Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

1303

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

online
  • Pridružio: 14 Maj 2024
  • Poruke: 41
  • Gde živiš: Imperija Lazi

sumar bk2 - "Ovde na forumu je skoro bila priča oko toga i neko je preneo informaciju da je ruskim starešinama i vojnicima naređeno da ne smeju uništavati neispravnu tehniku ili onu koja je ostala bez goriva."

Neznam, ali nije moguce da vrh komande da takvu naredbu. Jebiga, mozda sam retardiran, ali nema smisla da Ruska KOV komdanda izda naredjenje starjesini da ostavi polufunkcionalan BOV neprijatelju u pozadini. Radio sam sa VDV davne 00-01 na brdovitom Balkanu. Ti momci nisu teletubies, takve stvari nisu se desavale, a oni su bili u teskoj situaciji u tom vremenskom periodu. Jedino objasnjene koje ima nesto smisla je da starjesine su bile pod utiskom da drugi esalon postoji, i da ima funkcionalan plan da se tehnika izvuce, popravi, i vrati maticnoj jedinici na objektivi.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2257
  • Gde živiš: Beograd

Ako neko nađe izvor takve informacije verujem da će postaviti.



offline
  • Pridružio: 06 Feb 2010
  • Poruke: 903
  • Gde živiš: RS/BiH

Rusi sve vise koriste vucnu aeriljeriju. Msta-B ,Giacint-B i sto je zanimljivo M-46 130mm za kojeg su neke kolege pisale da ga Rusi vise nemaju/ne koriste.

offline
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2257
  • Gde živiš: Beograd

Suriyak kao po običaju, oko ponoći, sa potvrdama pomeranja linija ali i ponekim mikro progresom:


Citat:Situacija jugozapadno od Donjecka: Ruska armija je napredovala jugozapadno od Novomihajlivka preuzimajući kontrolu nad položajima koji se nalaze 2,8 km od puta prema Ugledaru.

Citat:Situacija zapadno od grada Donjecka: Tokom poslednjih sedam dana ruska vojska je minimalno napredovala duž Sovjetske ulice gde ukrajinska vojska nastavlja da pruža veliki otpor. U međuvremenu, tokom poslednjih sati ruske snage su uspele da zauzmu ulice Nekrasova i Puškina, smanjujući ukrajinsko prisustvo na ovoj osovini u bazi farme Aleksandrovskoe i stočnoj farmi. Pored toga, trupe su uspele da zauzmu sistem rovova severozapadno od "lovačke kuće" do bašte Kaminski.

Citat:From Chuhuiv axis Russian Army finally made new advances inside Vovchansk in which troops advanced south of the Hospital reaching Haharina street. Then attacks with Ukrainian Army began at the fire satation located on the opposite shore of Vovcha river.

https://t.me/Suriyak_maps/2916

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8864
  • Gde živiš: pecina stroga

kunktator ::Ne možemo reći čak ni da li je ovo uopšte ofanziva ili nije. Podsetiću na babaroginu interpretaciju termina, iz jedne prethodne rasprave:
babaroga ::Ofanziva je odlucujuca napadna operacija koja ako uspije donosi promjenu situacije na frontu bar na operativnom, ako ne i na strategijskom nivou.Dakle, ruska akcija se i uklapa i ne uklapa u ovu definiciju. Da li donosi promenu situacije? Da. Da li je odlučujuća? Ne. Možda je zato najbolje da usvojimo kompromisni izraz koji smo već koristili - "puzeća ofanziva". A kao takva, još nije gotova, nema jasno vidljivih namera (čak ni kao uspostavljanje bafer zona), samim tim nema ni jasnih indikatora da li je uspešna ili ne.


Hvala sto citiras moje mudrolije, ali daleko od toga da je to potpuna definicija ofanzive. To je vise bila replika nekim od clanova koji su po inerciji svaki napad na malo selo ili neku ulicu u tom selu poceli da krste ofanzivom.

Ali, na Harkovu, pitanje je validno. Da li se radi o ofanzivi, i ako se radi o ofanzivi, koji su ciljevi, i da li je uspjesna.

Ja sam mozda drugi treci dan pretpostavio da se radi samo o stvaranju buffer zone. I mislim da je i dalje samo to u pitanju. Glavni razlog koji me je doveo do tog zakljucka je sto je, ako je cilj Harkov, ili bilo sta iza Harkova, pravac prodora potpuno besmislen. Oba pravca, i Vovchanski, i Lipcki, se ili zavlace pod Harkov, ili idu mimo grada ali sa pogresne strane, ne obuhvataju i ne odsjecaju grad, nego se zavlace izmedju Harkova i Kupjanska.

