Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

1308

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

online
  • Pridružio: 23 Mar 2022
  • Poruke: 766
  • Gde živiš: United Kingdom

Hexe ::
Nikad, alli nikad, ne bih ni pomislila da nekoga vrijedjam na bilo koji nacin (moj nacin obracuna sa neprijateljima/neistomisljenicima je iskljucivo fizicki:)))


...moj kolega znaci, mislim, po tituli. Samo sto sam ja nakon (aktivnog) ucesca u nasim regionalnim ratovima, zakljucila da mi profesura ne daje uzbudjenje na koje sam tada navikla (svaka "droga" nadje svoju metu" Smile)), pa sam se otisnula dalje, u oblasti gdje je bilo vise adrenalina.


Malo je teze protumaciti namere iz pisanja, a i rekao sam "zvuci kao". OK priznajem da sam pogresio.

Respect.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 30 Mar 2024
  • Poruke: 112

babaroga ::

Problem moze da bude (i vjerovatno jeste) oklop.

Recimo da im trebaju dvije oklopne i sest do osam mehanizovanih divizija za ozbiljan operativni prodor.

Dvije oklopne divizije plus po tenkovska brigada u mehanizovanim divizijama, tu se okvirno radi o 800 do 1000 tenkova. To bi mozda jos i nasli. Ali, transportera treba bar 2000. Nisam siguran da li Rusi imaju toliki oklop na raspolaganjiu da sve odvoje na jedna pravac.

Mozda je to kljucni razlog sto Rusi sada ratuju kako ratuju.

Gde skoncetrisati toliku kolicinu borbene tehnike a da ne bude otkrivena i unistavana u zoni prikupljanja ? Videli smo da ukrajinci dejstvuju u ruskoj pozadini na svako ioloe vece okupljanje jedinice,mislim,prica se o potrebnim tri hiljade jedinica tehnike koju negde treba kamuflirati i za toliku kolicinu obezbediti dovoljno municije goriva maziva,...a da to sve ne bude unistavano?
Sve dok ukrajinci osmatranjem iz vazduha vidi svaki ruski pokret,raspolazu dovoljnom kolicinom artiljerije i dronova to bi bio masakr epskih razmera



offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2382

babaroga ::Hvala sto citiras moje mudrolije, ali daleko od toga da je to potpuna definicija ofanzive. Nije potpuna ali sam je brzom pretragom lako našao. Lakše negop da sam kopao po knjigama i internetu tražeći najzgodniju definiciju (kao onomad sa definiciijom tempa). Štos je u tome da je navedeni citat deo jedne naše diskusije u kojoj smo ista ova pitanja postavljali (šta se dođavola uopšte može ofanzivom nazvati?). I složili smo se baš na datoj definiciji. Međutim, taj razgovor smo vodili u martu prošle godine. Samo mesec ili dva kasnije Bahmut je bio u ruskim rukama! Postignut je važan operativni cilj iako "prave" ofanzive nije ni bilo. Dakle, "pojačana aktivnost celog fronta", kako sam tada (pre)oprezno nazvao ono što sad nazivamo "puzećom" ofanzivom može dati ekvivalentan rezultat.

Tako je i ovo potpuno tačno:babaroga ::Ja sam mozda drugi treci dan pretpostavio da se radi samo o stvaranju buffer zone. I mislim da je i dalje samo to u pitanju. Glavni razlog koji me je doveo do tog zakljucka je sto je, ako je cilj Harkov, ili bilo sta iza Harkova, pravac prodora potpuno besmislen. Oba pravca, i Vovchanski, i Lipcki, se ili zavlace pod Harkov, ili idu mimo grada ali sa pogresne strane, ne obuhvataju i ne odsjecaju grad, nego se zavlace izmedju Harkova i Kupjanska. I sad, NATO/ukrajinska komanda mora da stavi prst na čelo, isto kao i mi ovde, i da se zapita "What the hell...? Ovi Rusi kao da će na Kupjansk ali šta ako naprave i nešto zapadnije pa stave Harkov u okruženje?". I u tom smislu treba tumačiti moju opasku o oblikovanju fronta.


