Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

1385

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • yrraf  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 03 Jan 2012
  • Poruke: 2553
  • Gde živiš: Loznica Srbija

Ona dvojica u multicam-u su baš sumniva. Ostali u ratnoj opremi liče na policajce, ali ova dvojica skoro sigurno VSU. Nešto su verovatno petljali. Ima toga u svakom ratu a bilo je i kod nas u ona nesretna vremena. Vojska se izvuče iz objekta pa nastradaju civili.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Ljuba
  • Pridružio: 06 Jan 2008
  • Poruke: 340

yrraf ::Ona dvojica u multicam-u su baš sumniva. Ostali u ratnoj opremi liče na policajce, ali ova dvojica skoro sigurno VSU. Nešto su verovatno petljali. Ima toga u svakom ratu a bilo je i kod nas u ona nesretna vremena. Vojska se izvuče iz objekta pa nastradaju civili.

Ima njih malo više,barem 4-oro...Jedan kleči pored zadnjih vrata Hiluksa,jedan zalegao u onoj grupi iza pitničkog vozila..

A ovi verovatno nemaju dovoljno posla 30-tak km dalje ,pa došli da pripomognu...



offline
  • cer 
  • Građanin
  • Pridružio: 11 Apr 2024
  • Poruke: 213

[url=https://www.jpg[/img][/url]

offline
  • Pridružio: 02 Feb 2015
  • Poruke: 2598

I ovi u crnim uniformama nose oznake vojske (padajuci orao, trozubac, slovo U sta li je to vec).

Ali ovi s pederusama su civili (ja ruznije mode vidio nisam od tih glupih torbica).

online
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2218
  • Gde živiš: Beograd

Neka nova saznanja i analize napada na radarske stanice.
Izgleda da je opet pokušan napad na stanicu u Armaviru.

1/2
Citat:Za pokušaj još jednog udara na radar Voronjež-DM korišćena je britansko-portugalska bespilotna letelica Tekever AR3, od kojih je jedna oborena na nebu iznad Armavira, Krasnodarska teritorija.
Dakle, da bi onemogućila ruski sistem upozorenja na raketni napad, Ukrajina koristi bespilotne letelice koje je isporučio Zapad, pretvorene u kamikaze. Snimci: @rezervsvo
Podsetimo, nadhorizontski radari porodice Voronjež u Krasnodarskoj teritoriji ( https://t.me/milinfolive/122852 ) i Orenburškoj oblasti ( https://t.me/milinfolive ) bili su napadnuti od strane neprijatelja dronovi kamikaze sa razlikom od samo par dana /122969).

I dalje ignorišemo situaciju, šta ako ona nekako prođe sama od sebe?




Citat:Vozilo: Tekever AR3
Status: oboren
Mesto: Armavir, Krasnodarski kraj
Datum: 27.05.2024


https://t.me/milinfolive/123011
https://t.me/museumofvsu/29486
https://t.me/warhistoryalconafter/165919

2/2
Citat:Ono što se zna o udaru drona na radar „sudnjeg dana“ kod Armavira

Objekte iz sistema upozorenja na raketni napad ranije nisu napali ukrajinski dronovi kamikaze. Koliko su takvi uticaji opasni i do čega mogu dovesti?

Šta govorimo?

Krajem maja na internetu su se pojavili video snimci na kojima se navodno vide tragovi radarske stanice Voronjež-DM u blizini Armavira koju su gađali dronovi nepoznatog tipa. Sudeći po prirodi oštećenja, možda je reč o delimičnom oštećenju šrapnelom visokonaponskih dalekovoda primopredajnih modula. Istovremeno, sami blokovi primopredajnih modula (zajedno sa pojačavačima, faznim pomeračima i rashladnim krugovima) mogli bi da dobiju minimalno oštećenje, na šta ukazuje i odsustvo tragova direktnih udara dronova u aktivne antenske nizove. S obzirom na modularni dizajn Voronjež-DM (i svih stanica ovog tipa), možemo očekivati brzu restauraciju kompleksa i njegovo vraćanje na borbeno dežurstvo.

Šta je radar?

Dvoantenski radar „Voronjež-DM” je jedna od karika u sistemu upozorenja o strateškom raketnom napadu, obezbeđuje praćenje vazdušno-kosmičkog prostora, pokriva centralnoazijski, kao i severnoafrički pravac prema Sredozemnom moru i funkcionalno je zamenio radar „Darijal”. u Gabali i radaru „Dnjepar“ kod Sevastopolja.
Stanica služi kao sredstvo za praćenje lansiranja balističkih projektila na udaljenosti od 6 hiljada km, a takođe detektuje hipersonična aerodinamička sredstva vazdušnog napada na velikim visinama.