Drugi razlog je da jednostavno nema siline udara koja bi se ocekivala od glavnog pravca ofanzivnog nastupljenija. Sami ukri kazu da Rusi napreduju maltene u trojkama. Par grupica od po tri borca, koji se pjeske prikradaju ukro polozajima iz raznih pravaca, i onda koordinirano napadaju opornik, i uzimaju ga.

Mic po mic.

Znaci nije ofanziva, nego lokalnno cackanje, da se ispravi linija ili sto ti kazes da se oblikuje bojiste. Ili sto Putin kaze, da se napravi zona sigurnosti.

Gledajuci kako je slaba ukro odbrana bila tu, opet je za plakati da Rusi nisu tu roknuli sa dvije oklopne i tri pjesadijske divizije od Grajvorona pa na Krasnograd, i sa isto toliko snaga preko Vovchanska na Kupjansk sa ledja. Iz ove prerspektive se cini da bi se sve to tu raspalo pred iole ozbiljnijim snagama, i da bi Harkov za par dana bio stavljen u okruzenje.

To bi dakle bila Harkovska ofanziva. Koja bi po svojim ciljevima dala operativne, pa mozda cak i strategijske rezultate. Pod uslovom da je odradjena i da je uspjela.

Elem, bilo je sta je bilo.

Sad je pitanje sta je u stvari bilo tu. Sta Rusi rade, sa ovim trojkama mic po mic, bez oklopa i bez brzih prodora, samo pjeske pa dokle stignu.

Jedino racionalno objasnjenje je moja teorija o puzajucoj ofanzivi. Znaci, radi se o ofanzivi na cijelom frontu, na preko 700 kilometara sirine linije dodira. I to ofanzivi bez koncenteacija (mislim na glavne, masovne koncentracije), bez operativnih pravaca, bez glavnog tezista napada. RAdi se o napadima koji su lokalnog karaktera, koji imaju takticki a ne operativni cilj, ali kojih je toloko, i koji su na tako bliskim pravicma, da zajedno djeluju u sadejstvu, i rezultiraju u ogromnom pritisku na branioca.

Karakteristika tog pritiska je da nema jasno izrazenog glavnog pravca, glavnog napora, i da stoga branilac ne zna gdje da odgovori rezervama ako ih ima, jer ne zna koji je pravac rjesavajuci pravac.
Na bukvalno 50 - 60 posto linije Rusi su u napadu, i to iscrpljujucem napadu doziranim malim ili ogranicenim snagama, ali u napadu koji traje mjesecima, i ne popusta.

Taj pritisak je stravican. Pogotovu za vojsku koja kuburi sa popunom, koja kuburi sa municijom i tehnikom, i koja nije imala nikakvu znacajnu pobjedu, makar i malu, u zadnjih godinu dana.

Iz te perspektive, Rusi su otvaranjem "Harkovskog pravca" rasirili front za dodatnih 70 km (po rijecima Sirskog). Znaci, dodali su jos 10% linija ne ionako razvucene ukro snage.

Stoga, otvaranje ovog pravca moze da ima mozda i strategijski uticaj na cijelo vojiste. Jer nije to samo deset posto nove linije, jer se jednostavno ne zna da li ce Rusi da sire na Sumi, ili ce da se spajaju sa Kupjanskom, ili ce dalje na Harkov. Ili samo prave buffer zonu za Belgorod.

Zato je za ukre otvaranje ovog pravca mnogo veci problem nego da su Rusi dodali jos 10 posto linije negdje drugdje. Zbog vaznosti Harkovskog pravca, ukri ne smiju da odgovore sa deset posto snaga, moraju da odgovore sa dvadeset ili trideset posto ako ce da osiguraju da nema iznenadjenja tu.

Elem. Odgovor ne pitanje da li je uspjela ova "ofanziva" na Harkov lezi u ukro odgovoru. Ako moraju da znacajno oslabe ostatak fronta da bi osigurali ovaj pravac, onda je jako dobro uspjela. Ako imaju snaga da ovo zatvore bez vecih stresova na dosad aktivnim zaristima, onda su OK, i onda ova ofanziva ima samo lokalni takticki znacaj.

