Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

1297

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

online
  • Pridružio: 13 Jan 2012
  • Poruke: 2548

Trpe Grozni ::

Nista novo, sve vec postoji i fali samo ljudstvo i organizacija (i lova, normalno Very Happy , ali manje nego izbacivanje deo rafinerije na dva-tri-pet dana).


ima tamo i po dva meseca za neke od rafinerija
https://oilprice.com/Latest-Energy-News/World-News.....rones.html



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 19 Jan 2015
  • Poruke: 1251

Cuti dobro je dok nije krenula prica a odakle znate da to nisu lazne rafinerije/makete.



offline
  • Pridružio: 08 Dec 2011
  • Poruke: 2067
  • Gde živiš: Novi Travnik - ex Pucarevo

BNT Novi Travnik, državna firma, period prije raspada SFRJ. Namjenska i civilna proizvodnja.

Radnici firme, koji su bili i u TO, bili su obučeni i imali redovne vježbe na stacionarnim 20/3 pzo topovima koji su raspoređeni u krugu tvornice i okolnim šumarcima pod ogradom.

offline
  • Insan 
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 12 Okt 2015
  • Poruke: 1681

novator ::BNT Novi Travnik, državna firma, period prije raspada SFRJ. Namjenska i civilna proizvodnja.

Radnici firme, koji su bili i u TO bili obučeni u imali redovne vježbe na stacionarnim 20/3 pzo topovima koji su bili raspoređeni u krugu tvornice i okolnim šumarcima pod ogradom.


Takodje i radnici zeljezare Zenica, oni su cak imali i mobilnu PVO Mr. Green postavljenu na vagone mislim da su bili topovi 20mm/1 i 20/3.
Caki su jednom izasli i na naslovnoj strani casopisa ONO. Smile Kraj off

offline
  • Pridružio: 23 Mar 2022
  • Poruke: 765
  • Gde živiš: United Kingdom

grenadir ::Dali je Ruska ofanziva uspješna u poređenju sa Ukrajinskom čuvenom kontraofanzivom... Ako su ciljevi oni, koje je juče izneo VV, onda jeste.... Dali su ciljevi, koje su iznjeli mudraci na Jutranjem onda nije...

Rekao bih da je ova operacija sa severa izuzetno uspesna, zapravo mislim da su ciljevi ove operacije viseslojni, neke efekte vec vidimo, najvise na psiholosko-propagandnom planu (ukljucujuci medjunarodnu politicku scenu), koji je izuzetno bitan, jedan od najvecih problema koja vojska u situaciji kao VSU moze imati je pad morala, a ova operacija im je dosta potkopala moral i pokazala sav nivo korupcije i javasluka, druga stvar sto je linija fronta dodatno razvucena i to u ovom trenutku mnogo vise odgovara Ruskim snagama, i u jednom momentu ako udare koncentrisanim snagama nije iskljuceno da dodje do totalnog urusavanja VSU, ne kazem da ce se to dogoditi pogotovo ne u nekom kracem roku, ali na duze staze to nije ni malo nerealna opcija.

Za Vatrinu kolekciju igara: Rusi ovde igraju mlin.

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2382

unkas ::Poštovane kolege jedno pitanje za dalju raspravu, dali na osnovu proteklih dana od početka ofanzive na severu na osnovu stanja na terenu možemo da generalizujemo zaključak da je ofanziva uspešna ili nije?Ja bih rekao da ne možemo reći ništa. Ne možemo reći čak ni da li je ovo uopšte ofanziva ili nije. Podsetiću na babaroginu interpretaciju termina, iz jedne prethodne rasprave:
babaroga ::Ofanziva je odlucujuca napadna operacija koja ako uspije donosi promjenu situacije na frontu bar na operativnom, ako ne i na strategijskom nivou.Dakle, ruska akcija se i uklapa i ne uklapa u ovu definiciju. Da li donosi promenu situacije? Da. Da li je odlučujuća? Ne. Možda je zato najbolje da usvojimo kompromisni izraz koji smo već koristili - "puzeća ofanziva". A kao takva, još nije gotova, nema jasno vidljivih namera (čak ni kao uspostavljanje bafer zona), samim tim nema ni jasnih indikatora da li je uspešna ili ne.
unkas ::Pre godinu dana smo pratili stanje ukrajinske ofanzive i već posle sedam dana smo bili ubeđeni ( a to se pokazalo kao 100% tačno) da je ofanziva propala.U ovom slučaju situacija je bila mnogo jasnija. Oružane snage Ukrajine najavile su ofanzivu, dugo se pripremale, koncentrisale snage koliko je moguće i dugo, intenzivno i uporno napadale na vrlo konkretnim pravcima, uskim sektorima fronta. Iako nisu angažovale velike snage odjednom, ipak su te snage bile brojne i strašno trošene u sukcesivnim napadima.

