Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

1325

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 26 Okt 2021
  • Poruke: 127

Ne kaci ove naciste , ovog zelim da overe sto pre , ne znam ni sto su ga pustili koji moj



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
  • Pridružio: 20 Dec 2018
  • Poruke: 1662

mercedesamg ::Citat:Замрачења су нова норма у Украјини. Овако изгледа стамбени кварт Кијева током нестанка струје вечерас око 22 сата (слике су моје). Украјина доживљава несташице струје након што је Русија бомбардовала многе електране широм земље.

https://twitter.com/K_Loukerenko/status/1792665052.....g&s=19
Не само да су увели рестрикције, него су и најавили поскупљење струје од 1. јуна, у неким случајевима и 50% Citat:З 1 червня для бізнесу підвищать ціну на електроенергію, максимальна до 10 грн/кВт*год , — НКРЕКП https://t.me/gruz_p/35943



offline
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2257
  • Gde živiš: Beograd

Suriyak izbacio mape sa nekim promenama ali je čvrstog stava gde tvrdi da je Belogorovka još daleko od oslobođenja:
https://t.me/Suriyak_maps/2929
Citat:
There is no truth to the Russian capture of Bilohorivka. The Russian army is already fighting in the first ‘streets’, but advances are very difficult to make. The Ukrainian army still controls the two western hills, so it will be impossible for the Russians to recapture this locality if they do not take them. There is still a long way to go before this front is unblocked on one side or the other.

Prevod:
Nema istine u ruskom zauzimanju Bilohorivka. Ruska vojska se već bori na prvim „ulicama“, ali je veoma teško napredovati. Ukrajinska vojska i dalje kontroliše dva zapadna brda, pa će Rusima biti nemoguće da povrate ovaj lokalitet ako ih ne zauzmu. Još je dug put pre nego što se ovaj front deblokira na jednoj ili drugoj strani.


Citat:
Situacija severno od Donjecka: Ruska vojska je ponovo pokrenula napredovanje zapadno od Dibrove preuzimajući kontrolu nad nizom položaja ukrajinske vojske u šumskom području, veoma blizu električne podstanice Kreminska.
Map: [ https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1V8NzjQkz.....6&z=12 ]

offline
  • Pridružio: 14 Maj 2024
  • Poruke: 41
  • Gde živiš: Imperija Lazi

@Babaroga
"Elem, sad sam shvatio sta oces da kazes. Malo ljudi na toliki front.
Pa mozda i nije malo. Zasto? Zbog enormnog povecanja preciznosti ubojnih sredstava i orudja podrske. Sad je sve maltene one shot - one kill. I kornet, i javelin, i excalibur, i krasnopolj, i ove jedrece bombe, i hajmarsi, i dane i zuzane i bogdane, i pogotovu ovi mali dronovi.
"

Drug Babaroga slazem se da je efikasnost modernog oruzja dosta povecana. Ali, nije bas "one shot one kill". Sluzio sam TOW i prvu generaciju Javelin. Odlicna termalna kamera za obzervaciju, ali nije bas tako ubitacna za dejstva. TOW je spor, boze sacuvaj ako ispucas to preko vode, gubi elektricni napon u zici i pada ko kamen. Javelin, bolje da ti je baterija ugrijana i termalna tecnost za hladenje radi posao, ili nema slike da navodis projektil. U mom iskustvu AT4 odradi posao u urbanoj sredini (Ukrajina je valjda i to pokazala) za 90% oklopa (osim mozda 72jku i te serije) i protiv improvizovanih vatrenih polozaja. Znaci nesto u rangu Osa, RPG7 plus je bolje u direktnoj pjesadijskoj tuci, nego da vuces Javelin sa baterijama na gotovs. E sad, ako smo ja i ti u "screen line" u nekom dzbunu, ispred nas cisto 3000m, ranac pun baterija i jedno cetiri projektila "oguljena" da se ispale, onda u redu. Sprzicemo te njihove izvidace i onda bjezanija dok nas Johnny ili Sergej ne poklope i to je to.
Znaci Ukrajinska vojska je to odradila ljeta 22ge i to se nece vise desiti. A sad, molim te, nemoj da pocinjemo tu pricu da je Ukrajinska Vojska gotova. Daj boze da jesu i da su nacisticka govna pred slomom, ali ipak ja mislim da nisu. Kada vidimo stotine vojnika sa bijelom zastavom da docekuju Ruse na prilazima urbanim sredinama, onda cemo da vidimo taj slom kolega.

offline
  • ds69  Male
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 29 Dec 2012
  • Poruke: 752

Јучерашње РИА Новости цитирају пензионисаног украјинског генерала Сергеја Кривоноса.

https://ria.ru/20240520/ukraina-1947226460.html

По словам эксперта, киевское руководство в марте и апреле лишь имитировало строительство фортификационных сооружений в Харьковской области и других регионах. Работы по усилению обороны выполнялись не военными, а гражданскими, которые разворовали большую часть средств, полагает офицер

(По речима експерта, кијевско руководство је у марту и априлу само имитирало изградњу фортификационих објеката у Харковској области и другим регионима. Радови на ојачавању одбране су извршавани не од стране војске, него кроз цивилне фирме, које су покрале већи део средстава, верује официр).

