Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

1351

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 15 Mar 2022
  • Poruke: 1397

@Frunze, nisam tražio izvor, mogu pogledati kasnije. Osobno se nadam da si na dobrom tragu i da je fake news, ali o tim Taurusima se priča već dugo i nebi se začudio da jedan dan ova vijest bude točna.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Apok  Male
  • Elitni građanin
  • Izrada proPotipova
  • Pridružio: 27 Apr 2013
  • Poruke: 2268
  • Gde živiš: Beograd

Бацају се ове нове бомбице.



offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3493

https://x.com/simpatico771/status/1793954447854289308

GP":Ukrajinski vojnik krade tenk i prelazi na rusku stranu.
Maksim Lihačov, tridesetdevetogodišnji vojnik Oružanih snaga Ukrajine, prebjegao je na stranu Oružanih snaga Ruske Federacije na jednom od pravaca u Donjeckoj oblasti.

Maxim ne samo da je prebjegao na stranu Oružanih snaga Ruske Federacije nego je i zbog vlastite sigurnosti tijekom prebjega, kako je priznao, zaplijenio tenk T-64BV.

Maxim je rođen u malom gradu Svatovu u Luganskoj oblasti, živio je u Poljskoj i služio je u četiri brigade Oružanih snaga Ukrajine, od kojih je svaka pretrpjela teške gubitke.

❗️Borac AFU Maxim Likhachev ukrao je ukrajinski tenk, u kojem je stigao na položaje ruske vojske. Unaprijed se dogovorio s našim borcima i, približavajući se ruskim položajima, visoko podigao cijev tenka kako bi se identificirao."

offline
  • Pridružio: 29 Mar 2022
  • Poruke: 291

Ajde sto je S400 prisao na 40km od linije razgranicenja, ajde sto je prosao ATACMS ili SCALP... desava se , sve mogu da razumem , ali da Ukrajinski dron leti i snima vrlo vjerovatno iznad ili veoma blizu teritorije koju kontrolisu Ruske snage to mi nikako nije jasno ... ovoj sto snima nije sigurno mali komercijalni dron , vec dron u rangu manjeg aviona

offline
  • Pridružio: 07 Sep 2023
  • Poruke: 35

panzerwaffe ::Ok, Ukri su dronom snimili neuspešan pokušaj baterije S-400 da se odbrani od ATACMS-a pre par dana, kod Mospinea u DNR.
Koliko vidim po eksplozijama bar dva lansera su uništena, i ko zna sta još od prateće opreme.
Dal su uspeli presretnuti neki projektil ko će ga znati, ali ovo je zabrinjavajuće.
Dobro pamtim što su mesecima ruski blogeri pisali da je lakše presresti ATACMS nego SCALP.

x.com/clashreport/status/1793893686998180059


Prilično onespokojavajući video. Nisam očekivao da je jedan tako krucijalni sistem kao što je S-400 postavljen bez kratkodometnog sistema Pantsir-a koji bi ga branio u poslednjoj fazi doleta ATACMS projektila. Nego ovde vidimo dalekodometni S-400 koji sam sebe brani nekoliko sekundi pre nego što je pogođen. Ovde sam čitao da S-400 treba da radi sa Pantsir-om. To je stara vest još pre početka rata.

airandspaceforces.com/article/what-is-.....se-system/

An S-400 is therefore just one component in a series of systems that make up the IADS. There could be one S-400 or multiple S-400s in an IADS, depending on the mission or the area to be defended. Different weapons could be tied together with dissimilar capabilities as well, such as pairing an S-400 with a Pantsir-S1—a shorter-range road-mobile SAM capability. A literal analysis would falsely conclude that this is just a two systems working in close proximity. The reality is that the Pantsir and the S-400 are part of an integrated system. The Pantsir-S1 is often used to reinforce air defense groupings when repelling “massive air attacks,” according to literature from the weapon’s manufacturer, Rosoboronexport. This has direct parallels to aircraft and electronic warfare capabilities. Ultimately, all these systems are interconnected in order to provide a seamless integrated defense.

Pitanje je koliko su Rusi uspeli da usavrše ovu saradnju dva sistema jer malo po malo pa strada kapitalac S-400. Meni je to teško da zamislim da jedan takav dalekoidometni sistem, rekorder po dalekodometnosti, mora da bude izložen na čistini livade u Donjecku, u blizini fronta, bez zaštite od strane drugih manjih sistema. Možda on i nije tako dugo stajao na tom mestu, ali danas je dovoljno par minuta da ste negde i da vas NATO izviđači snime i pošalju lokaciju HIMARS-u koji na sebi ima ATACMS od 300km. HIMARS kamion je mogao biti bilo gde bukvalno jer na primer do mesta uništenja do Zaporožja gde je parkiran u nekoj gradskoh četvrti ima 220km. Uništen je bio i Patriot onomad jer je uhvaćen u pokretu, ali Rusija bi bolje trebala da zaštiti svoje kapitalne sisteme od Ukrajinaca jer ona resurse svakako ima u vidu raznolikih kratkodometnih PVO sistema.