Razlike su vidljive. Onomad je bilo sasvim jasno da Ukrajinci žele izaći pred Tokmak ili ga čak i zauzeti. Sad, kod Rusa, nije jasno čak ni da li uopšte žele dalje od Volčanska. Tako ovo možemo posmatrati i kao oblikovanje fronta ali i kao sporo napredovanje, "puzeću" ofanzivu, koja će u odgovarajućem momentu doneti operativni dobitak, ne nužno na nekom od sada aktuelnih pravaca. Tako je bilo i kod Bahmuta i kod Avdejevke.

online
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2257
  • Gde živiš: Beograd

Neke od jutrošnje objavljenih mapa Z komiteta:

Citat:Оружане снаге Русије уз помоћ ТОС-а изводе ударе по непријатељским утврђењима – западно од села Работино (означено љубичастом зоном).


video: https://t.me/z_arhiv/26844

Citat:Руске оружане снаге су напредовале ка Јаснобродовки и заузеле велико непријатељско упориште.



Citat:Напредовање јуришних група Оружаних снага Русије северно од села Марфопољ.

online
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2257
  • Gde živiš: Beograd

Promene na mapi za juče:
➡Promocija u okrugu Lukjancev
➡Zauzete su nove pozicije u Belogorovki
➡Neprijatelj je izbačen iz nekoliko uporišta u oblasti Očertino
➡Promocija u centru Staromajorskog
➡ Zauzete su nove pozicije u Georgijevki
➡Zibino je zauzet
👉ispravka: Zelionoe nije pod kontrolom ruske vojske.






Kod Rabotina se čisti severozapadna zona iza jezerceta:

offline
  • S2M  Male
  • Legendarni građanin
  • No pasarán – Sie kommen nicht durch
  • Pridružio: 21 Nov 2009
  • Poruke: 6506

Citat:Nemaš pametnija posla nego čitati te brljotine od Tabaka ili slušati uspuhanog Barića ili onog uvijek namrgođenog Akrapa.

Jbg, nemam jutros.Praštaj.

online
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1783

unkas :: Poštovane kolege jedno pitanje za dalju raspravu, dali na osnovu proteklih dana od početka ofanzive na severu na osnovu stanja na terenu možemo da generalizujemo zaključak da je ofanziva uspešna ili nije?
Pre godinu dana smo pratili stanje ukrajinske ofanzive i već posle sedam dana smo bili ubeđeni ( a to se pokazalo kao 100% tačno) da je ofanziva propala.
Sam Zalužni je već posle četiri dana hteo da prekine operacije jer nije išlo prema planu.
Pozzz...



Ako za reper uzmemo izjavu Putina (mada i ovde treba biti oprezan), da je ovo stvaranje "bufer" zone, još je prerano donositi bilo kakve zaključke.

Prvo, ne znamo koje oblasti ova zona bi trebala obuhvatati. Drugo, ne znamo veličinu tih zona. Treće, vremenski period predvidjen za uspostavljanje te zone.

Opet se moram vratiti na Avdejevku. Operacija je trajala koliko je trajala. Da li je cilj ostvaren? Jeste. Tako i ovde. Vremenski period u kojem će se ostvariti cilj stvaranja te zone (ako je to cilj ove operacije), nije ograničavajući. Može biti za dva tri meseca a može biti i za godinu dve.

Kod Ukro letnje ofanzive, cilj je bio jasan od samog starta. I zbog toga se na osnovu razvijanja situacije, lakše moglo doći do nekih zaključaka. Ukri da su čak i probili Rusku odbranu, u prvih dve do tri nedelje ofanzive su izgubili toliko angažovanih efektiva, da bi ostvarivanje cilja bilo upitno. Čak toliko da bi možda u tom slučaju pretila još veća katastrofa.

Kao što smo bezbroj puta do sad konstatovali. Ukrajince je neuporedivo lakše "čitati" za razliku od Rusa.

Ostale odgovore su napisale kolege, sa kojima se slažem.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 968 korisnika na forumu :: 39 registrovanih, 7 sakrivenih i 922 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Apok, Battlehammer, bojank, ccoogg123, cenejac111, crnogorac, Denaya, Djokislav, doloress, Dorcolac, Excalibur13, FileFinder, FOX, goflja76, HogarStrashni, ikan, jukeboxer, ladro, Lieutenant, madza, Marko Marković, mile23, milenko crazy north, milos.cbr, moldway, nemkea71, nikoladim, nnovakis, risima, sergeant.chef, Smd, uruk, vathra, W123, x9, zdrebac, ZetaMan, Zoca, šumar bk2