Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

1321

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 11 Dec 2016
  • Poruke: 2700
  • Gde živiš: Beograd

Мишљење руског военкора о офанзиви у Харкову:

Добре ствари - ''И даље смо способни да предузимамо крупније офанзивне акције. Јачи смо од противника, имамо подршку авијације и високи морал. Уз потешкоће се крећемо напред. Противник је оголио друге делове фронта (да би ојачао овај нови).

Лоше ствари - ''Проблем заштите од дронова није решен. Завезали су нас у градске борбе у Волчанску и Липцима. ВСУ, без обзира на околности, успева да одржи контролу и способни су да стабилизују фронт.''




Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 15 Maj 2019
  • Poruke: 1524

babaroga ::Niko nije bio spreman za takav rat 2022, niti je danas spreman. S tim, sto se meni cini, da su Rusi prvi shvatili u cemu je problem, i ubrzano se kace na voz i obnavljaju proizvodnju i remont. Drugi, (osim mozda Kineza) jos kaskaju i premisljaju se sta da rade.
Слажем се нису руси били спремни јер су им обавештајци спавали или били избушени јер нису видели или олигархија није желела да види шта им се ради испред носа у братовљевој кући у истом дворишту.

Да су им киндаповали брата и зомбиралига а да рује нису веровали да је уопште то могуће.
Сад им је за 2 године дошло у главу да је могуће и то мањини ,силовики и још неки а бољари и даље само мисле за своје новце.....а ввп између негде још балансира....докле,видећемо

Слажем се да су руси видели који ресурси су потребни за масован конвенционални рат тек сад јер су све карте били бацили на нуклеарно одвраћање а каубоји им одиграли супротну карту где нук немају сврху јер где ћеш да бациш то чудо у комшилук себи пред нос,то је каубојска највећа варка али су проценили да ће ввп пасти за 2 године и немају план Б...што ће их коштати пораза



offline
  • Pridružio: 02 Feb 2015
  • Poruke: 2604

Juce svratih u jednu veliku rusku crkvu, gledajuci ikone i cestice mostiju svetaca bilo mi je jasno zasto je Ukrajina = Rusija.
Pametnom dosta.

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1783

Po raznim izvorima brojke koje se spominju da su Rusi skupili na granici sa Ukrajinom se kreću oko 50k. Od toga 31k iznad Harkova, 8k iznad Sumi i 11k iznad Šostke. Ako ove cifre uzmemo kao tačne, realno šta Rusi mogu uraditi sa ovim snagama? Po meni nešto ograničeno.

Sa brojem kod Šostke relativno malo, kod Sumi još manje. Sa ovih 31k iznad Harkova eventualno napraviti sigurnosnu zonu u Harkovskoj oblasti i odbaciti Ukrajince od granice van dometa Belgoroda. i to opet upitno da li dovoljno. Koliko daleko i koliko široko ostaje otvoreno pitanje. Jer u ovih 31k moraju da se računaju i gubitci koje će proisteći iz ove akcije. Znači da za osiguranje i čuvanje te zone ne možemo računati na svih 31k. Njima treba rotacija, odmor. Tako da opet i u najpovoljnijem razvoju situacije, tu oblast ne bi obezbedjivalo svih 31k vojnika. Osim ako ne planiraju Čečene ili Rosgvardiju da obavlja taj zadatak.

Sa svih 50k u Harkovskoj oblasti je već malo drugačija priča. Ali opet ne nešto drastično poboljšana. Sa tim može da se napravi zona od Grajvorona pa recimo do Male Volče. Dubine jedno 15-20km. Time bi se u velikoj meri od Belgoroda odbacila Ukrajinska artiljerija van dometa.

Opet po raznim izvorima, Rusi su dosad upotrebili do 5k vojnika za ova napredovanja. Pa neka je i za 1-2k više opet ne menja drastično računicu. Ako uzmemo cifru od 31k to iznosi 17% upotrebljene efektive, od 50k je tačno 10%. Upotrebljene efektive su daleko od toga da je ovo glavni pravac udara. Sad se postavlja pitanje za šta su predvidjeni ostalih 26k-45k vojnika. Da li postepeno ubacivanje kako se bude proširivalo i produbljavalo napredovanje. Da li rotacija u napadu da napadne operacije ne nose iste jedinice. Da li ubacivanje svih efektiva na ovaj pravac kad totalno popusti Ukro odbrana. Ili za otvaranje sasvim nekog drugog pravca. Ili možda nešto sasvim deseto od svega ovoga.