No, nebitno. Ovaj napad zasada ocigledno nece rijesiti rat. Ovo nije presudna bitka.

Ono sto mene medjutim okupira vec pra nedjelja, pogotovu nakon ove Harkovske zurke, je misao da mi u stvari gledamo radjanje jedne potpuno nove napadne doktrine. Koju bar ja ne znam da smo vidjeli u istoriji ratovanja dosada.

O cemu se radi? Rusi dakle potpuno kontrolisu situaciju, od recimo novembra prosle goodsine, Znaci vec sest mjeseci. Dalje, definitivno imaju premoc u municiji, avijaciji, artiljeriji, vjerovatno i u tenkovima i oklopu generalno, plus imaju dovoljno ljudi.

Ukri sa druge strane, nemaju municije, nemaju ljudi, nemaju avijacije, nemaju PVO, nemaju ni artilejrije vise kao sto su imali, i od oktobra su u stalnoj defanzivi. Ali, sto naglasi onaj svapski general, problem je sto su u stacionarnoj defanzivi. Odbrana im je stacionarna. NIsu u stanju da izvode odbrambene manevre, da ustupe teren pa da manevrom udare sa boka. Stoga, kako zakljucuje svapski general, njihova odbrana je unaprijed osudjena na propast.

Osnovni postulati ratovanja nalazu da se protivniku mora nametnuti rjesavajuca (odlucujuca) bitka kad se ostvari nadmoc koju Rusi evidentno imaju vec sest mjeseci.

Rusi rade upravo suprotno, Ne namecu odlucujucu bitku, vec namecu iscrpljujucu ofanzivu malim snagama na nezamislivo sirokom frontu. Puzajucu ofanzivu.

To jede zivce i vrijeme, ali ocigledno daje rezultate. Ovaj udar na Harkovskom napravljeniju mi je konacni dokaz da se radi o Ruskoj doktrini, da to rade namjerno, Jer je prosto nemoguce da nisu znaali koliko su ukri tanki tamo. A ako su to znali, bilo je najlogicnije, i bilo bi skolski, navuci snage i oduvati to za tri dana, i zavrsiti pricu.

Ali jok, nemamo planova da zauzimamo Harkov zasada (VVP).

offline
  • vobo 
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 25 Apr 2011
  • Poruke: 1628

Sve je to tacno i pije vodu, ali aj mi sada reci, zasto Rusi nisu to oduvali za 3 dana sa jacim snagama nego nastavljaju da muce Ukre (a i sebe)?

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19763

RED4G-304 ::...
...Ako imas objasnjenje zasto Rusi odstupaju od te doktrine molim objasnite. Hvala.


Problem je, koliko sam shvatio, citajuci sta su napisali sami Rusi koji su bili u Ukrajini, sto su vladala "pravila iz mira" i za tenk unisten od strane vlastite posade se odgovaralo. A ako ga protivnik zapleni/zapali kada je napusten - ne. Izbor je onda bio jasan.

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8864
  • Gde živiš: pecina stroga

Pa zato sto su rjesili da tako ratuju. To im je sad doktrina.

offline
  • vobo 
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 25 Apr 2011
  • Poruke: 1628

Doktrina je da ne zavrse rat i ne rese bitku, nego da ovako razvlace protivnika i sebe trose?

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8864
  • Gde živiš: pecina stroga

Doktrina je rezultat promisljanja i sagledavanja kako da se dobije rat.

Moj je zakljucak da Rusi ovo rade namjerno, ali ja da ti kazem zasto tako rade, nemam informacija. Ni ja ni niko na svijetu.

Ali sam sada nakon HArkova i ponovljenog napada malim snagama skoro sto posto siguran da je to namjerno a ne slucajno.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 922 korisnika na forumu :: 42 registrovanih, 5 sakrivenih i 875 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Apok, Boris90, cifra, cikadeda, CikaKURE, crnogorac, DejanSt, Dežurni pod palubom, Djokislav, Dogma21, dragoljub11987, herrDule, ILGromovnik, kybonacci, LastTsar, mercedesamg, MikeHammer, mikrimaus, mile23, milenko crazy north, nebkv, nemkea71, nesa1962, ObelixSRB, opt1, pristinski korpus, Profica, Qaxentius, RED4G-304, S2M, sasa87, Srle993, stegonosa, Toper, Tvrtko I, Valter071, vathra, x9, zbazin, Živković, 125