Koja vrsta drona bi se mogla koristiti za napad na radar?

U početku se verovalo da je za udar na Voronjež-DM, Glavna obaveštajna uprava simulirala složenu rutu leta na malim visinama za bespilotne letelice tipa Ljuti ili UJ-26 Beaver, zaobilazeći sektore radarskog posmatranja ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga protiv- avionskih raketnih sistema. Međutim, kasnije su se pojavile informacije da su za udar korišćene britansko-portugalske bespilotne letelice Tekever AR3. Zanimljivo je da je ova bespilotna letelica dizajnirana korišćenjem VTOL (vertikalnog poletanja) tehnologije i mogla bi da bude raspoređena u blizini radara, verovatno nekoliko kilometara dalje. Međutim, odlazak sa teritorije Ukrajine nije isključen.

Za izgradnju ruta koje zaobilaze sisteme protivvazdušne odbrane, mogu se koristiti izviđačke informacije od drona RK-4 Global Havk američkog ratnog vazduhoplovstva. Podsetimo se da je već nekoliko meseci fokus pažnje podataka RK-4B američkog ratnog vazduhoplovstva preusmeren upravo na Krasnodarsku teritoriju, što se može videti iz rute leta.

Kakav zaključak se može izvući?

Udar na stanicu Armavir (i verovatan pokušaj da se pogodi još jedan radar tipa Voronjež 25 km od Orska) može biti deo jedne operacije za nanošenje bolnih medijskih napada. Upotreba britansko-portugalskih bespilotnih letelica u ovom slučaju može biti fundamentalna tačka, jer se upravo Britanci smatraju „arhitektima“ mnogih GUR akcija: pokušaja sletanja na Krim i drugih kampanja u kojima rezultat nikada nije postignut. Stanice Orskaja i Armavir su najbliže teritoriji Ukrajine.

Načelnik štaba 15. armije Vazdušno-kosmičkih snaga specijalne namene general-major Anatolij Nestečuk je 2023. godine izjavio da će stanica tipa Voronjež početi da deluje na Krimu.


https://t.me/Slaviangrad/99567

online
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2218
  • Gde živiš: Beograd

Neka bude da je samo glasina...

Citat:Glasine da su SAD pripremile ili već dostavile svojim vazalima u EU memorandum o vojnom kontingentu NATO-a koji će morati da bude raspoređen u bivšu Ukrajinu kako bi spasili kijevski režim koji izgleda ovako po ljudstvu na terenu:
_ SAD 35.000 vojnika
_ Poljska 15.000 vojnika
_ Rumunija 12.000 vojnika
_ Francuska 8.000 vojnika
_ UK 8.000 vojnika
_ Baltik 5.000 vojnika
_ Češka 5.000 vojnika
_ Nemačka 3.000 vojnika
_ Italija 3.000 vojnika
_ Ostali 6.000 vojnika
Ovo bi bio prvi od tri kontingenta sa manje-više istim brojem, dakle ukupno 300.000 vojnika koji bi ušli u bivšu Ukrajinu u tri faze jedna blizu druge, po 100.000 za svaki. Ako većina vazala odbije da sledi ovaj plan, tako odustane od ukrajinskog projekta, vašingtonske elite će za poraz okriviti Evropljane. Zašto je Makron svojim izjavama prethodnih meseci predvideo ovaj plan?
Iz tri razloga:
1_ da vidite reakciju ostalih vazala SAD, većina je odgovorila negativno, nisu toliko željni samoubistva.
2_ da vidimo reakciju stanovništva evropskih zemalja, podrška direktnoj vojnoj konfrontaciji sa Rusijom je u proseku manja od 10%, uprkos antiruskoj propagandi koja se odvija 24/7
3_ da se ne smatra u taboru onih koji su izdali Ukrajinu i tako dali odgovornost uglavnom Nemačkoj i Italiji za poraz.
Ovaj plan/memorandum je najmanje rešenje u svetlu potpunog neuspeha poslednje runde mobilizacije koju je sproveo nelegitimni režim koji će dovesti do njegovog neizbežnog kolapsa u kratkom roku.


https://t.me/TheIslanderNews/12773

online
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2218
  • Gde živiš: Beograd

Satelitski snimak volčanskog žarišta:



https://t.me/belarusian_silovik/35435

Mali off:

Posledice rata ili dokaz da u Rusiji još ima dovoljno regrutacionog materijala. Neki bi da obrnu i drugu turu.
Kako stoji u opisu, opšta šorka u Čeljabinsku između bivših Wagnerovaca i nekih omladinaca, zbog neke Helene Trojanske.
Elem, pre nešto više od 15 godina dok sam služio vojsku, pričao mi onomad komandir o nečemu što je čuo da je praksa u Izraelu, može biti tačno a i ne mora, da kad pijana omladina napravi frku ovakvog tipa, dal u kafani ili na drugom javnom mestu, sve ih pokupe organi reda na gomilu i svi se sutradan trezne u vojnoj kasarni spremni za služenje vojnog roka.

