Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

1327

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 03 Nov 2006
  • Poruke: 827
  • Gde živiš: Adelaide, Australia

kunktator ::Kod Belogorovke nije pepelište (jalovište, terikon) već je rudnik krede, površinski kop.
.

Bem li ga na mapi ga označavaju kao Terykony Kreydovoho Kar'yery pa sam ga i ja nazvao terikon



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 23 Mar 2022
  • Poruke: 767
  • Gde živiš: United Kingdom

Koliko je Rusiji preostalo tenkova i artiljerije u skladistima?
Tacan broj mozemo da nagadjamo, ali neke zakljucke, indikativne, mozemo izvuci od "covart cabala". Nije neki ekspert, ali dobra pocetna tacka ka daljnjim istrazivanjima koga interesuje.
Tenkovi: video od pre 6 meseci: https://www.youtube.com/watch?v=0B_4M5dTHIU
(noviji video nije bas najrazumljiviji, ako prvo ne pogledate ovaj. Trajanje: 12 minuta, treba poceti od 1 min i 40-te sekunde, da bi se izbegla reklama osim ako ste veliki fan kupusa i salate
Video od pre mesec: https://www.youtube.com/watch?v=eMAD915o2Lw
5 min 40 sek, poceti od 1min36sek da bi se izbegla reklama

Artiljerija: https://www.youtube.com/watch?v=FozvYM2Zhpw
9min 46 sek, poceti od 1min32 sek.



offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3497

https://x.com/distant_earth83/status/1792873572425167067


GP":Jurišne jedinice Oružanih snaga Rusije prešle su traku i ušle u operativni prostor u području u blizini naselja Volohovka, Čajkovka, Okrimovka i Mala Volčja u Harkovskoj oblasti. Time je front istočno od Volčanska proširen za 12 km i dubina do 4 km."

Razvlačenje ukra se nastavlja. U redu je to na ovom forumu, jedni analiziraju u "generalštabu", drugi stavljaju vijesti, koje se možda ne čine interesantne, ali ima nešto u njima, a na vreme kad "niko nema posla" dozvoljena je i koja šala.

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8864
  • Gde živiš: pecina stroga

kunktator ::Kod Belogorovke nije pepelište (jalovište, terikon) već je rudnik krede, površinski kop.


Evo ga pepeliste ko Alpe, jos obraslo sumicom

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8864
  • Gde živiš: pecina stroga

kunktator ::
Neko reče da je Belogorovka prekretnica. Ne vidim zašto bi bila.


Kako ne kapiras. Belogorovka je velika prekretnica iz kategorije Zolotoga, ulice Patrisa Lumumbe i jos nekih neosvojivih lokacija ovoga rata.

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2382

zlaya011 ::Bem li ga na mapi ga označavaju kao Terykony Kreydovoho Kar'yery pa sam ga i ja nazvao terikon
I Ukrajinci ga zovu terikon. Moja primedba se više odnosila na izraz "pepelište" koji je neko upotrebio. Pepelište sigurno nije. A moglo bi biti neko odlagalište ili jalovište, pod uslovom da je postojala nekakva separacija u rudniku. Terikon (kupa zemlje, u bukvalnom prevodu), to je onaj deo rudnika na istoku a ne ceo rudnik. Birao sam fotografiju na kojoj se najbolje vidi veličina u odnosu na rudnik. Ma nije ni važno. Ceo rudnik, sa sve tim uzvišenjem, bilo da je veštačko ili ne, ostaje kao nezgodna prepreka. Zanimljivo je da su rudnik neko vreme držali Rusi pa se kasnije povukli. Onomad, kad smo Seversk uzimali u razmatranje, pisali smo o tome. Bilogorovka je imala veći značaj pre nego što je zauzet Lisičansk. To je mogao biti krak klešta. Kad je propalo ono forsiranje reke, akcenat se prebacio na jugoistok, otud one žestoke borbe kod Popasne, Vrubovke i Zolotog. Severodonjeck i Lisičansk su odrađeni drugačije a Bilogorovka pala u zaborav.

