Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

1291

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 26 Okt 2021
  • Poruke: 127

ma da Musk im kriv sada , eto Ameri dajte jos para fali nam svega

petu armiju im sklapaju jbt ali ne do zadnjeg Ukrajinca



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • cer 
  • Građanin
  • Pridružio: 11 Apr 2024
  • Poruke: 213

Citat:



offline
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 3261

online
  • ikan 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 03 Feb 2013
  • Poruke: 2903

Ako ima raspoloženih...

Na Harkovskom pravcu su angažovani ili još na čekanju:

11. armijski korpus - 18. moto-str. divizija, 9. (negde 7.) moto-str. samostalni puk i 3 bataljona (navodono spec. )

44. armijski korpus - 72. moto-str. divizizjai 128. moto-str. brigada

Skoro su primećeni Ahmat zapad i 153. tenkovski puk iz 47. tenkovske divizije.

To je što sam ja pohvatao. Ima li ko kakve druge informacije, izmene, dopune?

Dosta skromni korpusi. Nemamo pojma koje korpus još delove ima, ali po procenama brojnosti grupacije to ne može biti nešto mnogo. Vidimo sa snimaka da da su moto-str. bataljoni angažovani kao čista pešadija, što opet sluti da nemaju nameru ići nigde daleko.
Putin kaže da se pravi sanitarni kordon. Bar su jasne namere. Ili još nisu potpuno. Ako krenu na Udi, onda je to to i Ukrajinci ne moraju ni držati neke specijalne snage tu, teritorijalci će biti dovoljni. Grupa N će biti razvučena, bez rezervi i nesposobna za pretnju na operativnom nivou. Šamaraće se artiljerijom i dronovima ili klati vodovima za neku njuivu radi ispravki položaja i da nas obaveste da su još tu i ratuju.

online
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2257
  • Gde živiš: Beograd

Gospodo, svedoci smo da se iz čiste ruske kur*obolštine, Ukri slade nekim uništenim metama.
Siguran sam da nama ti isti Ukri ne bi napipali ni jedan avion zagrmljen negde po šumama oko aerodroma ili u blizini.
Ovo nije nikakva vojno-taktička prevaga Ukrajinaca već neozbiljnost ruske strane.
Na stranu PVO zasićenje, na koji nije imun nijedan odbrambeni sistem u svetu, ali nedostaje živa sila, ljudi na terenu. Ne može se samo uzdati u S-400 i sedeti u dežurani. Streljački vodovi pred rafinerijama za ove dronove, dokle da se čeka?
Svi bitni trafoi, generatori, svi pod zaštitu, svaku da čuva lokalna TO. Ako su u pitanju privatna energetska postrojenja, neka troškovi ili organizacija iste bude na vlasnicima. Pucaljki valjda ne manjka, samo jedna naredba i dobra organizacija. Kad mogu Ukri, mogu i ovi drugi. Angažovati civilne osmatrače vazdušnog prostora, podeliti grupe po sektorima i smenama, da poput radio amatera, kao 1999.god, prenose informacije o kretanju, prvenstveno niskoletećih ciljeva. Dalje, ako je ikako moguće, da se sve umreži softverski, da se osnuje neki centar, makar i civilni, koji će snabdevati informacijama operativce na terenu, da bi sve bilo koliko toliko spremno za presretanje ciljeva. Velika je Rusija, treba nekim letelicama dosta vremena da doputuju. I znam da je lakše kazati i znam da ni tada neće svi vazdušni ciljevi biti presretnuti, ali se itekako može ublažiti udar.

Pa šta mislite zašto su Rusi uveli novinu kod krstarećih raketa, da se kreću neuobičajenom i nepredvidivom putanjom? Prolete pored ukrajinskog grada koji je meta i onda se vrate na cilj ka tom gradu zaobilaznom putanjom. Zato što su se Ukri uvežbali i pospešili odbranu, doduše uz srdačnu pomoć spoljnog faktora.

