Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

1312

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2382

@Denaya

Isto važi i za branioca. I on mora da prikupi snage za odbranu, da organizuje rezervu, uredi položaje. I kad dođe do gungule i on ima svoje reone prikupljanja i očekivanja, i on s tim rezervama u nekom momentu mora obaviti podilaženje i razvoj. I sve to gleda napadač kao i branilac što je gledao njega. Ali napadač zna tačno gde su položaji branioca a branilac ne zna tačno pravce napada kojima će krenuti onaj preko puta. Kao što ni napadač ne zna kakvu će onaj odbranu izvoditi. To što se sada svi vide bolje nego ranije, to nikom ne daje posebnu prednost. Prednost je tamo gde je vekovima i bila - u brojnosti, vatrenoj moći, pokretljivosti i oklopu.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 06 Feb 2010
  • Poruke: 903
  • Gde živiš: RS/BiH

Ukrajinci se hvale da su u zadnjem napadu na Krim potpili ruski brod cistac mina Kovrovets



offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1783

@Strelac07

Sad tu mnogo faktora igra ulogu. I to niko ne može pouzdano da predvidi. Samo od nekih su sposobnost oficirskog kadra, sposobnosti jedinica obe strane, kvalitet i kvantitet odbrambenih linija, vatrena moć sukobljenih strana itd.

offline
  • Pridružio: 14 Maj 2024
  • Poruke: 41
  • Gde živiš: Imperija Lazi

Denaya ::Da se nadovežem na diskusiju o koncentrisanju sile za neku veliku ofanzivu. Da ne citiram sad postove pošto pišem sa fona, pa iziskuje dodatne napore. Takodje neke kontekste ću ponoviti što su napisali drugi forumaši.

Generalno Babaroga je napisao postupak i sled operacija koje se vrše kao priprema i započinjanje borbenih dejstava u ofanzivi većih razmera. Školski iz knjige. Sa napadačeve strane, u ovom slučaju Rusi. I sve se to tako radi..

Poenta priče jeste, ako je ta koncentracija sile otkrivena još u fazi prikupljanja napadač gubi jedan od krucijalnih faktora. Iznenadjenje. Koncentrisanje tolike sile, braniocu sugeriše da će protivnik udariti tim snagama. I da je to možda odlučujuća bitka.

Postaviću pitanje, šta radi suprotna strana? Sigurno ne sedi skrštenih ruku, gleda tu silu i čeka da se pokrene. Valjda će i ona preduzimati neke mere? I tu nisu u pitanju samo FPV dronovi. Mnogo štošta tu igra ulogu.
Koliko vremena iziskuje prikupljanje dvije oklopne divizije, šest mehanizovanih divizija plus tenkovske brigade? Odnosno 1000 tenkova i 2000 BVPa. Koliko desetina hiljada ljudi? Ja ne znam ali sigurno preko nedelju dve.

U današnje vreme otkrivanje tolike koncentracije sile je neuporedivo lakše, nego pre samo 20ak godina. Od raznih satelita, BPL, sistema prisluškivanja radio veza, nadzornih kamera pa do "simpatizera" na zemlji. Ova poslednja dva iako zvuče kao teorije zavere, veoma su prisutne. "Simptozerima" je toliko lako stupiti u kontak sa drugom stranom da je to skoro nemoguće sprečiti. Hakovanje javnih nadzornih sistema je ko dobar dan. A sve to omogućava braniocu da još u ranoj fazi otkrije aktivnosti protivnika i spremi se za udar. Od dodatnog zaprečavanja raznim preprekama mogućih pravaca, povećanje BG jedinica, nanošenja raketnih udara u reonu okupljanja tehnike i ljudstva, do pravovremenog pokretnja rezervi u reon moguće ofanzive.

