Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

1310

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8864
  • Gde živiš: pecina stroga

@strelac, ulaziti u to koliki su prihvatljivi gubici ako napad ne uspije je puko spekulisanje kojim se ne bih bavio. Ako nesto ne uspije, onda su vjerovatno svi gubici cisto rasipanje snaga i potpuno nepotrebni. Mozda je usput i nanijeta nekakva steta braniocu, ili kupljeno neko vrijeme za nesto drugo, ali napad nije uspio, znaci poraz. I tu je kraj price o tome.

Harkovski pravac sam uzeo samo kao primjer, poenta moga prethpodnog posta bila je da je teza da je nemoguca koncentracija velikih snaga danas zbog FPV dronova netacna. I nadam se da sam pokazao da je takva koncentracija i razvoj u napadni poredak itekako moguca, i da se skoro sve moze obaviti van dometa FPV, i bez velikih gubitaka u prikupljanju i razvoju za napad, pogotovu na zemljistu koje je skoro sto posto tenkoprohodno kao taj pravac.

Kod napada, nisu bitni gubici, bitno je da li je napad uspio ili nije. Naravno, uspjeh napada se izmedju ostalog mjeri i gubicima napadaca, ali ne mogu se gubici napadaca gledati izolovano, sami za sebe.

Nekakva donja crta u relaciji gubici u napadu - uspjeh u napadu bi bila da mora da preostane dovoljno snaga da se izvrsi osnovni zadatak napada, a to je stajaznam dostizanje neke pozicije na terenu, dakle da je jedinica izvrsila zadatak, i da jos uvijek ostane koliko toliko borbeno sposobna.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • cer 
  • Građanin
  • Pridružio: 11 Apr 2024
  • Poruke: 213

Citat:


.



offline
  • ribar
  • Pridružio: 17 Maj 2024
  • Poruke: 78
  • Gde živiš: El Mundo Latino

"Morace za tampon zonu i zapadno da krenu."
Prica o tampon zoni je šašava

offline
  • Pridružio: 30 Mar 2024
  • Poruke: 112

Babaroga@
Zar prihvatljivi gubici nisu presudni u vojnim operacijama ? Ako su gubici preveliki u odnosu na dobit necemo ni pokretati operacije .Eto za primer proslogodisnju ukrajinsku ofanzivu koja ih je kostala pitaj Boga koliko unistene tehnike i trajno izbacenih iz stroja,a rezultat nikakav.Da nije konstantne zapadne pomoci to bi bio dovoljan razlog da Ukrajinci sednu za pregovaracki stol.Sa druge strane Rusi unistenu i ostecenu tehniku jedino mogu da obanvljaju iz sopstvenih izvora.Mislim da nemaju taj luksuz da se rasipaju koriscenjem velikog broja jedinica tehnike uz upitne dobitke na terenu koji nece presuditi konacan ishod sukoba
Mislim da si ti mene pogresno razumeo kada sam napisao da je velika koncetracija tehnike problem za Ruse a ne da nije moguca.Moguca je, ali i nosi eventualne posledice
Kao prvo uocavanjem prisustva velikog broja tehnika otkriva se moguca namera i onome ko se brani daje priliku da bolje organizuje odbranu i spremno doceka napad.
Istovremeno moze da kljuca te snage jos u zoni prikupljanja i nanosi im gubitke u kontinuitetu.
Kada neko uoci tvoje snage i zna prilicno pozudano sa cime raspolazes,pravac napada,to tebe kao napadaca stavlja u veoma nezgodan polozaj.
Rusi daleko bolje od nas znaju sa cime raspolazu i u kakvom im je stanju to sa cime raspolazu,to sto mi sa sa ruske strane ne gledamo vecu upotrebu tehnike govori sasvim dovoljno za sebe
To je neko moje razmisljanje zasnovano na prethodno vidjenom u ovom ratu

offline
  • Pridružio: 09 Sep 2014
  • Poruke: 1483

Ракетни удар на Крим

🔻Ноћу су украјинске оружане снаге поново извршиле напад на Крим. У почетку су беспилотне летелице лансиране у правцу полуострва из неколико праваца, а рад на томе је забележен и у Тарханкуту и ​​у Јевпаторији.

▪Али после поноћи главни напад је изведен балистичким пројектилима АТАЦМС. Циљ напада био је Севастопољски залив, на који је испаљено 12 оперативно-тактичких пројектила.

▪Јединице из неколико округа Севастопоља и Белбека обориле су девет пројектила у неколико салва. Три пројектила погодиле су један од везова у заливу, где се налазио један од бродова.

🔻Као што јасно видимо, Оружане снаге Украјине све активније и масовније нападају базе на полуострву. После неколико таласа напада на аеродроме и енергетске објекте, залив у Севастопољу је поново постао мета.

Подједнако је важно да је у ваздушном простору западно од Севастопоља и Белбека било десетак беспилотних летелица. Нису се приближили полуострву и можда су вршили објективну контролу.

Истовремено, јужно од полуострва налазио се амерички дрон РК-4Б, који је такође пратио резултате напада на Севастопољ. Истовремено, услед утицаја електронског ратовања, дошло је до сметњи, због којих се чинило да се ствара погрешан утисак да се дрон налази неколико километара од Крима.
https://t.me/rybar/60201

offline
  • Pridružio: 27 Avg 2011
  • Poruke: 3110
  • Gde živiš: treći kamen od sunca

Citat:Gledajuci kako je slaba ukro odbrana bila tu, opet je za plakati da Rusi nisu tu roknuli sa dvije oklopne i tri pjesadijske divizije od Grajvorona pa na Krasnograd, i sa isto toliko snaga preko Vovchanska na Kupjansk sa ledja. Iz ove prerspektive se cini da bi se sve to tu raspalo pred iole ozbiljnijim snagama, i da bi Harkov za par dana bio stavljen u okruzenje.