Ne znam da li sam opisao Rusiju u situaciji opšteg ratnog stanja, ali bukvalno sam prepričao ono o čemu ruski telegram kanali tupe već mesecima.

@Ikan
Koja je to ruska 128 mtsb?
Neki podatak o istoj?
Ne znam ni za kakvu drugu sem one Ukr iz zakarpatja.
Već sam jednom bio u rebusu kad je kolega tražio prevod jednog izveštaja sa nekog ruskog foruma gde je tražio da mu se "rasčivija" pasus gde se pominje 128. sa ruske strane. Deluje mi kao da je u pitanju novoformirana ili neka preimenovana.

offline
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 3261

🇷🇺🌬 Харковски правац: Липци - ситуација у 14.00 17.05.24.

Почињу да стижу детаљи јуриша на непријатељске положаје у рејону насеља Липци. Као што се и очекивало, наши јуришници се крећу дуж брда источно од села и на тај начин покушавају да пресеку линије снабдевања непријатељске групације у Липцима и Слобожанском.

Штавише, они су већ преузели ватрену контролу над путем за Веселоје.

Тако се ситуација за непријатеља овде приметно погоршала. Ако се наши људи помакну још један километар узбрдо, непријатељ у селима испод (Липци и Слобожанское) наћи ће се у мишоловци...

Помолимо се за момке.

Јуриј Подољака



online
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19763

gmlale ::Za ovo ostavljanje tehnike na otvorenom i na izvolte bi nekada bili straljani visoki oficiri.

Naravno da ne bi, inace bi 1941. ostali bez oficira.

offline
  • Pridružio: 06 Feb 2010
  • Poruke: 903
  • Gde živiš: RS/BiH

Problem po meni lezi u nazivu SVO i pokusajima vlasti da drzi situaciju tako kao da rata u Rusiji nema a kako se stvari razvijaju Ukri ce tek da eskaliraju sa BPL itd..Pitam se sta radi Rosgvardija ,MUP i ostali naoruzani elementi bezbjedonosnog sistema? Vidjeli smo snimak gdje se doslovce 3 drona vuku po nebi jedan za drugim i niko ni metak da opali. Dok KoV gine i melje protivnika sve ostalo je nekako labavo ,neozbiljno...

online
  • ikan 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 03 Feb 2013
  • Poruke: 2903

šumar bk2 ::

@Ikan
Koja je to ruska 128 mtsb?
Neki podatak o istoj?
Ne znam ni za kakvu drugu sem one Ukr iz zakarpatja.
Već sam jednom bio u rebusu kad je kolega tražio prevod jednog izveštaja sa nekog ruskog foruma gde je tražio da mu se "rasčivija" pasus gde se pominje 128. sa ruske strane. Deluje mi kao da je u pitanju novoformirana ili neka preimenovana.

Vrlo moguće.
Treba nam onda mesto nje koja jedinica bi bila. Ne može korpus samo sa divizijom, tj. štab korpusa čime bi komandovao.

Sad sam gledao histori legends i on kaže da je angažovan 30. puk 128. brigade.
Znači nije greška.

online
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1783

Poslednjih 2-3 dana, nešto učestali snimci dela linije uz prugu severno od Kislovke. Za sad nema potvrda da su Rusi pokušali napredovanje ali "maltretiranje" je konstantno.

https://t.me/brussinf/7500

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 976 korisnika na forumu :: 40 registrovanih, 7 sakrivenih i 929 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Apok, bojank, ccoogg123, cenejac111, crnogorac, Denaya, Djokislav, dok80, doloress, Dorcolac, dragan_mig31, Excalibur13, FileFinder, FOX, goflja76, HogarStrashni, ikan, jukeboxer, kybonacci, ladro, Lieutenant, Marko Marković, milenko crazy north, mocnijogurt, moldway, nemkea71, nikoladim, nnovakis, proka89, repac, sergeant.chef, Smd, uruk, vathra, W123, x9, zdrebac, ZetaMan, Zoca, šumar bk2