babaroga ::Drugi razlog je da jednostavno nema siline udara koja bi se ocekivala od glavnog pravca ofanzivnog nastupljenija. Sami ukri kazu da Rusi napreduju maltene u trojkama. Par grupica od po tri borca, koji se pjeske prikradaju ukro polozajima iz raznih pravaca, i onda koordinirano napadaju opornik, i uzimaju ga.U nekom drugom ratu ovo bismo zvali taktikom infiltracije ili taktikom hiljadu uboda iglom. U ovom ratu, gde smo videli toliko čudnih odluka, naizgled besmislenih, moramo se zapitati ima li tu nekakvog sistema. Ali o tome ću na kraju posta.

babaroga ::Gledajuci kako je slaba ukro odbrana bila tu, opet je za plakati da Rusi nisu tu roknuli sa dvije oklopne i tri pjesadijske divizije od Grajvorona pa na Krasnograd, i sa isto toliko snaga preko Vovchanska na Kupjansk sa ledja. Iz ove prerspektive se cini da bi se sve to tu raspalo pred iole ozbiljnijim snagama, i da bi Harkov za par dana bio stavljen u okruzenje.
Ma men'se čini da će tako i biti. Samo ne odmah. Već sad se greje rerna u koju će biti stavljen Kupjansk. A staviće ga kad se rerna zagreje. A mislim da će biti pečen koliko ovog leta.

babaroga ::Jedino racionalno objasnjenje je moja teorija o puzajucoj ofanzivi. Znaci, radi se o ofanzivi na cijelom frontu, na preko 700 kilometara sirine linije dodira. I to ofanzivi bez koncenteacija (mislim na glavne, masovne koncentracije), bez operativnih pravaca, bez glavnog tezista napada. RAdi se o napadima koji su lokalnog karaktera, koji imaju takticki a ne operativni cilj, ali kojih je toloko, i koji su na tako bliskim pravicma, da zajedno djeluju u sadejstvu, i rezultiraju u ogromnom pritisku na branioca.

Karakteristika tog pritiska je da nema jasno izrazenog glavnog pravca, glavnog napora, i da stoga branilac ne zna gdje da odgovori rezervama ako ih ima, jer ne zna koji je pravac rjesavajuci pravac.
Na bukvalno 50 - 60 posto linije Rusi su u napadu, i to iscrpljujucem napadu doziranim malim ili ogranicenim snagama, ali u napadu koji traje mjesecima, i ne popusta.
Upravo tako! To je poenta. To je taj sistem koji pominjem. Ako bismo pogledali šta se sve dešavalo u protekle dve godine, ako bismo te dve godine "stisnuli" na period od dva meseca, i tako prikazali na mapi , dobili bismo sliku jedne fine, "normalne" ofanzivice, sa prodorima, poluokruženjima i svim što ide uz to. To ne bi bila slika ofanzive koja odlučuje rat ali pokazala bi operativni pa i strateški značaj. Ilustrovaću jednim svojim starim postom iz avgusta '22. (ovde)

babaroga ::Ono sto mene medjutim okupira vec pra nedjelja, pogotovu nakon ove Harkovske zurke, je misao da mi u stvari gledamo radjanje jedne potpuno nove napadne doktrine. Koju bar ja ne znam da smo vidjeli u istoriji ratovanja dosada.Da. I ja sam nešto slično pominjao još od kraja '22. godine ili početkom '23. (recimo ovde, koliko sam na brzinu mogao naći)