Mislim da su sad ove opcije i ovo pitanje na stolu Ukrajinskog GŠ. Znaju neku početnu cifru sa kojima Rusi raspolažu u tom sektoru. Znaju neku okvirnu cifru koliko su angažovali. Na osnovu toga mogu planirati neke svoje korake. Opet iz raznih izvora, spominju se delovi jedinica koje su izvučene sa nekih delova fronta i poslate kao interventne u reon borbenih dejstava. Po tome se izvlači zaključak da Ukrajinci nemaju rezerve. Hmmmm.... Da li je baš tako? Nisam pametan. Koliko znamo Ukrajinci imaju par brigada koje su izvučene na odmor ili popunu.

Rusi su udarili malim, ograničenim snagama. I već nakon dva tri dana postalo je jasno da to nije odlučujuć udar koji bi napravio prodor u Ukro odbranu, već više u stilu dosadašnjih kljucanja. Iako su isterali Ukrajinsku artiljeriju na čistinu i otvorili sezonu lova na nju, ovaj udar nema energiju, silu i masu da pokrene makar deo Ukrajinske rezerve. Makar bila ona skrpljena sa konca i konopca trebala bi postojati. Ma kolika ona bila 5-10-15-20k ili više. Već su Ukrajinci digli delove jedinica sa drugih delova fronta (najverovatnije one koje nisu bile u borbenom poredku na liniji, na odmoru ili tako nešto) i poslali u ispomoć već postojećim jedinicama. Rezerva se čuva za onih preostalih 26-45k Rusa, za koje još uvek ne znamo gde će. Ali su po papiru tu negde i muvaju se oko granice.

offline
  • beowl  Male
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 14 Sep 2009
  • Poruke: 973

bojcistv ::
demilitarizacija se provodi kao doslovno sahranjivanje ukrajinske zive sile, ma kako to brutalno i strasno zvucalo, ali jednostavno kroz ovakav nacin ratovanja, meni izgleda da je primarni cilj ruske vojske da fizicki eliminise sto je moguce vise ukrajinske vojske.
...
Neko je veoma dobro pomenuo da ukrajinska vojska danas nije ona koja je postojala do 2022. iz prostog razloga sto je ta vojska pobijena. Doslovno sahranjena. I da svaka nova jedinica, odnosno generacija ukrajinske vojske je sve manje i manje sposobna. Na kraju vojnika nece ni biti, ili ih nece biti u dovoljnom broju. Niti ce se moci odnekud namaci, i ako uspiju veliko je pitanje koliko ce kvalitetna biti i koliko ce izdrzati na frontu u trenutnim uslovima i situaciji.


Nisam saglasan sa ovim, a evo i zašto: ta ukrajinska vojska koja je sahranjena od 2022-ge do danas, nije u Ukrajinu pala sa Marsa. Vojska im je do 2014-te bila korumpirani raspad, usled čega su i poraženi u LNR i DNR sa limitiranim ruskim učešćem. Međutim, u periodu 2014-2022 ih je NATO uzeo pod svoje i ozbiljno zategao, i to je postala sasvim druga vojska. Dobro obučena i opremljena, pripremana za rat sa Rusima na ovoj ili onoj teritoriji. Ta vojska nije bila sastavljena od sve samih prekaljenih veterana iz 2014-te, zapravo su većinom to bili ljudi bez borbenog iskustva ali sa motivom. Kako su od njih tada napravili vojsku, tako mogu ponovo da je naprave ako dobiju vremena i prostora. To nas dovodi do ključnog momenta koji glasi da koliko god protivničke žive sile Rusi da unište, ne mogu to da materijalizuju bez jasnog i dugoročnog političkog sporazuma.

Ako bi se rat ponovo zaustavio primirjem a ne jasno definisanim političkim sporazumom, NATO bi sutradan ujutro počeo reorganizaciju, popunu, obuku, doobuku i reopremanje ukrajinske vojske za sledeću rundu. Ljudstvo bi našli jer Ukrajina bez obzira na akutnu demografsku katastrofu može da sakupi pola miliona zdravih i pravih muškaraca i Rusi naprosto ne mogu da ih dovedu u stanje da nemaju toliko. Ako zafali motivacije, sve što treba da urade je da ponude finansijske uslove slične onima koje nude Rusi, i biće više nego dovoljno sirotinje kojoj će u posleratnom haosu i izvesnoj nemaštini to biti jedini izlaz. Te pare za NATO nisu ni kusur, presmešna cifra u odnosu na njihove finansijske mogućnosti.

