Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

1361

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 13 Jan 2012
  • Poruke: 2541

ccoogg123 ::

. Plus ovo šta pričaju Vučić i Orban... Nebu dobro.


i jedan i drugi se ne mogu uzimati za ozbiljno.
mozda bude cudno nekima ali narocito ovaj drugi, hoce eu pare i nato zastitu ali hoce i ruske energente jer je potpisao velike ugovore sa rusima, i sad ne moze da ode drugde jer mu je za razliku od vecine po EU gotovo cela energetska infrastruktura zavisi od rusije (tu su i nuklearke i stare i nove sto im rusi grade).
dok su mu evropljani davali sakom i kapom pare a on i njegovi se bogatili enormno, sve je bilo ok. otkad je evropljanima preselo da ih krade i zavrnuse pare, otad se okrenuo politicki skroz, popljuvao sve sto je pricao kad je dolazio na vlast i postao je najveci kriticar i protivnik zapada.

otisao je toliko daleko da ima dve opcije. ili da ode iz eu, sto bi im bilo ekonomski samoubistvo ali bi mogli da urade jer im je propaganda ka gradjanima mnogo gora od nase ili da jednog dana prihvati njihove uslove i da zacuti (verovatnija opcija ako ga pride podmazu malo sa novcanicama).
ne bi se ja uzdao u njega, cim mu ne bude odgovaralo druzenje sa nama i rusima, popljuvace svoje reci opet.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 13 Mar 2024
  • Poruke: 52

budimo iskreni, Leopard 2 je superiorniji od ruskih glavnih borbenih tenkova kada je u pitanju vatrena moć i zaštita posade. ali Ukrajinci su iskusili neobično visok procenat neplaćanja u poslednjih dvanaest meseci

visoka stopa neuspeha je verovatno posledica ne samo načina na koji su Ukrajinci koristili tenkove Leopard. oni postižu svoju punu borbenu efikasnost kada se koriste u kombinaciji u mehanizovanom napadu. međutim, Ukrajinci su ih često koristili pojedinačno tj isključivo za vatrenu podršku pešadije i bez iskorišćavanja velike brzine do 70 km/h.

ovo je učinilo tenkove Leopard ranjivijim . ne samo zato što veliki broj malih dronova sada dominira bojnim poljem u Ukrajini, koji mogu brzo da otkriju i ciljaju ove tenkove

Bredli je njihova nada. posada je bolje zaštićena od vatre nego u uporedivim ruskim borbenim vozilima pešadije BMP-2 i BMP-3. pored aluminijumskog trupa, Bredlijevi koji se koriste u Ukrajini imaju takozvani reaktivni oklop sa specijalnim pločicama koje sadrže eksploziv. ako projektil pogodi ovo, eksploziv eksplodira i baca metalnu ploču prema njemu. ovo ublažava udar projektila.

Bredli je takođe po meni pogodan za borbu protiv neprijateljskih tenkova i oklopnih vozila. setimo se tokom rata u Iraku, na primer, više iračkih tenkova je uništeno od strane borbenih vozila pešadije Bredli nego od glavnih borbenih tenkova M1 Abrams korišćenih sa njima.



offline
  • Pridružio: 14 Mar 2017
  • Poruke: 2582

Bukvalno ništa od ovoga što si izrekao nije tačno.

offline
  • ribar
  • Pridružio: 17 Maj 2024
  • Poruke: 78
  • Gde živiš: El Mundo Latino

Citat:Bredli je takođe po meni pogodan za borbu protiv neprijateljskih tenkova i oklopnih vozila. setimo se tokom rata u Iraku, na primer, više iračkih tenkova je uništeno od strane borbenih vozila pešadije Bredli nego od glavnih borbenih tenkova M1 Abrams korišćenih sa njima
nidje veze.. Stupali brze u kontakt, jer su bili izvidnica i lansirali TOW. Dakle doktrina, splet okolnosti, oprema i uvezbanost, doktrina na irackoj strani...
Kao da si rekao da je Land Rover Defender bolji, jer se i sa njim neko moze dovesti pre tenkova i stupiti u kontakt, lansirati protiv-oklopnu raketu..

offline
  • yrraf  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 03 Jan 2012
  • Poruke: 2553
  • Gde živiš: Loznica Srbija