babaroga ::Ukri sa druge strane, nemaju municije, nemaju ljudi, nemaju avijacije, nemaju PVO, nemaju ni artilejrije vise kao sto su imali, i od oktobra su u stalnoj defanzivi. Ali, sto naglasi onaj svapski general, problem je sto su u stacionarnoj defanzivi. Odbrana im je stacionarna. NIsu u stanju da izvode odbrambene manevre, da ustupe teren pa da manevrom udare sa boka. Stoga, kako zakljucuje svapski general, njihova odbrana je unaprijed osudjena na propast.E sad, ovo je sistem i glavna stvar u priči. Ne samo da Ukrajinci ostaju bez municije, ljudi i pvo. Ostaje i NATO! Preciznije, ceo zapad u Ukrajini gubi više nego što nadoknađuje. Za razliku od Rusa. Mislim, gube i Rusi, ni oni ne mogu sve ispratiti. Ali upravo zahvaljujući ovoj "slow pace" dinamici oni mogu održati korak. U ofanzivama punog intenziteta postigli bi više ali bi se više i trošili. Neko bi mnogao reći "pa šta, na kraju će isto proć, svejedno da li izgube deset hiljada vojnika odjednom ili iz deset puta po hiljadu". Ali nije isto. Veliki pojedinačni gubitak teže je nadoknaditi nego rastegnute sitnije. Dinamika.
Znam da sam dosadan, ali u pokušaju da skratim ionako predugačak post, pozvaću se još jednom na raniji (ovde), da ne ponavljam.

Praštajte na dužini posta.

offline
  • powSrb 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 08 Mar 2015
  • Poruke: 9436

Ukrajinci avijacijom sravnili sa zsmljom bolnicu u Vovcanaku koju su Rusi zauzeli u proteklim danima

https://twitter.com/yarotrof/status/17918553597845.....Q&s=19

Uprad Rusa u isticne delove Casov Jara, kolona tehnike pod udarom ariljerije.

https://twitter.com/auto_glam/status/1791882849252.....Q&s=19

online
  • S2M  Male
  • Legendarni građanin
  • No pasarán – Sie kommen nicht durch
  • Pridružio: 21 Nov 2009
  • Poruke: 6506

Citat:Плаши се Кремљ за власт и споља и унутра.

Ne mogu da spavaju od straha.Anksioznost, šta li je?

offline
  • Pridružio: 13 Jan 2012
  • Poruke: 2548

powSrb ::Ukrajinci avijacijom sravnili sa zsmljom bolnicu u Vovcanaku koju su Rusi zauzeli u proteklim danima

https://twitter.com/yarotrof/status/17918553597845.....Q&s=19

Uprad Rusa u isticne delove Casov Jara, kolona tehnike pod udarom ariljerije.

https://twitter.com/auto_glam/status/1791882849252.....Q&s=19


izgleda da pocinje stizati pomoc koju su ukri cekali mesecima.
odavno nisam video snimke gde koriste artiljeriju ozbiljnije.

offline
  • Pridružio: 19 Jan 2015
  • Poruke: 1251

^^

Cak i Forbes objavili clanak

https://www.forbes.com/sites/davidaxe/2024/05/18/a.....685e3fdcd4

Fali jos film.

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8864
  • Gde živiš: pecina stroga

strelac07 ::
Gde skoncetrisati toliku kolicinu borbene tehnike a da ne bude otkrivena i unistavana u zoni prikupljanja ? Videli smo da ukrajinci dejstvuju u ruskoj pozadini na svako ioloe vece okupljanje jedinice,mislim,prica se o potrebnim tri hiljade jedinica tehnike koju negde treba kamuflirati i za toliku kolicinu obezbediti dovoljno municije goriva maziva,...a da to sve ne bude unistavano?
Sve dok ukrajinci osmatranjem iz vazduha vidi svaki ruski pokret,raspolazu dovoljnom kolicinom artiljerije i dronova to bi bio masakr epskih razmera


Mozda si civil, mozda nisi imao veze sa vojnim stvarima, onda je ok sto pitas. Inace, ako si (bio) vojnik, pitanje nije na mjestu.

Naime, sustina tvog citiranog komentara je ne moze biti takve ofanzive jer ce ukri da otkriju koncentraciju i da je gadjaju.

Po toj logici, ne moze biti rata, jer ce ukri da zapucaju na nas cim pocnemo rat. Pa ce da nas unistavaju.

Unistavanje je u samoj prirodi rata. Osnovni cilj dejstva je unistiti protivnika. I ne postoji stealth dejstvo, pogotovu kod ofanzivnih operacija tog obima.