Stoga ja ne verujem da na ruskoj strani neko gaji iluzije da može da pobedi tako što će fizički da onemogući Ukrajinu da ima vojsku. Prevelik je zalogaj Ukrajina za tako nešto.

online
  • S2M  Male
  • Legendarni građanin
  • No pasarán – Sie kommen nicht durch
  • Pridružio: 21 Nov 2009
  • Poruke: 6506

Citat:Ako bi se rat ponovo zaustavio primirjem a ne jasno definisanim političkim sporazumom

Zato se i neće zaustaviti.

offline
  • cer 
  • Građanin
  • Pridružio: 11 Apr 2024
  • Poruke: 213

1234567890-=

offline
  • ribar
  • Pridružio: 17 Maj 2024
  • Poruke: 78
  • Gde živiš: El Mundo Latino

Citat:biće više nego dovoljno sirotinje kojoj će u posleratnom haosu i izvesnoj nemaštini to biti jedini izlaz
jedan je zivot, da nije tako vec bi pola Juzne Amerike i Afrike jurilo da se upise za pare. Druga stvar je nejasan cilj i kod jednih i kod drugih. Ima onih reportaza, sa Vice cini mi se, iz 2014te, kad su Ukrajinci izbaceni sa Krima i kad onako poprilicno smireni sa situacijom govore pa Ok, ovde su svi ionako uvek bili Rusi, ili za Ruse. Pa kad u jednoj jedinici vagaju ko ostaje, ko ide. Tako slicno je bilo onomad i na istoku, tako je i danas, nejasan osecaj sta je tvoje, sta nije, sta branis za vjeki vjekov, a sta onako tek uzgred i zbog situacije..Dal je to do Dnjepra, dal je Kijev, dal samo zapadna, dal i sami znaju, ili i jedni i drugi prosto love jedni druge..

offline
  • Pridružio: 11 Dec 2016
  • Poruke: 2700
  • Gde živiš: Beograd

Стварно је чудан начин рада ТЦК у Украјини, и моћи које имају а и немају.

По бројним писањима по нету, од стране Украјинаца, стичем утисак да они никада ни не долазе на врата, или то раде релативно ретко. Знало се код нас у оној црној деценији како то иде - не одазовеш се на позив, чике у униформи ти покуцају на врата, и то је то. Наравно, зато су многи живели на другим адресама и налазили начине да избегну позиваре.

У Украјини изгледа да ТЦК ради углавном у јавности, и то насумично (не типа да конкретно траже једног ''ухиљанта'', него виде насумичног мушкарца и траже да им покаже документ о изузећу, ако нема, креће са њима), а станови су безбедне зоне у којима се кријеш. А онда има моменат да ТЦК не носи оружје, и моменат да се цивили у већини случајева током киднаповања дерњају да се ''ПОЗОВЕ ПОЛИЦИЈА'' Question

На страну што ми је сулудо да земља од 20-30 милиона становника (неких преосталих 5-6 милиона мушкараца војне доби, како се писало) муку мучи да налови још пар стотина хиљада војника.

offline
  • Pridružio: 15 Mar 2022
  • Poruke: 1397

AD rabota, odličan snimak

https://t.me/intelslava/60670
Citat:A beautiful moment of detonation of a downed SCALP-EG missile in the sky over the suburbs of Lugansk.

The missile, hit by the air defense system, continued to fall for some time, after which its penetrating warhead went off.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 818 korisnika na forumu :: 48 registrovanih, 5 sakrivenih i 765 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, Apok, Battlehammer, Belac91, Dežurni pod palubom, Djokislav, DPera, Duce, FOX, ILGromovnik, Još malo pa deda, kybonacci, laurusri, Lieutenant, LUDI, M1los, Mahovljani, Mediator, milenko crazy north, MILO-VAN, milos.cbr, MiroslavD, mkukoleca, nemkea71, nextyamb, Oscar, Parker, proka89, Raptor1, repac, royst33, S2M, Shinobi, skvara, SlaKoj, stegonosa, theNedjeljko, Tvrtko I, vaso1, vathra, VJ, vlad the impaler, vladulns, vobo, VP6919, YU-UKI, Zoca, 125