"Обратите внимание, как быстро убрали из интернета все видео посещения господином Зеленским Харьковской области и прекратились попытки убедить наше население, что там все хорошо. <…> Очень хотелось бы, чтобы кто-то понес ответственность, ведь дальше уже некуда, <…> ситуация выходит из-под контроля", — рассказал отставной генерал

("Обратите пажњу, како брзо су уклонили из интернета сва видео посете господина Зеленског Харковске области и завршили са покушајима да убеди наше становништво, да је тамо све у реду <…> Заиста би хтео да неко одговара, јер даље се нема куда <…> ситуација је ван контроле", - рекао је пензионисани генерал).

Све то има на youtube каналу Прямий, који припада Порошенку:

https://www.youtube.com/watch?v=JJ_d8-Er-yc&ab.....0%B8%D0%B9

Кривонос говори на украјинском, али имам утисак да је дуг период времена био углавном рускојезичан (Рођен у Кременчугу, 1970. године) јер прави реченице по руском систему, уз употребу речи које су знатно ближе руском, што знатно олакшава разумевање у односу на украјински из Галиције, о чему је више пута писао уважени Фрунзе.
Кривонос је командовао одбраном аеродрома Жуљани, западно од Кијева, у пролеће 2022.
године. За време АТО је био заменик команданта Снага специјалних операција ВСУ.
Због његових политичких амбиција, још од 2019-те, када је хтео да се кандидује за председника, па је онда одустао од кандидатуре у корист Порошенка. Још 2021-ве је фактички избачен из војске, па када је баш загустило, на 40 дана враћен....

Страна.уа је 20. маја 2024. године донела текст о критикама још једног десничара, Сергеја Стерненка, лидера Десног сектора из Одесе. Стерненко се обрушио на генерала Јурија Содоља, који командује Обједињеним снагама ВСУ, и истовремено групом Хортица, која обухвата бахмутско и купјанско ратиште. Содољ је именован на дужност, после одласка генерала Најева, који је ортак ђенерала Ваљере Залужног...

https://strana.news/news/464954-sternenko-raskriti.....titsa.html

Генерал Содољ се родио и одрастао у Чугујеву, код Харкова, који је познат по чињеници да тамо живе углавном руси, који су се ту нашли јер је градић одувек војна база са аеродромом и великим бројем касарни. село Камена Јаруга, поред Чугујева има исту структуру, знам из личних контаката.

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BE%D0%B4%D.....0%B8%D1%87

Па каже Стерненко или можда боље Стерњенко, јер је из Одесе:

"Это назначение – кадровая катастрофа. Худшую кандидатуру, которой плевать на жизнь солдата, было сложно представить. Раньше Содоль командовал морской пехотой. Ни один боевой морпех о нем не скажет цензурного слова. В сети масса примеров, когда морскую пехоту Содоль просто "стачивал" - от трагедии с 37 бригадой морской пехоты до отправки на левый берег морпехов без какого-либо обеспечения и защиты", - пишет Стерненко

("То постављење је кадровска катастрофа. Гору кандидатуру, која не брине (на руском пљује) на животе војника, је било тешко замислити. Раније је Содољ командовао морнаричком пешадијом. Ни један морнарички пешадинац о њему неће рећи нешто без псовки. На интернету је маса примера када је морнаричку пешадију Содиљ просто "млео" - од трагедије са 37. бригадом морн. пешадије до слања на леву обалу морн. пешадинаца без било какве подршке и заштите", - пише Стерњенко).

Посланица Слуге народа, Маријана Безугла је дан раније, 19. маја, после повратка са фронта, писала на Fb доста оштро о "генералској фракцији".

https://strana.news/news/464921-bezuhlaja-obvinila.....nikom.html

"Новый руководитель фронтом генерал Содоль – преступник. Сырский позволил ему поставить "своих": Галушкина (недавно снятого руководителя харьковского направления после прорыва россиян - Ред.), Соколова, Луценко. Не по навыкам, а по принадлежности к генеральской фракции Содоля", – написала Безуглая

(Нови руководилац фронта, генерал Содољ је злочинац. Сирски му је дозволио да постави "своје": Галушкина (недавно смењеног руководиоца харковског правца после пробоја руса - Ред.), Соколова, Луценко. Не према вештини, него због припадности генералској фракцији Содоља", написала је Безугла).

Нардеп считает, что именно "Галушкин завалил оборону Харьковщины", а "Луценко пропустил прорыв Очеретиного на Покровск и не наказан".
"Ни один генерал не наказан ни при Залужном, ни при Сырском. Они "всплывают" снова и снова. Ничего не изменилось. Генеральские фракции продолжают гробить наше будущее. И Сырский – часть процесса. Он не может выйти за рамки. Я вижу попытки, но..."