Znaci, bice odgovora protivnika. Ali, da li taj odgovor moze da bude presudan, da unisti recimo 30% efektiva dok se jos rasporedjuju, i time sprijeci ofanzivu prije nego sto je pocela.

Ja tvrdim da u ovom odnosu snaga koji je bio na Harkovskom pravcu pred Ruski napad ne moze. Bar ako je stvar dobro isplanirana i dobro odradjena. Na tom nivou, sve se svodi na takticke radnje i postupke.

Kod ofanzivnih operacija, jedinice prolaze nekoliko reona. Prvi je reon prikupljanja,. Gdje se velike jedinice (divizije i armije) prikupe pred operaciju. Ali to nije reon dva puta dva kilometra pa svi postrojeni u vrste ko za paradu. Taj reon bi bio (napamet, da sad ne trazim po literaturi) recimo sto puta pedeset kilometara za grupu divizija.

Nebitno. Sa danasnjim borbenim radijusom oklopa, koji je za T72 bar 300 km bez dodatnih buradi, prednja zona reona okupljanja bice (i mora da bude) bar 50km iza linije dodira. A moze da bude i 80km, pa i 100 km, i vise. Zavisi od dostupnih saobracajnica na marsevskim pravcima iz reona prikupljanja u ocekujuci reon. Koje su na pravcu Belgorod - Harkov vise nego dobre. Jer, ideja je da se iz reona prikupljanja moze stici u ocekujuci reon za par sati marsa. Oko 100km.

Tako da zona prikupljanja bila bi iza Belgoroda. Tu bi ih ukri svakako snimili, jer je nemoguce potpuno sakriti takvu koncentraciju danas. ALi, da li bi ih mogli unistiti (ili neutralisati, izbaciti iz borbe)? Ne bi. Jer prvo, ukri nemaju takvu gustinu vatre da poklope recimo zonu 100 x 100 km na dometu preko 50 km sa dovoljno granata da osiguraju neutralisanje te grupacije. Tu onda u igru jos ulazi rastresiti raspored, maskiranje i prikrivanje, maskirovka i sve druge takticke radnje koje komanda preduzima da bi izbjegla ili drzala na minimumu gubitke u ovoj fazi. Igra macke i misa.

Rusi bi u toj zoni vjerovatno popili par tocki, nekoliko hajmarsa ili ATMCS, i to je to. Gubici manje od 1%.

Onda slijedi mars u ocekujuci reon. Koji mora da bude hitar, dobro planiran, na mnogim marsevskim rutama, koordiniran da sve jedinice stignu u ocekujuci reon do zadatog vremena. Ako se to odradi kako treba, i iskoristi se noc, oblacno i kisovito vrijeme, dobra organizacija na putevima,i svasta nesto na tom nizem taktickom nivou, ima se do jutra cijela grupacija recimo na 10-15km od linije razdvajanja, u ocekujucem reonu.

Tad vec prednji odredi Ruske pjesadije prelaze granicu i idu u prvi kontakt sa neprijateljem. I krece PED na maksimumu, koji gasi ukro ekrane. I ide artiljerijska priprema po komandnim centrima i centrima veze na pravcu. Krece bitka.

Tog momenta, kad je potvrdjeno da su sve snage rasporedjene u ocekivanom reonu, krece razvoj u napadnu formaciju. Koji ukljucuje razvoj jedinica iz marsevskog u borbeni poredak, i izlazak na polaznu liniju za napad. To je najkriticniji dio operacije, jer je tajming kljuc, moraju svi da se razviju gdje treba do datog vremena, da bi predstojeci napadni udar ostvario najvecu silinu i odradio posao.

ELem, recimo da im treba tri do pet sati to da odrade. I recimo da su izlozeni napadima FPV i artiljerije u tom periodu. Tu je opet kljuc u taktickim radnjama. Prvo, jak pritisak prednjih odreda. Moraju da pritisnu neprijatelja vatrom i to i po frontu i po dubini. Plus pritisak artiljerije. Moraju da kontrabatiraju sve sto se javi sa ukro strane. Onda zadimljavanje, prekrstis se, i po gasu.

