Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

1316

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8864
  • Gde živiš: pecina stroga

Denaya ::
Možda grešim ali mi se čini da ne pišemo o istim stvarima. Ti pišeš o uspehu ofanzive za koju je uradjena koncentracija snaga. Ja pišem o mogučnostima koje rano otkrivanje koncentracije pruža braniocu da preduzme u suprostavljanju toj ofanzivi. Da li će te preduzete aktivnosti branioca dati rezultata i osujetiti ofanzivu, nisam spomenuo.To si ti zaključio iz mojih pisanja i na osnovu toga si napisao repliku na moje postove.


A pa da te onda podsjetim.

Denaya ::
Poenta mojeg pisanja nije da je nemoguće odraditi koncentraciju većih snaga. I nikad nisam to napisao, već da je u današnje vreme nemoguće sakriti to koncentrisnje. A svako rano otkrivanje nosi sa sobom dodatne posledice koje mogu poremetiti/osujetiti planirane aktivnosti.


https://www.mycity-military.com/Aktuelna-vojna-des.....l#p2641884

Dakle, jesi, eksplicitno si napisao da otkrivanje koncentracije moze osujetiti "planirane aktivnosti". Posto je kod ove koncentracije jedina planirana aktivnost ofanziva, decidirano si tvrdio da rano otkrivanje moze osujetiti ofanzivu.

Ja "osujetiti" citam kao onemoguciti, spreciti. I ovakvo tvoje pisanje ide direktno protiv moje teze da otkrivanje koncentracije ne znaci da ofanziva vise nije moguca. I zato sam ti i napisao sto sam ti napisao.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1783

@Babaroga

Reč "mogu" je upotrebljena isped "poremetiti/osujetiti" u kontekstu da nešto može da se desi ali i ne mora. Nije tvrdnja da će se desiti. Obe opcije su u igri, stim što je realnija prva, zato je napisana prva. Sve dok se neki dogadjaj ne desi i završi, mi ne možemo znati ishod istog. Upravo zbog toga sam dalje u nekom sledećem postu napisao da je šansa za uspeh te potencijalne ofanzive 99%, jer smatram da uvek postoji bar 1 posto šanse da nešto krene kako ne treba. Hipotetički taj 1% može biti poklapanje IKM sa generalima koji bi vodili ofanzivu. Ovaj dogadjaj bi možda odložio početak ofanzive, što možemo okarakterisati kao "osujetiti". To opet ne znaći da je propala,100% onemogućena da se u nekom trenutku ostvari. Ali je odložena i braniocu daje mogučnost da se bolje pripremi. Da nije bilo otkrivanja koncentracije, ne bi bilo ni ovog dogadjaja, jer Ukrajinci u tom slučaju ne bi znali šta se sprema.

Od kad je veka i pamtiveka, sukobljene strane teže saznati gde se protivnik nalazi kao i jačinu snage sa kojom raspolaže. U današnje vreme je to neuporedivo lakše nego bilo kad dosad. Bar tako mislim. I tu ne igraju glavnu ulogu dronovi, pogotovo FPV dronovi. Oni su dole, na taktičkom nivou. I ne znam zbog čega su uopšte upali u ovu priču. Ali kad su spomenuti, samo sam napisao razmišljanje kako bi oni mogli odigrati ulogu kada branioc zna šta se sprema. Upravo na osnovu uočavanja koncentracije protivnika.

Bez ranog otkrivanja koncentracije i dalje bi bili "slepi" i dalje bi im u opticaju bila cela državna granica + plus ceo trenutni front. Konkretno u ovom slučaju, Ukrajinci bi trebalo da preduzmu neke korake u pokušaju da se suprostave toj ofanzivi. Rano otkrivanje koncentracije velikih snaga u nekom reonu im omogućava da bolje sagledaju situaciju. Da koliko god je moguće suze mogući reon ofanzive i pravce napada. Da u tom reonu preduzmu radnje koje bi mogle poremetiti tok ofanzive. Da pokušaju izraditi plan kojim bi mogli na najbolji način iskoristiti raspoložive snage suprostavljanju toj ofanzivi. A to sve je mnogo lakše ako se zna u kom reonu se protivnik okuplja kao i njegovo brojno stanje.