I sve ovo branioc radi još u fazi prikupljanja napadača. Sve ove radnje koje vrši branioc će neupitno da povećaju ukupne gubitke napadača. Kad smo se već bazirali na FPV dronove, rano otkrivanje namera protivnika i tu može odigrati odlučujuću ulogu. Pametan branioc bi ešalonirao baze operatera FPV dronova po dubini odbrambene linije. A to može planirati pošto zna da sledi ofanziva u kojoj je moguć proboj prve ili druge linije. Ne mora sve slati na prvu liniju, jer je i sam svestan da front neće biti statičan.

Poenta mojeg pisanja nije da je nemoguće odraditi koncentraciju većih snaga. I nikad nisam to napisao, već da je u današnje vreme nemoguće sakriti to koncentrisnje. A svako rano otkrivanje nosi sa sobom dodatne posledice koje mogu poremetiti/osujetiti planirane aktivnosti.


Drug (Gospodin) Denaya slazem se sa vasom analizom. Rano otkrivanje protivnika naravno je presudno. Prije sto godina (ok prije 20es) po doktrini (NATO) izvidljacki (recon) Platuni se postave u "screen line", zavisno of terena, otprilike jedan M3 na 2000m razmaka. Dovoljno da nadgledas i idealno pokrivas vatrom, ako treba, bok Drugaru lijevo i desno. Znaci treba dosta tehnike da se pokriju ti perspektivni pravci napada i idealno kanalise napad. E sad, jadna Ukrajinska Vojska se trenira po tom standardu sa tom tehnikom. Donbas, pravac Harkov, Sumi itd po nasim Balkanskim standardima ravna ko tepsija. Znaci nema bas nekog prirodnog kanalisanja osim rijeka, "leposadke", i po koja urbana zona. Ok, injzinerija mora da sije minska polja, kopa rupe, "betonske zube" itd. Realno Ukrajina nema dovoljno zive sile i tehnike da taj posao obavi na 1000km fronta. Mora obavjestajac da posalje informaciju, i da se taj "screen line" organizuje na tacnom pravcu napada.
I tu veliki problem se stvara Rusiji. "Obavjestavac" je Amer koji ima nadgled sa tehnologijom preko cijelog fronta, plus 5ta kolona sa mobitel, i po neki DRG koji se seta tu i tamo. A sad ti (Rus) organizuj napad sa 300 komada tehnike, nagomilan na nekih 20km fronta, i vozaj 100km iz dubine a da nisi primjecen tokom koncetracije. Znaci, zrtvuj tu tehniku za proboj, pa jos 300 komada za explotaciju. Mozda Bojan-k ima informacije koliko t62 i t55ca ima uopste kapacitet da vaskrsne, pa da se zrtvuje za taj prvi proboj. Jebiga, ako mora da se przi da se probije front, bolje przi 55cu nego nesto modernije, sto ima mogucnost da vrsi eksplotaciju u pozadini. Neznam, teska stvar za obadvije strane, I jadni ti tenkisti u toj tehnici iz 50tih.

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8864
  • Gde živiš: pecina stroga

denaya,

evo ja cu da koncentrisem 100 hiljada ljudi sa oklopom i artiljerijom u reonu Kursk - Stari Oskol, a ti sjedi u operativnom stabu GS ukro armade. Dacu ti dvije nedjelje da esaloniras drondzije i da napravis zaklone i minska polja. Kako ti mislis da treba.

I sta ce se desiti.

Odma da ti kazem, nemas nikakvih sansi. Zasto. Pa zato sto nemas snaga. Nemas ljudi, nemas cijevi, nemas municije za cijevi, nemas operativnih rezervi. Nemas avijacije, nemas helikoptera, nemas operativnih rezervi dovoljnih da zaustave koncentrisani udar 100 hiljada ljudi.

A ponajvise zato sto bez obzira na satelite i na human inteligence jos uvijek nemozes da prodres u moju glavu. Pa tako neces znati da li cu ja da okrenem na Kupjansk, ili cu na Harkov, ili na Sumi. Ili mozda krenem na Konotop.