Mantra o "silnim novcima" iz EU je poprilična zabluda. Ekonomije istočne Evrope su padom komunizma i vašingtonskim konsenzusom toliko potonule devedesetih i toliko je para opljačkano i direktno ili indirektno preliveno u džepove stranih kompanija (što uzimanjem tržišta kroz političko sahranjivanje konkurencije, što jeftinom radnom snagom i sl.) sve što su dali kroz razne fondove je bukvalno kikiriki tako da im istok ne duguje ama baš ništa, naprotiv. Da smo imali mozga nikada ne bi ušli u igranku zvanu tranzicija na način kako je to napravljeno. Uzmeš bukvalno razvojnu politiku SAD kad su osnovane i pogledaš koja su pravila ako hoćeš da se razvijaš i sve je dijametralno suprotno od onoga što je sugerisano istočnoj Evropi. Za istok Evrope je jedini pravi put da sklapa dilove sa obe strane i da ih muze maksimalno, sve ostalo je čista izdaja sopstvenih interesa. Šta ima Mađarska od toga da skuplje plaća npr. Alstomove ili Simensove vozove umesto kineskih? Kakav interes? Treba biti surovo pragmatičan i gledati samo i isključivo sopstvene interese a zapad zavrniti gde god možeš jer su to apsolutno zaslužili.

offline
  • Pridružio: 13 Jan 2012
  • Poruke: 2541

Napisano: 25 Maj 2024 11:49

kad smo vec kod bredlija.

snimak na kome jedan biva pogodjen vise puta, pa stize drugi koji evakuise posadu prvog i koji takodje biva pogodnjen ali uspeva da zbrise.



Dopuna: 25 Maj 2024 11:55

yrraf ::Mantra o "silnim novcima" iz EU je poprilična zabluda. Ekonomije istočne Evrope su padom komunizma i vašingtonskim konsenzusom toliko potonule devedesetih i toliko je para opljačkano i direktno ili indirektno preliveno u džepove stranih kompanija (što uzimanjem tržišta kroz političko sahranjivanje konkurencije, što jeftinom radnom snagom i sl.) sve što su dali kroz razne fondove je bukvalno kikiriki tako da im istok ne duguje ama baš ništa, naprotiv. Da smo imali mozga nikada ne bi ušli u igranku zvanu tranzicija na način kako je to napravljeno. Uzmeš bukvalno razvojnu politiku SAD kad su osnovane i pogledaš koja su pravila ako hoćeš da se razvijaš i sve je dijametralno suprotno od onoga što je sugerisano istočnoj Evropi. Za istok Evrope je jedini pravi put da sklapa dilove sa obe strane i da ih muze maksimalno, sve ostalo je čista izdaja sopstvenih interesa. Šta ima Mađarska od toga da skuplje plaća npr. Alstomove ili Simensove vozove umesto kineskih? Kakav interes? Treba biti surovo pragmatičan i gledati samo i isključivo sopstvene interese a zapad zavrniti gde god možeš jer su to apsolutno zaslužili.

ovo je vec off, ali da li ti stvarno mislis da je kineski voz,narocitio onaj moderniji puno jeftiniji od zapadnog?
kineski kredit ti moze doci skuplji, dovlaciti ga sa druge strane sveta za razliku od nemacke je isto skuplje, pa logistika koju isto dovlacis sa druge strane sveta isto ne moze biti jeftinija. dodje do veceg zastoja u pomorskoj trgovini mozes da se ceses po pitanju logistike, ili da placas papreno avionski prevoz.

licno misljenje je da nema velikih razlika. razlike su iskljucivo politicke prirode, pa koja vlast kome vise zeli da se uslihta od tih kupuje.

offline
  • Frunze 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 04 Mar 2022
  • Poruke: 2533

Što se tiče zemalja na klackalici između EU (+SAD) i Rusije (+Kina), da bi se sagledalo ko je tu dobro, a ko zlo, samo treba videti koja od dve strane stalno pritiska zemlje na klackalici da se sa drugom stranom ne sarađuje, a koja nema ništa protiv da se sa drugom stranom sarađuje. Sasvim je dovoljno.