Nadam se da je sad bar za nijansu jasnija moja zamisao, što sam hteo reći.

P.S. Inaće moja reakcija je izazvana time, što sam te shvatio po načinu pisanja da ti smatraš da tvrdim da je u današnje vreme nemoguće uraditi koncentraciju zbog prisustva dronova. Da tvrdim da bi rano otkrivanje koncentracije Rusa onemogućilo uspeh ofanzive. Iskreno ni na lraj pameti mi nije bilo da te na takav zaključak naveo deo rečenice koja sadrži "mogu poremetiti/osujetiti".

Inače rado pročitam tvoje postove. Sa nekim se slažem sa nekim ne. Niko nije bezgrešan.



online
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 3261

Klisejevka je Ruska javljaju neki tg kanali, Geroman itd

offline
  • ikan 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 03 Feb 2013
  • Poruke: 2903

Od sutra Zelenski više nije predsednik Ukrajne.
Onaj zakon o mobilizaciji izglasan pre neki dan taman zgodno dođe ako bi nekom palo na pamet da demonstrira.

offline
  • Pridružio: 03 Apr 2008
  • Poruke: 5881

mile23 ::Sad kažu da je CIklon pogođen ipak, ne ovaj minolovac
https://x.com/bayraktar_1love/status/1792231249643212940


Kada nema fotki, nema niti reakcije. Kao da se nije desilo.

A u pitanju su, ne jedan vec dva broda u sred zasticene luke.
Da spomenm da su od 12 raketa pogodjene 9 i da su tri rakete uspele da se probiju. Do duse, ne zna se kolike so ostecenja, ali bar se zna da ima ostecivanja.

offline
  • Webb 
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 29 Mar 2006
  • Poruke: 743

https://lostarmour.info/harkov-irba

85 komada razanog artiljerskih oruzija unisteno (sto je dokumnentovano) na severu od pocetka operacija.
Dobar posao rade russi gore za sad

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8864
  • Gde živiš: pecina stroga

@denaya,

pa ukri su znali i za ovu koncentraciju na Harkovu, i ISW je znao, i CNN, i Zelenski, i Budjanov, i svi. Cak je Budjanov ispravno predvidio i tajming napada (pogresio je za pet dana).

Pa sta su osujetili? Nisu nista. Usli su im Rusi u teritoriju ko u sir, sa jako malo snaga, i bez oklopa, samo pjesadijom.

Zasto je to tako. To je tako zbog odnosa snaga. Ukri nemaju snaga da zadrze ni ovaj Ruski udar jako malim snagama.

E sad zamisli da je tu grunula koncentracija od 100 hiljada ljudi sa dvije hiljade komada oklopa. Umjesto ovih pet sest bataljona.

A to ce da se desi, bez obzira na FPV dronove, i vase mitove o logistici i o svemogucim NATO obavjestajcima i satelitima, i sve price koje pricate. Rusi samo cekaju trenutak da se sloze kockice, da budu sigurni da prolaze i zarsavaju rat.

Jedini nacin da se to ne desi je da Kijev to shvati, i da predlozi pregovore. Ali, obzirom da im u ovoj situaciji, cak i kad bi trazili pregovore, ni na pamet ne pada da prave dodatne ustupke, i obzirom da ce Rusi vjerovatno traziti dalje ustupke, kao minimum skoro sigurno Donjecku i Hersonsku i Zaporosku oblast u cjelosti, mala je sansa da se rat zavrsi pregovorima bez velike Ruske operacije koja ce konacno da ih baci na koljena.

Zato je ta operacija neizbjezna, jednostavno mora da se desi. Druga opcija je urusavanje ukrajinskog fronta samog od sebe, ali i za to je potreban okidac, potrebno je da je front probijen na par mjesta istovremeno, i da su Rusi prodrli iza, i da ukri nemaju cime da ih zaustave.

Naravno, nove posiljke javelina i stingera i hajmars municije i 155 granata mogu sve to da odloze, jer daju ukrima neka sredstva da zaustave Ruse. Mobilizacija im moze dati jos koju stotinu hiljada ljudi. Sve moze da se produzi za jos pola godine ili godinu.

