Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

1398

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 15 Jun 2020
  • Poruke: 36

sergejDU
Evidentno nisi u temi,potrudi se,pronađi i pročitaj stradanja Rusa u Donbasu nakon Majdanske revolucije i svrgavanja predsjednika. Ukrajina je sa novim predsjednikom i novim parlamentem instruirana od strane zapada doslovno srljala u rat. Prokockali su šansu u Istanbulu i Mińsku i danas su tu gdje su,u rovovima a Rusi nisu ušli u Ukrajinu iz dosade,imaju tamo važan posao. Kao što se Vašingtonu 1963 nije svidjelo imati na Kubi pod nosom Sovjecke igračke tako i sada Rusi ne žele Američke blizu sebe.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • ikan 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 03 Feb 2013
  • Poruke: 2900

https://voenhronika.ru/

Dosta dobar sajt, sa puno videa, za praćenje.



offline
  • beowl  Male
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 14 Sep 2009
  • Poruke: 971

sergejDU ::
Izvini, ali moram te ispraviti. "Jedna od tih zemalja je odlucila da preko svog proksija na kojeg se vrsi agresija udara po nuklearnoj trijadi protivnika. "

Nemojmo polovicno da se nadmudrujemo. Da ruska vojska nije u Ukrajini, ista ta ukrajina ne bi ni pomislila da pogleda preko granice, a ne da salje razna oruzja U RUSIJU.

Svaka reakcija ima posljedicu. Ne moez ti mene udarati, pa kada ti ja uzvratim, kazes sta bi, sto to uradi, to nije ok....


Ako me podsećaš na to da su udari po ruskoj nuklearnoj trijadi moralno ispravni i ne bi se dogodili da Rusi mirno sede sa svoje strane granice, možemo se načelno složiti tj. ne lomiti koplja oko toga.

Šta moralna ispravnost tih udara menja u čitavoj postavci? Ništa.

Zemlje iz nuklearnog kluba nisu dizajnirale svoje nuklearne trijade sa mehanizmom da ih ne upotrebe u slučaju da neko tambura po njima sa moralno superiorne pozicije. Napad na nuklearnu trijadu znači da napadač želi da ti eliminiše ili ograniči kapacitet da uzvratiš na nuklearni udar. Da li napadač to radi sa nekog moralnog pijedestala ili nemoralnog podruma, potpuno je svejedno. On čini nešto što napadnuta strana u svakoj teoriji napisanoj na ovu temu može lako da protumači kao pripremu za preventivni nuklearni udar koji joj sledi.

Da li baš moramo da vidimo kako ova teorija funkcioniše u praksi i da li su mogući drugačiji ishodi? Ja mislim da ni u ludilu ne moramo. Ali po svemu sudeći, gledaćemo upravo takvu proveru pa neka nam je svima sa srećom.

offline
  • Pridružio: 20 Dec 2018
  • Poruke: 1648

powSrb ::Руси упали у минско поље, упаде и подршка која је дошла да вади рањене.

https://x.com/SICCKARRI/status/1795385578609057836

Занима ме колико је редовно или ти није редовно уопште да јединице које патролирају или пре оне окоје извиђају па и у позадини носе са собом детекторе, или је више пракса да се овако шета па ако прођу прођу? Донекле и држе дистанцу што даље имплицира да су свесни да на рути постоји опасност од минираних траса или контакта.
Свака част овој двојици за прибраност и реакцију у оваквој ситуацији, мада колико се овај саборац вртео око рањеника могао је и он лагано да нагази на неку мину. А за овакве евакуације био би идеалан дрон.

offline
  • Pridružio: 31 Mar 2017
  • Poruke: 1765

CNN intervju ukrajinske ABRAMS ekipe.

Nedovoljnan“: Ukrajinski vojnici opisuju kako tenk koji je isporučio SAD napreduje u ratu"

Kaze da nisu dovoljno zasticeni od razlicitih vrsta napada na ovakvom ratistu, ali i da se kvare i od same vlage i kondenzacije. Jedan svez iz Poljske se vec pokvario kako vojnik navodi i pokazuje. Takodje kazu da je pogresno oruzije za ovu vrstu borbe, i kako im je NATO poslao nesto sto ni sam NATO nikad ne bi koristio na ovakav nacin i u ovakvom ratu.

https://www.cnn.com/2024/05/29/world/video/abrams-.....lsh-digvid

offline
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2219
  • Gde živiš: Beograd

Švedska široko.
Istina ili ne, na ovo se treba gledati sa oprezom. Prve naznake da NATO želi da se infiltrira unutar vazdušnog prostora Ukrajine. Počinje se sa opipavanjem.

