Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

1289

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 09 Sep 2014
  • Poruke: 1483

Масиван напад украјинских оружаних снага на југ Русије у ноћи између 16. и 17. маја , 2024

Украјинске формације извеле су највећи напад дроном на Севастопољ и Краснодарску територију, лансирајући укупно више од 140 дроновa и 20 морских дронова.

🔻У Севастопољу је напад трајао неколико сати. Беспилотне летелице су се кретале из три правца у Одеској области: напади су забележени у Севастопољском заливу, у близини рта Фиолент и у области Балаклаве.

▪Укупно јединице 31. дивизиона РВ и ПВО обориле су 46 беспилотних летелица, пет је потиснуто електронским ратовањем. Још девет дронова уништили су стрељачки одреди Кримске одбрамбене групе.

▪Међутим, није прошло без штете: један од потиснутих беспилотних летелица ипак је могао да стигне до ПС Севастопољ. Због тога је већи део града остао без струје. Тренутно се обнавља напајање (најмање две трећине претплатника је већ прикључено).

▪Истовремено са нападом беспилотних летелица, Севастопољски залив напало је седам беспилотних чамаца. Четири од њих су успеле да се пробију кроз гране и уништене су на непосредним прилазима, а још три су нокаутиране код Севастопоља.

▪Осми БЕЦ је имобилизиран хеликоптером поморске авијације, а сада покушавају да га извуку на обалу. Девети дрон такође је оборен пре око сат времена западно од Севастопоља.

🔻Оружане снаге Украјине напале су и Краснодарски крај. Главни удар пао је на Новоросијск. Мете су биле складишта нафте, индустријска зона и градска лука. Укупно, од 12.00, више од 60 беспилотних летелица је оборено изнад Новоросије и на оближњим прилазима.

▪Постоје информације да су БЕЦ-ови коришћени за напад на луку, али у овом тренутку не можемо потврдити или оповргнути информацију.

▪Сами дронови, с обзиром на њихову руту лета, имали су велику вероватноћу да уђу у Новоросијск кроз Азовско море, а лансирање је највероватније извршено из региона Запорожја.

▪Поред тога, ујутру је нападнуто складиште нафте у Туапсеу. Снимак доласка дрона објавили су локални канали. Беспилотна летелица је летела кроз планине: то указује на то да је дрон облетео Новоросијск и ушао са задње стране кроз Горјачиј Кључ, заобилазећи области положаја ПВО.

❗Као што јасно видимо, напади Оружаних снага Украјине поново су повећани у броју употребљених средстава. Ово је највећи напад у читавој историји Северног војног округа, чија је сврха била уништавање енергетских објеката у Севастопољу и Краснодарској територији, као и преоптерећење система ПВО.

Тренутно постоје локални проблеми у неколико округа Севастопоља, уведена су планирана искључења уштеде енергије у граду да би се извршили радови на поправци и рестаурацији, али је главни удар још увек обуздаван.

Истовремено, нема потребе за опуштањем. Сећате се прошлогодишње тактике? После масивних напада беспилотних летелица долази до једнако великог ракетног напада, тако да се то сада може очекивати.
https://t.me/rybar/60141



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 15 Mar 2008
  • Poruke: 547

Ukoliko je cilj ofanzive u Harkovskoj oblasti dolazak na puskomet gradu,a ne ulaziti u isti,ili ga ne stavljati u okruzenje i na taj nacin natjerati na slom odbrane,na osnovu iskustva iz ratova ne samo kod nas na Balkanu nego i sire,bojim se da ce Ukrainci svakodnevno iz urbanih djelova grada koji ce koristiti kao stit,sjetimo se pocetne ofanzive na Kijev,nanositi velike gubitke Ruskoj vojsci.A o moralu vojnika kako ce padati na dnevnom nivou ukoliko ih spakujemo u rovove,dok ih ovi iz grada budu lovili na otvorenom,dronovima i ostalim zezalicama...Iskreno se nadam da nece ponovo ponavljati greske sa pocetka rata...



offline
  • Pridružio: 28 Mar 2022
  • Poruke: 411

Imam osječaj, da če se pregovori, kad dođe na njih red, događati ili u Turskoj ili u Srbiji.. Švajcarci su potpuno izgubili kredibilnost, tako, da su oni po meni out...

offline
  • Pridružio: 09 Sep 2014
  • Poruke: 1483

Rybar o aerodromima na Krimu

Непријатељ је 16. маја објавио сателитске снимке високе резолуције о последицама ракетних удара МГМ-140 АТАЦМС на ваздушну базу Белбек на Криму.