Itd. Itd. Kad te snage krenu sa linije za napad, one prelaze pet kilometara za sat vremena (ako nema mina i sranja, a vidjeli smo da ih tamo nije bilo) i melju vatrom sve pred sobom. U takvoj situaciji, poslije par sati dejstva, pretpolje i prva linija ukro odbrane je oduvana, a sa njome i 90 posto FPV operatorskih stanica i gnijezda. Ukro artiljerija pocinje da se koleba, jer puca linija pred njima,moraju da misle na izvlacenje. Stvari se mjenjaju jako brzo, i front iz stacionarnog, nepokretnog rovovskog tipa borbe jako brzo prelazi u fluidnu smjesu i interakciju jednica u pokretu, sporadicnih borbi manjeg obima na otpornim tackama neprijatelja, i eventualno par ukro kontri lokalnim rezervama.

Ta faza moze da traje dan ili dva, dok se ne prodju svi pojasevi ukro odbrane. Poslije toga siroka stepa, nebranjena naselja, i mozda poneki poruseni most ili poneka ukro jedinica koja je bacena da pokusa da zaustavi prodor, i koja se rjesava u susretnoj borbi.

To je teorija. I siguran sam da ce da radi. Kad dodje do takvih operacija.

Razumijem da su laici fascinirani ucinkom FPV dronova po tehnici NAjvise zato jer se ovi pogotci snimaju i preovladjuju na internetu.

Moje je misljenje da FPV dronovi iskljucivo zavise od operatora, i da mogu da orgijaju dok operator sjedi u dobokom podrumu i juri dronom okolo uz pomoc velikih ekrana i situacionih BPL izvidjaca. Postoji cijeli sistem koji je razivijen da se maksimizira ucinak FPV dronova.

Ali taj sistem zavisi od operatora, koji kod pucanja fronta pocinje da spasava svoje dupe, i ne moze vise da ganja tenkove dronom. Plus zavisi od takticke komunikacije (koja je po ukro tvrdnjama bila potpuno podavljena kod ovog napada), plus zavisi od lanca komandovanja i gdje komandant sektora oce dronove, i svasta nesto.

Na Avdejevki, meni se ucinilo da su ukro dronovi jednostvno nestali sa vojista kad je prsla odbrana i kad su ukro snage krenule u izvlacenje. Oporavljaju se kasnije, kad je front opet stabilizovan. Dok su odstupali, popakovali su dronove u rance i bjeste noge, ....

Znaci, kod manevarskih napadnih operacija, FPV dronovi postaju minorni problem. I dalje ce oni biti tu, ali u zanemarivom broju, nedovoljnom da nanesu presudne gubitke jedinici u napadu i da zaustave napad.

Pogotovu ako napada mehanizovana divizija, a ne ceta BMP ojacana jednim tenkom.

online
  • Pridružio: 13 Jun 2007
  • Poruke: 2396
  • Gde živiš: South of Heaven

@ životinja
Imali su "pametne bombe" i pre, jdam-ovi su bili izgubili preciznost na nekim frontovima zbog elektronskog ratovanja, ali laserske funkcionišu bez problema...

offline
  • Pridružio: 24 Sep 2013
  • Poruke: 4819

Malo (ne)ozbiljnosti u temi.
Karta odbrambenih pozicija.



Mr. Green

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 957 korisnika na forumu :: 40 registrovanih, 6 sakrivenih i 911 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: amaterSRB, bato, bobomicek, Boris90, cikadeda, darkangel, DejanSt, Dežurni pod palubom, Djokislav, Dogma21, herrDule, ILGromovnik, jackreacher011011, Krusarac, kybonacci, LastTsar, mercedesamg, Mihajlo, mile23, milenko crazy north, mkukoleca, moldway, nebkv, nikoladim, opt1, pristinski korpus, RED4G-304, S2M, Shinobi, Srle993, stegonosa, Toper, Tvrtko I, Valter071, vathra, VladaKG1980, x9, zlaya011, Živković, 125