Zato ne mogu da prezalim sto nisu sad na Harkovu grunuli jako, kako je trebalo, jer sam na osnovu dosad vidjenog skoro siguran da bi prosli kao kroz sir.

offline
  • Pridružio: 23 Mar 2022
  • Poruke: 767
  • Gde živiš: United Kingdom

Slazem se s babarogom, hteo bih da dodam par reci oko gubitaka- gubitci su jedna od neminovnosti rata i u vecini slucajeva pobednicka strana ima vise gubitaka- a broj gubitaka je ceso (u vecini slucajeva) u korelaciji s nadmoci protivnika kako u vatrenoj moci, tako i u ljudstvu- uzmimo npr RSK i bljesak i oluju- vojska RSK je bila toliko visestruko brojcano nadmocana da ne samo da nije imala teoretsku sansu da se odbrani vec je napadacka strana imala i relativno male gubitke (pre toga vojska RH je gotovo uvek imala vece gubitke).
Druga stvar je mogucnost da se nadoknade gubitci- a to je vec drugo pitanje tj demografija i u odredjenoj meri ekonomija.
FPV dronovi- a i jedna i druga strana ih poseduje u velikim kolicinama i takodje Rusi imaju jedrece bombe, ako jedna strana koncentrise trupe i druga strana ce takodje morati da ucini isto (ako ih ima inace ce verovatno doci do totalnog kolapsa)- tako da prednost branioca nije toliko ogromna koliko se cini.
Takodje napadac ce uvek imati vise gubitaka u prvim fazama, ali ako je operacija uspesna onda ce branioc imati vece gubitke u kasnijim fazama, pogotovo ako mu napadac ne dozvoli da se konsoliduje.
Na kraju krajeva- gotovo sve uspesne operacije u ovom ratu su bile posledica koncentrisanih udara, i Ukrajinski uspesi u Hersonu/Harkovu su posledica brojcane nadmoci u ljudstvu, a tada su (manje-vise) i parirale Rusima u vatrenoj moci.

offline
  • Pridružio: 02 Jun 2013
  • Poruke: 3873

babaroga ::@denaya

Zasto je to tako. To je tako zbog odnosa snaga. Ukri nemaju snaga da zadrze ni ovaj Ruski udar jako malim snagama.


Milsim da je brojnost tu bila najmanji problem i dalje je manji problem. Mnogo veći problem su same jedinice prevashodno TO, odn njihov kvalitet obučenost gotovo nikakvo borbeno iskustvo, na koje su se nadovezali nedostatak artiljerije i ostalog oruđa koji je skocentrisan na sektorima na istoku.

offline
  • Pridružio: 23 Mar 2022
  • Poruke: 767
  • Gde živiš: United Kingdom

dragon986 ::
Milsim da je brojnost tu bila najmanji problem i dalje je manji problem. Mnogo veći problem su same jedinice prevashodno TO, odn njihov kvalitet obučenost gotovo nikakvo borbeno iskustvo, na koje su se nadovezali nedostatak artiljerije i ostalog oruđa koji je skocentrisan na sektorima na istoku.


Slazem se dodao bih i problem korupcije/nepripremljenosti i sve losijeg morala VSU trupa,
i moram reci da mi je jako drago zbog tvog povratka na temu- sto ce sigurno doprineti kvalitetu dijaloga.
Veliki pozdrav kolegi dragonu!

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 781 korisnika na forumu :: 48 registrovanih, 6 sakrivenih i 727 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: airsuba, bufanje, cenejac111, Centauro, CikaKURE, Dežurni pod palubom, FOX, Georgius, goflja76, Još malo pa deda, jukeboxer, kybonacci, LastTsar, Lieutenant, LUDI, M1los, Mahovljani, Mediator, Mendonca, mercedesamg, MILO-VAN, Milometer, milos.cbr, minmatar34957, MiroslavD, nemkea71, nextyamb, Nikolaa11, opt1, Oscar, Panter, Parker, Raptor1, raptorsi, repac, royst33, Srle993, stegonosa, Tvrtko I, vaso1, vathra, VJ, vlad the impaler, vladaa012, vladulns, vobo, YU-UKI, Zoca