(Посланица мисли, да је баш "Галушкин упропастио одбрану Харковштине", а Луценко допустио пробој код Очеретина на Покровск (Красноармејск) и није кажњен".
"Ни један генерал није кажњен ни код Залужног, ни код Сирског. Они "испливавају" поново и поново. Ништа се није променило. Генералске фракције продужавају да гробе нашу будућност. И Сирски је део процеса. Он не може да изађе из оквира. Ја видим покушаје, али...").


Рестрикције струје у околини Кијева и самом граду свако мало. Некад и без најаве. Мобилни интернет ради. Тако кажу лични контакти. Удобности из доба УССР исчезавају (нестају) пред очима...

offline
  • Pridružio: 03 Nov 2006
  • Poruke: 827
  • Gde živiš: Adelaide, Australia

@šumar bk2
Ovo deluje istinito. Meni i jeste delovalo nelogično da su Rusi uzeli Belogorovku a da ne zauzmu terikon krede i brda severno od naselja prema reci.

offline
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2257
  • Gde živiš: Beograd

Telegram kanal GreyZone na godišnjicu oslobođenja Bahmuta (koji se poklapa i sa godišnjicom oslobođenja Mariupolja), napravio je spisak jedinica ukrajinske vojske koja se borila na tom pravcu:

Oružane snage Ukrajine, koje su se borile protiv Vagner grupe u Bahmutu i ​​okolini.
Prema mapi @z_arhiv, među neprijateljem su zabeležene sledeće jedinice na 20. maj 2023. (neke su već razbijene i povučene):


+ Spisak

+ Original na ruskom:



@Zlaya011
Naravno, primetio sam da je Suriyak oprezan u objavi nekih novih pomeranja linija. Ranije je žurio, sada ne. Svesni smo da sve što objave određeni izvori traži vreme za "sazrevanje".
Ono što mene čudi da je Ministarstvo odbrane RF objavilo ovu informaciju a svedoci smo zadnjih meseci da oni ne žure sa vestima već čekaju da se sve "slegne":
+ Izveštaj MORF

https://function.mil.ru/news_page/country/more.htm?id=12513637@egNews#txt

Ostaje nam da sačekamo par dana i da vidimo pravo stanje.

offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3497

šumar bk2 ::Suriyak izbacio mape sa nekim promenama ali je čvrstog stava gde tvrdi da je [b]Belogorovka još daleko od oslobođenja...........

Dok ne bude zauzeta ona uzvisina na jugu , jugoistočno, zauzimanje ovoga sela su pusti snovi. Ovde su više puta pokušali čečeni i popili batine. Sa onim jedrečim bombama fab 1500 mogli bi to da poravnaju.

https://x.com/AMK_Mapping_/status/1792726290061205556

GP":Geolocirane snimke pokazuju da ruske snage nastavljaju napredovati u Vovčansku.

Naime, napredovali su preko rijeke Vovcha i zauzeli ograničeni položaj ispod cestovnog mosta u blizini vatrogasne postaje, no ako se ne pošalju pojačanja, ovaj će položaj vjerojatno pasti...."

Ako se ruje održe, sada kad su prošli rijeku, može se očekivat dalnje nastupanje.

offline
  • Pridružio: 28 Mar 2022
  • Poruke: 411

Ne znam za Syriakmap, ali su juče momci na military summury explicitno rekli, da su o zauzeču Belogorovke poručivali svi izvori i zvanični Ruski i, da je onaj terikon jugoistočno od grada pao več pre dva dana... Tako, da su se posle tog pada Ukri povukli iz Belogorovke u Grigorivku...

offline
  • Frunze 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 04 Mar 2022
  • Poruke: 2537

šumar bk2 ::Suriyak izbacio mape sa nekim promenama ali je čvrstog stava gde tvrdi da je Belogorovka još daleko od oslobođenja:


Da, to je i meni bilo čudno. Naročio jer je MORF, barem u poslednje vreme bio pouzdan sa objavama o oslobođenju naselja, u smislu često je objavljivao dan-dva, pa i tri nakon što su to voenkori javljali. Ova objava je zbog toga i došla kao iznenađenje, Treba pogledati lupom da nema uz liniju fronta još neka Belogorovka u LNR od dve i po kuće. Mr. Green

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 809 korisnika na forumu :: 46 registrovanih, 5 sakrivenih i 758 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, Apok, Battlehammer, Belac91, Dežurni pod palubom, DPera, FOX, ILGromovnik, kybonacci, laurusri, LUDI, M1los, Mahovljani, Mediator, milenko crazy north, MILO-VAN, Milometer, milos.cbr, MiroslavD, mkukoleca, nemkea71, nextyamb, Oscar, Parker, proka89, Raptor1, raptorsi, repac, royst33, S2M, Shinobi, skvara, Srle993, stegonosa, theNedjeljko, Tvrtko I, vaso1, vathra, VJ, vlad the impaler, vladulns, vobo, VP6919, YU-UKI, Zoca, 125