Jos ako ti navucem jedno 30 iljada Cecena i Rosgvardije iznad Chernjigova, i dodam jednu punokrvnu oklopnu diviziju tamo, i napravim neke rokade po Bjelorusiji, tebi je onda zadatak da spremis za odbranu 650 kilometara dodatnog fronta. Sa snagama koje ukri sad imaju. Nerjesiv zadatak.

Zasto? Pa zato sto cu ja udariti na sektoru (ili dva sektora) koji ja odaberem, i taj sektor ce biti sirine 50 kilometara, a ne 650 kilometara. I ti ces tu opet imati mozda maksimum 20 posto snaga koje si spremio da me docekas, jer si ostale morao rasporediti na ostatku fronta. Jer ne znas gdje cu udarirti. Pa cu ja na tom pravcu ostvariti nadmoc od recimo 5:1 u ljudstvu i 10:1 u oklopu i artiljeriji.

Zato sluzi koncentracija. I zato koncentracija rjesava bitke.

offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3497

https://x.com/Zlatti_71/status/1792267762632389061

GP":Naše desantne snage probijaju neprijateljsku obranu u Chasov Yar-u, zauzimajući niz visokih zgrada
▪️Uz potporu avijacije i topništva, Ivanovska 98. zračno-desantna divizija nastavlja intenzivan napad na strateški važan grad, napredujući iz Artemovska.
▪️Borci pukovnija Zračno-desantnih snaga probili su nove obrambene linije Oružanih snaga Ukrajine u mikrodistriktu Novoye (Kanal), napredujući i zauzimajući sve više i više višekatnica.
▪️U žestokim borbama, padobranci izbacuju Oružane snage Ukrajine iz podruma i vatrenih točaka u zgradama, krećući se naprijed.
▪️Napredovanje s bokovima na bokovima, gdje vojnici desantima jurišaju na snage podrške ukrajinskih oružanih snaga, ne prestaje.-"

Napad ruja ipak nije bio odbijen.

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19763

Krvava Devetka ::
-Deluje da se na ratistu kod Ruskih snaga pojavljuje veci broj (ili srazmerno veci broj) restauriranih/modernizovanih tenkova T-54/55 (koji li su vec) nego modernizovanih T-2

T-2 je sta? T-72 ili T-62?
Uz ogradu da sam 2024. delimicno slabo pratio (puno posla...)
Rekao bih da T-54/55 nema bas mnogo, da T-62 ima znatno vise od T-54/55 ali da ukupno T-72/80 ima najvise i dalje. Po tome koliko se cesto srecu (moja slobodna procena, nemam dokaze da je ubedljivo potkrepim).
Proizvodnja i modernizacija, ~400 i 2022 o 2023
T-72B3
T-80BVM (verovatno nesto vise T-72B3, ali u zadnjih pola godine T-80BVM ima sve veci i veci procenat - uzevsi u obzir da su obnovili proizvodnju turbina - logicno) Oba modela ima oko 280-300 godisnje. Verovatno oko ~200/100 2022, ~160-170/130-140 2023.
T-90M - njega ima oko 120 komada godisnje.
Remontovani, ~600 2022 i ~800 2023. Ovde spadaju i T-62 sa modernizacijom, vode se kao remontovani, ne kao modernizavani. Tu spadaju i tenkovi izbaceni iz borbe koji nisu popravljeni u jedinici ni u prednjim remontnim jedinicama.

T-80BV - u ovom trenutku verovatno ih najvise ima od svih remontovanih tenkova, ponovo su pokrenuli i proizvodnju turbina
T-72B/B1 - 2022 su bili verovatno najcesci remontovani tenkovi sa ledine. 2023 ih ima znatno manje - verovatno vecina ide na modernizaciju na B3
T-62 - ~60-90ak 2022, mozda ~130-150 2023. Od toga je ~1/4 iz 2022 modernizovana, 2023 verovatno 50+%.
T-54/55 - verovatno samo 60ak komada 2023.

Za tenkove izbacene iz borbe koji nisu popravljeni u jedinici ni u prednjim remontnim jedinicama nema bas podataka, negde sam nasao oko 200ak za godinu dana, ali bez ikakvih pouzdanijih potvrda.