Не може Бабарога а да не машта на великоSmile
Можда би било тако као што кажеш, а можда би, да су спремали нешто тако велико, друга страна исто била боље припремљена па би гледали масакр Работино вол. 2. Ај га знај. Рус дефинитивно има неки свој темпо и мислим да оно срљање као са почетка више нећемо гледамо у овом рату.

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8864
  • Gde živiš: pecina stroga

@strelac, mozda me nisi razumio

Ja kad sam govorio o hipotetickom napadu na Harkovskom pravcu (tacnije "ofanzivi na Harkovskom pravcu", jer napad vec imamo), sam govorio o operaciji sa ili glavnim operativnim ili cak i strategijskim ciljem. Znaci o operaciji koja bi ili ubrzala zavrsetak sukoba ili bi dovela do kraja rata. Ti se uporno vracas na ove male Ruske napade jacine voda ili ojacane ceta na neku otpornu tacku. Ja ne pricam o tome, to smo valjda apsolvirali.

Sve je to teorija. I spekulacije. I cijela diskusija se i povela jer je ocigledno da Rusi to ne rade, ne idu u takve ofanzive sa odlucujucim ciljem, a mi sad ovdje namisljamo dal imaju ili nemaju snaga za takvo nesto, ili misle da ce zavrsiti rat i slomiti ukre samo ovim malim napadima na stotinu pravaca.

Citat:Babaroga@
Zar prihvatljivi gubici nisu presudni u vojnim operacijama ? Ako su gubici preveliki u odnosu na dobit necemo ni pokretati operacije .


Opet. Prihvatljivost gubitaka se mjeri u razmjeri sa dobitima iz operacije. Ako operacija zavrsava rat u tvoju korist, mozda su i jako veliki gubici prihvatljivi, jer dolazis do kraja, dobijas rat, i vise nema gubitaka. To je definicija prihvatljivih gubitaka.

Sto se tice ukra i njihove ofanzive, to je isto ko da me pitas da li su Svapski gubici na Kursku bili prihvatljivi. O tome pitanju se lome vojni teoreticati evo vec 80 godina. Ne o gubicima, tu su svabe ozbiljno pukle, i to je jasno, pa je sad ocigledno da su svi gubici na Kursku bili uludo baceni resursi. Nego se lome dal je uopste trebalo da krecu u Citadelu, ili da cekaju Stavkinu ofanzivu. Ali, ajde ti znaj to prije pocetka operacije.

Isto vazi iza ukre. Ja sam jos potpuno zbunjen ukro planom za kontru. Ostaviti pola snaga na Bahmutu, i onda preostalih pola snaga iscjepkati na tri pravca (Pjatihati, Rabotino i Urozajno), i onda upirati dva mjeseca na istom mjestu, a bez da si prethodno rjesio mine i protivtenkovske prepreke i POVR i krokodile, i jos upirati svaki dan sa po pola bataljona, jebote ko da nisu normalni. I da su imali jos duplo toliko snaga mislim da bi ih Rusi opet satrali tamo, bas zbog idiotske taktike upotrebe jedinica na komadice. Jedino im je artiljerija radila tamo kako treba, sve ostalo su uradili pogresno.

offline
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2257
  • Gde živiš: Beograd



Citat:Situacija istočno od Časova Jara: Ruska armija je u poslednjih nekoliko sati uspela da uđe u mnoge zgrade u istočnom delu mikrookruga Kanal. Pored toga, ruske snage su preuzele kontrolu nad rovovima u blizini prvih kuća Kalinjine, gde su počele borbe sa ukrajinskom vojskom.
Mapa: [ https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1V8NzjQkz.....5&z=14 ]

offline
  • Insan 
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 12 Okt 2015
  • Poruke: 1681

babaroga ::Ima se, moze se

Launch of 18 ATACMS at once.

https://vk.com/milinfolive?w=wall-123538639_4176411


Jos se poredali kao na vezbi Shocked
Sto ce reci 18 Himars lansirnih vozilia ili 9 M270 , svaka im cast na gluposti, sreca njihova da ih Rusi ne napipase kakav bi to bio cilj.
Nije mi jasno da su ovako opusteni i samouvjereni.

offline
  • Pridružio: 15 Mar 2022
  • Poruke: 1397

^^ Insan, sve za tik-tok. Sve ostalo je manje bitno

PrintZip ::Досадашња пракса је показала супротно. Сваки оклопно-механизовани напад је поклопљен ФПВ фронтовима. Јефтиноћа, а ефикасно.

И по једнима и по другима, 80% губитака је од ФПВ и БПЛ.


Ni ovo nije istina, poklopljeni su oni koje su snimili, mnogi takvi napadi nisu snimljeni ili nisu objavljivani jer su prošli. Npr u napadu na Krasnogorivku kornjačom, mislim da nije niti jedan bpl radio po njima

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 945 korisnika na forumu :: 39 registrovanih, 5 sakrivenih i 901 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: amaterSRB, bato, bobomicek, Boris90, cikadeda, DejanSt, Dežurni pod palubom, Djokislav, Dogma21, herrDule, ILGromovnik, jackreacher011011, Krusarac, kybonacci, LastTsar, mercedesamg, Mihajlo, mile23, milenko crazy north, mkukoleca, moldway, nebkv, nikoladim, opt1, pristinski korpus, RED4G-304, S2M, Shinobi, Srle993, stegonosa, Toper, Tvrtko I, Valter071, vathra, VladaKG1980, x9, zlaya011, Živković, 125