A evo i malo ukrajinske propagande na temu navedenog rudnika:
https://euromaidanpress.com/2024/04/15/frontline-r.....lohorivka/

offline
  • Pridružio: 15 Maj 2024
  • Poruke: 21

Zadnjih nekoliko dana se ovde vode temeljne rasprave o ruskim gubicima ljudi i tehnike I koliko I da li to utice na odlaganje sprovodjenja vecih operacija,,,Upravo zato sam nedavno postavio pitanje ali niko nije dao odgovor,,zasto su rusi izabrali da napadnu najutvrdjenije reone( I da ih potpuno poruse a ti predeli çe pri svakoj podeli karata njima pripasti). dok su,kao sto vidimo predeli severne i zapadne Ukrajine skoro potpuno cisti od bunkera minskih polja itd..Dakle napravis duzu..mnogo duzu Surovikinovu liniju I otvoris gore front gde bi ruski gubici bili barem 10x manji,..ako to nije bilo izvodljivo- zasto nije..?

offline
  • Pridružio: 23 Mar 2022
  • Poruke: 767
  • Gde živiš: United Kingdom

Nisu samo bunkeri prepreke, cak bih rekao da uz pojavu jedrecih bombi bunkeri su cesto klopka za branioca.
Napad na neki drugi deo Ukrajine bi iziskivao dodatne snage, kojih rekao bih nema, barem ne u dovoljnom broju.
Ne mogu se jedinice iz Donbasa samo ustati i reci: ajmo sad malo na sever, oni su vezani za taj dio, mogli bi prebaciti jedan deo negde drugde, ali to ne bi bila neka brojka ni korist, samo bi oslabili postojece linije.
Takodje stavili su u ustav Rusije da su 4 oblasti sastavni deo pa je to neki primarni cilj, barem za sada.
Jednostavno nemaju ni Rusi dovoljno ni ljudstva ni oklopa za neke nove ofanzive veceg obima.
VSU je u tezoj poziciji, tako da je ovo jos uvek faza degradacije kapaciteta VSU.

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2382

VladDrakula ::Upravo zato sam nedavno postavio pitanje ali niko nije dao odgovor,,zasto su rusi izabrali da napadnu najutvrdjenije reone( I da ih potpuno poruse a ti predeli çe pri svakoj podeli karata njima pripasti). Odgovor je, kao i obično, nemamo pojma. Mr. Green
Rusi imaju neku svoju logiku u koju nije lako ući. Ako bih baš morao da nagađam, prva pretpostavka koja mi pada na pamet je da su te jako utvrđene pozicije (u Donbasu) vrlo gusto raspoređene i da ih nije baš tako lako zaobići i ostaviti svaku u okruženju. Ceo Donbas je visoko urbanizovan i nezgodno je prolaziti brzo kroz te aglomeracije i konurbacije. A za nekakav širi zahvat, koji bi ceo Donbas đuture stavio u okruženje, treba mnoooogo više ljudi.

VladDrakula ::dok su,kao sto vidimo predeli severne i zapadne Ukrajine skoro potpuno cisti od bunkera minskih polja itd..Dakle napravis duzu..mnogo duzu Surovikinovu liniju I otvoris gore front gde bi ruski gubici bili barem 10x manji,..ako to nije bilo izvodljivo- zasto nije..?Isto i ovde. Kad već nagađamo, da ne štedimo. Recimo da su ti severni predeli puni šuma. Svakako šumovitiji od zaporoških stepa. A kroz šume oklop slabo ide pa opet treba puno žive sile. Možda je tako a možda i nije. Kakogod, evo prigodne sličice:



I nemojte se kačiti za napisano. To je brzinska pretpostavka. Tek jedna iz mnoštva.

offline
  • Luka 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 14 Mar 2011
  • Poruke: 3172

Krvava Devetka ::Koliko je Rusiji preostalo tenkova i artiljerije u skladistima?
Dovoljno!

Smajli

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 819 korisnika na forumu :: 48 registrovanih, 5 sakrivenih i 766 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, Apok, Battlehammer, Belac91, Dežurni pod palubom, Djokislav, DPera, Duce, FOX, ILGromovnik, Još malo pa deda, kybonacci, laurusri, Lieutenant, LUDI, M1los, Mahovljani, Mediator, milenko crazy north, MILO-VAN, milos.cbr, MiroslavD, mkukoleca, nemkea71, nextyamb, Oscar, Parker, proka89, Raptor1, repac, royst33, S2M, Shinobi, skvara, SlaKoj, stegonosa, theNedjeljko, Tvrtko I, vaso1, vathra, VJ, vlad the impaler, vladulns, vobo, VP6919, YU-UKI, Zoca, 125