Takodje nemamo podatke koliko je tenkova izbacenih iz borbe evakuisano i popravljeno. Nailazio sam na podatak (sa nekih ruskih vesti, verovatno upitne pouzdanosti) da je u pitanju 1000+ komada oklopne tehnike 2023., ali tu spada sva oklopna tehnika, a takodje tu spadaju i redovni kvarovi usled upotrebe, pa nam to ne daje odgovor na pitanje.

Citat:
-Dali je lakse modernizovati T-55; sto bi mozda bila indikacija da Rusi imaju teskoca da nadoknade gubitke;

Generalno, ako hoces da taj T-54/55 dovedes na iole pristojan nivo nije ga uopste lako modernizovati.
Citat:
-ili pak nije slucaj i lakse je modernizovati T-72 sto mozda impicira da Rusi "cuvaju" iste za neki kasniji period?
- Ili sam na potpuno pogresnom tragu?

Mislim da T-54/55 po dosadasnjim brojevima ne mozemo nazvati cescim od T-72 ni pod razno.

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8864
  • Gde živiš: pecina stroga

Bobrock1 ::https://x.com/Zlatti_71/status/1792267762632389061

GP":Naše desantne snage probijaju neprijateljsku obranu u Chasov Yar-u, zauzimajući niz visokih zgrada

Napad ruja ipak nije bio odbijen.


Kako sad to. A Forbes jutros javio da je ukro artiljerija koja je ozivjela kao feniks iz pepela pobila sve Ruse i da napad nije uspio.

Ovdje neko mora da debelo laze.

online
  • Pridružio: 21 Maj 2008
  • Poruke: 15109

Не знам да ли сте испратили по вестима, већ неколико пута Руси пријављују да су уништили у контрабатеријској борби неколико украјинских топова, коришћењем М-46 топа. Посебно кад спомињу кубанске артиљерце.
Значи опет га користе.

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2382

RED4G-304 ::Rano otkrivanje protivnika naravno je presudno. Presudno je u direktnom dvoboju, na taktičkom nivou. Presudno je za snajperistu da prvi otkrije protivnika. Ili za pilota lovačkog aviona, ili za posadu tenka.
Ali kada je reč o krupnijim sastavima, korpusima, divizijama, pa čak i brigadama, pukovima i bataljonima, tu jedni druge vide i dovoljno rano i dovoljno dobro. A ostaju nepoznanice koje se tiču namera, sposobnosti i volje, što nijedan dron ne može otkriti.

Naravno priča ne važi ako je jedna strana drastično superiornija u sredstvima izviđanja, što ovde nije slučaj. A vi iz Američke vojske, valjda ste, u poslednjim decenijama i ratovima, navikli na takvu nesrazmeru u opažajnoj moći, pa možda zato generalizujete? Mr. Green

Šalim se, naravno. Ne uzimaj k srcu. Ziveli
Istina je da takva nesrazmera još uvek postoji i u ovom sukobu. Makar na prostoru crnog mora. Ne zato što je rusko izviđanje tehnološki inferiornije već zato što, za razliku od Rusa, NATO još uvek može izviđati neometano. Posledice smo videli.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 828 korisnika na forumu :: 52 registrovanih, 4 sakrivenih i 772 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, Apok, Battlehammer, Belac91, cikadeda, Dežurni pod palubom, Djokislav, DPera, Duce, FOX, ILGromovnik, Još malo pa deda, kybonacci, laurusri, Lieutenant, LUDI, M1los, Mediator, mile23, milenko crazy north, MILO-VAN, milos.cbr, MiroslavD, mkukoleca, nemkea71, opt1, Parker, proka89, Raptor1, repac, royst33, ruma, S2M, Shinobi, Silvertooth, Sirius, skvara, SlaKoj, Srle993, stegonosa, theNedjeljko, Tvrtko I, vaso1, vathra, VJ, vlad the impaler, vladulns, vobo, VP6919, YU-UKI, Zoca, 125