Da bi smo shvatili Ukrajinu, treba se osvrnuti na Gruziju. Ko je bio u Gruziji, sigurno je primetio da se maltene svugde gde se na zvaničnim institucijama nalazi zastava Gruzije nalazi i zastava EU. Međutim, posle toliko godina i pored dve separatističke republike na njenoj teritoriji pod kontrolom zvanične vojske Rusije, oni su shvatili da im je u interesu saradnja sa Rusijom. Sada je zapadnjacima odjednom problem zakon koji postoji u mnogim zapadnim zemljama, te im SAD naravno preti sankcijama (kako originalno).

Sad dolazimo do Ukrajine. Trebalo je samo da prihvate autonomiju Donbasa i pravo na korišćenje ruskog jezika tamo gde se on priča. Sasvim obične evropske vrednosti kao i svuda u EU. Čak ni Krim u sastavu Rusije nisu morali da priznaju, nego da ga smatraju okupiranom teritorijom, kao što Gruzija smatra Abhaziju i J. Osetiju. Vijorile bi se zastave EU po Ukrajini, u NATO nikad ne bi bili primljeni jer postoji teritorijalni spor sa Rusijom na Krimu, vremenom bi se saradnja sa Ukrajina-Rusija prirodno obnovila, verovatno i brže nego Gruzija-Rusija, jer su narodi mnogo bliži.

Glavno pitanje je, šta je zapadu ovo trebalo? Da li se na njihovim čelnim pozicijama nalaze takvi glupani, koji nisu dovoljno stručni da bi procenili kako će Rusija igrati u svom dvorištu? Zašto i dalje u glas vrte mantru "ničim izazvanog" napada Rusije na Ukrajinu? Da li će se na vreme probuditi iz zarivanja glave u pesak pred posledicama svojih postupaka?

offline
  • ribar
  • Pridružio: 17 Maj 2024
  • Poruke: 78
  • Gde živiš: El Mundo Latino

Frunze ::Što se tiče zemalja na klackalici između EU (+SAD) i Rusije (+Kina), da bi se sagledalo ko je tu dobro, a ko zlo,..

joj kolega, jel Vi to o nekim utopijama..
Politicari su menadzment, koji ne mora biti ni glup, ni pametan.Samo treba da cini akcionare ekonomije srecnima, a to nije sirotinja raja..Najveca razlika izmedju East and West, je sto na Istoku jos ima one stare, jedno vreme gradjanske drzave i drustva u tragovima, Zapad je full corporation.

Svako ko istice zastave EU, bez da je clan iste, deluje prilicno jadan

offline
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 3252

Bobrock1 ::https://x.com/AMK_Mapping_/status/1794303391084265536

GP"Ruski izvor tvrdi da su ruske snage sada potpuno zauzele Ivanivku."

Nema više natezanja oko neke mlekare ili ulice Patrisa Lumumbe 14 dana, uzme se selo u dva dana i to je to.


Ivanivka je pripremana mesecima, morale su prvo pasti Kotljarovka i Kislovka, topografski su tu Rusi dobili i naravno da ce pasti Ivanivka odmah.

offline
  • Pridružio: 27 Mar 2022
  • Poruke: 46

eaglehawk ::Да није свеприсутне корупцијске и ине трулежи у руској војсци и држави као и недостатка муда које неко назива и '4D шах', ово је требао бити снимак с пар километара од границе с Пољском, а не Русијом.

t.me/anna_news/67002

Prilicno se slazem, rusi su trebali znati gde se nalaze najjaca utvrdjenja pre pocetka denacifikacije
poslati na pocetku najjace bombe na njih uz milion vojnika i stvarno osvojiti celu ukrajinu
za 2-3 meseca najvise
Posle je proglasiti ruskim protektoratom sledecih 99 god
Moglo je sve to mnogo cistije uz manje zrtava a ne da rusi sa ukrajinske strane budu
primorani da ginu u sukobu sa rusima

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 444 korisnika na forumu :: 20 registrovanih, 2 sakrivenih i 422 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: ArchaBasha, cenejac111, darkangel, DejanSt, dragoljub11987, Fog of War, kybonacci, Litostroton, m0nstrum_, milan.vukovic, Mile80, milenko crazy north, moldway, Nemanja.M, nextyamb, pein, Romibrat, sabros, zg, šumar bk2