Услед напада потпуно су уништена два МиГ-а 31 и један Су-27, а оштећен је и МиГ-29.

Непотребно је рећи да би чак и најједноставније надстрешнице, да нису спасиле бокове, знатно смањиле штету, пошто су Оружане снаге Украјине користиле касетну АТАЦМС, чији би већина касетне муниције М74 експлодирала на крововима надстрешница. Али није било тенди, а ми имамо свој пут.

Заправо, на непробојности великих генерала који су заслужни за ово вреди чак и завидети – ни доласци у ваздухопловну базу Саки у лето 2022. са губитком летелица, ни стални покушаји беспилотних напада на ваздушне базе, ни снабдевање ракете дугог домета за украјинске оружане снаге могле би да их убеде. Сигурни смо да ови ракетни напади неће довести до ничега, уосталом, људи принципијелно не желе ништа да мењају, а авијација је јефтинија од надстрешница.
https://t.me/rybar/60132

offline
  • Pridružio: 02 Avg 2005
  • Poruke: 186

Za ovo ostavljanje tehnike na otvorenom i na izvolte bi nekada bili straljani visoki oficiri.

offline
  • Pridružio: 26 Okt 2021
  • Poruke: 127

Jos jednom da napomenemo, mogu bit stari zmajevi aviona, otpisana tehnika itd ..Pa mogu da dobace mig25 sa livada da ih nasminkaju i vodaju po stajankama .... isto vazi mig29 koji tu stoji od pitaj boga kada 100%

offline
  • Pridružio: 30 Mar 2022
  • Poruke: 495

A što ako su Rusi još početkom rata stavili dosta maketa (tj. starih aviona koji više nisu perspektivni) po aerodromima? Ne znam, razmišljam o razlozima nekih odluka, koje kako je netko rekao ni djeca iz osnovne škole ne bi radili i mislim si pa nisu niti ovi intelektualno zaostali. Znam vjerojatno bi netko fotografirao i procurilo bi da su to stari avioni, ali što ako su svi disciplinirani i drže sve nas, zapad pa i sve svoje blogere u zabludi.

Meni je i dalje jedna od stvari koja me pozitivno fascinirala, kako je Surovi povukao ljude u Hersonu, s desne na lijevu obale u jednoj, dvije noći, ustvari ni ne znamo kada, jer je bilo dobro odrađeno (a bilo ih je koliko se sjećam do 40.000, tako nekako se baratalo) bez ikakvih gubitaka, a sada da ne mogu staviti "nadstrešnice" iznad aviona. Ne znam, jednostavno mi se tu nešto ne uklapa...

edit - evo preteče me kolega @Dogma21

offline
  • Pridružio: 08 Avg 2019
  • Poruke: 5851

Jel ova ukrajinska BPL kamikaza mlaznjak?

https://twitter.com/bayraktar_1love/status/1791413.....rbl0Q&s=19

online
  • Pridružio: 21 Maj 2008
  • Poruke: 15109

МиГ-29 вероватно јесте стари украјински авион.

За оне МиГ-31 је питање одакле су ту, колико се види по снимцим раније нису обитавали на том аеродрому. Значи тешко да је неки стари авион.

Украјинци тврде да је наоружан Кинжалом, што је тешко јер досад нису нападали одатле (а нема ни потребе).

offline
  • Pridružio: 14 Maj 2024
  • Poruke: 41
  • Gde živiš: Imperija Lazi

PrintZip ::Сателит Maxar, снимци Белбека....

Добро су их поткачили.




x.com/trbrtc/status/1791243531362734584

Kakve su mogucnosti da se ta avijacija na duznosti (valjda su na duznosti ako sjede na otvorenom do piste), digne kad se proglasi vazdusna opasnost u tom rejonu? Nemam podatke za brzinu leta i maksmimalni domet te verzije ATACM, ali valjda je 20 plus minuta.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 971 korisnika na forumu :: 41 registrovanih, 7 sakrivenih i 923 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Apok, Battlehammer, bojank, ccoogg123, cenejac111, crnogorac, Denaya, Djokislav, dok80, doloress, Dorcolac, Excalibur13, FileFinder, FOX, goflja76, HogarStrashni, ikan, jukeboxer, kybonacci, ladro, Lieutenant, Marko Marković, mile23, milenko crazy north, mocnijogurt, moldway, nemkea71, nikoladim, nnovakis, repac, risima, sergeant.chef, Smd, uruk, vathra, W123, x9, zdrebac, ZetaMan, Zoca, šumar bk2