Ukrajina je velika država i čak da su S-400 negde na liniji fronta u Donjecku Rusija nema kontrolu neba Ukrajine Bog zna šta u dubinu. Ako tome dodamo da su ruski sistemi S-400 stalno terorisani na Krimu, ova takozvana kontrola neba nad Ukrajinom je sve manja. Dodajmo tome i staru vest o povlačenju sa severa (odakle ako bi postojali S-400 sistemi čak ni nad Kijevom ne bi moglo da se leti) i nesretnu Krstaricu "Moskva" sa svojim S-300 sistemima koja je plovila u blizini ukrajinske obale i nadzirala nebo nad Ukrajinom i prema Krimu, čini se da su Rusi dosta pritisnuti kada je u pitanju njihovi dalekodometni protiv-vazdušni sistemi. Na primeru skorašnjeg iranskog osvetničkog napada na Izrael kao i u slučaju Jemenskih napada na teritoriju Izraela i na brodove, vidi se koliko znače ratni brodovi koji su opremljeni dalekodometnim protiv-vazdušnim sistemima.

Ovde se pisalo kako je 2023. uništen S-400 od strane Neptun projektila iako je imao ojačanu odbranu u vidu Pantsir-a međutim oba sistem su zakazala.

breakingdefense.com/2023/09/what-an-s-400-.....it-russia/

The S-400 was protected by a short range air defense (SHORAD) KBP Tula Pantsir-S1/2 (SA-22) that was supposed to have been datalinked to the S-400’s radar. However, both the S-400 and Pantsir radars appear to have failed to detect the Neptune, and the SHORAD system was not able to bring it down. This mirrors an episode from earlier this summer when a Pantsir was unable to bring down MBDA Storm Shadow missiles even at point blank range. Moscow has lost at least 18 Pantsir units since the beginning of the war, per open source tracking.

offline
  • Pridružio: 12 Maj 2023
  • Poruke: 65

Ovo je priprema za f16

offline
  • Pridružio: 17 Maj 2019
  • Poruke: 1839

Јел ово тачно?

https://t.me/astrapress/56079

"Вороњеж" погођен у Краснодарској области?


offline
  • Pridružio: 19 Jan 2015
  • Poruke: 1251

Kako bi ti ovo iko potvrdio jel tacno il nije?

offline
  • Pridružio: 09 Jan 2023
  • Poruke: 42

S-400
Prvo vidjeh video na TG pa poletih da vidim šta kažu forumaši...dok sam otvarao MCM imao sam šta reći, međutim sve ste već rekli.
1. Šta koji q radi S-400 tu?
2. Gdje je višeslojna odbrana?
3. Zašto su lanseri tako blizu jedan drugog?
4. Zašto Ruska qurcobolija i "ne može nam niko ništa" nije iskorijenjena bolest?
5. Himars sistemi su zaprepašćujuće efikasni i mislim najveća "zvijezda" rata do sada.
Još od vremena dok je Antonovski most bio pod kontrolom Rusa nisam mogao da pojmim sa kojom preciznošću su se koristili da ga onesposobe. Pogađali su u seriji sa (bukvalno) centimetarskom preciznošću!
Za ovakav debakl mora biti posljedica. Kakvih, nemam pojma. Od krucijalnog gubitka više boli ovako jasan i efektan video.

offline
  • Pridružio: 31 Avg 2010
  • Poruke: 192

JOntra ::Kako bi ti ovo iko potvrdio jel tacno il nije?

Pa da, najverovatnije je ovo fotomontaža. Videli smo ih u poslednje vreme baš puno.
Ne bih voleo da budem pogrešno shvaćen, navijam za Ruseod početka i ne kukam ali ovo je sramota za Rusku vojsku. Koliko oni beše imaju ukopno radarskih sistema voronjež, 5 ili 7?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 465 korisnika na forumu :: 13 registrovanih, 0 sakrivenih i 452 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: bojank, DejanCG, dragoljub11987, laki_bb, mačković, milan.vukovic, milenko crazy north, nemkea71, NoOneEver Dreams, pein, tacija, Username1000, šumar bk2