Citat:Švedska će Ukrajini preneti (između ostalog) 2 aviona Saab 340 AEW&C AVACS. Uzimajući u obzir posebnosti njihove upotrebe, oni će najverovatnije kružiti nad teritorijama zemalja NATO-a, pošto je malo verovatno da će biti moguće leteti u vazdušnom prostoru Ukrajine na potrebnim visinama.


https://t.me/CyberspecNews/54492

Citat:Švedska će, kao deo novog paketa vojne pomoći, obezbediti Ukrajini avion SAAB ASC 890 (Saab 340 AEW) za radarsko otkrivanje i određivanje ciljeva.
Nejasno je u kom formatu će letelica raditi, pošto ukrajinski vazdušni prostor nije bezbedno mesto za takve letelice.
Švedska je takođe najavila transfer svih svojih oklopnih transportera PBV 302, kao i artiljerijskih granata.
Švedska planira da prebaci rakete vazduh-vazduh RB 99-AMRAAM, koje se mogu lansirati i iz aviona i „sa zemlje“. Rakete će biti prebačene u verziji modifikovanoj za upotrebu sa zemaljskih lansera.
Pored toga, Švedska prenosi višak tankera goriva iz svojih vojnih rezervi, opremu za servisiranje ranije prenesenih sposobnosti.
Švedska agencija za odbrambena istraživanja imaće zadatak da podrži Ukrajinu u stvaranju sopstvenog instituta za istraživanje odbrane. Kao deo paketa, komandne i kontrolne sposobnosti Ukrajine će takođe biti ojačane obezbeđivanjem terminala sa pretplatom na satelitsku komunikaciju.
Neke spekulacije u vezi sa Saab ASC-890:
Očekuje se da će avioni švedskog ratnog vazduhoplovstva ASC 890 za radarsko otkrivanje i ciljanje dugog dometa koji su prebačeni u Kijev delovati sa najzapadnije granice Ukrajine za navođenje raketa dugog dometa lovaca F-16, koji će takođe uskoro ući u upotrebu sa ukrajinsko vazduhoplovstvo.
Tako švedska letelica, kada se nalazi u vazdušnom prostoru zone specijalne vojne operacije, postaje legitimna meta ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga i sistema PVO.
U isto vreme, po svemu sudeći, nema planova da se posada specijalnog aviona promeni u ukrajinsku.

https://t.me/CyberspecNews/54476


https://www.armyrecognition.com/news/aerospace-new.....s-and-apcs

offline
  • ribar
  • Pridružio: 17 Maj 2024
  • Poruke: 78
  • Gde živiš: El Mundo Latino

Denaya ::Mnogi 20-35 god. su izbačeni iz stroja u prethodne 2 godine. Što ranjeni, što poginuli. A 27-mo godišnjaci i niže, koji do sad nisu uzeli učešće u ratu i sad će biti mobilisani, tek treba da stignu u jedinice.
Nesto sumnjam da ce doci mnogo mladih, pre ce biti da ce za 5 godina prosek biti pod 50...

offline
  • Pridružio: 26 Okt 2021
  • Poruke: 126

Predaju Svedjani awacs posto sve oko njega kosta, a polovan i odrzavanja , kada ga predaju samim tim i troskove koji idu na nekoga...a kada ga obore nije Svedski nego od Ukrosa.Morace one f16 da imaju podrsku iz pozadine , sve drugo glineni golub

offline
  • Pridružio: 31 Mar 2017
  • Poruke: 1765

Rusi bi mogli da pocnu aktivno da lete na jugozapadu Belorusije sa MiG-31 i A-50, da gadjaju sve sto poleti. Takodje bi mogli da sakriju S400 sistem tamo i da ga dobro sakriju ovaj put!
Ukrajinci ne bi smeli da gadjaju preko Beloruske granice, jer samo im jos Belorusija fali da udje u rat.

offline
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2219
  • Gde živiš: Beograd

Dogma, čime će ga oboriti na 600-700+ km od fronta? Leteće samo iznad zapadne Ukrajine.
U teoriji bi mogli samo da ga napipaju stacioniranog na nekom od aerodroma u dubini, a i to je malo verovatno jer će ga sigurno sklanjati preko crte na sigurno.

@Miloš1977
U teoriji je to odlično, ali Rusi se suzdržavaju od korišćenja beloruskog vap-a već duže vreme, mislim da je po sredi neki dogovor, a skoro su bile objave NATO huškača da će se dodatno uključiti u sukob ako se koristi prostor Belorusije za bilo kakav napad.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 406 korisnika na forumu :: 7 registrovanih, 1 sakriven i 398 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., drimer, esx66, Marko Marković, Prašinar, Prometeus, TeodorSan