Citat:U Čeljabinsku je izbila tuča između Vagnerovih veterana i nedavnih diplomaca.
Jedan od veterana Vagnera se zezao sa novom maturantkom. To se nije dopalo dečacima njegovog razreda i sukob je prerastao u tuču.
U početku su Vagnerovi momci pobedili pendrecima i palicama.
Ali momci su pozvali pojačanje koje je došlo sa nesmrtonosnim oružjem.
U minutu 01:37 jedan od Vagnerovih momaka izveo je taktički salto.
Mladi momci su pobedili i naterali Vagnerove da trče.

Nakon toga policija je došla u velikom broju da spreči dalje incidente.




Video:
https://t.me/the_Right_People/34368
https://x.com/Chel_Future/status/1794738051152785420

offline
  • Pridružio: 03 Apr 2008
  • Poruke: 5877

Bobrock1 ::
Sa civilnim kamijonima dolazi ratna tehnika u Ukrajinu, vozakaju se ukri u ambulantnim kolima, kriju u vrtičima i školama, premeštaju se u školskim avtobusima, sa civilnim vozovima, tehnika se krije u civilnim zgradama u centru grada....

Ukrajinci su inferiorni u mnogim aspektima rata pa očigledno na ovaj način smanjuju svoj zaostatak.


Jel treba da ti vadim slike i iskustva od pre petnaestak godina iz nasih krajeva ???

Civilna vozila iz popisa je bila od vremena kada postoji rat. Skole i vrtici su izmisljene za privremene kasarne, a takvi objekti kao i standardni magacinski prostori su uglavnom u urbanim sredinama. Niko ne pravi skole, vrtice i magacini u nedodjiji.

Veruj mi, isto to radimo i mi, i rusi, a radili bi i ameri u slucaju da rat dodje na njihovu teritoriju.

online
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2218
  • Gde živiš: Beograd

Citat:Napredovanje ruskih oružanih snaga jugozapadno od Novomihajlovke



https://t.me/z_arhiv/26927

_______________________________

Citat:U poređenju sa podacima od pre dve nedelje ( https://t.me/z_arhiv/26822?single ) – neprijatelj je nastavio da prebaci značajne snage na severni pravac. U isto vreme, sačuvan je efekat „šake“ i dalje su zastupljeni sa 1-2 bataljona.

Nešto novo što je vredno pažnje je prebacivanje desantnih jedinica iz okoline Rabotina i marinaca iz okoline Krinka. Pored ovoga, naravno, nastavljeni su transferi iz svih drugih pravaca.

Ukupno, 21 brigada Oružanih snaga Ukrajine i „Napredna garda ( https://t.me/z_arhiv/25931 )” je predstavljena na pravcu Harkov, kao i dodatno pojačanje graničnim jedinicama i GUR-om.






https://t.me/z_arhiv/26928

offline
  • Pridružio: 15 Mar 2022
  • Poruke: 1397

^^ Nema šta, držali se Vagnerovci dobro protiv nadmoćnih snaga naoružanih plinskim pištoljima. Lijepo im i registracijske posnimili.

Trpe Grozni ::
Jel treba da ti vadim slike i iskustva od pre petnaestak godina iz nasih krajeva ???

Civilna vozila iz popisa je bila od vremena kada postoji rat. Skole i vrtici su izmisljene za privremene kasarne, a takvi objekti kao i standardni magacinski prostori su uglavnom u urbanim sredinama. Niko ne pravi skole, vrtice i magacini u nedodjiji.

Veruj mi, isto to radimo i mi, i rusi, a radili bi i ameri u slucaju da rat dodje na njihovu teritoriju.


Pa to je i kolega napisao. I u čemu je onda problem kada te ciljeve sprže Rusi kada namirišu nešto u njima? Više puta smo vidjeli da ukri kukaju, a među ruševinama granate, rakete itd.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 398 korisnika na forumu :: 8 registrovanih, 0 sakrivenih i 390 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: cikadeda, kovac9mm, M1los, MilosKop, Ognjen D., S-lash, TeodorSan, šumar bk2