kontroliše narativ. OK izvućićemo olupinu, vodosnabdevanje nije ugroženo itd. Ako se ćuti ispašće da je Orao nosio nuklearno oružje pa ga oborio NLO. Glasinama onda kraja nema.

Što će reći, u komunikaciji sa javnošću majstorluk je u proceni kada da se ćuti a kada da se priča i koliko i kojim kanalima.

offline
  • yrraf  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 03 Jan 2012
  • Poruke: 2558
  • Gde živiš: Loznica Srbija

Ja imam teoriju da je još od pada SSSR-a poverenje u vlast tamo jako nisko i da bi svako skrivanje i represija u doba kad su sveži satelitski snimci dostupni praktično komercijalno a da ne pričamo šta na raspolaganju imaju strane službe, samo delovalo kontraproduktivno i stvorilo osećaj kod stanovništva da je šteta još veća i da skrivaju potpunu katastrofu. A između ostalog, slike uništene infrastrukture na tlu predratne Rusije samo pojačavaju podršku javnog mnjenja ratu. U Ukrajini je drugačije, njima je rat de facto na kućnom pragu, oni podižu moral tako što kriju gubitke, a Rusi nešto ili nisu orni ili nemaju resurse da mnogo objavljuju šta su rasturili po dubini.

offline
  • Pridružio: 28 Mar 2022
  • Poruke: 410

Napisano: 16 Maj 2024 8:18

Dali, objavljivanje pogodaka unutar Rusije ili na Krimu ili bilo gdje, povečava podporu ratnim naporima od strane Ruske javnosti ili obrnuto...?? I, dali je u tom kontekstu, dozvoljavanje tih objava, slab obaveštajni rad ruskih službi ili opet, baš obrnuto... Kao što kaže jedan poznati Xsar... "Time will tell "..

Dopuna: 16 Maj 2024 8:20

Eto... Yrraf me preduhitrio u razmišljanju... Smile

online
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3497

https://twitter.com/distant_earth83/status/1791006191792861637

GP":Volčansk
Nastavljaju se teške borbe u industrijskoj zoni "Agregata""

Vjerovatno ostaci ukro jedinica , koji se nisu uspjeli izvući preko rijeke. Koja ide po sredi grada. Tempo ruske ofanzive je usporen, u toku je konsolidacija dostignutih pozicija i naravno borbe u Volčansku. Videčemo kad padne sever grada, dal če ruje proči rijeku ili opet "pavza od 10 dana".

online
  • Kubovac  Male
  • Stručni saradnik foruma
  • Pridružio: 12 Jul 2016
  • Poruke: 5469

Poenta moga pisanja je da je sasvim moguće, bez obzira na sve "satelite i izviđačke platforme" koje lete nad zaraćenim područjem, da postoje opasne "rupe" u bezbednosnom i obaveštajnom sistemu Ruske vojske i da ovakve informacije cure sve vreme. Ako me sećanje služi (ne vodim evidenciju kao Oryx), ovo je barem 3. raketni divizion S-400 koji je trajno stavljen van upotrebe, a ima i lakše do srednje oštećenih. To je, prema meni, nedopustivo i pojačava sumnju u rad nekakve "pete kolone" ili par "likova" koji "jure klikove" na YT ili gde već, a koji nemaju ni trunku svesnosti (niti ih boli briga) za interese svoje "strane".

Mislim, samo je pitanje trenutka kada ćemo čuti da je pogođen neki aerodrom i na njemu uništena eskadrila SU-30/34 ili tako nešto.

Za to vreme, ukrajinski MiG-29, SU-27 i SU-25 i dalje lete. I posle više od 2 godine, a Bukovi ne rade samo zato što nemaju raketa, a ne zato što su "uništeni".

Mislim, neću dalje u repliku, samo sam frustriran ovakvim "curenjem" informacija, ništa drugo....

offline
  • Pridružio: 08 Avg 2019
  • Poruke: 5851

Kubovac ::
Za to vreme, ukrajinski MiG-29, SU-27 i SU-25 i dalje lete. I posle više od 2 godine, a Bukovi ne rade samo zato što nemaju raketa, a ne zato što su "uništeni".

Mislim, neću dalje u repliku, samo sam frustriran ovakvim "curenjem" informacija, ništa drugo....



S ovim pasusom iznad mi ne zvuči da si samo frustriran zbog curenja informacija?
Može neko tvoje viđenje (PVO) stvari za sad, šta rade pogrešno, gdje je problem? Rijetko kad pišeš o tom (barem u ovom sukobu), a volio bih pročitati.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 825 korisnika na forumu :: 39 registrovanih, 10 sakrivenih i 776 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, 8u47, amaterSRB, bigfoot, Bobrock1, Botovac, bufanje, cavatina, ceman, Centauro, cifra, Dogma21, Excalibur13, FOX, HrcAk47, ikan, krkalon, Kubovac, kybonacci, Marko Marković, Milos ZA, MilosKop, Mirage 2000N, mkukoleca, moldway, nebidrag, nesa1962, pristinski korpus, radoznao, raptorsi, repac, Srle993, stegonosa, Stoilkovic, vathra, x9, zlaya011, šumar bk2, 125